Ograniczenie obrotu wyrobami cukierniczymi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1947.56.305

Akt utracił moc
Wersja od: 28 sierpnia 1947 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW: APROWIZACJI ORAZ PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 30 lipca 1947 r.
w sprawie ograniczenia obrotu wyrobami cukierniczymi.

Na podstawie art. 2 dekretu z dnia 27 czerwca 1946 r. o reglamentowanym zaopatrywaniu ludności w przedmioty powszedniego użytku (Dz. U. R. P. Nr 35, poz. 217) zarządza się, co następuje:
We wtorki, środy, czwartki i piątki każdego tygodnia wzbronione jest dokonywanie wszelkich obrotów wyrobami cukierniczymi (ciastami, tortami, ciastkami, pączkami i faworkami) w przedsiębiorstwach przemysłów: gastronomicznego i gospodniego, stołówkach, sklepach żywnościowych, straganach oraz wszelkich przedsiębiorstwach handlowych.
Zakaz powyższy nie dotyczy obrotu piernikami oraz ciastami (bułkami) wypieczonymi z mąki pszennej nie niżej 80% bez domieszki tłuszczów, cukru i mleka.
Przedsiębiorstwami przemysłu gastronomicznego w rozumieniu niniejszego rozporządzenia są przedsiębiorstwa, wymienione w art. 2 dekretu z dnia 30 listopada 1945 r. o koncesjonowaniu przedsiębiorstw przemysłu gastronomicznego (Dz. U. R. P. Nr 57, poz. 322).

Przedsiębiorstwami przemysłu gospodniego w rozumieniu niniejszego rozporządzenia są przedsiębiorstwa wymienione w § 1 rozporządzenia Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 15 września 1938 r. w sprawie prowadzenia przemysłu gospodniego (Dz. U. R. P. Nr 80, poz. 540).

Wojewódzkie władze administracji ogólnej mogą wyznaczyć inne dni tygodnia zamiast wskazanych w § 1 niniejszego rozporządzenia, jeżeli szczególne względy gospodarcze będą za tym przemawiać.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.