§ 8. - Określenie organów właściwych do wydawania zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych oraz warunki i tryb ich wydawania.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1956.18.96
Akt utracił moc
Wersja od: 14 czerwca 1956 r.
§ 8.
1.
Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych do spożycia na miejscu mogą być wydawane tylko zakładom gastronomicznym.
2.
Nie mogą być wydawane zezwolenia następującym zakładom gastronomicznym:
1)
jadłodajniom,
2)
bufetom z zastrzeżeniem wyjątku przewidzianego w ust. 3,
3)
barom mlecznym i cukierniczym,
4)
cukierniom,
5)
kawiarniom z zastrzeżeniem wyjątku przewidzianego ust. 4.
3.
Mogą być wydawane zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych w bufetach urządzanych na czas trwania zabawy w miejscach, w których stosownie do art. 1 ustawy z dnia 27 kwietnia 1956 r. o zwalczaniu alkoholizmu (Dz. U. Nr 12, poz. 62) podawanie napojów alkoholowych nie jest zabronione.
4.
Kawiarnie kategorii S i I mogą otrzymać zezwolenie na sprzedaż likierów do spożycia na miejscu.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .