§ 4. - Ogólne wymagania sanitarne przy przewozie środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1996.64.313

Akt utracił moc
Wersja od: 11 czerwca 1996 r.
§  4.
1.
Środki spożywcze płynne należy przewozić wyłącznie w przeznaczonych do tego celu szczelnie zamkniętych naczyniach, pojemnikach lub opakowaniach, takich jak cysterny, konwie, butelki lub inne opakowania jednostkowe, których powierzchnia wewnętrzna może być wykonana tylko z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia.
2.
Środki transportu używane do przewozu środków spożywczych luzem (bez opakowania) powinny mieć powierzchnię wewnętrzną obitą blachą lub tworzywem odpowiadającym wymaganiom sanitarnym.
3.
Środki spożywcze w opakowaniach zamkniętych wodoszczelnych mogą być przewożone w otwartych środkach transportu pod warunkiem zabezpieczenia ich przed zanieczyszczeniami i działaniem czynników atmosferycznych.
4.
Środki spożywcze bez opakowań, jeżeli nie są przewożone środkami transportu przeznaczonymi wyłącznie do tego celu, lub środki spożywcze, których opakowania bezpośrednie nie zapewniają skutecznej ochrony przed zanieczyszczeniami lub pogorszeniem ich jakości zdrowotnej, powinny być przewożone w szczelnym opakowaniu transportowym.