Art. 21. - Ogólne bezpieczeństwo produktów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2000.15.179

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2004 r.
Art.  21.
1.
Jeżeli organ celny podczas kontroli celnej produktów, które mają być objęte procedurą dopuszczenia do obrotu, stwierdzi, że produkty mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, życia lub bezpieczeństwa, zatrzymuje produkty i występuje do właściwych organów o wydanie stosownej opinii.
2.
Jeżeli właściwy organ wyda opinię potwierdzającą, że produkt stanowi zagrożenie dla życia, zdrowia lub bezpieczeństwa, organ celny cofa produkt za granicę.
3.
Koszty cofnięcia produktu za granicę ponosi producent.
4.
Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia:
1)
produkty, które podlegają zatrzymaniu w trybie określonym w ust. 1 ze względu na brak dokumentacji lub oznakowania wymaganego szczególnymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa tych produktów,
2)
tryb postępowania organów celnych przy zatrzymywaniu produktów, o których mowa w ust. 1,
3)
organy, o których mowa w ust. 1, oraz ich właściwość i zadania w tym zakresie, ze szczególnym uwzględnieniem zadań krajowego systemu informowania o produktach niebezpiecznych (KSIPN).