Określenie warunków niezbędnych do otrzymania akredytacji w zakresie oceny laboratoryjnej materiału siewnego oraz sposobu i zakresu przeprowadzania kontroli pracy akredytowanych laboratoriów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.60.570

Akt utracił moc
Wersja od: 9 kwietnia 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 marca 2004 r.
w sprawie określenia warunków niezbędnych do otrzymania akredytacji w zakresie oceny laboratoryjnej materiału siewnego oraz sposobu i zakresu przeprowadzania kontroli pracy akredytowanych laboratoriów

Na podstawie art. 41 ust. 9 ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie (Dz. U. Nr 137, poz. 1299) zarządza się, co następuje:
W celu otrzymania akredytacji w zakresie oceny laboratoryjnej materiału siewnego, laboratorium, w którym dokonuje się oceny tego materiału, zwane dalej "laboratorium", powinno:
1)
składać się co najmniej z dwóch pomieszczeń;
2)
być oświetlone światłem naturalnym lub sztucznym, zapewniającym właściwe warunki wykonywania oceny laboratoryjnej materiału siewnego;
3)
być wyposażone w instalację elektryczną i wodno-kanalizacyjną;
4)
być suche i utrzymywane w czystości;
5)
w zależności od badanego materiału siewnego - być wyposażone w sprzęt podstawowy, w szczególności w:
a)
mechaniczny rozdzielacz do nasion,
b)
wagę laboratoryjną o dokładności ważenia 0,01 g i nośności 1,5-2,0 kg,
c)
wagę analityczną o dokładności ważenia 0,0001 g,
d)
mikroskop stereoskopowy lub lupę o co najmniej dziesięciokrotnym powiększeniu,
e)
sprzęt do pomiaru temperatury,
f)
drobny sprzęt laboratoryjny, w szczególności: pęsety, igły preparacyjne, lancety, lupy, tacki, szalki, kuwety, naczyńka wagowe, eksykatory, szufelki i łopatki.
1.
Laboratorium, w przypadku oceny:
1)
roślin zbożowych, wyposaża się w:
a)
chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5 - 10 °C (±2 °C),
b)
komorę kiełkowniczą z możliwością ustawienia stałej temperatury 20 °C (±2 °C), lub wyodrębnia się w nim pomieszczenie z możliwością ustanowienia stałej temperatury 20 °C (±2 °C),
c)
śrutownik laboratoryjny,
d)
suszarkę laboratoryjną o regulowanym zakresie temperatury suszenia w przedziale 100-200 °C (±1 °C);
2)
roślin pastewnych, wyposaża się w:
a)
komorę kiełkowniczą z możliwością ustawienia stałej temperatury 20 °C (±2 °C) lub o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 1.030 °C (±2 °C) oraz regulowanym systemie oświetlenia, lub wyodrębnia się w nim pomieszczenie z możliwością ustawienia stałej temperatury 20 °C (±2 °C) lub o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 10 - 30 °C (±2 °C) oraz regulowanym systemie oświetlenia,
b)
chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5 - 10 °C (±2 °C),
c)
dmuchawę laboratoryjną wraz z próbkami kalibrażowymi - w razie oceny traw pastewnych lub gazonowych;
3)
roślin oleistych i włóknistych, wyposaża się w:
a)
komorę kiełkowniczą z oświetleniem i możliwością ustawienia stałej temperatury 20 °C (±2 °C) lub o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 20 - 30 °C (±2 °C),
b)
chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5 - 10 °C (±2 °C);
4)
buraków, wyposaża się w:
a)
komorę kiełkowniczą z możliwością ustawienia stałej temperatury 20 °C (±2 °C),
b)
płuczkę do nasion,
c)
suszarkę do nasion po płukaniu lub bibułę do suszenia nasion,
d)
suszarkę laboratoryjną o regulowanym zakresie temperatury suszenia w przedziale 100 - 200 °C (±1 °C);
5)
roślin warzywnych, wyposaża się w:
a)
komorę kiełkowniczą z regulowanym systemem oświetlenia oraz regulowanym zakresem temperatury w przedziale 15 - 30 °C (±2 °C), lub wyodrębnia się pomieszczenie z regulowanym systemem oświetlenia oraz z regulowanym zakresem temperatury w przedziale 15 - 30 °C (±2 °C), lub
b)
kiełkownik Jacobsena,
c)
chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5 - 15 °C (±2 °C);
6)
materiału szkółkarskiego, wyposaża się w aparaturę i sprzęt do wykonywania badań laboratoryjnych, w szczególności testu ELISA i testów biologicznych materiału szkółkarskiego, umożliwiających uzyskiwanie poprawnych i powtarzalnych wyników tych badań.
2.
W skład laboratorium, o którym mowa w ust. 1 pkt 6, mogą wchodzić ponadto szklarnie, pomieszczenia do oddzielnego przechowywania materiału szkółkarskiego roślin zdrowych i poddawanych ocenie oraz grunty orne.
3.
Szklarnie, o których mowa w ust. 2:
1)
oświetla się światłem naturalnym lub sztucznym;
2)
wyposaża się w instalację cieplną i wentylacyjną;
3)
utrzymuje się w czystości.
4.
Pomieszczenia do oddzielnego przechowywania materiału szkółkarskiego, o których mowa w ust. 2, zabezpiecza się siatką przed przenikaniem do nich owadów.
5.
Grunty orne, o których mowa w ust. 2:
1)
wydziela się oraz ogradza;
2)
uprawia się w sposób zabezpieczający przed przenoszeniem chorób i szkodników.
1.
W laboratorium zatrudnia się co najmniej dwie osoby, w tym kierownika i analityka nasiennego.
2.
Kierownik, który jest analitykiem nasiennym, odpowiada za organizację pracy w laboratorium, podpisywanie świadectw i informacji oraz prowadzenie dokumentacji laboratoryjnej, w szczególności:
1)
dotyczącej ewidencji próbek;
2)
zapisów dokumentujących przebieg i wyniki analiz;
3)
protokołów pobrania próbek oraz kopii sporządzonych świadectw i informacji.
3.
Analityk nasienny powinien:
1)
posiadać co najmniej wykształcenie średnie oraz
2)
posiadać wiedzę z zakresu badanego materiału siewnego, w szczególności z:
a)
wybranych zagadnień botaniki oraz ochrony roślin w zakresie organizmów szkodliwych porażających materiał siewny,
b)
zasad prowadzenia badań laboratoryjnych, oraz praktyczne umiejętności wykonywania tych badań,
c)
prowadzenia dokumentacji laboratoryjnej;
3)
ukończyć potwierdzone egzaminem szkolenie w zakresie, o którym mowa w pkt 2, organizowane przez wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa, zwanego dalej "wojewódzkim inspektorem"; wojewódzki inspektor wydaje zaświadczenie o zdanym egzaminie, które jest ważne przez okres 5 lat.
W laboratorium:
1)
przechowuje się:
a)
ewidencję próbek,
b)
zapisy dokumentujące przebieg i wyniki analiz,
c)
protokoły pobrania próbek oraz kopie sporządzonych świadectw i informacji

- przez okres 5 lat od dnia ich sporządzenia;

2)
przechowuje się duplikaty próbek nasion przez okres roku od dnia sporządzenia świadectwa lub informacji;
3)
wykonuje się analizy prób testowych materiału siewnego, otrzymanych od wojewódzkiego inspektora.
1.
Kontroli pracy akredytowanych laboratoriów dokonuje pracownik Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, na podstawie upoważnienia wydanego przez wojewódzkiego inspektora, zwany dalej "kontrolującym".
2.
Przed przystąpieniem do czynności kontrolnych kontrolujący okazuje legitymację służbową oraz upoważnienie.
Kontrolę przeprowadza się w godzinach pracy kontrolowanego podmiotu; za jego zgodą kontrola może być przeprowadzona poza godzinami pracy i w dni wolne od pracy.
Kontrola obejmuje:
1)
ewidencję próbek;
2)
zapisy dokumentujące przebieg i wyniki analiz;
3)
protokoły pobrania próbek;
4)
prawidłowość funkcjonowania sprzętu, o którym mowa w § 1 pkt 5, oraz wyposażenia, o którym mowa w § 2 ust. 1;
5)
oświetlenie, instalację cieplną i wentylacyjną oraz czystość szklarni, o których mowa w § 2 ust. 2;
6)
pomieszczenia oraz grunty orne, o których mowa w § 2 ust. 2;
7)
prawidłowość stosowanych metodyk w ocenie materiału siewnego.
1.
Z przeprowadzonej kontroli sporządza się protokół.
2.
Protokół zawiera w szczególności:
1)
czas trwania kontroli;
2)
imię i nazwisko, stanowisko służbowe oraz numer legitymacji służbowej kontrolującego;
3)
opis stanu faktycznego, stwierdzonego w wyniku kontroli, ze szczególnym uwzględnieniem ujawnionych nieprawidłowości oraz, jeżeli jest to możliwe, z podaniem przyczyn ich powstawania, a także osób odpowiedzialnych za ich powstanie;
4)
zalecenia i wnioski.
3.
Protokół, o którym mowa w ust. 1, podpisują kontrolujący oraz osoba uprawniona do reprezentowania kontrolowanego podmiotu.
4.
Kontrolujący informuje o możliwości:
1)
wniesienia zastrzeżeń co do treści i ustaleń zawartych w protokole, przed jego podpisaniem;
2)
zgłoszenia, w terminie podanym w protokole, pisemnego wyjaśnienia co do zawartych w nim ustaleń.
5.
Jeden egzemplarz protokołu pozostawia się u kontrolowanego podmiotu.
Kontrolę laboratorium przeprowadza się co najmniej raz w roku.
Wojewódzki inspektor dokonuje oceny co najmniej 7 % duplikatów prób nasion zbóż i 10 % duplikatów prób pozostałych gatunków roślin, ocenianych przez kontrolowane laboratorium w danym roku.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).