Art. 11. - Opodatkowanie piwa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1946.14.103 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 4 maja 1946 r.
Art.  11.
(1)
Do wyrobu piwa dolnej fermentacji wolno używać tylko słodu jęczmiennego - albo słodu jęczmiennego z dodatkiem kukurydzy lub innego zboża - oraz chmielu, drożdży i wody.
(2)
Przy wyrobie piwa górnej fermentacji wolno używać nadto cukru technicznie czystego, sacharozy, cukru przemienionego i skrobiowego. Minister Skarbu określi w drodze rozporządzenia warunki wyrobu piwa przy użyciu cukru.
(3)
Barwnik oraz piwo barwiące do wyrobu piwa dolnej fermentacji powinny być sporządzone z surowców, wyszczególnionych w ust. (1), a do wyrobu piwa górnej fermentacji - z surowców, wyszczególnionych w ust. (1) lub (2).
(4)
Wyrób, sprzedaż i kupno piwa barwiącego są dozwolone pod warunkiem i ograniczeniami, przewidzianymi w obowiązujących przepisach o przeciwdziałaniu produkcji i sprzedaży artykułów żywności szkodliwych dla zdrowia.
(5)
Przez słód rozumie się każde zboże sztucznie kiełkowane.
(6)
Przy wyrobie poszczególnych gatunków piwa, jak również piwa przeznaczonego na wywóz za granicę, Minister Skarbu może zezwalać na wyjątki od przepisów zawartych w ust. (1)-(3).
(7)
Do piwa gotowego i brzeczki nie wolno dodawać wody od chwili, gdy zawartość ekstraktu w brzeczce podstawowej (ochłodzonej), z której piwo pochodzi, została stwierdzona. Na wyjątki zezwalać może Minister Skarbu.
(8)
Bliższe przepisy co do sposobu prowadzenia fermentacji wyda Minister Skarbu w drodze rozporządzenia.