Opłaty za badanie artykułów żywności i przedmiotów użytku w Państwowym Zakładzie Higieny.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1939.38.251

Akt utracił moc
Wersja od: 28 kwietnia 1939 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 4 kwietnia 1939 r.
wydane w porozumieniu z Ministrami Skarbu i Sprawiedliwości o opłatach za badanie artykułów żywności i przedmiotów użytku w Państwowym Zakładzie Higieny.

Na podstawie art. 12 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. R. P. Nr 36, poz. 343), art. 1 ust. 1 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 21 czerwca 1932 r. o przekazaniu zakresu działania Ministra Spraw Wewnętrznych w sprawach zdrowia publicznego Ministrowi Pracy i Opieki Społecznej (Dz. U. R. P. Nr 52, poz. 493), art. 1 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 12 lipca 1932 r. o wprowadzeniu nazwy "Minister Opieki Społecznej" i "Ministerstwo Opieki Społecznej" (Dz. U. R. P. Nr 64, poz. 597) oraz w związku z art. 1 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 10 czerwca 1927 r. o Państwowym Zakładzie Higieny (Dz. U. R. P. z 1936 r. Nr 45, poz. 336) i z ustawą śląską z dnia 16 maja 1934 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. Śl. Nr 14, poz. 27) zarządzam co następuje:
Wysokość opłat za badania artykułów żywności i przedmiotów użytku w Państwowym Zakładzie Higieny określa taryfa załączona do niniejszego rozporządzenia.

Wysokość opłat za badania poszczególnych przedmiotów oznacza się w granicach objętych taryfą, zależnie od zastosowanej metody oraz rozmiarów badania.

Oznaczone w taryfie opłaty za badania obejmują opłaty zarówno za badanie, jak i za orzeczenie Zakładu, wydane na podstawie wyniku badania.

Należność za nie przewidziane w taryfie badania chemiczne, mikroskopowe, bakteriologiczne i toksykologiczne oraz za badania botaniczne i badania doświadczalne na zwierzętach ustala się w zależności od nakładu pracy i kosztu zużytego materiału pomocniczego, w każdym poszczególnym przypadku, biorąc przy tym pod uwagę normy zawarte w taryfie, a odnoszące się do badań podobnych.
Jeśli zachodzi potrzeba delegowania funkcjonariusza Zakładu poza obręb Zakładu bądź w celu pobrania próby, bądź dokonania rewizji, ekspertyzy lub badań doświadczalnych na miejscu, natenczas do opłat, przewidzianych w taryfie, Zakład dolicza koszty związane z delegacją urzędnika, obliczone według przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 marca 1934 r. o należnościach w razie pełnienia czynności służbowych poza zwykłym miejscem służbowym oraz w razie przeniesienia na inne miejsce służbowe (Dz. U. R. P. Nr 35, poz. 320) w brzmieniu obowiązującym.
Należności za wszelkie badania, podlegające opłatom w myśl art. 12 ust. 1 zdanie drugie rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. (Dz. U. R. P. Nr 36, poz. 343), z wyjątkiem należności za badania przeprowadzane w postępowaniu karnym sądowym - powinny być uiszczane z góry.

O ile opłata za badania nie może być z góry ustalona, władza lub osoba, na rzecz której badania są dokonywane, powinna uiścić zaliczkę w wysokości ustalonej przez Państwowy Zakład Higieny.

Koszty przesyłki przedmiotów, nadsyłanych do badania, oraz koszty przesyłki opłat za badanie ponosi władza lub osoba, która badania zażądała.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Jednocześnie traci moc rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 12 listopada 1929 r. wydane w porozumieniu z Ministrem Skarbu i Ministrem Sprawiedliwości o opłatach za badanie artykułów żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku (Dz. U. R. P. Nr 78, poz. 584).

ZAŁĄCZNIK 

Taryfa za badanie artykułów żywności i przedmiotów użytku w Państwowym Zakładzie Higieny.

A.

Ogólne metody badania chemicznego.

Zł grZłgr
oddo
Oznaczenie wilgoci2.004.00
" ciężaru właściwego płynów3.006.00
" tłuszczu5.0010.00
" azotu10.0020.00
" węglowodanów5.0010.00
" skrobi10.0020.00
" błonnika10.0020.00
" części mineralnych za każdy składnik po3.0010.00
" sztucznych środków słodzących
" barwników
" środków konserwujących
" metali
jakościowe za każde oznaczenie po6.0012.00
ilościowe za każde oznaczenie po12.0024.00

B.

Badanie poszczególnych artykułów żywności.

Badanie mleka {skrócone

{szczegółowe

2.00 10.006.00 20.00
" nabiału {śmietana, śmietanka itp.) {skrócone

{szczegółowe

5.00 10.0012.00 20.00
" masła, serów {skrócone

{szczegółowe

5.00 15.0020.00 30.00
" tłuszczów (margaryna, smalec, oleje {skrócone

itp.) {szczegółowe

5.00 30.0020.00 60.00
" mięsa i przetworów mięsnych (wędliny, {skrócone

kiełbasy, pasztety, konserwy {szczegółowe

z mięsa i ryb, bulion, ekstrakty itp.)

5.00 25.0020.00 50.00
" zboża i roślin strączkowych (produkty {skrócone

przemiału, pieczywo itp.) {szczegółowe,

5.00

20.00

20.00 40.00
" miodu, cukru, cukierków, wyrobów {skrócone

cukierniczych {szczegółowe

5.00 15.0020.00 30.00
" lodów10.0020.00
" jarzyn i owoców suszonych lub w konserwach12.0024.00
" soków, syropów, marmelad, powideł, konfitur12.0024.00
" napojów chłodzących (wody gazowane, płyny owocowe,

lemoniady, kwasy itp.)

12.0024.00
" napojów wyskokowych.(alkohol, wódki, likiery, koniak,

arak, rum itp.)

25.0050.00
" wina (gronowe, owocowe)30.0060.00
" piwa12.0024.00
" kawy i surogatów kawy12.0050.00
" herbaty12.0050.00
" kakao i czekolady15.0030.00
" przypraw korzennych i musztardy12.0024.00
" octu i esencji octowej12.0024.00
" soli5.0010.00
" drożdży i proszków do pieczenia ciast10.0020.00

C.

Badanie wody.

Badanie wody (lodu) Zł gr

od

Zł gr

do

a) chemiczne { skrócone

{ szczegółowe..

10.00

30.00

30.00

100.00

b) bakteriologiczne.....5.0010.00
c) hydrobiologiczne {jakościowe lub ilościowe

{specjalne (seryjne)

10.00

50.00

30.00

300.00

Oznaczenie gazów rozpuszczonych w wodzie za każdy składnik po2.005.00
" biochemicznego zapotrzebowania tlenu wód10.0020.00
Badanie wód ściekowych {skrócone

{szczegółowe

25.00

50.00

50.00

100.00

D.

Badanie poszczególnych przedmiotów użytku.

Badanie:
a) naczyń, przyrządów, aparatów, przyborów (do wyrobu, przechowywania, mierzenia, ważenia, spożywania artykułów żywności)
b) materiałów do opakowywania artykułów żywności (papier, cyn-folia itp.),
c) przyrządów do pielęgnowania ciała ludzkiego (aparaty, szczotki, grzebienie),
d) odzieży,
e) tapet,
f) farb do barwienia przedmiotów użytku,
g) zabawek dla dzieci,
h) świec za jakościowe oznaczenie każdego z poszczególnych składników w powyższych przedmiotach

za ilościowe oznaczenie każdego z poszczególnych składników w powyższych przedmiotach

7.50

15.00

15.00

30.00

Badanie środków kosmetycznych30.0060.00
" barwników30.0060.00
" nafty10.0020.00
" środków do skażania spirytusu10.0020.00
" mydła i proszków mydlanych10.0020.00
" aparatów do wyrobu i przechowywania napojów nasyconych

bezwodnikiem kwasu węglowego (CO2) oraz aparatów do

piwa.

25.0050.00

E.

Badania toksykologiczne.

1) Badanie na obecność trucizn (mineralnych, lotnych, organicznych):
a) części zwłok oraz zawartości żołądka, jelit.30.00200.00
b) artykułów żywności, leków, środków spędzania płodu, wymiocin, kału, moczu20.00100.00
2) Badanie plam (fizykalne, mikroskopowe, widmowe, biochemiczne, serologiczne)15.0030.00
3) Badanie włosów, trucizn, pocisków, pism, banknotów, monet15.00100.00
4) Badanie krwi (na obecność tlenku węgla (CO))20.0030.00
F. Opinie fachowe.10.0025.00

G.

Sprawdzanie prawidłowości środków kosmetycznych

Zł gr
podlegających zgłoszeniu5.00
Prócz powyższych kosztów badania Państwowy Zakład Higieny pobiera na wydatki złączone z wydaniem orzeczenia dodatkową opłatę w wysokości 0,75 zł za każde orzeczenie.