Opłaty za badania i analizy wykonywane w Państwowym Zakładzie Higieny.
Dz.U.1947.6.30
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 7 stycznia 1947 r.
wydane w porozumieniu z Ministrami Skarbu i Sprawiedliwości w sprawie opłat za badania i analizy wykonywane w Państwowym Zakładzie Higieny.
Wysokość opłat za badania i analizy poszczególnych przedmiotów oznacza się w granicach, objętych taryfą, zależnie od zastosowanej metody oraz rozmiarów badania lub analizy.
O ile opłata nie może być z góry ustalona, władza lub osoba, na rzecz której badania i analizy są dokonywane, powinna uiścić zaliczkę w wysokości ustalonej przez Państwowy Zakład Higieny.
Jednocześnie traci moc obowiązującą:
ZAŁĄCZNIK
TARYFA OPŁAT
TARYFA OPŁAT
I.
BADANIE ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCI I PRZEDMIOTÓW UŻYTKU
BADANIE ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCI I PRZEDMIOTÓW UŻYTKU
A. Ogólne metody badania chemicznego | |
złotych od do | |
Oznaczenie wilgoci | 100 - 200 |
Oznaczenie ciężaru właściwego płynów | 100 - 200 |
Oznaczenie jakościowe poszczególnego składnika za każde oznaczenie po | 60 - 200 |
Oznaczenie ilościowe - za każde oznaczenie po | 200 - 500 |
B. Badanie poszczególnych artykułów żywnościowych i ich surogatów. | |
Badanie mleka | |
skrócone | 20 - 60 |
szczegółowe | 200 - 400 |
Badanie mleka w proszku, skondensowanego itp. | 200 - 400 |
Badanie nabiału (śmietana, śmietanka itp.) | |
skrócone | 50 - 120 |
szczegółowe | 100 - 200 |
Badanie jaj, kawioru, konserw jajecznych | 100 - 400 |
Badanie masła, serów | |
skrócone | 50 - 200 |
szczegółowe | 300 - 600 |
Badanie tłuszczów (margaryna, smalec, oleje) | |
skrócone | 200 - 500 |
szczegółowe | 500 - 1.500 |
Badanie mięsa, przetworów mięsnych (wędliny kiełbasy, pasztety, konserwy z mięsa i ryb, buliony, ekstrakty itp.) | |
skrócone | 50 - 200 |
szczegółowe | 250 - 500 |
Badanie zboża i roślin strączkowych (produkty przemiału, pieczywo itp.) | |
skrócone | 50 - 200 |
szczegółowe | 200 - 400 |
Badanie preparatów odżywczych | 500 - 2.000 |
Badanie miodu, cukru, cukierków, wyrobów cukierniczych | |
skrócone | 100 - 200 |
szczegółowe | 200 - 500 |
Badanie lodów | 100 - 200 |
Badanie jarzyn i owoców suszonych lub w konserwach | 120 - 240 |
Badanie soków, syropów, marmelad, powideł, konfitur | 200 - 500 |
Badanie sztucznych olejków, esencji itp. | 200 - 400 |
Badanie kwasów organicznych | 200 - 400 |
Badanie napojów chłodzących (wody gazowane, płyny owocowe, lemoniady, kwasy itp.) | 120 - 240 |
Badanie napojów wyskokowych (alkohol, wódki, likiery, koniaki, arak, rum itp.) | 250 - 600 |
Badanie wina (gronowe, owocowe) | 500 - 3.000 |
Badanie piwa | 120 - 240 |
Badanie kawy i surogatów kawy | 120 - 1.000 |
Badanie herbaty | 120 - 500 |
Badanie kakao i czekolady | 150 - 500 |
Badanie przypraw korzennych, musztardy, grzybów | 100 - 300 |
Badanie octu i esencji octowej | 120 - 240 |
Badanie soli | 100 - 200 |
Badanie drożdży i proszków do pieczenia ciast | 100 - 300 |
Badanie żelatyny i innych środków zagęszczających | 300 - 1.000 |
C. Badanie poszczególnych przedmiotów użytku | |
Badanie: | |
a) naczyń, przyrządów, aparatów, przyborów do wyrobu, przechowywania, mierzenia, ważenia, spożywania artykułów żywności; | |
b) materiałów do opakowywania artykułów żywności (papier, cynfolia itp.); | |
c) przyrządów do pielęgnowania ciała ludzkiego (aparaty, szczotki, grzebienie); | |
d) odzieży; | |
e) tapet; | |
f) farb do barwienia przedmiotów użytku; | |
g) zabawek dla dzieci; | |
h) świec; | |
i) wyrobów kauczukowych. | |
Za jakościowe oznaczenie każdego z poszczególnych składników w powyższych przedmiotach, | 100 - 200 |
Za ilościowe oznaczenie każdego z poszczególnych składników w powyższych przedmiotach | 200 - 500 |
Badanie tytoniu i wyrobów tytoniowych | 300 - 1.000 |
Badanie środków kosmetycznych | 300 - 1.000 |
Badanie barwników | 300 - 1.000 |
Badanie nafty | 100 - 200 |
Badanie środków do skażania spirytusu | 100 - 200 |
Badanie mydła i proszków mydlanych | 200 - 500 |
Badanie aparatów do wyrobu i przechowywania napojów nasyconych bezwodnikiem kwasu węglowego (CO2) oraz aparatów do piwa | 250 - 500 |
Sprawdzanie prawidłowości środków kosmetycznych, podlegających zgłoszeniu | 200 |
D. Badania toksykologiczne | |
Badanie artykułów żywności na obecność trucizn (mineralnych, lotnych i organicznych) | 300 - 2.000 |
Badanie krwi na obecność tlenku węgla (CO) | 200 - 300 |
II.
BADANIE WODY, LODU, ŚCIEKÓW, URZĄDZEŃ, APARATÓW I MATERIAŁÓW, MAJĄCYCH ZWIĄZEK Z HIGIENĄ WODY, GLEBY I POWIETRZA
BADANIE WODY, LODU, ŚCIEKÓW, URZĄDZEŃ, APARATÓW I MATERIAŁÓW, MAJĄCYCH ZWIĄZEK Z HIGIENĄ WODY, GLEBY I POWIETRZA
A. Woda i lód | |
złotych od do | |
Badanie fizyczno-chemiczne i bakteriologiczne wody dla oceny jej przydatności do picia i potrzeb gospodarstwa domowego | 150 - 400 |
Badanie fizyczno-chemiczne i bakteriologiczne lodu lub wody w związku z wyrębem lodu naturalnego lub wyrobem lodu sztucznego | 250 - 500 |
Badanie wody do celów przemysłowych, technicznych lub celów specjalnych | 250 - 3.000 |
Badanie sanitarne wody z kąpielisk, pływalni itp. | 150 - 400 |
B. Ścieki i osady ściekowe | |
Badanie ścieków domowych i miejskich w związku z ich wpuszczaniem do odbiorników naturalnych | 400 - 600 |
Badanie ścieków przemysłowych dla celów, jak wyżej | 400 - 850 |
Badanie ścieków domowych, miejskich lub przemysłowych w związku z projektowaniem oczyszczalni, zamierzoną regeneracją jakiegoś składnika, szkodliwym oddziaływaniem ścieków na odbiorniki itp. | 850 - 10.000 |
Badanie osadu ściekowego | 250 - 600 |
C. Oznaczanie w wodzie, lodzie, ściekach lub osadach ściekowych pojedynczych składników lub właściwości | |
Pojedyncze oznaczenie | 20 - 250 |
D. Badanie urządzeń, aparatów i materiałów używanych do ulepszania wody oraz oczyszczania wody i ścieków | |
Opłaty za powyższe badania oznacza się indywidualnie, wg norm ogólnie przyjętych. | |
E. Czynności związane z pobraniem prób specjalnych | |
Pobranie próby (prócz kosztów przejazdu i transportu) | 100 - 250 |
III.
ANALIZY CHEMICZNE" MIKROSKOPOWE I BIOLOGICZNE
ANALIZY CHEMICZNE" MIKROSKOPOWE I BIOLOGICZNE
1. Analiza specyfiku farmaceutycznego: | |
a) do 2 składników | 2.000 |
b) gdy w skład specyfiku wchodzi więcej jak 2 części składowe, opłata zwiększa się od każdej części składowej ponad dwie o | 1.000 |
c) gdy niezbędne okaże się badanie biologiczne specyfiku, powyższa opłata zwiększa się o sumę o | 1.000 - 5.000 |
(Kilka różnych środków zapachowych lub olejków eterycznych, dodawanych dla smaku lub zapachu, może być obliczone za jeden środek). | |
d) przy badaniu, dokonywanym corocznie w myśl postanowień § 18 rozporządzenia Ministra Spraw Wewn. z dnia 30.VI.1926 r. o wyrobie i obrocie specyfików farmaceutycznych (Dz. U. R. P. Nr 70, poz. 406) - o 50% mniej. | |
2. Sprawdzenie tożsamości preparatów nieorganicznych | 200 |
3. Sprawdzenie czystości preparatów nieorganicznych według farmakopei | 300 |
4. Oznaczenie ilościowe nieorganicznych składników pojedynczych - za każdy | 500 |
Dla związków rzadkich, wymagających metod specjalnych, opłatę ustala osobno instytucja badawcza. | |
5. Sprawdzenie tożsamości preparatów organicznych | 300 |
6. Sprawdzenie czystości preparatów organicznych | 400 |
7. Oznaczenie ilościowe preparatów organicznych, za każde oznaczenie (zależnie od rodzaju i sposobu) | 500 - 1.000 |
8. Oznaczenie alkaloidów (w ekstraktach, nalewkach itp.) | 1.200 |
9. Analiza elementarna związku organicznego (oznaczenie C. H. i N.) | 1.500 |
10. Analiza jak w punkcie 9, w obecności chlorowców, siarki, rtęci itp. | 2.000 |
11. Analiza olejów, olejków eterycznych | 1.500 |
12. Analiza pochodnej arseno-benzenu: | |
a) za serię, nie przekraczającą 1 kg produktu | 1.000 |
b) przy seriach przekraczających 1 kg produktu, nie większych jednak od 3 kg | 1.500 |
c) przy seriach zawierających powyżej 3 kg produktu | 2.000 |
13. Dochodzenie zafałszowań w preparatach nieorganicznych (zależnie od liczby dokonanych prób i oznaczeń) | 1.000 - 5.000 |
14. Analiza wód mineralnych: orientacyjna ogólna, jakościowa i ilościowa, zależnie od rodzaju wody i liczby składników | 1.000 -10.000 |
15. Sprawdzenie makroskopowe i mikroskopowe surowców roślinnych nie sproszkowanych | 200 |
16. Dochodzenie mikroskopowe składu surowców roślinnych, z wyjątkiem substancji sproszkowanych, za każdą część składową | 200 |
17. Badanie farmakologiczne surowców roślinnych | 1.000 - 2.500 |
18. Analiza preparatu organoterapeutycznego: | |
a) dokonywana przy wypuszczaniu każdej serii preparatu w myśl § 12 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 6 września 1946 r. w sprawie wyrobu i obrotu preparatów organoterapeutycznych i witaminowych (Dz. U. R. P. Nr 54, poz. 307) | 1.000 - 5.000 |
b) dokonywana w myśl § 15 tegoż rozporządzenia | 1.000 - 5.000 |
19. Analiza witamin: | |
a) oznaczenie (ilościowe) biologiczne witaminy A lub B2 (czynnik antypellagryczny) | 4.000 - 6.000 |
b) oznaczenie (ilościowe) biologiczne witaminy D (czynnik przeciwkrzywiczny), B1 (czynnik przeciwneurytyczny) lub C (czynnik przeciwgnilny) | 4.000 - 6.000 |
c) badanie kalorymetryczne witaminy A lub C | 3.000 |
d) badanie spektrograficzne witaminy A lub D | 3.000 |
e) badanie (ilościowe) biologiczne środków nasercowych | 2.000 - 4.000 |
IV. Opinie fachowe | 500 - 1.000 |
Opinie fachowe, pozostające w związku z wynikiem badania lub analizy wykonanej w Państwowym Zakładzie Higieny, nie podlegają opłatom dodatkowym. |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »