Określenie rejonów uprawy chmielu oraz minimalnych wymagań co do jakości chmielu w zakresie wilgotności, zawartości zanieczyszczeń organicznych i zawartości nasion.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.80.864

Akt utracił moc
Wersja od: 31 lipca 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 6 lipca 2001 r.
w sprawie określenia rejonów uprawy chmielu oraz minimalnych wymagań co do jakości chmielu w zakresie wilgotności, zawartości zanieczyszczeń organicznych i zawartości nasion.

Na podstawie art. 29 ust. 5 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 29 listopada 2000 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz. U. z 2001 r. Nr 3, poz. 19) zarządza się, co następuje:
Określa się następujące rejony uprawy chmielu:
1) 1
rejon lubelski obejmujący powiaty: biłgorajski, chełmski, hrubieszowski, kielecki, kozienicki, krasnostawski, kraśnicki, lipski, lubaczowski, lubartowski, lubelski, łańcucki, łęczyński, łukowski, opolski (lubelski), puławski, radzyński, starachowicki, świdnicki (lubelski), tomaszowski (lubelski), włodawski, zamojski i zwoleński,
2) 2
rejon wielkopolski obejmujący powiaty: bydgoski, gorzowski, gostyński, grodziski (wielkopolski), koszaliński, krotoszyński, nakielski, nowotomyski, poznański, rawicki, słupecki, wolsztyński, żagański, żarski i żniński,
3)
rejon dolnośląski obejmujący powiaty: kępiński, kłodzki, nyski, oleśnicki, piotrkowski, sieradzki, świdnicki, wrocławski i zawierciański.
Minimalne wymagania co do jakości chmielu w zakresie wilgotności, zawartości zanieczyszczeń organicznych i zawartości nasion określa załącznik do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2001 r., z wyjątkiem § 2, który wchodzi w życie z dniem 1 sierpnia 2002 r.

ZAŁĄCZNIK

MINIMALNE WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI CHMIELU W ZAKRESIE WILGOTNOŚCI, ZAWARTOŚCI ZANIECZYSZCZEŃ ORGANICZNYCH I ZAWARTOŚCI NASION

Lp.CechyOpisZawartość maksymalna

(w % masy)

chmiel przygotowanychmiel nieprzygotowany
1WilgotnośćZawartość wody1214
2Zanieczyszczenia organiczne grubeCzęści liści, łodyg i pędów bocznych, szypułki liści oraz szypułki szyszek o długości przekraczającej 2,5 cm66
3Zanieczyszczenia organiczne drobneMałe cząstki powstałe w wyniku mechanicznego zbioru chmielu, w kolorze od ciemnozielonego do czarnego, niepochodzące zazwyczaj z szyszek3*)4*)
4Zawartość nasion dla chmielu "niezaziarnionego"Dojrzałe nasiona w szyszkach22
*) Podana maksymalna zawartość może uwzględniać zanieczyszczenia organiczne pochodzące z innych odmian chmielu niż odmiany, które mają być certyfikowane, w ilości do 2% masy.
1 § 1 pkt 1 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 11 lipca 2002 r. (Dz.U.02.107.943) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 lipca 2002 r.
2 § 1 pkt 2 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 7 maja 2002 r. (Dz.U.02.55.489) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2002 r.