§ 8. - Określenie organów właściwych do wydawania zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych oraz warunki i tryb ich wydawania.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1956.18.96

Akt utracił moc
Wersja od: 14 czerwca 1956 r.
§  8.
1.
Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia na miejscu mogą być wydawane tylko zakładom gastronomicznym.
2.
Nie mogą być wydawane zezwolenia następującym zakładom gastronomicznym:
1)
jadłodajniom,
2)
bufetom z zastrzeżeniem wyjątku przewidzianego w ust. 3,
3)
barom mlecznym i cukierniczym,
4)
cukierniom,
5)
kawiarniom z zastrzeżeniem wyjątku przewidzianego ust. 4.
3.
Mogą być wydawane zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych w bufetach urządzanych na czas trwania zabawy w miejscach, w których stosownie do art. 1 ustawy z dnia 27 kwietnia 1956 r. o zwalczaniu alkoholizmu (Dz. U. Nr 12, poz. 62) podawanie napojów alkoholowych nie jest zabronione.
4.
Kawiarnie kategorii S i I mogą otrzymać zezwolenie na sprzedaż likierów do spożycia na miejscu.