Art. 3. - Opodatkowanie piwa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1946.14.103 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 4 maja 1946 r.
Art.  3.
(1)
Wysokość podatku spożywczego ustala się, jak następuje:

1) od pierwszych 2.000 hektolitrów piwa wszystkich gatunków łącznie wydanych do obrotu w ciągu roku obrachunkowego podatek wynosi:

a)
od piwa lekkiego o zawartości ekstraktu 7-10% w brzeczce podstawowej 400 zł od 1 hektolitra,
b)
od piwa pełnego o zawartości ekstraktu 10-15% w brzeczce podstawowej 600 zł od 1 hektolitra,
c)
od piwa mocnego o zawartości ekstraktu powyżej 15% w brzeczce podstawowej 800 zł od 1 hektolitra,

2) od następnych 8.000 hektolitrów piwa płaci się podatek o 5% wyższy, a od dalszych ilości piwa oraz od piwa, sprowadzonego z zagranicy o 10% wyższy od norm, ustalonych w pkt 1.

(2)
Wyrób piwa o zawartości ekstraktu poniżej 7% w podstawowej brzeczce wymaga zezwolenia Ministra Skarbu.
(3)
Sposób stwierdzania zawartości ekstraktu w brzeczce podstawowej oraz dopuszczalne wahania przy stwierdzaniu tej zawartości ustala Minister Skarbu.
(4)
Minister Skarbu uprawniony jest do obniżania określonej w ust. (1) stopy podatku spożywczego od piwa.