Określenie wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.
Dz.U.1996.51.220
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 15 kwietnia 1996 r.
w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.
ZAŁĄCZNIK
WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY, KTÓRE MOGĄ BYĆ OBJĘTE OPŁATAMI CELNYMI DODATKOWYMI
WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY, KTÓRE MOGĄ BYĆ OBJĘTE OPŁATAMI CELNYMI DODATKOWYMI
Lp. | Pozycja | KOD PCN | Nazwa towaru |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | 0203 | 0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
- Świeże lub chłodzone: | |||
0203 11 | - - Tusze i półtusze: | ||
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | ||
0203 11 90 0 | - - - Pozostałe | ||
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | ||
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | ||
0203 12 90 0 | - - - Pozostałe | ||
0203 19 | - - Pozostałe: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | ||
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | ||
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | ||
- - - - Pozostałe: | |||
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | ||
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | ||
0203 19 90 0 | - - - Pozostałe | ||
- Mrożone: | |||
0203 21 | - - Tusze i półtusze: | ||
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | ||
0203 21 90 0 | - - - Pozostałe | ||
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | ||
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | ||
0203 22 90 0 | - - - Pozostałe | ||
0203 29 | - - Pozostałe: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | ||
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | ||
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | ||
- - - - Pozostałe: | |||
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | ||
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | ||
0203 29 90 0 | - - - Pozostałe | ||
2 | 0207 | 0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: | |||
0207 11 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" | ||
0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | ||
0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | ||
0207 12 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | ||
0207 12 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | ||
0207 12 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | ||
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | ||
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | ||
0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | ||
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | ||
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
0207 13 91 0 | - - - - Wątroby | ||
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | ||
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | ||
0207 14 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | ||
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | ||
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
0207 14 91 0 | - - - - Wątroby | ||
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
- Z indyków: | |||
0207 24 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | ||
0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | ||
0207 25 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | ||
0207 25 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | ||
0207 25 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | ||
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | ||
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | ||
0207 26 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 26 60 0 | - - - - - - Uda i ich kawałki | ||
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe | ||
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
0207 26 91 0 | - - - - Wątroby | ||
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | ||
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | ||
0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 27 60 0 | - - - - - - Uda i ich kawałki | ||
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | ||
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
0207 27 91 0 | - - - - Wątroby | ||
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
- Z kaczek, gęsi i perliczek: | |||
0207 32 | - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kaczki: | |||
0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" | ||
0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | ||
0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | ||
- - - Gęsi: | |||
0207 32 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "gęsi 85%" | ||
0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | ||
0207 32 90 0 | - - - Perliczki | ||
0207 33 | - - Nie cięte na kawałki, mrożone: | ||
- - - Kaczki: | |||
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | ||
0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | ||
- - - Gęsi: | |||
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | ||
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | ||
0207 33 90 0 | - - - Perliczki | ||
0207 34 | - - Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone: | ||
0207 34 10 0 | - - - Z gęsi | ||
0207 34 90 0 | - - - Z kaczek | ||
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
- - - - Bez kości: | |||
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi | ||
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||
0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek | ||
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek | ||
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | ||
0207 35 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | ||
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
0207 35 91 0 | - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby | ||
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
- - - - Bez kości: | |||
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi | ||
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek | ||
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek | ||
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | ||
0207 36 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | ||
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
- - - - Wątroby: | |||
0207 36 81 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie | ||
0207 36 85 0 | - - - - - Odtłuszczone wątroby kacze | ||
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe | ||
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe | ||
3 | 0405 | 0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: |
0405 10 | - Masło: | ||
- - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%: | |||
- - - Masło naturalne: | |||
0405 10 11 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | ||
0405 10 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
0405 10 30 0 | - - - Masło odtwarzane | ||
0405 10 50 0 | - - - Masło z serwatki | ||
0405 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
0405 20 | - Masło o obniżonej zawartości tłuszczu: | ||
0405 20 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale poniżej 60% | ||
0405 20 30 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale poniżej 75% | ||
0405 20 90 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale nie przekraczającej 80% | ||
0405 90 | - Pozostałe: | ||
0405 90 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5% | ||
0405 90 90 0 | - - Pozostałe | ||
0407 | 0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: | |
- Drobiu: | |||
4 | 0407 00 30 0 | - - Pozostałe | |
0408 | 0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego: | |
- Żółtka jaj: | |||
0408 11 | - - Suszone: | ||
5 | 0408 11 80 0 | - - - Pozostałe | |
- Pozostałe: | |||
0408 91 | - - Suszone: | ||
6 | 0408 91 80 0 | - - - Pozostałe | |
7 | 0409 | 0409 00 00 0 | Miód naturalny |
0603 | 0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: | |
0603 10 | - Świeże: | ||
- - Od 1 czerwca do 31 października: | |||
8 | 0603 10 11 0 | - - - Róże | |
9 | 0603 10 25 0 | - - - Chryzantemy | |
- - Od 1 listopada do 31 maja: | |||
10 | 0603 10 51 0 | - - - Róże | |
11 | 0603 10 65 0 | - - - Chryzantemy | |
0702 | 0702 00 | Pomidory świeże lub chłodzone: | |
12 | 0702 00 15 0 | - Od 1 stycznia do 31 marca | |
13 | 0702 00 20 0 | - Od 1 do 30 kwietnia | |
14 | 0702 00 25 0 | - Od 1 do 14 maja | |
15 | 0702 00 30 0 | - Od 15 do 31 maja | |
16 | 0702 00 35 0 | - Od 1 czerwca do 30 września | |
17 | 0702 00 40 0 | - Od 1 do 31 października | |
18 | 0702 00 45 0 | - Od 1 listopada do 20 grudnia | |
19 | 0702 00 50 0 | - Od 21 do 31 grudnia | |
0707 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: | |
- Ogórki: | |||
20 | 0707 00 10 0 | - - Od 1 stycznia do końca lutego | |
21 | 0707 00 15 0 | - - Od 1 marca do 30 kwietnia | |
22 | 0707 00 20 0 | - - Od 1 do 15 maja | |
23 | 0707 00 25 0 | - - Od 16 maja do 30 września | |
24 | 0707 00 30 0 | - - Od 1 do 31 października | |
25 | 0707 00 35 0 | - - Od 1 do 10 listopada | |
26 | 0707 00 40 0 | - - Od 11 listopada do 31 grudnia | |
0808 | 0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: | |
0808 10 | - Jabłka: | ||
- - Pozostałe: | |||
- - - Od 1 stycznia do 31 marca: | |||
27 | 0808 10 51 0 | - - - - Odmiany Golden Delicious | |
28 | 0808 10 53 0 | - - - - Odmiany Grany Smith | |
29 | 0808 10 59 0 | - - - - Pozostałe | |
- - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca: | |||
30 | 0808 10 61 0 | - - - - Odmiany Golden Delicious | |
31 | 0808 10 63 0 | - - - - Odmiany Grany Smith | |
32 | 0808 10 69 0 | - - - - Pozostałe | |
- - - Od 1 do 31 lipca: | |||
33 | 0808 10 71 0 | - - - - Odmiany Golden Delicious | |
34 | 0808 10 73 0 | - - - - Odmiany Grany Smith | |
35 | 0808 10 79 0 | - - - - Pozostałe | |
- - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia: | |||
36 | 0808 10 92 0 | - - - - Odmiany Golden Delicious | |
37 | 0808 10 94 0 | - - - - Odmiany Grany Smith | |
38 | 0808 10 98 0 | - - - - Pozostałe | |
39 | 1101 | 1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: |
- Mąka pszenna: | |||
1101 00 11 0 | - - Z pszenicy durum | ||
1101 00 15 0 | - - Z pszenicy zwykłej i orkisza | ||
1101 00 90 0 | - Mąka żytnio-pszenna | ||
1102 | 1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: | |
40 | 1102 10 00 0 | - Mąka żytnia | |
1105 | 1105 | Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: | |
41 | 1105 10 00 0 | - Mąka, grysik i puder | |
42 | 2002 | 2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: |
2002 10 | - Pomidory, całe lub w kawałkach: | ||
2022 10 10 0 | - - Bez skórek | ||
2002 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
2002 90 | - Pozostałe: | ||
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%: | |||
2002 90 11 | - - - W bezpośrednich opakowaniach powyżej 1 kg: | ||
2002 90 11 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | ||
2002 90 11 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | ||
2002 90 19 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | ||
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie przekraczającej 30%: | |||
2002 90 31 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | ||
2002 90 31 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | ||
2002 90 31 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | ||
2002 90 39 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg | ||
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%: | |||
2002 90 91 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | ||
2002 90 91 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg | ||
2002 90 91 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | ||
2002 90 99 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »