Określenie współczynników równoważności oraz zakresu zawartości tłuszczu w śmietance.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.68.604

Akt obowiązujący
Wersja od: 25 kwietnia 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 14 kwietnia 2005 r.
w sprawie określenia współczynników równoważności oraz zakresu zawartości tłuszczu w śmietance

Na podstawie art. 11 ust. 5 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 93, poz. 897 oraz z 2005 r. Nr 53, poz. 469) zarządza się, co następuje:
Współczynniki równoważności określające ilości mleka wykorzystywanego do wyprodukowania niektórych przetworów mlecznych wprowadzonych do obrotu przez dostawców bezpośrednich wynoszą dla:
1)
1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego - 1 kg;
2)
1 kg jogurtu z dodatkiem owoców - 0,9 kg;
3)
1 kg kefiru naturalnego lub smakowego - 1 kg;
4)
1 kg kefiru z dodatkiem owoców - 0,9 kg;
5)
1 kg maślanki naturalnej lub smakowej - 1 kg;
6)
1 kg maślanki z dodatkiem owoców - 0,9 kg;
7)
1 kg sera twarogowego - 8 kg;
8)
1 kg sera dojrzewającego - 11 kg;
9)
1 kg sera smażonego - 9 kg;
10)
1 kg sera topionego - 9 kg.
Zakres zawartości tłuszczu w śmietance wyprodukowanej i wprowadzonej do obrotu przez dostawców bezpośrednich wynosi od 12 do 36 %.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).