Określenie wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.74.795

Akt utracił moc
Wersja od: 20 lipca 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 11 lipca 2001 r.
w sprawie określenia wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
Ustala się do dnia 31 grudnia 2001 r. wielkości progowe dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WIELKOŚCI PROGOWE DLA NIEKTÓRYCH TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCNNazwa towaruJednostka miaryWielkości progowe
1234
0102Bydło żywe:t505
0102 90- Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
0102 90 05 0- - - O masie nieprzekraczającej 80 kg
- - - O masie powyżej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg:
0102 90 21 0- - - - Rzeźne
0102 90 29 0- - - - Pozostałe
- - - O masie powyżej 300 kg:
- - - - Krowy:
0102 90 61 0- - - - - Rzeźne
0102 90 69 0- - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0102 90 71 0- - - - - Rzeźne
0102 90 79 0- - - - - Pozostałe
0103Trzoda chlewna żywa:t24,0
- Pozostałe:
0103 91- - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 10 0- - - Gatunki domowe
0103 92- - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0- - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie 160 kg lub większej
0103 92 19 0- - - - Pozostałe
0104Owce i kozy żywe:t6
0104 10- Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0- - - Jagnięta (do jednego roku życia)
0104 10 8O 0- - - Pozostałe
0104 20- Kozy:
0104 20 90 0- - Pozostałe
0105Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus , kaczki, gęsi, indyki i perliczki:t930
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus :
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu:
0105 11 11 0- - - - Nioski
0105 11 19 0- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0- - - - Nioski
0105 11 99 0- - - - Pozostałe
0105 12 00 0- - Indykit1.443,00
0105 19- - Pozostałe:
0105 19 20 0- - - Gęsi
0105 19 90 0- - - Kaczki i perliczki
- Pozostałe:
0105 92 00 0- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nieprzekraczającej 2000 g
0105 93 00 0- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie powyżej 2000 g
0105 99- - Pozostałe:
0105 99 10 0- - - Kaczki
0105 99 20 0- - - Gęsi
0105 99 30 0- - - Indyki
0105 99 50 0- - - Perliczki
0201Mięso wołowe świeże lub chłodzone:t70
0201 10 00 0- Tusze i półtusze
0201 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"
0201 20 30 0- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 50 0- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 90 0- - Pozostałe
0201 30 00 0- Bez kości
0202Mięso wołowe mrożone:t370
0202 10 00 0- Tusze i półtusze
0202 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"
0202 20 30 0- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 50 0- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 90 0- - Pozostałe
0202 30- Bez kości:
0202 30 10 0- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy
0202 30 50 0- - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki
0202 30 90 0- - Pozostałe
0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:t47.164
- Świeże lub chłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kości
0203 19 59 0- - - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kości
0203 29 59 0- - - - - Pozostałe
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:t31.791
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus :
0207 11- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%"
0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"
0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane
0207 12- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"
0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane
0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0- - - - Wątroby
0207 13 99 0- - - - Pozostałe
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0- - - - Wątroby
0207 14 99 0- - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"
0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane
0207 25- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i
żołądkami, znane jako "indyki 80%"
0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane
jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane
0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
O207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0- - - - Wątroby
0207 26 99 0- - - - Pozostałe
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0- - - - Wątroby
0207 27 99 0- - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"
0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i
żołądkami, znane jako "kaczki 70%"
0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane
- - - Gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"
0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i
żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane
0207 32 90 0- - - Perliczki
0207 33- - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i
żołądkami, znane jako "kaczki 70%"
0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane
- - - Gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"
0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i
żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane
0207 33 90 0- - - Perliczki
0207 34- - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0- - - Z gęsi
0207 34 90 0- - - Z kaczek
0207 35- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsi
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0- - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby
0207 35 99 0- - - - Pozostałe
0207 36- - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsi
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0- - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0- - - - - Otłuszczone wątroby gęsie
0207 36 85 0- - - - - Otłuszczone wątroby kacze
0207 36 89 0- - - - - Pozostałe
0207 36 90 0- - - - Pozostałe
0401Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innegot3.140
środka słodzącego:
0401 10- O zawartości tłuszczu w masie nie wyższej niż 1%:
0401 10 10 0- - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 10 90 0- - Pozostałe
0401 20- O zawartości tłuszczu w masie powyżej 1%, ale nie wyższej niż 6%:
- - Nieprzekraczającej 3%:
0401 20 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 20 19 0- - - Pozostałe
- - Powyżej 3%:
0401 20 91 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 20 99 0- - - Pozostałe
0401 30- O zawartości tłuszczu w masie powyżej 6%:
- - Nieprzekraczającej 21%:
0401 30 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 30 19 0- - - Pozostałe
- - Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%:
0401 30 31 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 30 39 0- - - Pozostałe
- - Powyżej 45%:
0401 30 91 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 30 99 0- - - Pozostałe
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:t11.071
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie
nieprzekraczającej 1,5%:
- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
0402 10 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 10 19 0- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 10 99 0- - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%:
0402 21- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27%:
0402 21 11- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg:
0402 21 11 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 11 9- - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0402 21 17- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 11%:
0402 21 17 1- - - - - - Dla niemowląt
0402 21 17 9- - - - - - Pozostałe
0402 21 19- - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale nieprzekraczającej 27%:
0402 21 19 1- - - - - - Dla niemowląt
0402 21 19 9- - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 21 91- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg:
0402 21 91 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 91 9- - - - - Pozostałe
0402 21 99- - - - Pozostałe:
0402 21 99 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe
0402 29- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27%:
0402 29 11 0- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o
zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0- - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 29 19 0- - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 29 91 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 29 99 0- - - - Pozostałe
- Pozostałe:
0402 91- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 8%:
0402 91 11 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 19 0- - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 8%, ale nieprzekraczającej 10%:
0402 91 31 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 39 0- - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nieprzekraczającej 45%:
0402 91 51 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 59 0- - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:
0402 91 91 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 99 0- - - - Pozostałe
0402 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 9,5%:
0402 99 11 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 99 19 0- - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nieprzekraczającej 45%:
0402 99 31 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 99 39 0- - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:
0402 99 91 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 99 99 0- - - - Pozostałe
0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:t43.348
0403 10- Jogurt:
- - Niearomatyzowany ani niezawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao:
- - - Niezawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 10 11 0- - - - Nieprzekraczającej 3 %
0403 10 13 0- - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6%
0403 10 19 0- - - - Powyżej 6 %
- - - Pozostały, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 10 31 0- - - - Nieprzekraczającej 3 %
0403 10 33 0- - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6%
0403 10 39 0- - - - Powyżej 6 %
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao:
- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 10 51 0- - - - Nieprzekraczającej 1,5%
0403 10 53 0- - - - Powyżej 1,5%, ale nieprzekraczającej 27%
0403 10 59 0- - - - Powyżej 27%
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 10 91 0- - - - Nieprzekraczającej 3%
0403 10 93 0- - - - Powyżej 3%, ale nieprzekraczającej 6%
0403 10 99 0- - - - Powyżej 6%
0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:t6.997
0405 10- Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 85%:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
0405 10 19 0- - - - Pozostałe
0405 10 30 0- - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0- - - Masło z serwatki
0405 10 90 0- - Pozostałe
0405 20- Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 10 0- - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale mniej niż 60 %
0405 20 30 0- - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale nieprzekraczającej 75 %
0405 20 90 0- - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale mniej niż 80%
0405 90- Pozostałe:
0405 90 10 0- - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5%
0405 90 90 0- - Pozostałe
0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:mln szt.14,2
- Drobiu:
0407 00 30 0- - Pozostałe
0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11- - Suszone:
0408 11 80 0- - - Pozostałet634
0408 19- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0- - - - Ciekłet347
0408 19 89 0- - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymit1,2
- Pozostałe:
0408 91- - Suszone:
0408 91 80 0- - - Pozostałet251
0408 99- - Pozostałe:
0408 99 80 0- - - Pozostałet126
0409 00 00 0Miód naturalnyt1.847
0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach,t6
świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 1- Żołądki drobiowe
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10- Świeże:
0603 10 10- - Róże:
0603 10 10 1- - - Od 1 czerwca do 31 październikat1.945
0603 10 10 9- - - Od 1 listopada do 31 majat3.108
0613 10 20- - Goździki:
0603 10 20 1- - - Od 1 czerwca do 31 październikat98
0603 10 20 9- - - Od 1 listopada do 31 majat386
0603 10 50- - Chryzantemy:
0603 10 50 1- - - Od 1 czerwca do 31 październikat1.996
0603 10 50 9- - - Od 1 listopada do 31 majat1.777
0702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzone:t58.572
0702 00 00 1- Od 1 stycznia do 31 marca
0702 00 00 2- Od 1 do 30 kwietnia
0702 00 00 3- Od 1 do 14 maja
0702 00 00 5- Od 15 do 31 maja
0702 00 00 7- Od 1 czerwca do 30 września
0702 00 00 8- Od 1 do 31 października
0702 00 00 9- Od 1 listopada do 31 grudnia
0704Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone:
0704 10 00- Kalafiory i brokuły głowiaste:t3.311
0704 10 00 1- - Od 1 stycznia do 14 kwietnia
0704 10 00 3- - Od 15 kwietnia do 31 maja
0704 10 00 5- - Od 1 czerwca do 30 listopada
0704 10 00 9- - Od 1 grudnia do 31 grudnia
0704 20 00 0- Brukselkat23
0704 90- Pozostałe:t5.383
0704 90 10 0- - Biała kapusta i czerwona kapusta
0704 90 90 0- - Pozostałe
0705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone:t2.615
- Sałata:
0705 11 00- - Sałata głowiasta:
0705 11 00 1- - - Od 1 stycznia do 31 marca
0705 11 00 3- - - Od 1 kwietnia do 30 listopada
0705 11 00 9- - - Od 1 grudnia do 31 grudnia
0705 19 00 0- - Pozostała
- Cykoria:
0705 21 00 0- - Endywia (Cichorium intybus var. Foliosum)
0705 29 00 0- - Pozostała
0706Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone:
0706 10 00 0- Marchew i rzepat20.968
0706 90- Pozostałe:t7.451
0706 90 10 0- - Selery (korzeniowe lub niemieckie)
0706 9O 30 0- - Chrzan (Cochlearia armoracia)
0706 90 90 0- - Pozostałe
0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05- Ogórki:t10.221
0707 00 05 1- - Od 1 stycznia do końca lutego
0707 00 05 3- - Od 1 marca do 30 kwietnia
0707 00 05 5- - Od 1 do 15 maja
0707 00 05 6- - Od 16 maja do 30 września
0707 00 05 7- - Od 1 do 31 października
0707 00 05 8- - Od 1 do 10 listopada
0707 00 05 9- - Od 11 listopada do 31 grudnia
0707 00 90 0- Korniszonyt14
0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone:t6.876
0710 10 00 0- Ziemniaki
- Warzywa strączkowe, nawet łuskane:
0710 21 00 0- - Groch (Pisum sativum)
0710 22 00 0- - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.)
0710 29 00 0- - Pozostałe
0710 30 00 0- Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy
0710 80- Pozostałe warzywa:
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0710 80 51 0- - - Słodka papryka
0710 80 59 0- - - Pozostałe
- - Grzyby:
0710 80 61 0- - - Z rodzaju Agaricus
0710 80 69 0- - - Pozostałe
0710 80 70 0- - Pomidory
0710 80 85 0- - Szparagi
0710 80 95 0- - Pozostałe
0710 90 00 0- Mieszanki warzyw
0712Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone:t6.632
0712 20 00 0- Cebula
0712 30 00 0- Grzyby i trufle
0712 90- Inne warzywa; mieszanki warzyw:
0712 90 05 0- - Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzetworzone
- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata):
0712 90 11 0- - - Odmiany siewne
0712 90 19 0- - - Pozostałe
0712 90 30 0- - Pomidory
0712 90 50 0- - Marchew
0712 90 90 0- - Pozostałe
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:t21.126
0808 10- Jabłka:
0808 10 10 0- - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia
- - Pozostałe:
0808 10 20- - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 20 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 20 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 50- - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 50 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 50 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 90- - - Pozostałe:
0808 10 90 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 90 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 90 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0809Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 20- Wiśnie i czereśnie:t190
0809 20 05- - Wiśnie (Prunus cerasus):
0809 20 05 1- - - Od 1 stycznia do 31 maja
0809 20 05 5- - - Od 1 czerwca do 15 lipca
0809 20 05 9- - - Od 16 lipca do 31 grudnia
0809 20 95 0- - Pozostałe
0809 40- Śliwki i owoce tarniny:t1.174
0809 40 05- - Śliwki:
0809 40 05 1- - - Od 1 stycznia do 30 czerwca
0809 40 05 5- - - Od 1 lipca do 30 września
0809 40 05 9- - - Od 1 października do 31 grudnia
0810Pozostałe owoce, świeże:
0810 10 00- Truskawki i poziomki:t1.154
0810 10 00 1- - Od 1 stycznia do 30 kwietnia
0810 10 00 3- - Od 1 maja do 31 lipca
0810 10 00 9- - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0810 20- Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami:t450
0810 20 10 0- - Maliny
0810 20 90 0- - Pozostałe
0810 30- Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest:t169
0810 30 10 0- - Czarne porzeczki
0810 30 30 0- - Czerwone porzeczki
0810 30 90 0- - Pozostałe
0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:t9.360
0811 10- Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 10 11 0- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy
0811 10 19 0- - - Pozostałe
0811 10 90 0- - Pozostałe
0811 20- Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest :
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 20 11 0- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy
0811 20 19 0- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 20 31 0- - - Maliny
0811 20 39 0- - - Czarne porzeczki
0811 20 51 0- - - Czerwone porzeczki
0811 20 59 0- - - Jeżyny i morwy
0811 20 90 0- - - Pozostałe
0811 90- Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy:
0811 90 19 0- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0811 90 39 0- - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 90 50 0- - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus
0811 90 70 0- - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium
- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0- - - - Wiśnie (Prunus cerasus)
0811 90 80 0- - - - Pozostałe
0811 90 95 0- - - Pozostałe
1001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):t552.576
1001 90- Pozostałe:
1001 90 10 0- - Orkisz do siewu
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 1- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1001 90 91 9- - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)
1001 90 99 0- - - Pozostałe
1002 00 00 0Żytot155.924
1003 00Jęczmień:t332.869
1003 00 10 0- Nasiona
1003 00 90 0- Pozostały
1004 00 00 0Owiest8.093
1008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:t8.142
1008 10 00 0- Gryka
1008 20 00 0- Proso
1008 90- Pozostałe zboża:
1008 90 10 0- - Pszenżyto (Triticale)
1008 90 90 0- - Pozostałe
1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna:t27.925
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0- - Z pszenicy durum
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
110l 00 90 0- Mąka żytnio-pszenna
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:t353
1102 10 00 0- Mąka żytnia
1103Kasze, grysiki i granulki zbożowe:t29.219
- Kasze i grysiki:
1103 11- - Z pszenicy:
1103 11 10 0- - - Z pszenicy durum
1103 11 90 0- - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1103 12 00 0- - Z owsa
1103 13- - Z kukurydzy:
1103 13 10 0- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy
1103 13 90 0- - - Pozostałe
1103 14 00 0- - Z ryżu
1103 19- - Z pozostałych zbóż:
1103 19 10 0- - - Z żyta
1103 19 30 0- - - Z jęczmienia
1103 19 90 0- - - Pozostałe
- Granulki:
1103 21 00 0- - Z pszenicy
1103 29- - Z pozostałych zbóż:
1103 29 10 0- - - Z żyta
1103 29 20 0- - - Z jęczmienia
1103 29 30 0- - - Z owsa
1103 29 40 0- - - Z kukurydzy
1103 29 50 0- - - Z ryżu
1102 29 90 0- - - Pozostałe
1105Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane:t1.414
1105 10 00 0- Mąka, grysik i puder
1105 20 00 0- Płatki, grudki i granulki ziemniaczane
1107Słód palony lub nie:t217.070
1107 10- Niepalony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0- - Pozostałe
1108Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0- - Skrobia kukurydzianat6.038
1108 13 00 0- - Skrobia ziemniaczanat347
1205 00Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:t35.472
1205 00 10 0- Siewne
1205 00 90 0- Pozostałe
1209Nasiona, owoce i zarodniki, siewne:
- Nasiona roślin pastewnych inne niż nasiona buraków:
1209 23- - Nasiona kostrzewy:t1.004
1209 23 11 0- - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.)
1209 23 15 0- - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.)
1209 23 80 0- - - Pozostałe
1209 24 00 0- - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.)t463
1209 25- - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L.):t1.092
1209 25 10 0- - - Rajgras włoski (życica wielokwiatowa) (łącznie z rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium multiflorum Lam.)
1209 25 90 0- - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium perenne L.)
1209 26 00 0- - Nasiona tymotkit409
1209 29- - Pozostałe:t670
1209 29 10 0- - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny (błotnej, zwyczajnej) (Poa palustris L., Poa trivialis L.); nasiona kupkówki (Dactylis glomerata L.); nasiona mietlicy (Agrostis)
1209 29 80 0- - - Pozostałe
1210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 10 00 0- Szyszki chmielowe, niemielone, niesproszkowane ani nie w formie granulekt13
1210 20- Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 20 10 0- - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulinat232
1210 20 90 0- - Pozostałet501
1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych:t200
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0- - Z chmielu
1507Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie:t126.781
1507 10- Olej surowy, odgumowany lub nie:
1507 10 10 0- - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1507 10 90 0- - Pozostałe
1507 90- Pozostałe:
1507 90 10 0- - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1507 90 90- - Pozostałe:
1507 90 90 1- - - Rafinowane, konfekcjonowane
1507 90 90 9- - - Pozostałe
1512Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie:t56.183
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje:
1512 11- - Olej surowy:
1512 11 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów
spożywanych przez ludzi
- - - Pozostałe:
1512 11 91 0- - - - Olej słonecznikowy
1512 11 99 0- - - - Olej z krokosza balwierskiego
1512 19- - Pozostałe:
1512 19 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
- - - Pozostałe:
1512 19 91- - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1- - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 91 9- - - - - Pozostały
1512 19 99- - - - Olej z krokosza balwierskiego:
1512 19 99 1- - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 99 9- - - - - Pozostały
- Olej bawełniany i jego frakcje:
1512 21- - Olej surowy, niezależnie, czy gossypol został usunięty, czy nie:
1512 21 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1512 21 90 0- - - Pozostały
1512 29- - Pozostałe:
1512 29 10 0- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1512 29 90 0- - - Pozostałe
1514Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie:t26.672
1514 10- Olej surowy:
1514 10 10 0- - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1514 10 90 0- - Pozostały
1514 90- Pozostałe:
1514 90 10 0- - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1514 90 90- - Pozostałe:
1514 90 90 1- - - Rafinowane, konfekcjonowane
1514 90 90 9- - - Pozostałe
1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516:
1517 10- Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej:t15.666
1517 10 10 0- - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka
1517 10 90 0- - Pozostałe
1517 90- Pozostałe:t7.080
1517 90 10 0- - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka
- - Pozostałe:
1517 90 91 0- - - Nielotne oleje roślinne, płynne, mieszane
1517 90 93 0- - - Jadalne mieszaniny lub preparaty ułatwiające wyjmowanie z formy
1517 90 99 0- - - Pozostałe
1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:t1.434
1601 00 10 0- Z wątroby
- Pozostałe:
1601 00 91 0- - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane
1601 00 99 0- - Pozostałe
1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:t4.045
1602 10 00 0- Przetwory homogenizowane
1602 20- Z wątroby dowolnych zwierząt:
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0- - - Zawierające w masie 75% lub więcej otłuszczonej wątroby
1602 20 19 0- - - Pozostałe
1602 20 90 0- - Pozostałe
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 31- - Z indyków:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 31 11 0- - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze
1602 31 19 0- - - - Pozostałe
1602 31 30 0- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów
1602 31 90 0- - - Pozostałe
1602 32- - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 32 11 0- - - - Niegotowane
1602 32 19 0- - - - Pozostałe
1602 32 30 0- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów
1602 32 90 0- - - Pozostałe
1602 39- - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 39 21 0- - - - Niegotowane
1602 39 29 0- - - - Pozostałe
1602 39 40 0- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów
1602 39 80 0- - - Pozostałe
- Z wieprzowiny:
1602 41- - Szynki i ich części:
1602 41 10 0- - - Ze świń domowych
1602 41 90 0- - - Pozostałe
1602 42- - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0- - - Ze świń domowych
1602 42 90 0- - - Pozostałe
1602 49- - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:
1602 49 11 0- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek
1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek
1602 49 15 0- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części
1602 49 19 0- - - - - Pozostałe
1602 49 30 0- - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia
1602 49 50 0- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia
1602 49 90 0- - - Pozostałe
1602 50- Z wołowiny:
1602 50 10 0- - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub
podrobami
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0- - - - Corned beef(wołowina peklowana)
1602 50 39 0- - - - Pozostałe
1602 50 80 0- - - Pozostałe
1602 90- Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:
1602 90 10 0- - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0- - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby:
1602 90 61 0- - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami
1602 90 69 0- - - - - - Pozostałe
1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:t25.202
- Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących:
1701 12- - Cukier buraczany:
1701 12 10 0- - - Do rafinacji
1701 12 90 0- - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99- - Pozostały:
1701 99 10 0- - - Cukier biały
1702Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:t9.500
1702 30- Glukoza i syrop glukozowy niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie:
1702 30 10 0- - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie:
1702 30 51 0- - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie
1702 30 59 0- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0- - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie
1702 30 99 0- - - - Pozostałe
1702 40- Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy:
1702 40 10 0- - Izoglukoza
1702 40 90 0- - Pozostałe
1702 60- Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy zawierające w stanie suchym powyżej 50% fruktozy w masie:
1702 60 10 0- - Izoglukoza
1702 60 80 0- - Syrop inulinowy
1702 60 95 0- - Pozostałe
1702 90- Inne, łącznie z cukrem inwertowanym:
1702 90 30 0- - Izoglukoza
1702 90 50 0- - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:t36.125
1901 20 00 0- Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905
1901 90- Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11 0- - - O zawartości w masie suchego ekstraktu 90% lub więcej
1901 90 19 0- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
1901 90 91 0- - - Niezawierający tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy ani skrobi, lub zawierający mniej niż 1,5% tłuszczu z mleka, 5% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi, wyłączając przetwory spożywcze w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404
1901 90 99- - - Pozostałe:
1901 90 99 9- - - - Pozostałe
1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:t3.843
1904 10- Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych:
1904 10 10 0- - Otrzymane z kukurydzy
1904 10 30 0- - Otrzymane z ryżu
1904 10 90 0- - Pozostałe
1904 20- Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:
1904 20 10 0- - Preparaty typu Musli na bazie nieprażonych płatków zbożowych
- - Pozostałe:
1904 20 91 0- - - Otrzymywane z kukurydzy
1904 20 95 0- - - Otrzymywane z ryżu
1904 20 99 0- - - Pozostałe
1904 90- Pozostałe:
1904 90 10 0- - Ryż
1904 90 90 0- - Pozostałe
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10- Pomidory, całe lub w kawałkach:t3.182
2002 10 10 0- - Bez skórek
2002 10 90 0- - Pozostałe
2002 90- Pozostałe:t20.005
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 11- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 11 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg
2002 90 11 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg
2002 90 19 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nieprzekraczającej 30%:
2002 90 31- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg
2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg
2002 90 39 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%:
2002 90 91- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg
2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg
2002 90 99 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
2009Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:t13.030
2009 70- Sok jabłkowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 70 11 0- - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto
2009 70 19 0- - - Pozostałe
- - O gęstości nieprzekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 70 30 0- - - O wartości powyżej 18 EUR za 100 kg masy netto, zawierającej dodatek cukru
- - - Pozostałe:
2009 70 91 0- - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%
2009 70 93 0- - - - O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30%
2009 70 99 0- - - - Niezawierający dodatku cukru
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani nie włączone:t51.690
2106 90- Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0- - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny
2106 90 59 0- - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2106 90 92 0- - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi
2106 90 98 0- - - Pozostałe
2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 10- Kukurydziane:t11.492
2302 10 10 0- - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35%
2302 10 90 0- - Pozostałe
2302 20- Ryżowe:t67
2302 20 10 0- - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35%
2302 20 90 0- - Pozostałe
2302 30- Pszenne:t120.576
2302 30 10 0- - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie cześć, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5 % lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt
2302 30 90 0- - Pozostałe
2302 40- Z innych zbóż:t10.450
2302 40 10 0- - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt
2302 40 90 0- - Pozostałe
2302 50 00 0- Z roślin strączkowych.t40
2401Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe:
2401 10-Tytoń nieodżyłowany:t9.353
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 10 20 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami)
2401 10 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0- - - - Typu Kentucky
2401 10 49 0- - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 10 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 10 60 0- - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 10 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 10 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 10 90 0- - - Pozostałe tytonie
2401 20- Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany:t36.022
- Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny, tytoń typ
Burley (łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland
i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 10 0- - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 20 20 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego hybrydami)
2401 20 30 0- - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0- - - - Typu Kentucky
240l 20 49 0- - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 20 50 0- - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 20 60 0- - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 20 70 0- - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 20 80 0- - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 20 90 0- - - Pozostałe tytonie
2401 30 00 0- Odpady tytoniowet8.742
3502Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin:t88
- Albumina jaja:
3502 11- - Suszona:
3502 11 90 0- - - Pozostała