Ograniczenie spożycia potraw mięsnych w przedsiębiorstwach przemysłu gastronomicznego i gospodniego oraz ograniczenie obrotu handlowego mięsem i jego przetworami, pochodzącymi z uboju zwierząt rzeźnych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1946.9.68
Akt utracił moc Wersja od: 29 marca 1946 r.
ROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 1 lutego 1946 r.
w sprawie ograniczenia spożycia potraw mięsnych w przedsiębiorstwach przemysłu gastronomicznego i gospodniego oraz ograniczenia obrotu handlowego mięsem i jego przetworami, pochodzącymi z uboju zwierząt rzeźnych.
Na podstawie art. 3 dekretu Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 25 października 1944 r. o zwalczaniu spekulacji i lichwy wojennej (Dz. U. R. P. Nr 9, poz. 49), zmienionego dekretem Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z dnia 20 listopada 1944 r. (Dz. U. R. P. Nr 12, poz. 63), w związku z koniecznością ochrony zwierząt rzeźnych oraz unormowania spożycia mięsa i wszelkich przetworów mięsnych zarządzam na okres przejściowy, co następuje: