Określenie wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.97.600

Akt utracił moc
Wersja od: 14 sierpnia 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 4 sierpnia 1997 r.
w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.

Na podstawie art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485) zarządza się, co następuje:
Ustala się wykaz towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 15 kwietnia 1996 r. w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe (Dz. U. Nr 51, poz. 220).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY, KTÓRE MOGĄ BYĆ OBJĘTE OPŁATAMI CELNYMI DODATKOWYMI

KOD PCNNazwa towaru
12
0201Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
0201 10 00 0- Tusze i półtusze
0201 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"
0201 20 30 0- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone
0201 20 50 0- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone
0201 20 90 0- - Pozostałe
0201 30 00 0- Bez kości
0202Mięso wołowe mrożone:
0202 10 00 0- Tusze i półtusze
0202 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"
0202 20 30 0- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone
0202 20 50 0- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone
0202 20 90 0- - Pozostałe
0202 30- Bez kości:
0202 30 10 0- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć

części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden

zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym

kawałku, ale bez polędwicy

0202 30 50 0- - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki
0202 30 90 0- - Pozostałe
0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki z kośćmi
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11- - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako

"kurczaki 83%"

0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub

inaczej prezentowane

0207 12- - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub

inaczej prezentowane

0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0- - - - Wątroby
0207 13 99 0- - - - Pozostałe
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0- - - - Wątroby
0207 14 99 0- - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24- - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki

80%"

0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

0207 25- - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0207 26 50- - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0- - - - - - Uda i ich kawałki
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0- - - - Wątroby
0207 26 99 0- - - - Pozostałe
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Uda i ich kawałki
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0- - - - Wątroby
0207 27 99 0- - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32- - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z

głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"

0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej prezentowane

0207 32 90 0- - - Perliczki
0207 33- - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej prezentowane

0207 33 90 0- - - Perliczki
0207 34- - Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0- - - Z gęsi
0207 34 90 0- - - Z kaczek
0207 35- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0- - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby
0207 35 99 0- - - - Pozostałe
0207 36- - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0- - - - - Otłuszczone wątroby gęsie
0207 36 85 0- - - - - Otłuszczone wątroby kacze
0207 36 89 0- - - - - Pozostałe
0207 36 90 0- - - - Pozostałe
0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu:
0405 10- Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

0405 10 19 0- - - - Pozostałe
0405 10 30 0- - - Masło odtwarzane
0405 10 40 0- - - Masło z serwatki
0405 10 90 0- - Pozostałe
0405 20- Masło o obniżonej zawartości tłuszczu:
0405 20 10 0- - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale poniżej

60%

0405 20 30 0- - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale poniżej

75%

0405 20 90 0- - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale nie

przekraczającej 80%

0405 90- Pozostałe:
0405 90 10 0- - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o

zawartości wody w masie poniżej 0,5%

0405 90 90 0- - Pozostałe
0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
0407 00 30 0- - Pozostałe
0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11- - Suszone:
0408 11 80 0- - - Pozostałe
- Pozostałe:
0408 91- - Suszone:
0408 91 80 0- - - Pozostałe
0409 00 00 0Miód naturalny
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10- Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31 października:
0603 10 11 0- - - Róże
0603 10 25 0- - - Chryzantemy
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 51 0- - - Róże
0603 10 65 0- - - Chryzantemy
0702 00Pomidory świeże lub chłodzone:
0702 00 15 0- Od 1 stycznia do 31 marca
0702 00 20 0- Od 1 do 30 kwietnia
0702 00 25 0- Od 1 do 14 maja
0702 00 30 0- Od 15 do 31 maja
0702 00 35 0- Od 1 czerwca do 30 września
0702 00 40 0- Od 1 do 31 października
0702 00 45 0- Od 1 listopada do 20 grudnia
0702 00 50 0- Od 21 do 31 grudnia
0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
- Ogórki:
0707 00 10 0- - Od 1 stycznia do końca lutego
0707 00 15 0- - Od 1 marca do 30 kwietnia
0707 00 20 0- - Od 1 do 15 maja
0707 00 25 0- - Od 16 maja do 30 września
0707 00 30 0- - Od 1 do 31 października
0707 00 35 0- - Od 1 do 10 listopada
0707 00 40 0- - Od 11 listopada do 31 grudnia
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10- Jabłka:
- - Pozostałe:
- - - Od 1 stycznia do 31 marca:
0808 10 51 0- - - - Odmiany Golden Delicious
0808 10 53 0- - - - Odmiany Grany Smith
0808 10 59 0- - - - Pozostałe
- - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca:
0808 10 61 0- - - - Odmiany Golden Delicious
0808 10 63 0- - - - Odmiany Grany Smith
0808 10 69 0- - - - Pozostałe
- - - Od 1 do 31 lipca:
0808 10 71 0- - - - Odmiany Golden Delicious
0808 10 73 0- - - - Odmiany Grany Smith
0808 10 79 0- - - - Pozostałe
- - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia:
0808 10 92 0- - - - Odmiany Golden Delicious
0808 10 94 0- - - - Odmiany Grany Smith
0808 10 98 0- - - - Pozostałe
1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0- - Z pszenicy durum
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwykłej i orkisza
1101 00 90 0- Mąka żytnio-pszenna
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0- Mąka żytnia
1105Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane:
1105 10 00 0- Mąka, grysik i puder
1108Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 13 00 0- - Skrobia ziemniaczana
1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwiących:

1701 12- - Cukier buraczany:
1701 12 10 0- - - Do rafinacji
1701 12 90 0- - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0- - - Cukier biały
1702Pozostałe cukry łącznie z chemiczne czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:
1702 30- Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub

zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w

masie:

1702 30 10 0- - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w

masie:

1702 30 51 0- - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego

lub nie

1702 30 59 0- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0- - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego

lub nie

1702 30 99 0- - - - Pozostałe
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10- Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0- - Bez skórek
2002 10 90 0- - Pozostałe
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 11- - - W bezpośrednich opakowaniach powyżej 1 kg:
2002 90 11 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg

2002 90 11 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 199 kg

2002 90 19 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie

przekraczającej 30%:

2002 90 31- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg

2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 199 kg

2002 90 39 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy powyżej 30%:
2002 90 91- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg

2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 199 kg

2002 90 99 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

2106Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90- Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0- - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny