Rozdział 11 - Kontrola obrotu mięsem z uboju gospodarczego. - Obrót mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1959.70.445

Akt utracił moc
Wersja od: 7 lipca 1970 r.

XI.

Kontrola obrotu mięsem z uboju gospodarczego.

§  55.
1.
Funkcjonariusze przedsiębiorstw targowiskowych, kierownicy targowisk, pracownicy Państwowej Inspekcji Handlowej oraz kontrolerzy Komisji do Walki ze Spekulacją i Nadużyciami w Handlu (KWS) powinni kontrolować, czy przestrzegane są przepisy niniejszego rozporządzenia, a zwłaszcza, czy:
1)
sprzedawcy przedłożyli zaświadczenia, o których mowa w § 8,
2)
sprzedawcy nie trudnią się zawodowo nielegalnym handlem mięsem,
3)
mięso sprzedawane jest w ilościach nie przekraczających 5 kg na osobę (§ 22),
4)
mięso nie jest nabywane przez indywidualnych konsumentów celem dalszej odsprzedaży,
5)
zakupu mięsa nie dokonują jednostki gospodarcze lub instytucje do tego nie uprawnione.
2.
Osoby wymienione w ust. 1 obowiązane są informować organy Milicji Obywatelskiej o przypadkach nielegalnej sprzedaży i skupu mięsa poza miejscami wyznaczonymi do sprzedaży z uboju gospodarczego.