Określenie cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.16.153

Akt utracił moc
Wersja od: 27 lutego 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 14 lutego 2002 r.
w sprawie określenia cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
Ustala się do dnia 31 grudnia 2002 r. ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

CENY PROGU DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCNNazwa towaruJednostka miaryCena progu

w złotych za jednostkę miary

1234
0102Bydło żywe:
0102 90- Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
- - - O masie powyżej 80 kg, ale

nieprzekraczającej 160 kg:

0102 90 21 0- - - - Rzeźnet5.019,13
0102 90 29 0- - - - Pozostałet5.019,13
0103Trzoda chlewna żywa:
- Pozostałe:
0103 91- - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 10 0- - - Gatunki domowet4.507,99
0103 92- - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0- - - - Maciory mające prosiaki co

najmniej raz, o masie 160 kg lub

większej

t14.198,40
0103 92 19 0- - - - Pozostałet3.556,70
0104Owce i kozy żywe:
0104 10- Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0- - - Jagnięta (do jednego roku życia)t6.563,21
0104 10 80 0- - - Pozostałet6.563,21
0104 20- Kozy:
0104 20 90 0- - Pozostałet21.226,61
0105Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus :
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z

hodowli w drugim i trzecim

pokoleniu:

0105 11 11 0- - - - Nioskit304.839,65
0105 11 19 0- - - - Pozostałet304.839,65
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0- - - - Nioskit304.839,65
0105 11 99 0- - - - Pozostałet304.839,65
0105 12 00 0- - Indykit115.088,68
0105 19- - Pozostałe:
0105 19 20 0- - - Gęsit115.088,68
0105 19 90 0- - - Kaczki i perliczkit515.579,40
- Pozostałe:
0105 92 00 0- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o

masie nieprzekraczającej 2.000 g

t2.860,98
0105 93 00 0- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o

masie powyżej 2.000 g

t2.860,98
0105 99- - Pozostałe:
0105 99 10 0- - - Kaczkit4.085,59
0105 99 20 0- - - Gęsit6.598,71
0105 99 30 0- - - Indykit5.246,31
0105 99 50 0- - - Perliczkit4.731,62
0201Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
0201 10 00 0- Tusze i półtuszet7.053,06
0201 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0- - Ćwierci "kompensowane"t7.053,06
0201 20 30 0- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

t6.602,26
0201 20 50 0- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

t9.211,21
0201 20 90 0- - Pozostałet15.494,00
0201 30 00 0- Bez kościt19.849,36
0202Mięso wołowe mrożone:
0202 10 00 0- Tusze i półtuszet8.199,58
0202 20- Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0- - Ćwierci "kompensowane"t8.519,04
0202 20 30 0- - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

t5.441,54
0202 20 50 0- - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

t6.133,71
0202 20 90 0- - Pozostałet9.686,86
0202 30- Bez kości:
0202 30 10 0- - Ćwierci przednie całe lub pokrojone

na maksymalnie pięć części, a każda

ćwiartka stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane" w dwóch

blokach, z których jeden zawiera

ćwierć przednią całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a drugi

ćwierć tylną w jednym kawałku, ale

bez polędwicy

t6.098,21
0202 30 50 0- - Rostbef, antrykot i szponder -

kawałki

t9.147,32
0202 30 90 0- - Pozostałet10.570,71
0203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowycht4.412,15
0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0- - - - Szynki i ich kawałkit6.488,67
0203 12 19 0- - - - Łopatki i ich kawałkit7.422,21
0203 19- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0- - - - Przodki i ich kawałkit5.934,93
0203 19 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmit7.734,58
0203 19 15 0- - - - Boczek i jego kawałkit4.174,33
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0- - - - - Bez kościt7.542,90
- Mrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowycht3.982,65
0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0- - - - Szynki i ich kawałkit6.339,59
0203 22 19 0- - - - Łopatki i ich kawałkit6.016,57
0203 29- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0- - - - Przodki i ich kawałkit5.934,93
0203 29 13 0- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmit7.422,21
0203 29 15 0- - - - Boczek i jego kawałkit4.433,45
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0- - - - - Bez kościt7.816,22
0203 29 59 0- - - - - Pozostałet7.816,22
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus :
0207 11- - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 11 10 0- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i

łapami, znane jako "kurczaki 83%"

t5.051,08
0207 11 30 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

t3.556,70
0207 11 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej prezentowane

t4.561,24
0207 12- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

t3.507,00
0207 12 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej prezentowane

t4.657,08
0207 13- - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0- - - - Bez kościt12.061,54
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartkit3.549,60
0207 13 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcamit6.389,28
0207 13 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

t2.839,68
0207 13 50 0- - - - - Piersi i ich kawałkit8.061,14
0207 13 60 0- - - - - Nogi i ich kawałkit5.611,92
0207 13 70 0- - - - - Pozostałet11.028,61
- - - Podroby:
0207 13 99 0- - - - Pozostałet3.549,60
0207 14- - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0- - - - Bez kościt11.837,92
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartkit8.913,05
0207 14 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcamit3.460,86
0207 14 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

t2.839,68
0207 14 50 0- - - - - Piersi i ich kawałkit8.366,41
0207 14 60 0- - - - - Nogi i ich kawałkit5.640,31
0207 14 70 0- - - - - Pozostałet11.238,03
- - - Podroby:
0207 14 99 0- - - - Pozostałet5.090,13
- Z indyków:
0207 24- - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 24 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

t6.034,32
0207 24 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

t8.874,00
0207 25- - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

t6.307,64
0207 25 90 0- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

t6.382,18
0207 26- - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0- - - - Bez kościt12.033,14
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartkit12.150,28
0207 26 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcamit3.620,59
0207 26 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

t2.868,08
0207 26 50 0- - - - - Piersi i ich kawałkit9.935,33
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałkit5.072,38
0207 26 70 0- - - - - - Pozostałet6.311,19
0207 26 80 0- - - - - Pozostałet7.099,20
- - - Podroby:
0207 26 99 0- - - - Pozostałet7.691,98
0207 27- - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0- - - - Bez kościt11.710,13
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0- - - - - Połówki lub ćwiartkit11.990,55
0207 27 30 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcamit3.620,59
0207 27 40 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

t2.868,08
0207 27 50 0- - - - - Piersi i ich kawałkit9.938,88
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0- - - - - - Podudzia i ich kawałkit3.943,61
0207 27 70 0- - - - - - Pozostałet6.130,16
0207 27 80 0- - - - - Pozostałet8.281,22
- - - Podroby:
0207 27 99 0- - - - Pozostałet4.660,62
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32- - Niecięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako "kaczki 85%"

t5.636,76
0207 32 15 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

t6.570,31
0207 32 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

t6.158,56
- - - Gęsi:
0207 32 51 0- - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

t7.351,22
0207 32 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

t9.133,12
0207 32 90 0- - - Perliczkit6.147,91
0207 33- - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

t6.037,87
0207 33 19 0- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów

i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

t5.959,78
- - - Gęsi:
0207 33 51 0- - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

t7.099,20
0207 33 59 0- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

t8.810,11
0207 33 90 0- - - Perliczkit7.258,93
0207 35- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0- - - - - Z gęsit15.451,41
0207 35 15 0- - - - - Z kaczek i perliczekt15.021,91
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0- - - - - - Z kaczekt3.549,60
0207 35 23 0- - - - - - Z gęsit4.731,62
0207 35 25 0- - - - - - Z perliczekt6.761,99
0207 35 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcamit3.549,60
0207 35 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

t2.779,34
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0- - - - - - Z gęsit16.448,85
0207 35 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczekt11.781,12
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0- - - - - - Z gęsit10.993,11
0207 35 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczekt5.828,44
0207 35 71 0- - - - - Tusze gęsie i kaczet8.323,81
0207 35 79 0- - - - - Pozostałet17.748,00
- - - Podroby:
0207 35 99 0- - - - Pozostałet5.792,95
0207 36- - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0- - - - - Z gęsit16.516,29
0207 36 15 0- - - - - Z kaczek i perliczekt12.583,33
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0- - - - - - Z kaczekt3.549,60
0207 36 23 0- - - - - - Z gęsit4.731,62
0207 36 25 0- - - - - - Z perliczekt7.986,60
0207 36 31 0- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcamit3.826,47
0207 36 41 0- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

t2.878,73
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0- - - - - - Z gęsit15.348,47
0207 36 53 0- - - - - - Z kaczek i perliczekt10.943,42
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0- - - - - - Z gęsit10.993,11
0207 36 63 0- - - - - - Z kaczek i perliczekt5.892,34
0207 36 71 0- - - - - Tusze gęsie i kaczet8.323,81
0207 36 79 0- - - - - Pozostałet17.748,00
- - - Podroby:
0207 36 90 0- - - - Pozostałet5.792,95
0401Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
0401 10- O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 1%:

0401 10 10 0- - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nieprzekraczającej 2

litrów

t1.331,10
0401 10 90 0- - Pozostałet915,80
0401 20- O zawartości tłuszczu w masie

przekraczającej 1%, ale

nieprzekraczającej 6%:

- - Nieprzekraczającej 3%:
0401 20 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nieprzekraczającej

2 litrów

t1.458,89
0401 20 19 0- - - Pozostałet667,32
- - Przekraczającej 3%:
0401 20 91 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nieprzekraczającej

2 litrów

t1.732,20
0401 20 99 0- - - Pozostałet706,37
0401 30- O zawartości tłuszczu w masie

przekraczającej 6%:

- - Nieprzekraczającej 21%:
0401 30 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nieprzekraczającej

2 litrów

t10.648,80
0401 30 19 0- - - Pozostałet8.874,00
- - Przekraczającej 21%, ale

nieprzekraczającej 45%:

0401 30 31 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nieprzekraczającej

2 litrów

t8.281,22
0401 30 39 0- - - Pozostałet8.224,42
- - Przekraczającej 45%:
0401 30 99 0- - - Pozostałet3.549,60
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu w

masie nieprzekraczającej 1,5%:

- - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

0402 10 11 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

t4.685,47
0402 10 19 0- - - Pozostałet2.506,02
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

t3.034,91
0402 10 99 0- - - Pozostałet5.917,18
- W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu w

masie przekraczającej 1,5%:

0402 21- - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 27%:

0402 21 11- - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1- - - - - Dla niemowlątt5.210,81
0402 21 11 9- - - - - Pozostałet5.210,81
- - - O zawartości tłuszczu w masie

przekraczającej 27%:

0402 21 91- - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1- - - - - Dla niemowlątt6.588,06
0402 21 91 9- - - - - Pozostałet6.588,06
0402 21 99- - - - Pozostałe:
0402 21 99 1- - - - - Dla niemowlątt5.267,61
0402 21 99 9- - - - - Pozostałet5.267,61
0402 29- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 27%:

0402 29 11 0- - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w

hermetycznie zamkniętych

pojemnikach, o zawartości netto

nieprzekraczającej 500 g i o

zawartości tłuszczu w masie

przekraczającej 10%

t14.212,60
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0- - - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

t3.017,16
- Pozostałe:
0402 91- - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie

przekraczającej 10%, ale

nieprzekraczającej 45%:

0402 91 59 0- - - - Pozostałet5.012,04
- - - O zawartości tłuszczu w masie

przekraczającej 45%:

0402 91 91 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

t3.549,60
0402 91 99 0- - - - Pozostałet2.662,20
0402 99- - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 9,5%:

0402 99 11 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

t2.953,27
- - - O zawartości tłuszczu w masie

przekraczającej 9,5%, ale

nieprzekraczającej 45%:

0402 99 31 0- - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

t14.198,40
0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10- Jogurt:
- - Niearomatyzowany ani niezawierający

dodatku owoców, orzechów lub kakao:

- - - Niezawierający dodatku cukru ani

innego środka słodzącego, o

zawartości tłuszczu w masie:

0403 10 11 0- - - - Nieprzekraczającej 3%t4.149,48
0403 10 13 0- - - - Przekraczającej 3%, ale

nieprzekraczającej 6%

t6.034,32
0403 10 19 0- - - - Przekraczającej 6%t6.194,05
- - - Pozostały, o zawartości tłuszczu w

masie:

0403 10 31 0- - - - Nieprzekraczającej 3%t3.311,78
0403 10 33 0- - - - Przekraczającej 3%, ale

nieprzekraczającej 6%

t3.226,59
0403 10 39 0- - - - Przekraczającej 6%t3.226,59
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek

owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości

tłuszczu mlecznego w masie:

0403 10 51 0- - - - Nieprzekraczającej 1,5%t8.874,00
0403 10 53 0- - - - Przekraczającej 1,5%, ale

nieprzekraczającej 27%

t5.189,52
0403 10 59 0- - - - Przekraczającej 27%t12.423,60
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu

mlecznego w masie:

0403 10 91 0- - - - Nieprzekraczającej 3%t5.068,83
0403 10 93 0- - - - Przekraczającej 3%, ale

nieprzekraczającej 6%

t5.427,34
0403 10 99 0- - - - Przekraczającej 6%t4.969,44
0403 90- Pozostałe:
- - Niearomatyzowane ani niezawierające

dodatku owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci:

- - - - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego, o

zawartości tłuszczu w masie:

0403 90 11 0- - - - - Nieprzekraczającej 1,5%t2.218,50
0403 90 13 0- - - - - Przekraczającej 1,5%, ale

nieprzekraczającej 27%

t6.549,01
0403 90 19 0- - - - - Przekraczającej 27%t6.119,51
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu

w masie:

0403 90 33 0- - - - - Przekraczającej 1,5%, ale

nieprzekraczającej 27%

t6.211,80
- - - Pozostałe:
- - - - Niezawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego, o

zawartości tłuszczu w masie:

0403 90 51 0- - - - - Nieprzekraczającej 3%t5.917,18
0403 90 53 0- - - - - Przekraczającej 3%, ale

nieprzekraczającej 6%

t5.679,36
0403 90 59 0- - - - - Przekraczającej 6%t1.774,80
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu

w masie:

0403 90 61 0- - - - - Nieprzekraczającej 3%t3.549,60
0403 90 63 0- - - - - Przekraczającej 3%, ale

nieprzekraczającej 6%

t3.549,60
0403 90 69 0- - - - - Przekraczającej 6%t3.549,60
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek

owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej

stałej postaci, o zawartości

tłuszczu mlecznego w masie:

0403 90 71 0- - - - Nieprzekraczającej 1,5%t20.410,20
0403 90 73 0- - - - Przekraczającej 1,5%, ale

nieprzekraczającej 27%

t8.199,58
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu

mlecznego w masie:

0403 90 91 0- - - - Nieprzekraczającej 3%t4.859,40
0403 90 93 0- - - - Przekraczającej 3%, ale

nieprzekraczającej 6%

t4.575,43
0403 90 99 0- - - - Przekraczającej 6%t4.916,20
0405Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:
0405 10- Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie

nieprzekraczającej 85%:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

t8.813,66
0405 10 19 0- - - - Pozostałet8.813,66
0405 10 30 0- - - Masło odtwarzanet8.813,66
0405 10 50 0- - - Masło z serwatkit8.813,66
0405 10 90 0- - Pozostałet8.813,66
0405 20- Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 10 0- - O zawartości tłuszczu w masie 39% i

więcej, ale mniej niż 60%

t6.591,61
0405 20 30 0- - O zawartości tłuszczu w masie 60% i

więcej, ale nieprzekraczjącej 75%

t6.591,61
0405 20 90 0- - O zawartości tłuszczu w masie

większej niż 75%, ale mniejszej niż

80%

t6.591,61
0405 90- Pozostałe:
0405 90 10 0- - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i

więcej oraz o zawartości wody w masie

nieprzekraczającej 0,5%

t6.591,61
0405 90 90 0- - Pozostałet6.591,61
0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:96.868,58
- Drobiu:mln
0407 00 30 0- - Pozostałesztuk
0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11- - Suszone:
0408 11 80 0- - - Pozostałet12.185,78
0408 19- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0- - - - Ciekłet2.470,52
0408 19 89 0- - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymit3.972,00
- Pozostałe:
0408 91- - Suszone:
0408 91 80 0- - - Pozostałet9.633,61
0408 99- - Pozostałe:
0408 99 80 0- - - Pozostałet2.119,11
0409 00 00 0Miód naturalnyt3.137,85
0603Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10- Świeże:
0603 10 10- - Róże:
0603 10 10 1- - - Od 1 czerwca do 31 październikaszt.0,36
0603 10 10 9- - - Od 1 listopada do 31 majaszt.0,60
0603 10 50- - Chryzantemy:
0603 10 50 1- - - Od 1 czerwca do 31 październikaszt.0,60
0603 10 50 9- - - Od 1 listopada do 31 majaszt.0,89
0702 00 00Pomidory, świeże lub chłodzone:
0702 00 00 1- Od 1 stycznia do 31 marcat2.449,22
0702 00 00 2- Od 1 do 30 kwietniat2.449,22
0702 00 00 3- Od 1 do 14 majat2.449,22
0702 00 00 5- Od 15 do 31 majat2.143,96
0702 00 00 7- Od 1 czerwca do 30 wrześniat2.143,96
0702 00 00 8- Od 1 do 31 październikat2.143,96
0702 00 00 9- Od 1 listopada do 31 grudniat2.143,96
0707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05- Ogórki:
0707 00 05 1- - Od 1 stycznia do końca lutegot2.420,83
0707 00 05 3- - Od 1 marca do 30 kwietniat2.420,83
0707 00 05 5- - Od 1 do 15 majat2.420,83
0707 00 05 6- - Od 16 maja do 30 wrześniat1.029,38
0707 00 05 7- - Od 1 do 31 październikat1.029,38
0707 00 05 8- - Od 1 do 10 listopadat2.420,83
0707 00 05 9- - Od 11 listopada do 31 grudniat2.420,83
0712Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone:t13.392,64
0712 90- Inne warzywa; mieszanki warzyw:
- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var.

saccharata ):

0712 90 19 0- - - Pozostałe
0808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10- Jabłka:
- - Pozostałe:
0808 10 20- - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marcat1.803,20
0808 10 20 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwcat2.104,91
0808 10 20 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudniat1.774,80
0808 10 50- - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marcat1.803,20
0808 10 50 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwcat2.104,91
0808 10 50 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudniat1.774,80
0808 10 90- - - Pozostałe:
0808 10 90 1- - - - Od 1 stycznia do 31 marcat2.104,91
0808 10 90 3- - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwcat2.104,91
0808 10 90 7- - - - Od 1 sierpnia do 31 grudniat1.774,80
0809Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 20- Wiśnie i czereśnie:
0809 20 05- - Wiśnie (Prunus cerasus ):
0809 20 05 1- - - Od 1 stycznia do 31 majat2.545,06
0809 20 05 5- - - Od 1 czerwca do 15 lipcat2.222,05
0809 20 05 9- - - Od 16 lipca do 31 grudniat2.545,06
0809 20 95 0- - Pozostałet2.545,06
0809 40- Śliwki i owoce tarniny:
0809 40 05- - Śliwki:
0809 40 05 5- - - Od 1 lipca do 30 wrześniat1.416,29
1001Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):t525,34
1001 90- Pozostałe:
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna

i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i

mieszanki żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 1- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1002 00 00 0Żytot450,80
1003 00Jęczmień:t394,01
1003 00 90 0- Pozostały
1004 00 00 0Owiest521,79
1008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 10 00 0- Grykat709,92
1008 20 00 0- Prosot617,63
1008 90- Pozostałe zboża:
1008 90 10 0- - Pszenżyto (Triticale)t2.218,50
1008 90 90 0- - Pozostałet3.279,83
1101 00Mąka pszenna i żytnio-pszenna:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0- - Z pszenicy durumt1.380,79
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkiszat1.380,79
1101 00 90 0- Mąka żytnio-pszennat1.380,79
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:t4.259,52
1102 10 00 0- Mąka żytnia
1103Kasze, grysiki i granulki zbożowe:
- Kasze i grysiki:
1103 11- - Z pszenicy:
1103 11 10 0- - - Z pszenicy durumt1.189,12
1103 11 90 0- - - Z pszenicy zwyczajnej i orkiszat1.522,78
1103 13- - Z kukurydzy:
1103 13 90 0- - - Pozostałet1.576,02
1103 19- - Z pozostałych zbóż:
1103 19 40 0- - - Z owsat546,64
1103 19 50 0- - - Z ryżut1.174,92
1103 19 90 0- - - Pozostałet3.428,91
1103 20- Granulki:
1103 20 30 0- - Z owsat1.774,80
1103 20 40 0- - Z kukurydzyt954,84
1103 20 60 0- - Z pszenicyt8.874,00
1103 20 90 0- - Pozostałet13.016,38
1105Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane:t2.108,46
1105 10 00 0- Mąka, mączka i proszek
1107Słód, nawet palony:t795,11
1107 10- Niepalony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0- - - Pozostałe
1108Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0- - Skrobia kukurydzianat1.927,43
1108 13 00 0- - Skrobia ziemniaczanat979,69
1210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:t422,40
1210 10 00 0- Szyszki chmielowe, niemielone,

niesproszkowane ani nie w formie

granulek

1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516:
1517 10- Margaryna, z wyjątkiem margaryny

płynnej:

1517 10 10 0- - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie

więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka

t26.334,48
1517 90- Pozostałe:
1517 90 10 0- - Zawierające więcej niż 10%, ale nie

więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka

t39.045,60
1601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:
- Pozostałe:
1601 00 91 0- - Kiełbasy, suche lub do smarowania,

niegotowane

t17.623,76
1601 00 99 0- - Pozostałet10.655,90
1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z wieprzowiny:
1602 41- - Szynki i ich części:
1602 41 10 0- - - Ze świń domowycht13.811,49
1602 42- - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0- - - Ze świń domowycht10.134,11
1602 49- - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub

więcej mięsa lub dowolnego

rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich

części, włącznie z mieszankami

schabów i szynek

t16.324,61
1602 49 13 0- - - - - Karki i ich części, włącznie z

mieszankami obojczyków i

łopatek

t6.371,53
1602 49 19 0- - - - - Pozostałet6.229,55
1602 49 30 0- - - - Zawierające w masie 40% lub

więcej, ale mniej niż 80% mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów,

włącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

t7.127,60
1602 49 50 0- - - - Zawierające w masie mniej niż 40%

mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

t9.136,67
1602 50- Z wołowiny:
1602 50 10 0- - Niegotowane; mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z niegotowanym

mięsem lub podrobami

t38.115,60
1602 90- Pozostałe, włącznie z przetworami z

krwi dowolnych zwierząt:

- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0- - - - Zawierające mięso lub podroby

ze świń domowych

t10.002,77
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub

podroby:

1602 90 61 0- - - - - - Niegotowane; mieszanki

gotowanego mięsa lub podrobów

z niegotowanym mięsem lub

podrobami

t47.564,64
1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy niezawierający dodatku

środków aromatyzujących ani barwiących:

1701 12- - Cukier buraczany:
1701 12 10 0- - - Do rafinacjit1.465,98
1701 12 90 0- - - Pozostałyt1.920,33
- Pozostały:
1701 99- - Pozostały:
1701 99 10 0- - - Cukier białyt1.884,84
1702Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
1702 30- Glukoza i syrop glukozowy

niezawierające fruktozy lub zawierające

w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy

w masie:

1702 30 10 0- - Izoglukozat1.973,58
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub

więcej glukozy w masie:

1702 30 51 0- - - - W postaci białego, krystalicznego

proszku, nawet scalonego

t2.133,31
1702 30 59 0- - - - Pozostałet2.523,77
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0- - - - W postaci białego, krystalicznego

proszku, nawet scalonego

t7.965,30
1702 30 99 0- - - - Pozostałet1.767,70
1702 40- Glukoza i syrop glukozowy, zawierające

w masie, w stanie suchym, co najmniej

20%, ale mniej niż 50% fruktozy, z

wyłączeniem cukru inwertowanego:

1702 40 10 0- - Izoglukozat1.973,58
1702 40 90 0- - Pozostałet6.627,10
1702 60- Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy,

zawierające w masie, w stanie suchym,

powyżej 50% fruktozy, z wyłączeniem

cukru inwertowanego:

1702 60 10 0- - Izoglukozat1.973,58
1702 60 80 0- - Syrop inulinowyt2.545,06
1702 60 95 0- - Pozostałet2.545,06
1702 90- Pozostałe, włącznie z cukrem

inwertowanym i innymi cukrami oraz

mieszankami syropów cukrowych,

zawierającymi w masie, w stanie suchym,

50% fruktozy:

1702 90 30 0- - Izoglukozat10.091,51
1702 90 50 0- - Maltodekstryna i syrop

maltodekstrynowy

t4.813,26
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10- Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0- - Bez skórekt1.726,88
2002 10 90 0- - Pozostałet1.823,43
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy mniejszej

niż 12%:

2002 90 19 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

t2.024,69
- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12%, ale nie większej

niż 30%:

2002 90 31- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg:

2002 90 31 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej

199 kg

t3.044,85
2002 90 31 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

199 kg

t2.578,43
2002 90 39 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

t3.629,47
- - O zawartości suchej masy większej niż

30%:

2002 90 91- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

2002 90 91 1- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej

199 kg

t2.616,41
2002 90 91 9- - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

199 kg

t2.821,93
2002 90 99 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

t2.821,93
2106Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 90- Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy

cukrowe:

2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowet10.375,48
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0- - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

t5.189,52
2106 90 59 0- - - - Pozostałet7.322,82
2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 10- Kukurydziane:
2302 10 10 0- - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 35%

t173,93
2302 10 90 0- - Pozostałet482,75
2302 20- Ryżowe:
2302 20 10 0- - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 35%

t340,76
2302 20 90 0- - Pozostałet397,56
2302 30- Pszenne:
2302 30 10 0- - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 28%, których

przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm

nie przekracza 10% masy całości lub

alternatywnie część, która przechodzi

przez sito zawiera w masie 1,5% lub

więcej popiołu w przeliczeniu na

suchy produkt

t340,76
2302 30 90 0- - Pozostałet433,05
2302 40- Z innych zbóż:
2302 40 10 0- - O zawartości skrobi w masie

nieprzekraczającej 28%, których

przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm

nie przekracza 10% masy całości lub

alternatywnie część, która przechodzi

przez sito zawiera w masie 1,5% lub

więcej popiołu w przeliczeniu na

suchy produkt

t376,26
2302 40 90 0- - Pozostałet465,00
2309Produkty używane do karmienia zwierząt:
2309 10- Karma dla psów lub kotów, przygotowana

do sprzedaży detalicznej:

- - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z

maltodekstryny, objęte podpozycjami

od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702

40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0

lub produkty mleczne:

- - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop

z maltodekstryny:

- - - - Niezawierająca skrobi lub

zawierająca jej w masie 10% lub

mniej:

2309 10 11 0- - - - - Niezawierająca produktów

mlecznych lub zawierająca ich w

masie poniżej 10%

t7.322,82
2309 10 13 0- - - - - Zawierająca w masie nie mniej

niż 10%, ale mniej niż 50%

produktów mlecznych

t11.213,19
2309 10 19 0- - - - - Zawierająca w masie nie mniej

niż 75% produktów mlecznych

t6.506,42
- - - - Zawierająca w masie więcej niż

10%, ale nie więcej niż 30%

skrobi:

2309 10 31 0- - - - - Niezawierająca produktów

mlecznych lub zawierająca ich w

masie poniżej 10%

t5.775,20
2309 10 33 0- - - - - Zawierająca w masie nie mniej

niż 10%, ale mniej niż 50%

produktów mlecznych

t6.257,94
2309 10 39 0- - - - - Zawierająca w masie nie mniej

niż 50% produktów mlecznych

t9.126,02
- - - - Zawierająca w masie powyżej 30%

skrobi:

2309 10 51 0- - - - - Niezawierająca produktów

mlecznych lub zawierająca ich w

masie mniej niż 10%

t3.475,06
2309 10 70 0- - - Niezawierająca skrobi, glukozy,

syropu glukozowego, maltodekstryny

lub syropu z maltodekstryny, ale

zawierająca produkty mleczne

t3.549,60
2309 90- Pozostałe:
- - Pozostałe:
- - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop

glukozowy, maltodekstrynę lub syrop

z maltodekstryny objęte

podpozycjami od 1702 30 51 0 do

1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90

50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty

mleczne:

- - - - Zawierające skrobię, glukozę,

syrop glukozowy, maltodekstrynę

lub syrop z maltodekstryny:

- - - - - Niezawierające skrobi lub

zawierające jej w masie 10% lub

mniej:

2309 90 31 0- - - - - - Niezawierające produktów

mlecznych lub zawierające ich

w masie mniej niż 10%

t9.825,29
2309 90 33 0- - - - - - Zawierające w masie nie mniej

niż 10%, ale mniej niż 50%

produktów mlecznych

t5.757,45
2309 90 35 0- - - - - - Zawierające w masie nie mniej

niż 50%, ale mniej niż 75%

produktów mlecznych

t7.933,36
- - - - - Zawierające w masie więcej niż

10%, ale nie więcej niż 30%

skrobi:

2309 90 41 0- - - - - - Niezawierające produktów

mlecznych lub zawierające ich

w masie mniej niż 10%

t7.212,79
2309 90 43 0- - - - - - Zawierające w masie nie mniej

niż 10%, ale mniej niż 50%

produktów mlecznych

t5.846,19
- - - - - Zawierające w masie powyżej 30%

skrobi:

2309 90 51 0- - - - - - Niezawierające produktów

mlecznych lub zawierające ich

w masie mniej niż 10%

t6.243,75
2309 90 70 0- - - - Niezawierające skrobi, glukozy,

syropu glukozowego,

maltodekstryny lub syropu z

maltodekstryny, ale zawierające

produkty mleczne

t6.939,47
3502Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% białek z serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin:t4.184,98
- Albumina jaja:
3502 11- - Suszona:
3502 11 90 0- - - Pozostała
3505Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych modyfikowanych skrobiach:
3505 10- Dekstryny i inne modyfikowane skrobie:
3505 10 10 0- - Dekstrynyt4.983,64
- - Pozostałe modyfikowane skrobie:
3505 10 90 0- - - Pozostałet4.184,98
3505 20- Kleje:
3505 20 10 0- - Zawierające w masie mniej niż 25%

skrobi lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

t3.329,52
3505 20 30 0- - Zawierające w masie 25% lub więcej,

ale mniej niż 55% skrobi lub

dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

t4.902,00
3505 20 50 0- - Zawierające w masie 55% lub więcej,

ale mniej niż 80% skrobi lub

dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

t3.737,73
3505 20 90 0- - Zawierające w masie 80% lub więcej

skrobi lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

t3.489,26