Art. 3. - Obrót zwierzętami gospodarskimi i produktami uboju oraz ich przetwórstwo.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1949.21.135

Akt utracił moc
Wersja od: 1 marca 1971 r.
Art.  3.

W rozumieniu niniejszej ustawy:

1)
"zwierzęta gospodarskie", zwane w dalszym ciągu "zwierzętami", oznaczają: bydło, świnie, owce, konie, kozy, króliki i drób, jak: kury, gęsi, indyki, kaczki i perliczki,
2)
"targowisko zwierzęce" oznacza przedsiębiorstwo usługowe, wyposażone w odpowiednie urządzenia, służące do dokonywania obrotów handlowych zwierzętami na określonym miejscu,
3)
"spęd rolniczy" oznacza dostawę zwierząt przez producentów rolnych dla jednego lub więcej określonych odbiorców na określone miejsce,
4)
"hala mięsna" oznacza przedsiębiorstwo usługowe, służące do dokonywania hurtowych obrotów mięsem,
5)
"rzeźnia" oznacza przedsiębiorstwo, w którym dokonuje się uboju zwierząt oraz wszelkich czynności przygotowawczych, związanych z wprowadzeniem produktów uboju do obrotu,
6)
nie uważa się za producentów rolnych i hodowców tych osób, które - wykonując zawodowo handel zwierzętami - zajmują się ich opasem (tuczeniem).