Opłaty za badania i analizy wykonywane w Państwowym Zakładzie Higieny.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1947.6.30

Akt utracił moc
Wersja od: 30 stycznia 1947 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 7 stycznia 1947 r.
wydane w porozumieniu z Ministrami Skarbu i Sprawiedliwości w sprawie opłat za badania i analizy wykonywane w Państwowym Zakładzie Higieny.

Na podstawie art. 12 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. R. P. Nr 36, poz. 343) i art. 14 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 10 czerwca 1927 r. o Państwowym Zakładzie Higieny (Dz. U. R. P. z 1936 r. Nr 45, poz. 336) zarządza się, co następuje:
Opłaty za badania i analizy wykonywane w Państwowym Zakładzie Higieny określa taryfa, załączona do niniejszego rozporządzenia.

Wysokość opłat za badania i analizy poszczególnych przedmiotów oznacza się w granicach, objętych taryfą, zależnie od zastosowanej metody oraz rozmiarów badania lub analizy.

Należność za badania i analizy nieprzewidziane w taryfie oraz za badania doświadczalne na zwierzętach ustala się w zależności od nakładu pracy i kosztów zużytego materiału pomocniczego w każdym poszczególnym przypadku, biorąc przy tym pod uwagę normy, zawarte w taryfie, a odnoszące się do badań i analiz podobnych.
Jeżeli zachodzi potrzeba delegowania funkcjonariusza Zakładu poza obręb Zakładu bądź w celu pobrania próby, bądź dokonania rewizji, ekspertyzy lub badań doświadczalnych na miejscu, wówczas do opłat, przewidzianych w taryfie, Zakład dolicza koszty, związane z delegacją urzędnika, obliczone według przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 12 września 1945 r. o należnościach w razie pełnienia czynności służbowych poza zwykłym miejscem służbowym oraz w razie przeniesienia na inne miejsce służbowe (Dz. U. R. P. Nr 41, poz. 228), zmienionego rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 5 września 1946 r. (Dz. U. R. P. Nr 51, poz. 289).
Należności za wszelkie badania i analizy, wykonywane w Państwowym Zakładzie Higieny, podlegające opłatom, z wyjątkiem należności za badania i analizy, przeprowadzane w postępowaniu karno-sądowym, powinny być uiszczane z góry.

O ile opłata nie może być z góry ustalona, władza lub osoba, na rzecz której badania i analizy są dokonywane, powinna uiścić zaliczkę w wysokości ustalonej przez Państwowy Zakład Higieny.

Koszty przesyłki przedmiotów, nadsyłanych do badania i analizy, oraz koszty przesyłki opłat ponosi władza lub osoba, która czynności tych zażądała.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Jednocześnie traci moc obowiązującą:

a)
rozporządzenie Ministra Opieki Społecznej z dnia 4 kwietnia 1939 r. o opłatach za badania artykułów żywności i przedmiotów użytku w Państwowym Zakładzie Higieny (Dz. U. R. P. Nr 38, poz. 251) oraz
b)
rozporządzenie Ministra Opieki Społecznej z dnia 30 czerwca 1939 r. o opłatach za analizy, wykonywane w Państwowym Zakładzie Higieny (Dz. U. R. P. Nr 68, poz. 462).

ZAŁĄCZNIK 

TARYFA OPŁAT

za badania i analizy wykonywane w Państwowym Zakładzie Higieny.

I.

BADANIE ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCI I PRZEDMIOTÓW UŻYTKU

A. Ogólne metody badania chemicznego
złotych

od do

Oznaczenie wilgoci100 - 200
Oznaczenie ciężaru właściwego płynów100 - 200
Oznaczenie jakościowe poszczególnego składnika za każde oznaczenie po60 - 200
Oznaczenie ilościowe - za każde oznaczenie po200 - 500
B. Badanie poszczególnych artykułów żywnościowych i ich surogatów.
Badanie mleka
skrócone20 - 60
szczegółowe200 - 400
Badanie mleka w proszku, skondensowanego itp.200 - 400
Badanie nabiału (śmietana, śmietanka itp.)
skrócone50 - 120
szczegółowe100 - 200
Badanie jaj, kawioru, konserw jajecznych100 - 400
Badanie masła, serów
skrócone50 - 200
szczegółowe300 - 600
Badanie tłuszczów (margaryna, smalec, oleje)
skrócone200 - 500
szczegółowe500 - 1.500
Badanie mięsa, przetworów mięsnych (wędliny kiełbasy, pasztety, konserwy z mięsa i ryb, buliony, ekstrakty itp.)
skrócone50 - 200
szczegółowe250 - 500
Badanie zboża i roślin strączkowych (produkty przemiału, pieczywo itp.)
skrócone50 - 200
szczegółowe200 - 400
Badanie preparatów odżywczych500 - 2.000
Badanie miodu, cukru, cukierków, wyrobów cukierniczych
skrócone100 - 200
szczegółowe200 - 500
Badanie lodów100 - 200
Badanie jarzyn i owoców suszonych lub w konserwach120 - 240
Badanie soków, syropów, marmelad, powideł, konfitur200 - 500
Badanie sztucznych olejków, esencji itp.200 - 400
Badanie kwasów organicznych200 - 400
Badanie napojów chłodzących (wody gazowane, płyny owocowe, lemoniady, kwasy itp.)120 - 240
Badanie napojów wyskokowych (alkohol, wódki, likiery, koniaki, arak, rum itp.)250 - 600
Badanie wina (gronowe, owocowe)500 - 3.000
Badanie piwa120 - 240
Badanie kawy i surogatów kawy120 - 1.000
Badanie herbaty120 - 500
Badanie kakao i czekolady150 - 500
Badanie przypraw korzennych, musztardy, grzybów100 - 300
Badanie octu i esencji octowej120 - 240
Badanie soli100 - 200
Badanie drożdży i proszków do pieczenia ciast100 - 300
Badanie żelatyny i innych środków zagęszczających300 - 1.000
C. Badanie poszczególnych przedmiotów użytku
Badanie:
a) naczyń, przyrządów, aparatów, przyborów do wyrobu, przechowywania, mierzenia, ważenia, spożywania artykułów żywności;
b) materiałów do opakowywania artykułów żywności (papier, cynfolia itp.);
c) przyrządów do pielęgnowania ciała ludzkiego (aparaty, szczotki, grzebienie);
d) odzieży;
e) tapet;
f) farb do barwienia przedmiotów użytku;
g) zabawek dla dzieci;
h) świec;
i) wyrobów kauczukowych.
Za jakościowe oznaczenie każdego z poszczególnych składników w powyższych przedmiotach,100 - 200
Za ilościowe oznaczenie każdego z poszczególnych składników w powyższych przedmiotach200 - 500
Badanie tytoniu i wyrobów tytoniowych300 - 1.000
Badanie środków kosmetycznych300 - 1.000
Badanie barwników300 - 1.000
Badanie nafty100 - 200
Badanie środków do skażania spirytusu100 - 200
Badanie mydła i proszków mydlanych200 - 500
Badanie aparatów do wyrobu i przechowywania napojów nasyconych bezwodnikiem kwasu węglowego (CO2) oraz aparatów do piwa250 - 500
Sprawdzanie prawidłowości środków kosmetycznych, podlegających zgłoszeniu200
D. Badania toksykologiczne
Badanie artykułów żywności na obecność trucizn (mineralnych, lotnych i organicznych)300 - 2.000
Badanie krwi na obecność tlenku węgla (CO)200 - 300

II.

BADANIE WODY, LODU, ŚCIEKÓW, URZĄDZEŃ, APARATÓW I MATERIAŁÓW, MAJĄCYCH ZWIĄZEK Z HIGIENĄ WODY, GLEBY I POWIETRZA

A. Woda i lód
złotych

od do

Badanie fizyczno-chemiczne i bakteriologiczne wody dla oceny jej przydatności do picia i potrzeb gospodarstwa domowego150 - 400
Badanie fizyczno-chemiczne i bakteriologiczne lodu lub wody w związku z wyrębem lodu naturalnego lub wyrobem lodu sztucznego250 - 500
Badanie wody do celów przemysłowych, technicznych lub celów specjalnych250 - 3.000
Badanie sanitarne wody z kąpielisk, pływalni itp.150 - 400
B. Ścieki i osady ściekowe
Badanie ścieków domowych i miejskich w związku z ich wpuszczaniem do odbiorników naturalnych400 - 600
Badanie ścieków przemysłowych dla celów, jak wyżej400 - 850
Badanie ścieków domowych, miejskich lub przemysłowych w związku z projektowaniem oczyszczalni, zamierzoną regeneracją jakiegoś składnika, szkodliwym oddziaływaniem ścieków na odbiorniki itp.850 - 10.000
Badanie osadu ściekowego250 - 600
C. Oznaczanie w wodzie, lodzie, ściekach lub osadach ściekowych pojedynczych składników lub właściwości
Pojedyncze oznaczenie20 - 250
D. Badanie urządzeń, aparatów i materiałów używanych do ulepszania wody oraz oczyszczania wody i ścieków
Opłaty za powyższe badania oznacza się indywidualnie, wg norm ogólnie przyjętych.
E. Czynności związane z pobraniem prób specjalnych
Pobranie próby (prócz kosztów przejazdu i transportu)100 - 250

III.

ANALIZY CHEMICZNE" MIKROSKOPOWE I BIOLOGICZNE

1. Analiza specyfiku farmaceutycznego:
a) do 2 składników2.000
b) gdy w skład specyfiku wchodzi więcej jak 2 części składowe, opłata zwiększa się od każdej części składowej ponad dwie o1.000
c) gdy niezbędne okaże się badanie biologiczne specyfiku, powyższa opłata zwiększa się o sumę o1.000 - 5.000
(Kilka różnych środków zapachowych lub olejków eterycznych, dodawanych dla smaku lub zapachu, może być obliczone za jeden środek).
d) przy badaniu, dokonywanym corocznie w myśl postanowień § 18 rozporządzenia Ministra Spraw Wewn. z dnia 30.VI.1926 r. o wyrobie i obrocie specyfików farmaceutycznych (Dz. U. R. P. Nr 70, poz. 406) - o 50% mniej.
2. Sprawdzenie tożsamości preparatów nieorganicznych200
3. Sprawdzenie czystości preparatów nieorganicznych według farmakopei300
4. Oznaczenie ilościowe nieorganicznych składników pojedynczych - za każdy500
Dla związków rzadkich, wymagających metod specjalnych, opłatę ustala osobno instytucja badawcza.
5. Sprawdzenie tożsamości preparatów organicznych300
6. Sprawdzenie czystości preparatów organicznych400
7. Oznaczenie ilościowe preparatów organicznych, za każde oznaczenie (zależnie od rodzaju i sposobu)500 - 1.000
8. Oznaczenie alkaloidów (w ekstraktach, nalewkach itp.)1.200
9. Analiza elementarna związku organicznego (oznaczenie C. H. i N.)1.500
10. Analiza jak w punkcie 9, w obecności chlorowców, siarki, rtęci itp.2.000
11. Analiza olejów, olejków eterycznych1.500
12. Analiza pochodnej arseno-benzenu:
a) za serię, nie przekraczającą 1 kg produktu1.000
b) przy seriach przekraczających 1 kg produktu, nie większych jednak od 3 kg1.500
c) przy seriach zawierających powyżej 3 kg produktu2.000
13. Dochodzenie zafałszowań w preparatach nieorganicznych (zależnie od liczby dokonanych prób i oznaczeń)1.000 - 5.000
14. Analiza wód mineralnych: orientacyjna ogólna, jakościowa i ilościowa, zależnie od rodzaju wody i liczby składników1.000 -10.000
15. Sprawdzenie makroskopowe i mikroskopowe surowców roślinnych nie sproszkowanych200
16. Dochodzenie mikroskopowe składu surowców roślinnych, z wyjątkiem substancji sproszkowanych, za każdą część składową200
17. Badanie farmakologiczne surowców roślinnych1.000 - 2.500
18. Analiza preparatu organoterapeutycznego:
a) dokonywana przy wypuszczaniu każdej serii preparatu w myśl § 12 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 września 1946 r. w sprawie wyrobu i obrotu preparatów organoterapeutycznych i witaminowych (Dz. U. R. P. Nr 54, poz. 307)1.000 - 5.000
b) dokonywana w myśl § 15 tegoż rozporządzenia1.000 - 5.000
19. Analiza witamin:
a) oznaczenie (ilościowe) biologiczne witaminy A lub B2 (czynnik antypellagryczny)4.000 - 6.000
b) oznaczenie (ilościowe) biologiczne witaminy D (czynnik przeciwkrzywiczny), B1 (czynnik przeciwneurytyczny) lub C (czynnik przeciwgnilny)4.000 - 6.000
c) badanie kalorymetryczne witaminy A lub C3.000
d) badanie spektrograficzne witaminy A lub D3.000
e) badanie (ilościowe) biologiczne środków nasercowych2.000 - 4.000
IV. Opinie fachowe500 - 1.000
Opinie fachowe, pozostające w związku z wynikiem badania lub analizy wykonanej w Państwowym Zakładzie Higieny, nie podlegają opłatom dodatkowym.