Określenie ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.16.150

Akt utracił moc
Wersja od: 26 lutego 1999 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 18 lutego 1999 r.
w sprawie określenia ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485) zarządza się, co następuje:
Ustala się do dnia 31 grudnia 1999 r. ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

CENY PROGU DLA TOWARÓW PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCNNazwa towaruJednostka miaryCena progu w złotych za jednostkę miary
1234
0201Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
0201 10 00 0- Tusze i półtuszet8.131,80
0201 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"t8.131,80
0201 20 30 0- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielonet7.612,05
0201 20 50 0- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielonet10.620,04
0201 20 90 0- - Pozostałet17.863,76
0201 30 00 0- Bez kościt22.885,26
0202Mięso wołowe mrożone:
0202 10 00 0- Tusze i półtuszet9.453,68
0202 20- Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"t9.822,00
0202 20 30 0- - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielonet6.273,80
0202 20 50 0- - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielonet7.071,84
0202 20 90 0- - Pozostałet11.168,43
0202 30- Bez kości:
0202 30 10 0- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicyt7.030,92
0202 30 50 0- - Rostbef, antrykot i szponder - kawałkit10.546,37
0202 30 90 0- - Pozostałet12.187,47
0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowycht5.086,98
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałkit7.481,09
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałkit8.557,42
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałkit6.842,66
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmit8.917,56
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałkit4.812,78
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kościt8.696,56
- Mrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowycht4.591,79
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałkit7.309,21
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałkit6.936,79
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałkit6.842,66
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmit8.557,42
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałkit5.111,53
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kościt9.011,69
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11- - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%"t5.823,63
0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"t4.100,69
0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowanet5.258,86
0207 12- - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"t4.043,39
0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowanet5.369,36
0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kościt13.906,32
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartkit4.092,50
0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bezt7.366,50
0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydełt3.274,00
0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałkit9.294,07
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałkit6.470,24
0207 13 70 0- - - - - Pozostałet12.715,40
- - - Podroby:
0207 13 99 0- - - - Pozostałet4.092,50
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kościt13.648,49
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartkit10.276,27
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami lub bezt3.990,19
0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydełt3.274,00
0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałkit9.646,02
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałkit6.502,98
0207 14 70 0- - - - - Pozostałet12.956,86
- - - Podroby:
0207 14 99 0- - - - Pozostałet5.868,65
- Z indyków:
0207 24- - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"t6.957,25
0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowanet10.231,25
0207 25- - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"t7.272,37
0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowanet7.358,32
0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kościt13.873,58
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartkit14.008,63
0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła z końcami lub bezt4.174,35
0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydełt3.306,74
0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałkit11.454,91
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałkit5.848,18
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałet7.276,47
0207 26 80 0- - - - - Pozostałet8.185,00
- - - Podroby:
0207 26 99 0- - - - Pozostałe:t8.868,45
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kościt13.501,16
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartkit13.824,47
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bezt4.174,35
0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydełt3.306,74
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałkit11.459,00
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałkit4.546,77
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałet7.067,75
0207 27 80 0- - - - - Pozostałet9.547,80
- - - Podroby:
0207 27 99 0- - - - Pozostałet5.373,45
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32- - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"t6.498,89
0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"t7.575,22
0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowanet7.100,49
- - - Gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"t8.475,57
0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowanet10.530,00
0207 32 90 0- - - Perliczkit7.088,21
0207 33- - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"t6.961,34
0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowanet6.871,31
- - - Gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"t8.185,00
0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowanet10.157,59
0207 33 90 0- - - Perliczkit8.369,16
0207 35- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsit17.814,65
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczekt17.319,46
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczekt4.092,50
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsit5.455,30
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczekt7.796,21
0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bezt4.092,50
0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydełt3.204,43
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsit18.964,65
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczekt13.583,01
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsit12.674,47
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczekt6.719,89
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kaczet9.596,91
0207 35 79 0- - - - - Pozostałet20.462,50
- - - Podroby:
0207 35 99 0- - - - Pozostałet6.678,96
0207 36- - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsit19.042,40
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczekt14.507,91
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczekt4.092,50
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsit5.455,30
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczekt9.208,13
0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bezt4.411,72
0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydełt3.319,02
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsit17.695,97
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczekt12.617,18
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsit12.674,47
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczekt6.793,55
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kaczet9.596,91
0207 36 79 0- - - - - Pozostałet20.462,50
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 85 0- - - - - Otłuszczone wątroby kaczet6.678,96
0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
0407 00 30 0- - Pozostałemln szt.111.684,33
0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11- - Suszone:
0408 11 80 0- - - Pozostałet14.049,55
0408 19- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0- - - - Ciekłet2.848,38
0408 19 89 0- - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymit4.579,51
- Pozostałe:
0408 91- - Suszone:
0408 91 80 0- - - Pozostałet11.107,05
0408 99- - Pozostałe:
0408 99 80 0- - - Pozostałet2.443,22
0409 00 00 0Miód naturalnyt3.617,77
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10- Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31 października:
0603 10 11 0- - - Różeszt.0,41
0603 10 25 0- - - Chryzantemyszt.0,69
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 51 0- - - Różeszt.0,69
0603 10 65 0- - - Chryzantemyszt.1,03
0702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzone:
0702 00 00 1- Od 1 stycznia do 31 marcat2.823,83
0702 00 00 2- Od 1 do 30 kwietniat2.823,83
0702 00 00 3- Od 1 do 14 majat2.823,83
0702 00 00 5- Od 15 do 31 majat2.471,87
0702 00 00 7- Od 1 czerwca do 30 wrześniat2.471,87
0702 00 00 8- Od 1 do 31 październikat2.471,87
0702 00 00 9- Od 1 listopada do 31 grudniat2.471,87
0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05- Ogórki:
0707 00 05 1- - Od 1 stycznia do końca lutegot2.791,09
0707 00 05 3- - Od 1 marca do 30 kwietniat2.791,09
0707 00 05 5- - Od 1 do 15 majat2.791,09
0707 00 05 6- - Od 16 maja do 30 wrześniat1.186,83
0707 00 05 7- - Od 1 do 31 październikat1.186,83
0707 00 05 8- - Od 1 do 10 listopadat2.791,09
0707 00 05 9- - Od 11 listopada do 31 grudniat2.791,09
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10- Jabłka:
- - Pozostałe:
0808 10 20- - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marcat2.078,99
0808 10 20 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwcat2.426,85
0808 10 20 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudniat2.046,25
0808 10 50- - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marcat2.078,99
0808 10 50 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwcat2.426,85
0808 10 50 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudniat2.046,25
0808 10 90- - - Pozostałe:
0808 10 90 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marcat2.426,85
0808 10 90 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwcat2.426,85
0808 10 90 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudniat2.046,25
1001Pszenica i mieszkanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90- Pozostałe:
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 1- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnejt605,69
1002 00 00 0Żytot519,75
1003Jęczmień:
1003 00 90 0- Pozostałyt454,27
1004 00 00 0Owiest601,60
1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0- - Z pszenicy durumt1.591,98
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkiszat1.591,98
1101 00 90 0- Mąka żytnio-pszennat1.591,98
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0- Mąka żytniat4.911,00
1105Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane:
1105 10 00 0- Mąka, grysik i pudert2.430,95
1107Słód palony lub nie:
1107 10- Nie palony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0- - - Pozostałet916,72
1108Skrobie, inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0- - Skrobia kukurydzianat2.222,23
1108 13 00 0- - Skrobia ziemniaczanat1.129,53
1210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 10 00 0- Szyszki chmielowe, nie mielone, nie sproszkowane ani nie w formie granulekt485,37
1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących:
1701 12- - Cukier buraczany:
1701 12 10 0- - - Do rafinacjit1.690,20
1701 12 90 0- - - Pozostałyt2.214,04
- Pozostały:
1701 99- - Pozostały:
1701 99 10 0- - - Cukier białyt2.173,12
1702Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:
1702 30- Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie:
1702 30 10 0- Izoglukozat2.275,43
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie:
1702 30 51 0- - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub niet2.459,59
1702 30 59 0- - - - Pozostałet2.909,77
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0- - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub niet9.183,57
1702 30 99 0- - - - Pozostałet2.038,07
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10- Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0- - Bez skórekt1.612,62
2002 10 90 0- - Pozostałet1.612,62
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 11- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 11 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczających 199 kgt1.560,00
2002 90 11 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kgt1.560,00
2002 90 19 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kgt1.560,00
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie przekraczającej 30%:
2002 90 31- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kgt3.253,54
2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kgt3.253,54
2002 90 39 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kgt3.253,54
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%:
2002 90 91- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kgt3.253,54
2002 90 99 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kgt3.253,54
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90- Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowet11.962,38
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0- - - - Syrop glukozowy i z maltodekstrynyt5.983,24
3502Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin:
- Albumina jaja:
3502 11- - Suszona:
3502 11 90 0- - - Pozostałat4.825,06