Art. 18. - Ogólne bezpieczeństwo produktów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2000.15.179

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2004 r.
Art.  18.
1.
Producenci i sprzedawcy są obowiązani zapewniać upoważnionym pracownikom Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, jego delegatur oraz Inspekcji Handlowej odpowiednie warunki do przeprowadzenia kontroli.
2.
Przedmiotem kontroli jest ustalenie, czy produkt spełnia wymagania bezpieczeństwa, a jeżeli ich nie spełnia i w związku z tym zostały wydane odpowiednie decyzje - czy decyzje te zostały wykonane.
3.
Upoważnieni do przeprowadzenia kontroli pracownicy mają prawo:
1)
wstępu do wszystkich pomieszczeń kontrolowanego przedsiębiorcy,
2)
wglądu do dokumentów kontrolowanego przedsiębiorcy oraz żądania odpisów i wyciągów z tych dokumentów,
3)
żądania wyjaśnień od pracowników kontrolowanego przedsiębiorcy,
4)
zabezpieczenia dokumentów i innych dowodów,
5)
pobrania i zabezpieczenia próbek produktów.
4.
Przeprowadzający kontrole mają obowiązek przeprowadzać je w sposób sprawny i możliwie nie zakłócający funkcjonowania kontrolowanego.
5.
Uzyskane w trakcie kontroli informacje dotyczące stosowanej przez kontrolowanego technologii lub stanowiące tajemnicę handlową są objęte tajemnicą służbową; nie dotyczy to informacji, które muszą być ujawnione ze względu na konieczność usunięcia zagrożeń związanych z produktem.