Określenie wzorów oraz terminów składania wniosków o przyznanie limitów A i B cukru, A i B izoglukozy oraz sprawozdań z produkcji i obrotu cukrem buraczanym.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.115.1232

Akt utracił moc
Wersja od: 11 października 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 3 października 2001 r.
w sprawie określenia wzorów oraz terminów składania wniosków o przyznanie limitów A i B cukru, A i B izoglukozy oraz sprawozdań z produkcji i obrotu cukrem buraczanym.

Na podstawie art. 6 ust. 4 i art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o regulacji rynku cukru (Dz. U. Nr 76, poz. 810) zarządza się, co następuje:
Określa się:
1)
wzór wniosku producenta cukru o przyznanie limitów A i B cukru na dany rok rozliczeniowy, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia,
2)
wzór wniosku producenta izoglukozy o przyznanie limitów A i B izoglukozy na dany rok rozliczeniowy, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia,
3)
wzór sprawozdania z produkcji i obrotu cukrem buraczanym w danym roku rozliczeniowym, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia.
1.
Wnioski, o których mowa w § 1 pkt 1 i 2, składa się w terminie do dnia 15 sierpnia roku kalendarzowego poprzedzającego rok, w którym przypada początek danego roku rozliczeniowego, z zastrzeżeniem ust. 2.
2.
Wnioski dotyczące pierwszego roku rozliczeniowego składa się w terminie do dnia 22 października 2001 r.
3.
Sprawozdanie, o którym mowa w § 1 pkt 3, składa się w terminie 30 dni po zakończeniu danego roku rozliczeniowego.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

WZÓR

Pieczęć wnioskodawcy .....................

(miejscowość, data)

Data wpływu wniosku

do Ministerstwa

Rolnictwa i Rozwoju

Wsi ........

WNIOSEK

o przyznanie limitów A i B cukru na rok rozliczeniowy .........

1. Wnioskodawca ..............................................

(pełna nazwa)

2. Siedziba i adres wnioskodawcy:

ulica ...................... kod pocztowy .................

miejscowość .............................

telefon ...................

telefax .............. telex ............

poczta elektroniczna ....................

3. Numer w Krajowym Rejestrze Sądowym ......................

4. Numer identyfikatora statystycznego (REGON) .............

5. Numer identyfikacji podatkowej (NIP) ....................

6. Limit produkcji cukru przyznany na kampanię 2001/2002:

w kwocie A ..................................... tys. ton

w kwocie B .................................... tys. ton.

7. Wydatek cukru uzyskany w kampanii 2001/2002*) ..........%

8. Wielkość produkcji cukru w kampanii 2001/2002*) ...... tys.

ton.

9. Ilość zawartych umów kontraktacyjnych w roku poprzedzającym

dany rok rozliczeniowy, na który jest przyznany limit:

1) na buraki w kwocie A ...... powierzchnia uprawy .... ha

zakontraktowano ........... tys. ton buraków cukrowych

2) na buraki w kwocie B ...... powierzchnia uprawy .... ha

zakontraktowano ........... tys. ton buraków cukrowych.

10. Informacje dotyczące roku rozliczeniowego poprzedzającego

rok rozliczeniowy, w którym jest składany wniosek:

1) produkcja cukru ogółem ...................... tys. ton

2) zapasy początkowe na dzień 1 lipca*) ........ tys. ton

3) zapasy przeniesione z poprzedniego roku

rozliczeniowego*) ........................... tys. ton

4) import ...................................... tys. ton

5) sprzedaż cukru ogółem ....................... tys. ton

w tym:

a) na rynek wewnętrzny ...................... tys. ton

b) na eksport z dopłatami ................... tys. ton

c) na eksport bez dopłat .................... tys. ton

6) zapasy końcowe na dzień 30 czerwca*) ........ tys. ton

7) cukier przeniesiony na następny rok rozliczeniowy

(część produkcji cukru C przeniesiona w ciężar limitu

A i B) ...................................... tys. ton.

11. Data złożenia w Agencji Rynku Rolnego sprawozdania z

produkcji i obrotu cukrem za poprzedni rok rozliczeniowy*)

...........................

12. Posiadane przez wnioskodawcę środki produkcji umożliwiające

wytworzenie cukru buraczanego:

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

............................

(imię, nazwisko i podpis

osoby upoważnionej)

________

*) Nie dotyczy pierwszego roku rozliczeniowego.

ZAŁĄCZNIK Nr 2

WZÓR

Pieczęć wnioskodawcy ..........................

(miejscowość, data)

Data wpływu wniosku do

Ministerstwa Rolnictwa i

Rozwoju Wsi ...........

WNIOSEK

o przyznanie limitów A i B izoglukozy na rok rozliczeniowy .........

1. Wnioskodawca ..............................................

(pełna nazwa)

2. Siedziba i adres wnioskodawcy:

ulica ............... kod pocztowy ...........

miejscowość ...................

telefon ..............

telefax ................ telex ..............

poczta elektroniczna ......................

3. Numer w Krajowym Rejestrze Sądowym ....................

4. Numer identyfikatora statystycznego (REGON) ...........

5. Numer identyfikacji podatkowej (NIP) ..................

6. Tytuł prawny wnioskodawcy do nieruchomości (obiektów

produkcyjnych), w których ma być prowadzona produkcja

izoglukozy ............................................

7. Wielkość sprzedaży na rynek krajowy w roku kalendarzowym*):

rok 2000 ............../.............. tys. ton

rok 2001**) .........../.............. tys. ton.

8. Wielkość sprzedaży na rynek krajowy*):

od dnia 1 października 1999 r. do dnia 30 września 2000 r.

......./...... tys. ton

od dnia 1 października 2000 r. do dnia 30 września 2001 r.

......./...... tys. ton.

9. Wielkość produkcji*):

w roku kalendarzowym 2000 ....../...... tys. ton

od dnia 1 października 1999 r. do dnia 30 września 2000 r.

......./...... tys. ton

od dnia 1 października 2000 r. do dnia 30 września 2001 r.

......./...... tys. ton.

10. Wielkość produkcji z przeznaczeniem na eksport*):

w roku kalendarzowym 2000 ....../...... tys. ton

od dnia 1 października 1999 r. do dnia 30 września 2000 r.

......./...... tys. ton

od dnia 1 października 2000 r. do dnia 30 września 2001 r.

......./...... tys. ton.

11. Informacje dotyczące roku rozliczeniowego poprzedzającego

rok rozliczeniowy, w którym jest składany wniosek:

1) zapasy początkowe na dzień 1 lipca*)**) .../... tys. ton

2) produkcja ogółem*) ............/............... tys. ton

3) sprzedaż ogółem*) .............../............. tys. ton

a) na rynek wewnętrzny*)**) ......../.......... tys. ton

b) na eksport z dopłatami*)**) ........./...... tys. ton

c) na eksport bez dopłat*)**) ........../...... tys. ton

4) zapasy końcowe na dzień 30 czerwca*)**) .../... tys. ton

5) średnia cena zbytu netto w zł ogółem ............. zł/kg

w tym**):

a) izoglukozy A ................................. zł/kg

b) izoglukozy B ................................. zł/kg

c) izoglukozy C ................................. zł/kg.

12. Posiadane przez wnioskodawcę środki produkcji umożliwiające

wytworzenie izoglukozy:

...........................................................

...........................................................

...........................................................

...........................................................

..........................

(imię, nazwisko i podpis

osoby upoważnionej)

_______________

*) W przeliczeniu na suchą substancję zawartą w 42% roztworze fruktozy.

**) Nie dotyczy pierwszego roku rozliczeniowego.

ZAŁĄCZNIK Nr 3

WZÓR

Pieczęć producenta .........................

(miejscowość, data)

SPRAWOZDANIE

Z PRODUKCJI I OBROTU CUKREM BURACZANYM

w roku rozliczeniowym 200.../200... r.

1. Producent.................................................

(pełna nazwa)

2. Siedziba i adres producenta:

ulica ......................... kod pocztowy .............

miejscowość ........................

telefon ...................

telefax ............ telex ................

poczta elektroniczna .............................

Uwaga: Nie wypełniać zaciemnionych pól.

WyszczególnienieOgółem

(w tonach)

Cukier A

(w tonach)

Cukier B

(w tonach)

Cukier C (w tonach)
Przyznany limit
Zapasy początkowe***)

na dzień 1 lipca ............. r.

w tym:

cukier przeniesiony z poprzedniego roku rozliczeniowego*) (część produkcji cukru C przeniesiona w ciężar limitu A i B)
Produkcja
Import
Sprzedaż ogółem

w tym:

1) na rynek wewnętrzny
2) na eksport z dopłatami
3) na eksport bez dopłat
Zapasy końcowe

na dzień 30 czerwca .......... r.

w tym:

cukier przeniesiony na następny rok rozliczeniowy (część produkcji cukru C przeniesiona w ciężar limitu A i B)
Lp.WyszczególnienieJednostkaWielkość
1Marża przetwórcza:**)
1) dla cukru Azł/t%
2) dla cukru Bzł/t%
3) dla cukru Czł/t%
2Wydatek cukru**)%
3Ilość wyprodukowanej melasytona
4Ilość sprzedanej melasy

(w kraju i na eksport)

tona
5Przychody ze sprzedaży melasy

(w kraju i z eksportu)

6Koszt transportu buraków cukrowych do producenta cukru

............................

(imię, nazwisko i podpis

osoby upoważnionej)

____________

*) Nie dotyczy pierwszego roku rozliczeniowego.

**) Średnia wielkość z danego roku rozliczeniowego.

***) W przypadku pierwszego roku rozliczeniowego - na dzień 1 października.