Opłaty za badanie artykułów żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1929.78.584

Akt utracił moc
Wersja od: 23 listopada 1929 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH
z dnia 12 listopada 1929 r.
wydane w porozumieniu z Ministrem Skarbu i Ministrem Sprawiedliwości o opłatach za badanie artykułów żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku.

Na podstawie art. 12 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. R. P. Nr. 36, poz. 343) zarządza się co następuje:
Wysokość opłat za badanie artykułów żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku oznacza się w dołączonej do niniejszego rozporządzenia taryfie.

Ustalenie wysokości opłat za poszczególne oznaczenia względnie za badanie poszczególnych przedmiotów oznacza się w granicach, objętych taryfą, zależnie od użytej metody badania oraz koniecznych jego rozmiarów.

Oznaczone w taryfie opłaty za badania obejmują opłaty zarówno za badanie, jak i za orzeczenie zakładu, wydane na podstawie wyniku badania.
Należność za badania chemiczne, mikroskopowe, bakterjologiczne i toksykologiczne przedmiotów, nieprzewidzianych w taryfie, oraz za badania botaniczne i doświadczalne na zwierzętach oznacza się w każdym poszczególnym przypadku w zależności od nakładu pracy i kosztu zużytego materjału pomocniczego podług norm, określonych w taryfie za badania analogiczne.
Jeśli zachodzi konieczność delegowania funkcjonarjuszów zakładów poza obręb zakładu bądź w celach pobrania próby, bądź dokonania rewizji, ekspertyzy lub potrzebnych badań doświadczalnych na miejscu oględzin, natenczas do opłat, przewidzianych w taryfie, zakłady mają prawo doliczania wszelkiej powstałej w podobnych warunkach pracy, nadwyżki kosztów badania oraz kosztów, związanych z delegacją urzędnika, zgodnie z przepisami art. 105-107 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o postępowaniu administracyjnem (Dz. U. R. P. Nr. 36, poz. 341).
Opłata za badania, dokonywane na użytek władz i osób, wymienionych w art. 12 ust. 1 zdanie drugie rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. (Dz. U. R. P. Nr. 35, poz. 343), powinna być uiszczana zgóry.

O ile należność za badania nie może być zgóry całkowicie ustalona, władze te względnie osoby winny wnieść na poczet należności zaliczkowo odpowiednią sumę według uznania dyrektora zakładu lub jego zastępcy.

Koszty przesyłki przedmiotów, nadsyłanych do badania, oraz koszty przesyłki opłat za badanie ponoszą całkowicie te władze lub osoby prywatne, na których żądanie badanie ma być dokonane.
Taryfa, dołączona do niniejszego rozporządzenia, obowiązuje również w postępowaniu karno - sądowem.

W razie nieściągalności kosztów postępowania karnego sąd nie zwraca Państwowym Zakładom badania żywności i przedmiotów użytku ich należności (art. 12 ust. 5 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. - Dz. U. R. P. Nr. 36, poz. 343).

Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia. Z tą chwilą tracą moc obowiązującą:
1)
Rozporządzenie Ministra Zdrowia Publicznego z dnia 28 lipca 1919 r. w przedmiocie taksy za badanie żywności i przedmiotów użytku publicznego w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku (Dz. U. R. P. Nr. 71, poz. 422).
2)
Rozporządzenie Ministra Zdrowia Publicznego z dnia 29 sierpnia 1923 r., wydane w porozumieniu z Ministrem Skarbu i Ministrem Sprawiedliwości, w sprawie zmiany taksy za badanie żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku (Dz. U. R. P. Nr. 94, poz. 751).
3)
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 27 grudnia 1925 r., wydane w porozumieniu z Ministrem Skarbu i Ministrem Sprawiedliwości, w sprawie zmiany taksy za badanie żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku (Dz. U. R. P. z 1926 r. Nr. 28, poz. 173).
4)
Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 22 września 1926 r., wydane w porozumieniu z Ministrem Skarbu i Ministrem Sprawiedliwości, w sprawie taksy za badanie żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku (Dz. U. R. P. Nr. 104, poz. 607).

ZAŁĄCZNIK 

TARYFA

za badanie artykułów żywności i przedmiotów użytku w Państwowych Zakładach badania żywności i przedmiotów użytku.

A.

Ogólne metody badania chemicznego.

ZŁ gr.

od

Zł. gr.

do

Oznaczeniewilgoci2,004,00
"ciężaru właściwego płynów3,006,00
"tłuszczu5,0010,00
"azotu10,0020,00
"węglowodanów5,0010,00
"skrobi10,0020,00
"błonnika10,0020,00
"części mineralnych za każdy składnik po5,0010,00
" " sztucznych środków słodzących barwników
" " metali szkodliwych dla zdrowia
" " środków konserwujących
"jakościowe za każde oznaczenie po6,0012,00
"ilościowe za każde oznaczenie po12,0024,00

B.

Badanie poszczególnych artykułów żywności.

Badaniemleka: {skrócone

{szczegółowe

3,00 10,006,00

20,00

"nabiału: (śmietana, {szczegółowe

śmietanka i t. d.) {skrócone

6,00 10,0012,00 20,00
"masła, serów: { skrócone

{ szczegółowe

10,00 15,0020,00 30,00
"tłuszczów: (margaryna, { skrócone

smalec, oleje i t. d.) { szczegółowe

10,00 30,0020,00 60,00
"mięsa i wyrobów mięsnych: { skrócone

(wędliny, kiełbasy, pasztety,

konserwy z mięsa i ryb, buljon,

ekstrakty i t. d.) { szczegółowe

10,00

25,00

20,00

50,00

"zboża i roślin strączkowych: { skrócone

(produkty przemiału, pieczywo i t. d.) { szczegółowe

10,00 20,0020,00 40,00
"cukru, cukierków wyrobów { skrócone

cukierniczych: { szczegółowe

10,00 15,0020,00 30,00
"lodów10,0020,00
"jarzyn i owoców suszonych lub w konserwach12,0024,00
"soków, syropów, marmelad, powideł konfitur12,0024,00
Badanienapojów chłodzących (wody gazowane, owocowe, kwasy, lemoniady i t. d.)12,0024,00
"napojów wyskokowych (alkohol, wódki, likiery, koniak, arak, rum i t. d.)25,0050,00
"wina (gronowe, owocowe)30,0060,00
"piwa12,0024,00
"kawy i surogatów kawy12,0024,00
"herbaty12,0024,00
"kakao i czekolady15,0030,00
"przypraw korzennych i musztardy12,0024,00
"octu i esencji octowej12,0024,00
"soli5,0010,00
"drożdży i proszków do pieczenia ciasta10,0020,00
" { skrócone15,0030,00
"wody { szczegółowe30,0060,00

C.

Badanie poszczególnych przedmiotów użytku.

Badanie:a) naczyń, przyrządów, aparatów, przyborów (do wyrobu, przechowywania, mierzenia, ważenia, spożywania artykułów żywności),
"b) materjałów do opakowywania artykułów żywności (papier, cynfolja i t. d.),
"c) przyrządów do pielęgnowania ciała ludzkiego (aparaty, szczotki, grzebienie),
"d) odzieży,
"e) tapet,
"f) farb do barwienia przedmiotów użytku,
"g) zabawek dla dzieci,
"h) świec,
"za jakościowe oznaczenie każdego z poszczególnych składników w powyższych przedmiotach7,5015,00
"za ilościowe oznaczenie każdego z poszczególnych składników w powyższych15,0030,00
"środków kosmetycznych30,0060,00
"barwników30,0060,00
"nafty10,0020,00
"środków do skażania spirytusu10,0020,00
"mydła i proszków mydlanych10,0020,00
"aparatów do wyrobu napojów, nasyconych bezwodnikiem kwasu węglowego (CO2) oraz aparatów do piwa25,0050,00

D.

Badania toksykologiczne.

1)Badanie na obecność trucizn (mineralnych, lotnych, organicznych):ZŁ gr.

od

Zł. gr.

do

a) części zwłok oraz zawartości żołądka, jelit30,00200,00
b) artykułów żywności, leków, środków spędzenia płodu, wymiocin, kału, moczu20,00100,00
2)Badanie plam (fizykalne, mikroskopowe, chemiczne, widmowe, biochemiczne, serologiczne)15,0030,00
3)Badanie włosów, trucizn, pocisków, pism, banknotów, monet15,00100,00
4)Badanie krwi [na obecność tlenku węgla (CO)]20,0030,00
E. Opinje fachowe.10,0025,00
Prócz powyższych kosztów badania Państwowe Zakłady badania żywności i przedmiotów użytku pobierają na wydatki, złączone z wydaniem orzeczenia, dodatkową opłatę w wysokości 0,75 zł. za każde orzeczenie.