§ 19. - Określenie warunków, jakim powinny odpowiadać strzeżone ośrodki dla cudzoziemców i areszty w celu wydalenia, oraz regulamin pobytu w tych ośrodkach i aresztach.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.20.179

Akt utracił moc
Wersja od: 1 września 2003 r.
§  19.
1.
Izba dyżurna powinna posiadać otwieraną drewnianą barierę oraz być wyposażona w instalację telefoniczną mającą połączenie wyłącznie z dyżurnym właściwej jednostki Policji lub Straży Granicznej.
2.
Pokój lekarski powinien być wyposażony w umywalkę z dopływem ciepłej i zimnej wody, biurko, krzesło, wieszak, kozetkę lekarską oraz szafkę na leki i podstawowy sprzęt medyczny do badania i udzielania pierwszej pomocy lekarskiej.
3.
Pokój widzeń powinien być wyposażony w taborety i stół oraz spełniać warunki określone w § 18 ust. 1 pkt 2-7, 9 i 10.
4.
Pokój, w którym podgrzewa się posiłki, powinien być wyposażony w odpowiednie urządzenie grzewcze, zlewozmywak dwukomorowy z dopływem ciepłej i zimnej wody oraz w stół, szafki kuchenne, lodówkę i sprzęt stołowo-kuchenny.
5.
Zmywalnia naczyń i sprzętu powinna być wyposażona w zlewozmywak dwukomorowy z dopływem ciepłej i zimnej wody oraz w zawór ze złączką do węża.
6.
Umywalnie i ustępy powinny spełniać następujące warunki:
1)
w umywalniach - umywalki z dopływem ciepłej i zimnej wody oraz natrysk, wydzielony podobnie jak kabina ustępowa,
2)
w ustępach - umywalka z dopływem ciepłej i zimnej wody oraz miski ustępowe spłukiwane za pomocą automatu ukrytego w ścianie,
3)
miski ustępowe umieszczone w kabinach oddzielonych przegrodami o wysokości 1 m, trwale przytwierdzonymi do podłogi i ściany, z drzwiami o górnej krawędzi 1 m i dolnej 0,3 m nad podłogą,
4)
woda ciepła do umywalni i natrysku oraz ustępów doprowadzana poprzez mieszacz zlokalizowany w miejscu niedostępnym dla cudzoziemców,
5)
drzwi do umywalni z natryskiem i ustępów wyposażone w matową szybę z nietłukącego się szkła lub zwykłą szybę zabezpieczoną obustronnie siatką stalową.
7.
Na ścianach korytarzy, obok drzwi, powinny być zamocowane półki drewniane służące do stawiania naczyń z posiłkami.