Określenie wysokości opłat przeznaczonych na dopłaty do eksportu cukru oraz zasady stosowania dopłat do cukru wyeksportowanego, w ramach kwoty B, w 1997 r.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.31.179

Akt utracił moc
Wersja od: 2 kwietnia 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 25 marca 1997 r.
w sprawie określenia wysokości opłat przeznaczonych na dopłaty do eksportu cukru oraz zasad stosowania dopłat do cukru wyeksportowanego, w ramach kwoty B, w 1997 r.

Na podstawie art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 26 sierpnia 1994 r. o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym (Dz. U. Nr 98, poz. 473 i z 1996 r. Nr 152, poz. 724) zarządza się, co następuje:
Opłaty wnoszone przez podmioty nabywające cukier od producentów cukru na zaopatrzenie rynku krajowego, przeznaczone na dopłaty do eksportu producentom cukru, w ramach kwoty B, wynoszą 1% wartości zakupionego cukru.
Dopłata do eksportu 1 tony cukru stanowi iloraz łącznej kwoty zgromadzonych do dnia 31 grudnia 1997 r. środków, o których mowa w § 1, powiększonej o nie wykorzystane środki na dopłaty do eksportu cukru producentom cukru, w okresie przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, podzielonej przez ilość wyeksportowanego do dnia 31 grudnia 1997 r. cukru, w ramach kwoty B, z zastrzeżeniem § 3 i 5.
Dopłata do eksportu 1 tony cukru dla określonego producenta cukru nie może być wyższa niż różnica między aktualnie obowiązującą producenta cukru minimalną ceną zbytu cukru na rynku krajowym a średnią ceną cukru na giełdzie londyńskiej w tygodniu poprzedzającym zawarcie transakcji.
1.
Dopłaty dotyczą eksportu cukru z buraka cukrowego, z zastrzeżeniem ust. 2.
2.
Do eksportu każdego asortymentu cukru z buraka cukrowego, soku gęstego oraz cukru surowego, dokonanego przed okresem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosuje się dopłaty na podstawie dotychczasowych przepisów. Przepisy te stosuje się również do cukru, na którego eksport zawarto kontrakty przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
1.
Dopłaty do eksportu cukru nie przysługują w razie jego eksportu do krajów, z którymi Rzeczpospolita Polska zawarła umowy o niestosowaniu dopłat do eksportu cukru.
2.
Przepisu ust. 1 nie stosuje się do eksportu cukru dokonanego przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, a także do cukru, na którego eksport zawarto kontrakty przed tym dniem.
1.
Producenci cukru otrzymują zaliczkowe dopłaty, w wysokości 140 zł, do każdej wyeksportowanej tony cukru w okresie jednego miesiąca od dnia złożenia Jednolitego Dokumentu Administracyjnego (SAD) w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
2.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dokona końcowego rozliczenia i przekazania dopłat do eksportu do dnia 31 marca 1998 r.
3.
Rozliczenie przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dopłat do eksportu cukru, realizowanego w okresie od dnia 1 października 1996 r. do dnia 31 grudnia 1996 r., powinno nastąpić, w terminie trzech miesięcy od dnia wejścia w życie rozporządzenia, na podstawie dotychczasowych przepisów.
Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 września 1996 r. w sprawie określenia wysokości opłat przeznaczonych na dopłaty do eksportu cukru oraz zasad stosowania dopłat do cukru wyeksportowanego od dnia 1 października 1996 r. do dnia 30 września 1997 r. (Dz. U. Nr 116, poz. 552).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.