§ 4. - Określenie spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2016.874 t.j.
Akt utracił moc Wersja od: 20 czerwca 2016 r.
§ 4.
1.
Powiatowy lekarz weterynarii, w celu realizacji zadań wynikających z przepisów rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 1), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 2073/2005", wydaje decyzje administracyjne w sprawie:1)
zmniejszenia liczby próbek wymaganych do pobrania w celu przeprowadzenia badań mikrobiologicznych przewidzianych w planach pobierania próbek określonych w załączniku I - w przypadku, o którym mowa w art. 5 ust. 3;2)
stosowania procedur pobierania i badania próbek innych niż określone w załączniku I - w przypadku, o którym mowa w art. 5 ust. 5 akapit 1-3;3)
stosowania w badaniach próbek metod analitycznych innych niż metody zwalidowane i certyfikowane - w przypadku, o którym mowa w art. 5 ust. 5 akapit 4;4)
wykorzystania partii produkcyjnej niespełniającej kryteriów bezpieczeństwa żywności określonych w załączniku I w rozdziale I, wprowadzonej na rynek, ale nieznajdującej się w sprzedaży detalicznej, po ponownym przetworzeniu, do celów innych niż przewidziane zgodnie z jej pierwotnym przeznaczeniem - w przypadku, o którym mowa w art. 7 ust. 2;5)
zmniejszenia, określonej w załączniku I w rozdziale 3 w ust. 2, częstotliwości pobierania próbek do badań mikrobiologicznych w przypadkach, o których mowa w załączniku I w rozdziale 3 w ust. 2, w:a)
małych rzeźniach, za które uważa się rzeźnie, gdzie tygodniowo:–
poddaje się ubojowi nie więcej niż 3000 sztuk zwierząt - w przypadku rzeźni drobiu i zajęczaków,–
poddaje się ubojowi zwierzęta, które stanowią nie więcej niż 20 jednostek przeliczeniowych przy maksymalnej ilości 1000 jednostek przeliczeniowych zwierząt w roku - w przypadku rzeźni, w której dokonuje się uboju bydła, świń, owiec, kóz, domowych zwierząt jednokopytnych i zwierząt dzikich utrzymywanych na fermach,b)
zakładach produkujących mięso mielone lub surowe wyroby mięsne, w których tygodniowo produkuje się łącznie nie więcej niż 7,5 tony mięsa mielonego lub surowych wyrobów mięsnych,c)
zakładach rozbioru mięsa drobiowego, w których tygodniowo produkuje się nie więcej niż 5 ton mięsa drobiowego bez kości lub ilość mięsa z kością równoważną tej ilości.2.
Jednostka przeliczeniowa, o której mowa w ust. 1 pkt 5 lit. a tiret drugie, oznacza:1)
sztukę bydła powyżej 3. miesiąca życia albo konia - stanowiącą 1 jednostkę przeliczeniową;2)
sztukę bydła do 3. miesiąca życia - stanowiącą 0,5 jednostki przeliczeniowej;3)
świnię:a)
powyżej 100 kilogramów żywej wagi - stanowiącą 0,20 jednostki przeliczeniowej,b)
od 15 do 100 kilogramów żywej wagi - stanowiącą 0,15 jednostki przeliczeniowej,c)
poniżej 15 kilogramów żywej wagi - stanowiącą 0,05 jednostki przeliczeniowej;4)
owcę albo kozę powyżej 15 kilogramów żywej wagi - stanowiącą 0,10 jednostki przeliczeniowej;5)
owcę albo kozę do 15 kilogramów żywej wagi - stanowiącą 0,05 jednostki przeliczeniowej.