Rozdział 1 - Przepisy ogólne. - Obrót zbożem i głównymi przetworami zbożowymi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1951.2.15

Akt utracił moc
Wersja od: 16 stycznia 1951 r.

I.

Przepisy ogólne.

§  1.
Zbożem - w rozumieniu niniejszego rozporządzenia - jest pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza gryka i proso.
§  2.
Za główne przetwory zbożowe uważa się wszelkiego rodzaju mąki, kasze i płatki, uzyskane ze zboża.
§  3.
1.
Ilekroć w niniejszym rozporządzeniu jest mowa o hurtowych dystrybutorach rozumie się przez to:
a)
przedsiębiorstwo państwowe pod nazwą "Centrala Spożywcza" oraz
b)
Centralę Rolniczą Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" i powiatowe związki gminnych spółdzielni "Samopomoc Chłopska".
2.
Ilekroć w niniejszym rozporządzeniu jest mowa o detalicznych odbiorcach, rozumie się przez to uspołecznione organizacje detalicznego handlu głównymi przetworami zbożowymi, zakłady żywienia zbiorowego oraz osoby prowadzące piekarnie i inne spółdzielcze i prywatne wytwórnie wyrobów mącznych oraz prywatne sklepy detalicznej sprzedaży głównych przetworów zbożowych.
§  4.
Obrót zbożem i głównymi przetworami zbożowymi odbywa się w ramach narodowych planów gospodarczych.
§  5.
1.
Główne przetwory zbożowe mogą być przedmiotem obrotu, jeżeli odpowiadają obowiązującym typom przemiału oraz normom jakościowym (standartom).
2.
Główne przetwory zbożowe, pochodzące z przemiału gospodarczego nie mogą być przedmiotem obrotu.