Określenie wysokości opłat przeznaczonych na dopłaty do eksportu cukru oraz zasad stosowania dopłat do cukru wyeksportowanego, w ramach kwoty B, w 2000 r.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.110.1275

Akt utracił moc
Wersja od: 30 grudnia 1999 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 27 grudnia 1999 r.
w sprawie określenia wysokości opłat przeznaczonych na dopłaty do eksportu cukru oraz zasad stosowania dopłat do cukru wyeksportowanego, w ramach kwoty B, w 2000 r.

Na podstawie art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 26 sierpnia 1994 r. o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym (Dz. U. Nr 98, poz. 473, z 1996 r. Nr 152, poz. 724 i z 1997 r. Nr 121, poz. 770) zarządza się, co następuje:
Opłaty przeznaczone na dopłaty do eksportu producentom cukru, w ramach kwoty B, wnoszone przez podmioty nabywające cukier od producentów cukru na zaopatrzenie rynku krajowego w okresie od dnia 1 stycznia 2000 r. do dnia 31 grudnia 2000 r., wynoszą 3,0% wartości zakupionego cukru.
Dopłata do eksportu 1 tony cukru stanowi iloraz łącznej kwoty zgromadzonych od dnia 1 stycznia 2000 r. do dnia 31 grudnia 2000 r. środków, o których mowa w § 1, powiększonej o nie wykorzystane środki na dopłaty producentom cukru w okresie od dnia 1 stycznia 1999 r. do dnia 31 grudnia 1999 r. i podzielonej przez ilość wyeksportowanego w okresie od dnia 1 stycznia 2000 r. do dnia 31 grudnia 2000 r. cukru, w ramach kwoty B, z zastrzeżeniem § 3 i 6.
Dopłata do eksportu 1 tony cukru dla określonego producenta cukru nie może być wyższa niż różnica między minimalną ceną zbytu cukru na rynku krajowym, obowiązującą w dniu zawarcia transakcji między eksporterem a importerem, a średnią ceną cukru białego na giełdzie londyńskiej w tygodniu poprzedzającym zawarcie transakcji.
Dopłaty dotyczą eksportu cukru z buraka cukrowego.
1.
Producenci cukru otrzymują zaliczkowe dopłaty w wysokości 160 zł do każdej wyeksportowanej tony cukru w okresie jednego miesiąca od dnia złożenia wniosku o dopłatę, zwanego dalej "wnioskiem", w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
2.
Wniosek powinien zawierać następujące informacje:
1)
nazwę i siedzibę producenta cukru,
2)
nazwę i siedzibę eksportera cukru, jeżeli nie jest on producentem cukru,
3)
nazwę i siedzibę importera cukru,
4)
datę zawarcia umowy sprzedaży między eksporterem cukru a importerem cukru,
5)
ilość wyeksportowanego cukru.
3.
Do wniosku powinien zostać załączony Jednolity Dokument Administracyjny (SAD), ze wskazaniem producenta wyeksportowanego cukru.
4.
Wniosek należy złożyć najpóźniej do dnia 31 stycznia 2001 r.
5.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dokona końcowego rozliczenia i przekazania dopłat do eksportu cukru do dnia 31 marca 2001 r. Dopłaty te będą realizowane przez Agencję do wysokości środków pochodzących z opłat, o których mowa w § 1, zgromadzonych na wydzielonym rachunku Agencji.
Dopłaty do eksportu cukru nie przysługują w przypadku:
1)
jego eksportu do krajów, z którymi Rzeczpospolita Polska zawarła umowy o niestosowaniu dopłat do eksportu cukru,
2)
złożenia wniosku po terminie określonym w § 5 ust. 4.
W przypadku gdy po dokonaniu końcowego rozliczenia, o którym mowa w § 5 ust. 5, otrzymana zgodnie z § 5 ust. 1 zaliczkowa dopłata przewyższa należną producentowi cukru dopłatę, do jej zwrotu mają zastosowanie odpowiednie przepisy Kodeksu cywilnego dotyczące bezpodstawnego wzbogacenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2000 r.