Rozdział 1 - Przepisy ogólne. - Obrót zbożem i głównymi przetworami zbożowymi.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1951.2.15
Akt utracił moc Wersja od: 16 stycznia 1951 r.
I.
Przepisy ogólne.
Przepisy ogólne.
§ 1.
Zbożem - w rozumieniu niniejszego rozporządzenia - jest pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza gryka i proso.§ 2.
Za główne przetwory zbożowe uważa się wszelkiego rodzaju mąki, kasze i płatki, uzyskane ze zboża.§ 3.
1.
Ilekroć w niniejszym rozporządzeniu jest mowa o hurtowych dystrybutorach rozumie się przez to:a)
przedsiębiorstwo państwowe pod nazwą "Centrala Spożywcza" orazb)
Centralę Rolniczą Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" i powiatowe związki gminnych spółdzielni "Samopomoc Chłopska".2.
Ilekroć w niniejszym rozporządzeniu jest mowa o detalicznych odbiorcach, rozumie się przez to uspołecznione organizacje detalicznego handlu głównymi przetworami zbożowymi, zakłady żywienia zbiorowego oraz osoby prowadzące piekarnie i inne spółdzielcze i prywatne wytwórnie wyrobów mącznych oraz prywatne sklepy detalicznej sprzedaży głównych przetworów zbożowych.§ 4.
Obrót zbożem i głównymi przetworami zbożowymi odbywa się w ramach narodowych planów gospodarczych.§ 5.
1.
Główne przetwory zbożowe mogą być przedmiotem obrotu, jeżeli odpowiadają obowiązującym typom przemiału oraz normom jakościowym (standartom).2.
Główne przetwory zbożowe, pochodzące z przemiału gospodarczego nie mogą być przedmiotem obrotu.