Określenie wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2001.74.795
Akt utracił moc Wersja od: 20 lipca 2001 r.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 11 lipca 2001 r.
w sprawie określenia wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.
Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
Ustala się do dnia 31 grudnia 2001 r. wielkości progowe dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
ZAŁĄCZNIK
WIELKOŚCI PROGOWE DLA NIEKTÓRYCH TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY
WIELKOŚCI PROGOWE DLA NIEKTÓRYCH TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY
KOD PCN | Nazwa towaru | Jednostka miary | Wielkości progowe |
1 | 2 | 3 | 4 |
0102 | Bydło żywe: | t | 505 |
0102 90 | - Pozostałe: | ||
- - Gatunki domowe: | |||
0102 90 05 0 | - - - O masie nieprzekraczającej 80 kg | ||
- - - O masie powyżej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg: | |||
0102 90 21 0 | - - - - Rzeźne | ||
0102 90 29 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - O masie powyżej 300 kg: | |||
- - - - Krowy: | |||
0102 90 61 0 | - - - - - Rzeźne | ||
0102 90 69 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - - Pozostałe: | |||
0102 90 71 0 | - - - - - Rzeźne | ||
0102 90 79 0 | - - - - - Pozostałe | ||
0103 | Trzoda chlewna żywa: | t | 24,0 |
- Pozostałe: | |||
0103 91 | - - O masie poniżej 50 kg: | ||
0103 91 10 0 | - - - Gatunki domowe | ||
0103 92 | - - O masie 50 kg lub większej: | ||
- - - Gatunki domowe: | |||
0103 92 11 0 | - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie 160 kg lub większej | ||
0103 92 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
0104 | Owce i kozy żywe: | t | 6 |
0104 10 | - Owce: | ||
- - Pozostałe: | |||
0104 10 30 0 | - - - Jagnięta (do jednego roku życia) | ||
0104 10 8O 0 | - - - Pozostałe | ||
0104 20 | - Kozy: | ||
0104 20 90 0 | - - Pozostałe | ||
0105 | Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus , kaczki, gęsi, indyki i perliczki: | t | 930 |
- O masie nieprzekraczającej 185 g: | |||
0105 11 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus : | ||
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: | |||
0105 11 11 0 | - - - - Nioski | ||
0105 11 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - Pozostałe: | |||
0105 11 91 0 | - - - - Nioski | ||
0105 11 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
0105 12 00 0 | - - Indyki | t | 1.443,00 |
0105 19 | - - Pozostałe: | ||
0105 19 20 0 | - - - Gęsi | ||
0105 19 90 0 | - - - Kaczki i perliczki | ||
- Pozostałe: | |||
0105 92 00 0 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nieprzekraczającej 2000 g | ||
0105 93 00 0 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie powyżej 2000 g | ||
0105 99 | - - Pozostałe: | ||
0105 99 10 0 | - - - Kaczki | ||
0105 99 20 0 | - - - Gęsi | ||
0105 99 30 0 | - - - Indyki | ||
0105 99 50 0 | - - - Perliczki | ||
0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: | t | 70 |
0201 10 00 0 | - Tusze i półtusze | ||
0201 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | ||
0201 20 20 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | ||
0201 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone | ||
0201 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone | ||
0201 20 90 0 | - - Pozostałe | ||
0201 30 00 0 | - Bez kości | ||
0202 | Mięso wołowe mrożone: | t | 370 |
0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze | ||
0202 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | ||
0202 20 10 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | ||
0202 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone | ||
0202 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone | ||
0202 20 90 0 | - - Pozostałe | ||
0202 30 | - Bez kości: | ||
0202 30 10 0 | - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy | ||
0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki | ||
0202 30 90 0 | - - Pozostałe | ||
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: | t | 47.164 |
- Świeże lub chłodzone: | |||
0203 11 | - - Tusze i półtusze: | ||
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | ||
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | ||
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | ||
0203 19 | - - Pozostałe: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | ||
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | ||
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | ||
- - - - Pozostałe: | |||
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | ||
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- Mrożone: | |||
0203 21 | - - Tusze i półtusze: | ||
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | ||
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | ||
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | ||
0203 29 | - - Pozostałe: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | ||
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | ||
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | ||
- - - - Pozostałe: | |||
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | ||
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | ||
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: | t | 31.791 |
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus : | |||
0207 11 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" | ||
0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | ||
0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | ||
0207 12 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: | ||
0207 12 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | ||
0207 12 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | ||
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | ||
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | ||
0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | ||
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | ||
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
0207 13 91 0 | - - - - Wątroby | ||
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | ||
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | ||
0207 14 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | ||
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | ||
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
0207 14 91 0 | - - - - Wątroby | ||
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
- Z indyków: | |||
0207 24 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | ||
0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | ||
0207 25 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: | ||
0207 25 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i | ||
żołądkami, znane jako "indyki 80%" | |||
0207 25 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane | ||
jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | |||
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | ||
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | ||
0207 26 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
O207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 26 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | ||
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe | ||
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
0207 26 91 0 | - - - - Wątroby | ||
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | ||
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | ||
0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 27 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | ||
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | ||
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
0207 27 91 0 | - - - - Wątroby | ||
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
- Z kaczek, gęsi i perliczek: | |||
0207 32 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kaczki: | |||
0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" | ||
0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i | ||
żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | |||
0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | ||
- - - Gęsi: | |||
0207 32 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | ||
0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i | ||
żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | |||
0207 32 90 0 | - - - Perliczki | ||
0207 33 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: | ||
- - - Kaczki: | |||
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i | ||
żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | |||
0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | ||
- - - Gęsi: | |||
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | ||
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i | ||
żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | |||
0207 33 90 0 | - - - Perliczki | ||
0207 34 | - - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone: | ||
0207 34 10 0 | - - - Z gęsi | ||
0207 34 90 0 | - - - Z kaczek | ||
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
- - - - Bez kości: | |||
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi | ||
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||
0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek | ||
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek | ||
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | ||
0207 35 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | ||
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
0207 35 91 0 | - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby | ||
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
- - - - Bez kości: | |||
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi | ||
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
- - - - Z kośćmi: | |||
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek | ||
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek | ||
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | ||
0207 36 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | ||
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi | ||
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | ||
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | ||
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - Podroby: | |||
- - - - Wątroby: | |||
0207 36 81 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie | ||
0207 36 85 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby kacze | ||
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe | ||
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe | ||
0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego | t | 3.140 |
środka słodzącego: | |||
0401 10 | - O zawartości tłuszczu w masie nie wyższej niż 1%: | ||
0401 10 10 0 | - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | ||
0401 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
0401 20 | - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 1%, ale nie wyższej niż 6%: | ||
- - Nieprzekraczającej 3%: | |||
0401 20 11 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | ||
0401 20 19 0 | - - - Pozostałe | ||
- - Powyżej 3%: | |||
0401 20 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | ||
0401 20 99 0 | - - - Pozostałe | ||
0401 30 | - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 6%: | ||
- - Nieprzekraczającej 21%: | |||
0401 30 11 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | ||
0401 30 19 0 | - - - Pozostałe | ||
- - Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%: | |||
0401 30 31 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | ||
0401 30 39 0 | - - - Pozostałe | ||
- - Powyżej 45%: | |||
0401 30 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | ||
0401 30 99 0 | - - - Pozostałe | ||
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | t | 11.071 |
0402 10 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie | ||
nieprzekraczającej 1,5%: | |||
- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | |||
0402 10 11 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | ||
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | ||
- - Pozostałe: | |||
0402 10 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | ||
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | ||
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%: | |||
0402 21 | - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27%: | |||
0402 21 11 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: | ||
0402 21 11 1 | - - - - - Dla niemowląt | ||
0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - - Pozostałe: | |||
0402 21 17 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 11%: | ||
0402 21 17 1 | - - - - - - Dla niemowląt | ||
0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe | ||
0402 21 19 | - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nieprzekraczającej 27%: | ||
0402 21 19 1 | - - - - - - Dla niemowląt | ||
0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | |||
0402 21 91 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: | ||
0402 21 91 1 | - - - - - Dla niemowląt | ||
0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe | ||
0402 21 99 | - - - - Pozostałe: | ||
0402 21 99 1 | - - - - - Dla niemowląt | ||
0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe | ||
0402 29 | - - Pozostałe: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27%: | |||
0402 29 11 0 | - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o | ||
zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10% | |||
- - - - Pozostałe: | |||
0402 29 15 0 | - - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | ||
0402 29 19 0 | - - - - - Pozostałe | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%: | |||
0402 29 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | ||
0402 29 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
- Pozostałe: | |||
0402 91 | - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 8%: | |||
0402 91 11 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | ||
0402 91 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 8%, ale nieprzekraczającej 10%: | |||
0402 91 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | ||
0402 91 39 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nieprzekraczającej 45%: | |||
0402 91 51 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | ||
0402 91 59 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | |||
0402 91 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | ||
0402 91 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
0402 99 | - - Pozostałe: | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 9,5%: | |||
0402 99 11 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | ||
0402 99 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nieprzekraczającej 45%: | |||
0402 99 31 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | ||
0402 99 39 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%: | |||
0402 99 91 0 | - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | ||
0402 99 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: | t | 43.348 |
0403 10 | - Jogurt: | ||
- - Niearomatyzowany ani niezawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao: | |||
- - - Niezawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie: | |||
0403 10 11 0 | - - - - Nieprzekraczającej 3 % | ||
0403 10 13 0 | - - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6% | ||
0403 10 19 0 | - - - - Powyżej 6 % | ||
- - - Pozostały, o zawartości tłuszczu w masie: | |||
0403 10 31 0 | - - - - Nieprzekraczającej 3 % | ||
0403 10 33 0 | - - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6% | ||
0403 10 39 0 | - - - - Powyżej 6 % | ||
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: | |||
- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: | |||
0403 10 51 0 | - - - - Nieprzekraczającej 1,5% | ||
0403 10 53 0 | - - - - Powyżej 1,5%, ale nieprzekraczającej 27% | ||
0403 10 59 0 | - - - - Powyżej 27% | ||
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie: | |||
0403 10 91 0 | - - - - Nieprzekraczającej 3% | ||
0403 10 93 0 | - - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6% | ||
0403 10 99 0 | - - - - Powyżej 6% | ||
0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: | t | 6.997 |
0405 10 | - Masło: | ||
- - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 85%: | |||
- - - Masło naturalne: | |||
0405 10 11 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | ||
0405 10 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
0405 10 30 0 | - - - Masło odtwarzane | ||
0405 10 50 0 | - - - Masło z serwatki | ||
0405 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
0405 20 | - Produkty mleczarskie do smarowania: | ||
0405 20 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale mniej niż 60 % | ||
0405 20 30 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale nieprzekraczającej 75 % | ||
0405 20 90 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale mniej niż 80% | ||
0405 90 | - Pozostałe: | ||
0405 90 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5% | ||
0405 90 90 0 | - - Pozostałe | ||
0407 00 | Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: | mln szt. | 14,2 |
- Drobiu: | |||
0407 00 30 0 | - - Pozostałe | ||
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego: | ||
- Żółtka jaj: | |||
0408 11 | - - Suszone: | ||
0408 11 80 0 | - - - Pozostałe | t | 634 |
0408 19 | - - Pozostałe: | ||
- - - Pozostałe: | |||
0408 19 81 0 | - - - - Ciekłe | t | 347 |
0408 19 89 0 | - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi | t | 1,2 |
- Pozostałe: | |||
0408 91 | - - Suszone: | ||
0408 91 80 0 | - - - Pozostałe | t | 251 |
0408 99 | - - Pozostałe: | ||
0408 99 80 0 | - - - Pozostałe | t | 126 |
0409 00 00 0 | Miód naturalny | t | 1.847 |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, | t | 6 |
świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: | |||
0504 00 00 1 | - Żołądki drobiowe | ||
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: | ||
0603 10 | - Świeże: | ||
0603 10 10 | - - Róże: | ||
0603 10 10 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | t | 1.945 |
0603 10 10 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja | t | 3.108 |
0613 10 20 | - - Goździki: | ||
0603 10 20 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | t | 98 |
0603 10 20 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja | t | 386 |
0603 10 50 | - - Chryzantemy: | ||
0603 10 50 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października | t | 1.996 |
0603 10 50 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja | t | 1.777 |
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub chłodzone: | t | 58.572 |
0702 00 00 1 | - Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0702 00 00 2 | - Od 1 do 30 kwietnia | ||
0702 00 00 3 | - Od 1 do 14 maja | ||
0702 00 00 5 | - Od 15 do 31 maja | ||
0702 00 00 7 | - Od 1 czerwca do 30 września | ||
0702 00 00 8 | - Od 1 do 31 października | ||
0702 00 00 9 | - Od 1 listopada do 31 grudnia | ||
0704 | Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone: | ||
0704 10 00 | - Kalafiory i brokuły głowiaste: | t | 3.311 |
0704 10 00 1 | - - Od 1 stycznia do 14 kwietnia | ||
0704 10 00 3 | - - Od 15 kwietnia do 31 maja | ||
0704 10 00 5 | - - Od 1 czerwca do 30 listopada | ||
0704 10 00 9 | - - Od 1 grudnia do 31 grudnia | ||
0704 20 00 0 | - Brukselka | t | 23 |
0704 90 | - Pozostałe: | t | 5.383 |
0704 90 10 0 | - - Biała kapusta i czerwona kapusta | ||
0704 90 90 0 | - - Pozostałe | ||
0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone: | t | 2.615 |
- Sałata: | |||
0705 11 00 | - - Sałata głowiasta: | ||
0705 11 00 1 | - - - Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0705 11 00 3 | - - - Od 1 kwietnia do 30 listopada | ||
0705 11 00 9 | - - - Od 1 grudnia do 31 grudnia | ||
0705 19 00 0 | - - Pozostała | ||
- Cykoria: | |||
0705 21 00 0 | - - Endywia (Cichorium intybus var. Foliosum) | ||
0705 29 00 0 | - - Pozostała | ||
0706 | Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone: | ||
0706 10 00 0 | - Marchew i rzepa | t | 20.968 |
0706 90 | - Pozostałe: | t | 7.451 |
0706 90 10 0 | - - Selery (korzeniowe lub niemieckie) | ||
0706 9O 30 0 | - - Chrzan (Cochlearia armoracia) | ||
0706 90 90 0 | - - Pozostałe | ||
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: | ||
0707 00 05 | - Ogórki: | t | 10.221 |
0707 00 05 1 | - - Od 1 stycznia do końca lutego | ||
0707 00 05 3 | - - Od 1 marca do 30 kwietnia | ||
0707 00 05 5 | - - Od 1 do 15 maja | ||
0707 00 05 6 | - - Od 16 maja do 30 września | ||
0707 00 05 7 | - - Od 1 do 31 października | ||
0707 00 05 8 | - - Od 1 do 10 listopada | ||
0707 00 05 9 | - - Od 11 listopada do 31 grudnia | ||
0707 00 90 0 | - Korniszony | t | 14 |
0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: | t | 6.876 |
0710 10 00 0 | - Ziemniaki | ||
- Warzywa strączkowe, nawet łuskane: | |||
0710 21 00 0 | - - Groch (Pisum sativum) | ||
0710 22 00 0 | - - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) | ||
0710 29 00 0 | - - Pozostałe | ||
0710 30 00 0 | - Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy | ||
0710 80 | - Pozostałe warzywa: | ||
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: | |||
0710 80 51 0 | - - - Słodka papryka | ||
0710 80 59 0 | - - - Pozostałe | ||
- - Grzyby: | |||
0710 80 61 0 | - - - Z rodzaju Agaricus | ||
0710 80 69 0 | - - - Pozostałe | ||
0710 80 70 0 | - - Pomidory | ||
0710 80 85 0 | - - Szparagi | ||
0710 80 95 0 | - - Pozostałe | ||
0710 90 00 0 | - Mieszanki warzyw | ||
0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone: | t | 6.632 |
0712 20 00 0 | - Cebula | ||
0712 30 00 0 | - Grzyby i trufle | ||
0712 90 | - Inne warzywa; mieszanki warzyw: | ||
0712 90 05 0 | - - Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzetworzone | ||
- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata): | |||
0712 90 11 0 | - - - Odmiany siewne | ||
0712 90 19 0 | - - - Pozostałe | ||
0712 90 30 0 | - - Pomidory | ||
0712 90 50 0 | - - Marchew | ||
0712 90 90 0 | - - Pozostałe | ||
0808 | Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: | t | 21.126 |
0808 10 | - Jabłka: | ||
0808 10 10 0 | - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia | ||
- - Pozostałe: | |||
0808 10 20 | - - - Odmiany Golden Delicious: | ||
0808 10 20 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0808 10 20 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | ||
0808 10 20 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | ||
0808 10 50 | - - - Odmiany Granny Smith: | ||
0808 10 50 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0808 10 50 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | ||
0808 10 50 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | ||
0808 10 90 | - - - Pozostałe: | ||
0808 10 90 1 | - - - - Od 1 stycznia do 31 marca | ||
0808 10 90 3 | - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca | ||
0808 10 90 7 | - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | ||
0809 | Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże: | ||
0809 20 | - Wiśnie i czereśnie: | t | 190 |
0809 20 05 | - - Wiśnie (Prunus cerasus): | ||
0809 20 05 1 | - - - Od 1 stycznia do 31 maja | ||
0809 20 05 5 | - - - Od 1 czerwca do 15 lipca | ||
0809 20 05 9 | - - - Od 16 lipca do 31 grudnia | ||
0809 20 95 0 | - - Pozostałe | ||
0809 40 | - Śliwki i owoce tarniny: | t | 1.174 |
0809 40 05 | - - Śliwki: | ||
0809 40 05 1 | - - - Od 1 stycznia do 30 czerwca | ||
0809 40 05 5 | - - - Od 1 lipca do 30 września | ||
0809 40 05 9 | - - - Od 1 października do 31 grudnia | ||
0810 | Pozostałe owoce, świeże: | ||
0810 10 00 | - Truskawki i poziomki: | t | 1.154 |
0810 10 00 1 | - - Od 1 stycznia do 30 kwietnia | ||
0810 10 00 3 | - - Od 1 maja do 31 lipca | ||
0810 10 00 9 | - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia | ||
0810 20 | - Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami: | t | 450 |
0810 20 10 0 | - - Maliny | ||
0810 20 90 0 | - - Pozostałe | ||
0810 30 | - Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest: | t | 169 |
0810 30 10 0 | - - Czarne porzeczki | ||
0810 30 30 0 | - - Czerwone porzeczki | ||
0810 30 90 0 | - - Pozostałe | ||
0811 | Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | t | 9.360 |
0811 10 | - Truskawki i poziomki: | ||
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | |||
0811 10 11 0 | - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy | ||
0811 10 19 0 | - - - Pozostałe | ||
0811 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
0811 20 | - Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest : | ||
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | |||
0811 20 11 0 | - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy | ||
0811 20 19 0 | - - - Pozostałe | ||
- - Pozostałe: | |||
0811 20 31 0 | - - - Maliny | ||
0811 20 39 0 | - - - Czarne porzeczki | ||
0811 20 51 0 | - - - Czerwone porzeczki | ||
0811 20 59 0 | - - - Jeżyny i morwy | ||
0811 20 90 0 | - - - Pozostałe | ||
0811 90 | - Pozostałe: | ||
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | |||
- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy: | |||
0811 90 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - Pozostałe: | |||
0811 90 39 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - Pozostałe: | |||
0811 90 50 0 | - - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus | ||
0811 90 70 0 | - - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium | ||
- - - Wiśnie i czereśnie: | |||
0811 90 75 0 | - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) | ||
0811 90 80 0 | - - - - Pozostałe | ||
0811 90 95 0 | - - - Pozostałe | ||
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): | t | 552.576 |
1001 90 | - Pozostałe: | ||
1001 90 10 0 | - - Orkisz do siewu | ||
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): | |||
1001 90 91 | - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): | ||
1001 90 91 1 | - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej | ||
1001 90 91 9 | - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) | ||
1001 90 99 0 | - - - Pozostałe | ||
1002 00 00 0 | Żyto | t | 155.924 |
1003 00 | Jęczmień: | t | 332.869 |
1003 00 10 0 | - Nasiona | ||
1003 00 90 0 | - Pozostały | ||
1004 00 00 0 | Owies | t | 8.093 |
1008 | Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża: | t | 8.142 |
1008 10 00 0 | - Gryka | ||
1008 20 00 0 | - Proso | ||
1008 90 | - Pozostałe zboża: | ||
1008 90 10 0 | - - Pszenżyto (Triticale) | ||
1008 90 90 0 | - - Pozostałe | ||
1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: | t | 27.925 |
- Mąka pszenna: | |||
1101 00 11 0 | - - Z pszenicy durum | ||
1101 00 15 0 | - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | ||
110l 00 90 0 | - Mąka żytnio-pszenna | ||
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: | t | 353 |
1102 10 00 0 | - Mąka żytnia | ||
1103 | Kasze, grysiki i granulki zbożowe: | t | 29.219 |
- Kasze i grysiki: | |||
1103 11 | - - Z pszenicy: | ||
1103 11 10 0 | - - - Z pszenicy durum | ||
1103 11 90 0 | - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | ||
1103 12 00 0 | - - Z owsa | ||
1103 13 | - - Z kukurydzy: | ||
1103 13 10 0 | - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy | ||
1103 13 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1103 14 00 0 | - - Z ryżu | ||
1103 19 | - - Z pozostałych zbóż: | ||
1103 19 10 0 | - - - Z żyta | ||
1103 19 30 0 | - - - Z jęczmienia | ||
1103 19 90 0 | - - - Pozostałe | ||
- Granulki: | |||
1103 21 00 0 | - - Z pszenicy | ||
1103 29 | - - Z pozostałych zbóż: | ||
1103 29 10 0 | - - - Z żyta | ||
1103 29 20 0 | - - - Z jęczmienia | ||
1103 29 30 0 | - - - Z owsa | ||
1103 29 40 0 | - - - Z kukurydzy | ||
1103 29 50 0 | - - - Z ryżu | ||
1102 29 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1105 | Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: | t | 1.414 |
1105 10 00 0 | - Mąka, grysik i puder | ||
1105 20 00 0 | - Płatki, grudki i granulki ziemniaczane | ||
1107 | Słód palony lub nie: | t | 217.070 |
1107 10 | - Niepalony: | ||
- - Pozostałe: | |||
1107 10 99 0 | - - Pozostałe | ||
1108 | Skrobie; inulina: | ||
- Skrobie: | |||
1108 12 00 0 | - - Skrobia kukurydziana | t | 6.038 |
1108 13 00 0 | - - Skrobia ziemniaczana | t | 347 |
1205 00 | Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: | t | 35.472 |
1205 00 10 0 | - Siewne | ||
1205 00 90 0 | - Pozostałe | ||
1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: | ||
- Nasiona roślin pastewnych inne niż nasiona buraków: | |||
1209 23 | - - Nasiona kostrzewy: | t | 1.004 |
1209 23 11 0 | - - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.) | ||
1209 23 15 0 | - - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.) | ||
1209 23 80 0 | - - - Pozostałe | ||
1209 24 00 0 | - - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) | t | 463 |
1209 25 | - - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L.): | t | 1.092 |
1209 25 10 0 | - - - Rajgras włoski (życica wielokwiatowa) (łącznie z rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium multiflorum Lam.) | ||
1209 25 90 0 | - - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium perenne L.) | ||
1209 26 00 0 | - - Nasiona tymotki | t | 409 |
1209 29 | - - Pozostałe: | t | 670 |
1209 29 10 0 | - - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny (błotnej, zwyczajnej) (Poa palustris L., Poa trivialis L.); nasiona kupkówki (Dactylis glomerata L.); nasiona mietlicy (Agrostis) | ||
1209 29 80 0 | - - - Pozostałe | ||
1210 | Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: | ||
1210 10 00 0 | - Szyszki chmielowe, niemielone, niesproszkowane ani nie w formie granulek | t | 13 |
1210 20 | - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: | ||
1210 20 10 0 | - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina | t | 232 |
1210 20 90 0 | - - Pozostałe | t | 501 |
1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: | t | 200 |
- Soki i ekstrakty roślinne: | |||
1302 13 00 0 | - - Z chmielu | ||
1507 | Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie: | t | 126.781 |
1507 10 | - Olej surowy, odgumowany lub nie: | ||
1507 10 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | ||
1507 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
1507 90 | - Pozostałe: | ||
1507 90 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | ||
1507 90 90 | - - Pozostałe: | ||
1507 90 90 1 | - - - Rafinowane, konfekcjonowane | ||
1507 90 90 9 | - - - Pozostałe | ||
1512 | Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie: | t | 56.183 |
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje: | |||
1512 11 | - - Olej surowy: | ||
1512 11 10 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów | ||
spożywanych przez ludzi | |||
- - - Pozostałe: | |||
1512 11 91 0 | - - - - Olej słonecznikowy | ||
1512 11 99 0 | - - - - Olej z krokosza balwierskiego | ||
1512 19 | - - Pozostałe: | ||
1512 19 10 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | ||
- - - Pozostałe: | |||
1512 19 91 | - - - - Olej słonecznikowy: | ||
1512 19 91 1 | - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany | ||
1512 19 91 9 | - - - - - Pozostały | ||
1512 19 99 | - - - - Olej z krokosza balwierskiego: | ||
1512 19 99 1 | - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany | ||
1512 19 99 9 | - - - - - Pozostały | ||
- Olej bawełniany i jego frakcje: | |||
1512 21 | - - Olej surowy, niezależnie, czy gossypol został usunięty, czy nie: | ||
1512 21 10 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | ||
1512 21 90 0 | - - - Pozostały | ||
1512 29 | - - Pozostałe: | ||
1512 29 10 0 | - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | ||
1512 29 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie: | t | 26.672 |
1514 10 | - Olej surowy: | ||
1514 10 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | ||
1514 10 90 0 | - - Pozostały | ||
1514 90 | - Pozostałe: | ||
1514 90 10 0 | - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi | ||
1514 90 90 | - - Pozostałe: | ||
1514 90 90 1 | - - - Rafinowane, konfekcjonowane | ||
1514 90 90 9 | - - - Pozostałe | ||
1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516: | ||
1517 10 | - Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej: | t | 15.666 |
1517 10 10 0 | - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka | ||
1517 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
1517 90 | - Pozostałe: | t | 7.080 |
1517 90 10 0 | - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka | ||
- - Pozostałe: | |||
1517 90 91 0 | - - - Nielotne oleje roślinne, płynne, mieszane | ||
1517 90 93 0 | - - - Jadalne mieszaniny lub preparaty ułatwiające wyjmowanie z formy | ||
1517 90 99 0 | - - - Pozostałe | ||
1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: | t | 1.434 |
1601 00 10 0 | - Z wątroby | ||
- Pozostałe: | |||
1601 00 91 0 | - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane | ||
1601 00 99 0 | - - Pozostałe | ||
1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: | t | 4.045 |
1602 10 00 0 | - Przetwory homogenizowane | ||
1602 20 | - Z wątroby dowolnych zwierząt: | ||
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej: | |||
1602 20 11 0 | - - - Zawierające w masie 75% lub więcej otłuszczonej wątroby | ||
1602 20 19 0 | - - - Pozostałe | ||
1602 20 90 0 | - - Pozostałe | ||
- Z drobiu objętego pozycją 0105: | |||
1602 31 | - - Z indyków: | ||
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: | |||
1602 31 11 0 | - - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze | ||
1602 31 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
1602 31 30 0 | - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów | ||
1602 31 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1602 32 | - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus: | ||
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: | |||
1602 32 11 0 | - - - - Niegotowane | ||
1602 32 19 0 | - - - - Pozostałe | ||
1602 32 30 0 | - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów | ||
1602 32 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1602 39 | - - Pozostałe: | ||
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: | |||
1602 39 21 0 | - - - - Niegotowane | ||
1602 39 29 0 | - - - - Pozostałe | ||
1602 39 40 0 | - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów | ||
1602 39 80 0 | - - - Pozostałe | ||
- Z wieprzowiny: | |||
1602 41 | - - Szynki i ich części: | ||
1602 41 10 0 | - - - Ze świń domowych | ||
1602 41 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1602 42 | - - Łopatki i ich części: | ||
1602 42 10 0 | - - - Ze świń domowych | ||
1602 42 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1602 49 | - - Pozostałe łącznie z mieszankami: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: | |||
1602 49 11 0 | - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek | ||
1602 49 13 0 | - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek | ||
1602 49 15 0 | - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części | ||
1602 49 19 0 | - - - - - Pozostałe | ||
1602 49 30 0 | - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | ||
1602 49 50 0 | - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | ||
1602 49 90 0 | - - - Pozostałe | ||
1602 50 | - Z wołowiny: | ||
1602 50 10 0 | - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub | ||
podrobami | |||
- - Pozostałe: | |||
- - - W opakowaniach hermetycznych: | |||
1602 50 31 0 | - - - - Corned beef(wołowina peklowana) | ||
1602 50 39 0 | - - - - Pozostałe | ||
1602 50 80 0 | - - - Pozostałe | ||
1602 90 | - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: | ||
1602 90 10 0 | - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt | ||
- - Pozostałe: | |||
- - - Pozostałe: | |||
1602 90 51 0 | - - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych | ||
- - - - Pozostałe: | |||
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby: | |||
1602 90 61 0 | - - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami | ||
1602 90 69 0 | - - - - - - Pozostałe | ||
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: | t | 25.202 |
- Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących: | |||
1701 12 | - - Cukier buraczany: | ||
1701 12 10 0 | - - - Do rafinacji | ||
1701 12 90 0 | - - - Pozostały | ||
- Pozostały: | |||
1701 99 | - - Pozostały: | ||
1701 99 10 0 | - - - Cukier biały | ||
1702 | Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: | t | 9.500 |
1702 30 | - Glukoza i syrop glukozowy niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie: | ||
1702 30 10 0 | - - Izoglukoza | ||
- - Pozostałe: | |||
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie: | |||
1702 30 51 0 | - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie | ||
1702 30 59 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - - Pozostałe: | |||
1702 30 91 0 | - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie | ||
1702 30 99 0 | - - - - Pozostałe | ||
1702 40 | - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy: | ||
1702 40 10 0 | - - Izoglukoza | ||
1702 40 90 0 | - - Pozostałe | ||
1702 60 | - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy zawierające w stanie suchym powyżej 50% fruktozy w masie: | ||
1702 60 10 0 | - - Izoglukoza | ||
1702 60 80 0 | - - Syrop inulinowy | ||
1702 60 95 0 | - - Pozostałe | ||
1702 90 | - Inne, łącznie z cukrem inwertowanym: | ||
1702 90 30 0 | - - Izoglukoza | ||
1702 90 50 0 | - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy | ||
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: | t | 36.125 |
1901 20 00 0 | - Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905 | ||
1901 90 | - Pozostałe: | ||
- - Ekstrakt słodowy: | |||
1901 90 11 0 | - - - O zawartości w masie suchego ekstraktu 90% lub więcej | ||
1901 90 19 0 | - - - Pozostałe | ||
- - Pozostałe: | |||
1901 90 91 0 | - - - Niezawierający tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy ani skrobi, lub zawierający mniej niż 1,5% tłuszczu z mleka, 5% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi, wyłączając przetwory spożywcze w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404 | ||
1901 90 99 | - - - Pozostałe: | ||
1901 90 99 9 | - - - - Pozostałe | ||
1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: | t | 3.843 |
1904 10 | - Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych: | ||
1904 10 10 0 | - - Otrzymane z kukurydzy | ||
1904 10 30 0 | - - Otrzymane z ryżu | ||
1904 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
1904 20 | - Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych: | ||
1904 20 10 0 | - - Preparaty typu Musli na bazie nieprażonych płatków zbożowych | ||
- - Pozostałe: | |||
1904 20 91 0 | - - - Otrzymywane z kukurydzy | ||
1904 20 95 0 | - - - Otrzymywane z ryżu | ||
1904 20 99 0 | - - - Pozostałe | ||
1904 90 | - Pozostałe: | ||
1904 90 10 0 | - - Ryż | ||
1904 90 90 0 | - - Pozostałe | ||
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: | ||
2002 10 | - Pomidory, całe lub w kawałkach: | t | 3.182 |
2002 10 10 0 | - - Bez skórek | ||
2002 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
2002 90 | - Pozostałe: | t | 20.005 |
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%: | |||
2002 90 11 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | ||
2002 90 11 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | ||
2002 90 11 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | ||
2002 90 19 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | ||
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nieprzekraczającej 30%: | |||
2002 90 31 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | ||
2002 90 31 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | ||
2002 90 31 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | ||
2002 90 39 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | ||
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%: | |||
2002 90 91 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | ||
2002 90 91 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | ||
2002 90 91 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | ||
2002 90 99 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | ||
2009 | Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: | t | 13.030 |
2009 70 | - Sok jabłkowy: | ||
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
2009 70 11 0 | - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto | ||
2009 70 19 0 | - - - Pozostałe | ||
- - O gęstości nieprzekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C: | |||
2009 70 30 0 | - - - O wartości powyżej 18 EUR za 100 kg masy netto, zawierającej dodatek cukru | ||
- - - Pozostałe: | |||
2009 70 91 0 | - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30% | ||
2009 70 93 0 | - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30% | ||
2009 70 99 0 | - - - - Niezawierający dodatku cukru | ||
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani nie włączone: | t | 51.690 |
2106 90 | - Pozostałe: | ||
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: | |||
2106 90 30 0 | - - - Syropy izoglukozowe | ||
- - - Pozostałe: | |||
2106 90 55 0 | - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny | ||
2106 90 59 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - Pozostałe: | |||
2106 90 92 0 | - - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi | ||
2106 90 98 0 | - - - Pozostałe | ||
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: | ||
2302 10 | - Kukurydziane: | t | 11.492 |
2302 10 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35% | ||
2302 10 90 0 | - - Pozostałe | ||
2302 20 | - Ryżowe: | t | 67 |
2302 20 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35% | ||
2302 20 90 0 | - - Pozostałe | ||
2302 30 | - Pszenne: | t | 120.576 |
2302 30 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie cześć, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5 % lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | ||
2302 30 90 0 | - - Pozostałe | ||
2302 40 | - Z innych zbóż: | t | 10.450 |
2302 40 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | ||
2302 40 90 0 | - - Pozostałe | ||
2302 50 00 0 | - Z roślin strączkowych. | t | 40 |
2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe: | ||
2401 10 | -Tytoń nieodżyłowany: | t | 9.353 |
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | |||
2401 10 10 0 | - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia | ||
2401 10 20 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) | ||
2401 10 30 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland | ||
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | |||
2401 10 41 0 | - - - - Typu Kentucky | ||
2401 10 49 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - Pozostałe: | |||
2401 10 50 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny | ||
2401 10 60 0 | - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental | ||
2401 10 70 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny | ||
2401 10 80 0 | - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo | ||
2401 10 90 0 | - - - Pozostałe tytonie | ||
2401 20 | - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: | t | 36.022 |
- Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny, tytoń typ | |||
Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland | |||
i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | |||
2401 20 10 0 | - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia | ||
2401 20 20 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami) | ||
2401 20 30 0 | - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland | ||
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo: | |||
2401 20 41 0 | - - - - Typu Kentucky | ||
240l 20 49 0 | - - - - Pozostałe | ||
- - Pozostałe: | |||
2401 20 50 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny | ||
2401 20 60 0 | - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental | ||
2401 20 70 0 | - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny | ||
2401 20 80 0 | - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo | ||
2401 20 90 0 | - - - Pozostałe tytonie | ||
2401 30 00 0 | - Odpady tytoniowe | t | 8.742 |
3502 | Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: | t | 88 |
- Albumina jaja: | |||
3502 11 | - - Suszona: | ||
3502 11 90 0 | - - - Pozostała |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »