§ 5. - Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2009.78.656

Akt utracił moc
Wersja od: 11 lutego 2011 r.
§  5.
1. 2
Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:
1)
ocena cech organoleptycznych - 8 zł;
2)
prawidłowość oznakowania:
a)
środków spożywczych powszechnego spożycia lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - 20 zł,
b)
suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi - 45 zł;
3)
proste pobranie próbek - 15 zł;
4)
złożone pobranie próbek - 45 zł;
5) 3
(uchylony).
2.
Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 3, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.
3.
Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 4, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.
2 § 5 ust. 1 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia z dnia 12 stycznia 2011 r. (Dz.U.11.18.95) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 lutego 2011 r.
3 § 5 ust. 1 pkt 5 uchylony przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia z dnia 12 stycznia 2011 r. (Dz.U.11.18.95) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 lutego 2011 r.