Określenie przeciętnych norm zużycia wody.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.8.70

Akt obowiązujący
Wersja od: 31 stycznia 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 14 stycznia 2002 r.
w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody.

Na podstawie art. 27 ust. 3 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. Nr 72, poz. 747) zarządza się, co następuje:
Ustala się przeciętne normy zużycia wody dla poszczególnych odbiorców usług, stanowiące podstawę ustalania ilości pobranej wody w razie braku wodomierza głównego.
Normy, o których mowa w § 1, określa załącznik do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

PRZECIĘTNE NORMY ZUŻYCIA WODY DLA POSZCZEGÓLNYCH GRUP ODBIORCÓW

Tabela 1. Gospodarstwa domowe

Tabela 2. Podlewanie ogródków przydomowych i upraw rolniczych

Tabela 3. Usługi

Tabela 4. Fermy i obiekty inwentarskie

Tabela 5. Obsługa pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów

Tabela 6. Zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego

Tabela 7. Roboty budowlane

Tabela 8. Chemiczna ochrona roślin

Tabela 9. Obiekty wojskowe resortów obrony i spraw wewnętrznych

Tabela 1

Przeciętne normy zużycia wody na jednego mieszkańca w gospodarstwach domowych

Lp.Wyposażenie mieszkania w instalacjePrzeciętne normy zużycia wody
dm3/ mieszkańca x dobęm3/ mieszkańca x miesiąc
1234
1Wodociąg bez ubikacji i łazienki (brak kanalizacji), pobór wody ze zdroju podwórzowego lub ulicznego300,9
2Wodociąg, ubikacja bez łazienki50 -60*1,5-1,8*
3Wodociąg, zlew kuchenny, wc, brak łazienki i ciepłej wody70-90*2,10-2,70*
4Wodociąg, ubikacja, łazienka, lokalne źródło ciepłej wody (piecyk węglowy, gazowy - gaz z butli, elektryczny, bojler)80 -100*2,4-3,0*
5Wodociąg, ubikacja, łazienka, dostawa ciepłej wody do mieszkania (z elektrociepłowni, kotłowni osiedlowej lub blokowej)140-160*4,2-5,4*

* Wartości niższe odnoszą się do budynków podłączonych do zbiorników bezodpływowych na terenach nieskanalizowanych, a wartości wyższe odnoszą się do budynków podłączonych do sieci kanalizacyjnych.

Tabela 2

Przeciętne normy zużycia wody do podlewania ogródków przydomowych i upraw rolniczych

Lp.WyszczególnienieJednostka odniesieniaPrzeciętne normy zużycia wody
(j.o.)dm3/j.o. x dobę
1234
1Ogródek przydomowy, działka rekreacyjna1)m22,5
2Uprawy w szklarniach i tunelach foliowych2)m24,0
3Pieczarkarnie3)m25,0

Przyjmuje się, że przeciętnie podlewanie upraw odbywa się w ciągu:

1) 15 dni/m-c w okresie 15.04-15.09

2) 20 dni/m-c w ciągu całego roku

3) 30 dni/m-c w ciągu całego roku

Tabela 3

Przeciętne normy zużycia wody w usługach

Lp.Rodzaj zakładuJednostkaPrzeciętne normy zużycia wody
odniesienia (j.o.)dm3/j. o. x dobęm3/j.o. x miesiąc
I. Ochrona zdrowia i opieka społeczna
1Żłobki

a) dzienne

1 dziecko1303,9
b) tygodniowej.w.1504,5
2Przychodnie lekarskie, ośrodki zdrowiajeden zatrudniony160,48
3Izby porodowe1 łóżko50015,0
4Szpitale ogólne wielooddziałowe1 łóżko65019,5
5Sanatoria z hydroterapiąj.w.70021,0
6Apteki1 zatrudniony1003,0
7Domy małego dziecka, rencisty i pomocy społecznej1 łóżko1755,3
II. Oświata i nauka
8Przedszkola

a) dzienne

1 dziecko40,01,0
b) tygodniowe, miesięcznej.w.150,04,5
9Szkoły

a) bez stołówki

1 uczeń15,00,45
b) ze stołówkąj.w.25,00,8
10Szkoły zawodowe i szkoły wyższe
a) bez laboratoriów1 uczeń (student)15,00,45
b) z latoratoriamij.w.25,00,8
11Internaty i domy studenckiej.w.1002,4
12Szkoły z internatami1 uczeń1002,4
13Placówki wychowania pozaszkolnego
a) bez stołówkij.w.15,00,45
b) ze stołówkąj.w.25,00,80
14Zakłady opiekuńczo-wychowawcze (domy dziecka, pogotowia opiekuńcze, ośrodki szkoleniowo-wychowawcze)
a) bez natrysków1 łóżko80,02,4
b) z natryskamij.w.160,04,8
15Instytuty i placówki naukowo-badawcze

a) bez laboratoriów

1 zatrudniony15,00,45
b) z laboratoriamij.w.25,00,80
III. Kultura i sztuka
16Muzea1 zwiedzający10,00,3
17Kina1 miejsce12,00,36
18Teatryj.w.15,00,45
19Domy kulturyj.w.15,00,45
20Biblioteki i czytelnie1 korzystający15,00,45
IV. Sport i turystyka
21Hotele i motele kat. lux (*****)1 miejsce nocleg.200,06,0
a) z zapleczem

gastronomicz.

j.w.250,07,5
Hotele kat. (****)j.w.150,04,5
Hotele kat. (***)j.w.100,03,0
Hotele pozostałej.w.80,02,4
22Pensjonaty i domy wypoczynkowe
a) kategorii Ij.w.200,06,0
b) kategorii IIj.w.150,04,5
c) kategorii IIIj.w.100,03,0
23Schroniska i domy wycieczkowe
a) kategorii Ij.w.150,04,5
b) kategorii IIj.w.100,03,0
c) kategorii IIIj.w.80,02,4
24Obozowiska turystyczne
1. campingi
a) kategorii Ij.w.133,04,0
b) kategorii IIj.w.100,03,0
c) kategorii IIIj.w.66,02,0
2. pola biwakowej.w.33,01,0
25Pływalnie kryte1 korzystający160,04,8
26Pływalnie otwarte
a) wyczynowe1 korzystający200,06,0
b) o wykorzystaniu masowymj.w.400,012,0
27Sale i hale sportowe z zapleczem sanitarnym dla ćwiczących1 ćwiczący66,02,0
V. Handel, gastronomia i usługi
28Restauracje, jadłodajnie1 miejsce100,03,0
29Baryj.w.150,04,5
30Kawiarnie, bary kawowej.w.25,00,8
31Sklepy z asortymentem czystych produktów (sklepy tekstylne, odzieżowe, obuwnicze, galanteria skórzana, drogeria, "butiki" itp.)1 zatrudniony30,00,9
32Sklepy ze sprzedażą gotowych produktów spożywczych (sklepy spożywcze, mięsne itp.)j.w.40,01,2
33Sklepy z artykułami przetwórstwa spożywczego (garmażeryjne, ciastkarskie, wyrób lodów, sklepy rybne)j.w.40-100*1,2-3,0
34Kwiaciarnie i sklepy zoologicznej.w.80,02,4
35Zakłady usługowe (szewc, zegarmistrz, krawiec, optyk)1 zatrudniony15,00,45
36Zakłady pralnicze1 kg bielizny lub odzieży17
37Zakłady fryzjerskie i kosmetyczne1 zatrudniony150,04,5
38Zakłady fotograficzne -fotografia czarno-biała i kolorowaPrzeciętne normy zużycia wody ustala się indywidualnie w oparciu o warunki techniczne i ilość zatrudnionych
39Magle

a) zwykły

1 zatrudniony50,01,5
b) elektryczno-parowyj.w.150,04,5
40Łaźnie1 korzystający200,06,0
41Szalety publiczne1 urządzenie = 1 wc100,03,0
VI. Zakłady pracy
42Zakłady pracy, z wyjątkiem określonych w lp. 431 zatrudniony15,00,45
43Zakłady pracy

a) w których wymagane jest stosowanie natrysków

j.w.60,01,5
b) przy pracach szczególnie brudzących lub ze środkami toksycznymij.w.90,02,25

* W zależności od asortymentu sklepu

Tabela 4

Przeciętne normy zużycia wody w fermach i obiektach inwentarskich

Lp.ZwierzętaJednostka odniesienia (j.o.)Przeciętne normy zużycia wody
obiekty inwentarskie drobnotowarowe dm3/j.o. x dobęm3/miesiącobiekty i fermy wielkotowarowego przemysłowego chowu dm3/j.o. x dobęm3/miesiąc
1234567
1Konie1 zwierzę501,5652,00
źrebięta1 zwierzę300,90401,20
2Krowy
a) mleczne i sztuki wyrośnięte1 zwierzę702,101203,60
b) bydło mleczne (do 1,5 roku)1 zwierzę351,00401,20
c) jałówki i bukaty powyżej

1,5 roku

1 zwierzę401,20601,80
d) buhaje1 zwierzę802,401003,00
3Świnie
a) tuczniki1 zwierzę200,60300,90
b) prosięta do 4 m-cy1 zwierzę100,30150,45
c) maciory z przychówkiem1 zwierzę702,1501,50
d) knury1 zwierzę250,75351,00
4Kozy, owce
a) dorosłe1 zwierzę80,27100,30
b) jagnięta1 zwierzę50,1570,21
5Drób
a) brojlery1 ptak0,30,010,50,015
b) kury1 ptak1,00,031,40,042
c) kaczki1 ptak110,3316,50,50
d) gęsi1 ptak170,51230,70
e) indyczki1 ptak2,00,064,00,12
6Nutrie
a) chów wodny
- sztuki dorosłe1 zwierzę300,90
- matki z młodymi1 zwierzę451,40
b) chów suchy
- sztuki dorosłe1 zwierzę60,2080,24
- matki z młodymi1 zwierzę80,20110,33
7Lisy, norki1 zwierzę60,2080,24
8Króliki1 zwierzę0,60,0210,03
9Lecznice weterynaryjne
- zwierzęta małe1 zwierzę40-501,25
- zwierzęta duże1 zwierzę80-1002,50

Tabela 5

Przeciętne normy zużycia wody dla obsługi pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów

Lp.Rodzaj pojazdu, warsztatuJednostkaPrzeciętne normy zużycia wody
odniesienia (j.o.)dm3/j.o. myciem3/j.o. x miesiąc
12345
1Pojazdy mechaniczne
a) traktor, przyczepa; 4-krotne

mycie pojazdu w m-cu. Zużycie

wody na 1 mycie

1 szt.3001,20
b) samochód ciężarowy, wóz

asenizacyjny; 3-krotne mycie

pojazdu w m-cu. Zużycie wody na

1 mycie

1 szt.5001,50
c) samochód osobowy; 3-4-krotne

mycie w m-cu. Zużycie wody

na 1 mycie

1 szt.1750,53
d) inne pojazdy rolnicze; 4-krotne

mycie w m-cu. Zużycie

na 1 mycie

1 szt.6002,40
2Silniki (poza elektrycznymi

na 1 kW)

1 szt.150,45
3Warsztaty remontowe, kowalskie1 obrabiarka, palenisko itp.401,2

Tabela 6

Przeciętne normy zużycia wody w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego

Lp.Rodzaj zakładuJednostka odniesienia (j.o.)Przeciętne normy zużycia wody m3/j.o.
1234
1Zakłady mleczarskie
a) wyrób masła1.000 dm3 mleka3,0
b) wyrób sera1.000 dm3 mleka4,0
c) zlewnie mleka1.000 dm3 mleka0,3
2Browary, rozlewnie piwa, wytwórnie napojów bezalkoholowych1.000 dm3 piwa lub produktu5,0
3Piekarnie1.000 kg pieczywa2,0
4Rzeźnie
a) bydło:
- sztuki duże1 szt.0,3
- sztuki małe1 szt.0,1
b) trzoda chlewna1 szt.0,5
c) konie1 szt.0,35
5Przetwarzanie mięsa:1 t wyrobu
a) zakłady przetwórstwa mięsnego oraz wytwórnie wyrobów garmażeryjnych50,0
b) fabryki konserw35,0
6Punkt skupu zboża i nasion1 m2 pow. użytkowej/m-c0,5
7Laboratoria1 m2 pow. użytkowej/m-c0,1
8Wytwórnie makaronów1.000 kg wyrobu1,4
9Gorzelnie i cukrownie1.000 dm3 spirytusu115,0
1.000 kg cukru
10Garbarnie
- skórki duże1 szt.1,0
- skórki małe1 szt.0,5

Tabela 7

Przeciętne normy zużycia wody dla robót budowlanych

Lp.Rodzaj czynnościJednostka odniesienia (j.o.)Przeciętne normy zużycia wody m3/j.o.
1234
1Płukanie żwiru, piasku, tłucznia1 m30,75
2Wykonanie betonu plastycznego, gaszenie wapnem1 m3 betonu 1 t wapna3,0
3Wykonanie betonu, zaprawy cementowej, wapiennej, muru z kamienia1 m30,15
4Wykonanie muru z cegieł1.000 szt.0,1

Tabela 8

Przeciętne normy zużycia wody do chemicznej ochrony roślin środkami:

a - owadobójczymi; b - grzybobójczymi; c - chwastobójczymi

Rodzaj uprawŚrodek

chemiczny

JednostkaPrzeciętne normyPrzeciętne normy zużycia wody
Lp.x ilość zabiegówodniesienia (j.o.)zapotrzebowania wody m3/j.o. zabiegm3/j.o. rokłącznie na zabiegi m3/ha rok
1234567
1Drzewa owocowe
- młodea x 4ha0,52,0
b x 8ha0,54,0
c x 2ha0,30,66,6
- starea x 5ha1,57,5
b x 10ha1,515,0
c x 2ha0,51,023,5
2Krzewy jagodowea x 4ha0,52,04,3
b x 4ha0,52,0
c x 1ha0,30,3
3Kapustaa x 3ha0,30,91,35
c x 1,5ha0,30,45
4Cebulaa x 1ha0,30,31,8
b x 2ha0,30,9
c x 2ha0,30,6
5Pomidoryb x 2ha0,61,21,5
c x 1ha0,30,3
6Ogórkia x 2ha0,30,62,1
b x 2ha0,61,2
c x 1ha0,30,3
7Fasolaa x 1ha0,30,31,95
b x 2ha0,61,2
c x 1,5ha0,30,45
8Groszek zielony, buraki ćwikłowe,a x 2ha0,30,61,05
marchewc x 1,5ha0,30,45
9Pozostałe warzywaa x 2ha0,30,61,35
b x 0,5ha0,60,3
c x 1,5ha0,30,45
10Rzepaka x 2ha0,450,91,4
b x 1ha0,500,5
11Ziemniakia x 2ha0,450,92,4
b x 3ha0,51,5
12Buraki(a+b) x 3ha0,451,351,8
c x 1ha0,450,45
13Lucerna nasienna(a+b) x 3ha0,82,42,4
14Groch(a+b) x 2ha0,450,91,3
c x 1ha0,40,4
15Chmiela x 2ha2,04,016,0
b x 6ha2,012,0
16Zbożab x 2ha0,40,81,25
c x 1ha0,450,45
17Kukurydzaa x 1ha0,40,40,4
18Truskawkia x 1ha0,40,42,8
b x 2ha1,02,0
c x 1ha0,40,4
19Lena x 1ha0,40,40,8
c x 1ha0,40,4
20Tytoń

odkażanie ziemi

a x 2ha0,40,80,8
pod rozsadęb x 1ha1,61,61,6
21Mycie i płukanie sprzętu ochrony roślin1 zabieg1/2 pojemności zbiornika opryskiwacza

Tabela 9

Przeciętne normy zużycia wody dla obiektów wojskowych - resortów obrony i spraw wewnętrznych

Lp.Wyszczególnienie obiektuJednostkaPrzeciętne normy zużycia wody
odniesienia (j.o.)dm3/j.o. x dobęm3/j.o. x miesiąc
12345
1Budynki koszarowe, sztabowe, administracyjne, szkoleniowe, gospodarcze z przyborami sanitarnymi:
- z zimną i ciepłą wodą1 żołnierz w zbiorowym zakwaterowaniu2006,0
- z zimną i ciepłą wodą1 żołnierz zawodowy lub pracownik cywilny501,5
2Kuchnie i stołówki1 konsument1404,2
kasyna1 konsument1203,6
kluby oficerskie1 konsument501,5
3Mycie pojazdów wojskowych i straży pożarnej1 pojazd1.500/1 pojazd 1 mycie