Określenie wysokości opłat przeznaczonych na dopłaty do eksportu cukru oraz zasad stosowania dopłat do cukru wyeksportowanego, w ramach kwoty B, w 1998 r.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.160.1090

Akt utracił moc
Wersja od: 29 grudnia 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 23 grudnia 1997 r.
w sprawie określenia wysokości opłat przeznaczonych na dopłaty do eksportu cukru oraz zasad stosowania dopłat do cukru wyeksportowanego, w ramach kwoty B, w 1998 r.

Na podstawie art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 26 sierpnia 1994 r. o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym (Dz. U. Nr 98, poz. 473, z 1996 r. Nr 152, poz. 724 i z 1997 r. Nr 121, poz. 770) zarządza się, co następuje:
Opłaty przeznaczone na dopłaty do eksportu producentom cukru, w ramach kwoty B, wnoszone przez podmioty nabywające cukier od producentów cukru na zaopatrzenie rynku krajowego w okresie od dnia 1 stycznia 1998 r. do dnia 31 grudnia 1998 r., wynoszą 2% wartości zakupionego cukru.
Dopłata do eksportu 1 tony cukru stanowi iloraz łącznej kwoty zgromadzonych od dnia 1 stycznia 1998 r. do dnia 31 grudnia 1998 r. środków, o których mowa w § 1, powiększonej o nie wykorzystane środki na dopłaty do eksportu cukru producentom cukru w okresie przed dniem wejścia w życie rozporządzenia i podzielonej przez ilość wyeksportowanego w okresie od dnia 1 stycznia 1998 r. do dnia 31 grudnia 1998 r. cukru, w ramach kwoty B, z zastrzeżeniem § 3 i 5.
Dopłata do eksportu 1 tony cukru dla określonego producenta cukru nie może być wyższa niż różnica między minimalną ceną zbytu cukru na rynku krajowym, obowiązującą w dniu zawarcia transakcji między eksporterem a importerem, a średnią ceną cukru białego na giełdzie londyńskiej w tygodniu poprzedzającym zawarcie transakcji.
Dopłaty dotyczą eksportu cukru z buraka cukrowego.
Dopłaty do eksportu cukru nie przysługują w razie jego eksportu do krajów, z którymi Rzeczpospolita Polska zawarła umowy o niestosowaniu dopłat do eksportu cukru.
1.
Producenci cukru otrzymują zaliczkowe dopłaty w wysokości 140 zł do każdej wyeksportowanej tony cukru w okresie jednego miesiąca od dnia złożenia Jednolitego Dokumentu Administracyjnego (SAD) w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Z przedstawionego dokumentu powinno wynikać, kto jest producentem wyeksportowanego cukru.
2.
Dokument ten należy złożyć najpóźniej do dnia 31 stycznia 1999 r.
3.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dokona końcowego rozliczenia i przekazania dopłat do eksportu cukru do dnia 31 marca 1999 r. Dopłaty te będą realizowane przez Agencję do wysokości środków pochodzących z opłat, o których mowa w § 1, zgromadzonych na wydzielonym rachunku Agencji.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r.