Obrót mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego.
Dz.U.1959.70.445
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 21 listopada 1959 r.
w sprawie obrotu mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego.
Przepisy ogólne.
Przepisy ogólne.
Prawo sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego.
Prawo sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego.
Tryb wydawania zaświadczeń.
Tryb wydawania zaświadczeń.
Wydawanie zezwoleń przez organy urzędowego badania mięsa.
Wydawanie zezwoleń przez organy urzędowego badania mięsa.
Sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego indywidualnym konsumentom.
Sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego indywidualnym konsumentom.
Zakup i sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego przez gminne spółdzielnie "Samopomoc Chłopska".
Zakup i sprzedaż mięsa z uboju gospodarczego przez gminne spółdzielnie "Samopomoc Chłopska".
Zakup mięsa z uboju gospodarczego przez zakłady żywienia zbiorowego.
Zakup mięsa z uboju gospodarczego przez zakłady żywienia zbiorowego.
Ceny.
Ceny.
Organizacja sprzedaży na targowiskach.
Organizacja sprzedaży na targowiskach.
Przestrzeganie higieny przy sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego na targowiskach. 11
Przestrzeganie higieny przy sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego na targowiskach. 11
Kontrola obrotu mięsem z uboju gospodarczego.
Kontrola obrotu mięsem z uboju gospodarczego.
Przepisy końcowe.
Przepisy końcowe.
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYKAZ POWIATÓW, Z KTÓRYCH TERENU PRODUCENCI ROLNI MOGĄ SPRZEDAWAĆ MIĘSO Z UBOJU GOSPODARCZEGO NA OBSZARZE MIAST WYŁĄCZONYCH Z WOJEWÓDZTW, MIAST WOJEWÓDZKICH, GDYNI I SOPOTU ORAZ MIAST GÓRNOŚLĄSKIEGO OKRĘGU PRZEMYSŁOWEGO.
WYKAZ POWIATÓW, Z KTÓRYCH TERENU PRODUCENCI ROLNI MOGĄ SPRZEDAWAĆ MIĘSO Z UBOJU GOSPODARCZEGO NA OBSZARZE MIAST WYŁĄCZONYCH Z WOJEWÓDZTW, MIAST WOJEWÓDZKICH, GDYNI I SOPOTU ORAZ MIAST GÓRNOŚLĄSKIEGO OKRĘGU PRZEMYSŁOWEGO.
Lp. | Miasta | Powiaty, z których terenu producenci rolni mogą sprzedawać mięso z uboju gospodarczego na obszarze miast wymienionych w odpowiedniej pozycji rubryki 2. |
1 | 2 | 3 |
1. | Warszawa | grodziskomazowiecki, grójecki, garwoliński, miński, nowodworski, otwocki, piaseczyński, płoński, pruszkowski, pułtuski, sochaczewski i wołomiński |
2. | Łódź | brzeziński, łaski, łęczycki, łowicki, łódzki i piotrkowski |
3. | Białystok | białostocki, bielski, łapski, moniecki, sokólski, wysokomazowiecki |
4. | Bydgoszcz | bydgoski, chełmiński, inowrocławski, szubiński, świecki, tucholski i wyrzyski |
5. | Gdańsk, Gdynia, Sopot | nowodworsko gdański, kartuski, kościerski, pucki, tczewski i wejherowski |
6. | Kielce | buski, chmielnicki, jędrzejowski, kielecki, konecki, opatowski i włoszczowski |
7. | Koszalin | białogardzki, kołobrzeski, koszaliński i sławieński |
8. | Kraków | bocheński, krakowski, miechowski, myślenicki, olkuski, proszowicki i wadowicki |
9. | Lublin | bełżycki, chełmski, krasnostawski, kraśnicki, lubartowski, lubelski, opolsko-lubelski, parczewski i puławski |
10. | Olsztyn | biskupiecki, lidzbarski, olsztyński, ostródzki, nidzicki i szczycieński |
11. | Opole | brzeski, kluczborski, krapkowicki, namysłowski, niemodliński, oleski, opolski, prudnicki i strzelecki |
12. | Poznań | gnieźnieński, kościański, nowotomyski, obornicki, poznański, średzki, śremski i szamotulski |
13. | Rzeszów | brzozowski, dębicki, kolbuszowski, krośnieński, łańcucki, przeworski i rzeszowski |
14. | Katowice oraz miasta górnośląskiego okręgu przemysłowego | będziński, gliwicki, kłobucki, lubliniecki, myszkowski, pszczyński, rybnicki, tarnogórski, zawierciański i wodzisławski |
15. | Szczecin | goleniowski, gryfiński, kamieński, nowogardzki, stargardzki i szczeciński |
16. | Wrocław | dzierżoniowski, oleśnicki, oławski, strzeliński, średzki, trzebnicki, wołowski i wrocławski |
17. | Zielona Góra | nowosolski, krośnieński, sulechowski, świebodziński i zielonogórski |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
REJESTR ZAKUPU MIĘSA Z UBOJU GOSPODARCZEGO
REJESTR ZAKUPU MIĘSA Z UBOJU GOSPODARCZEGO
(miejscowość i adres)
Lp. | Nazwisko i imię | Adres sprzedającego | Nr i data kwitu wagowego i | Zakupione mięso przez zakłady żywienia zbiorowego | Nr pozycji | ||||||
przez kogo wydany | data | godzina | ilość | rodzaj, gatunek | cena | zaksięgowanego mięsa | |||||
ZAŁĄCZNIK Nr 3
OGŁOSZENIE
OGŁOSZENIE
1. Do sprzedaży detalicznej mięsa są uprawnieni producenci artykułów rolnych, posiadający odpowiednie zaświadczenia, które wydają:
1) posiadaczom indywidualnych gospodarstw rolnych, objętym obowiązkowymi dostawami zwierząt rzeźnych, a także producentom nie objętym lub zwolnionym od tych dostaw - właściwe w sprawach skupu organy prezydiów gromadzkich rad narodowych (rad narodowych osiedli),
2) spółdzielniom produkcyjnym i ich członkom - właściwe w sprawach skupu organy prezydiów powiatowych rad narodowych,
3) producentom, których gospodarstwa znajdują się na terenie miast - właściwe w sprawach skupu organy prezydiów miejskich (dzielnicowych) rad narodowych.
2. Do obrotu dopuszczone jest mięso wołowe, wieprzowe, baranie, cielęce, słonina, sadło, podroby i jelita ostemplowane przez służbę sanitarno-weterynaryjną po uboju i poddane kontroli sanitarno-weterynaryjnej bezpośrednio przed sprzedażą.
3. Sprzedaż detaliczna mięsa może się odbywać tylko w miejscach wyznaczonych na targowiskach (halach targowych, bazarach i placach targowych).
4. a) Sprzedaż mięsa bezpośrednio konsumentom może odbywać się tylko w ramach obrotu detalicznego w ilościach przeznaczonych do spożycia we własnym gospodarstwie domowym, nie przekraczających łącznie 5 kg mięsa i tłuszczów na jednego nabywcę,
b) Sprzedaż odbywa się po cenach uzgadnianych między sprzedawcą a nabywcą.
5. a) Sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego może dokonywać tylko ten producent, na którego nazwisko zostało wystawione zaświadczenie, lub najbliższy członek rodziny stale zamieszkały we wspólnym gospodarstwie domowym producenta. Powierzanie sprzedaży innym osobom jest zabronione.
b) Na targowiskach będących w zarządzie przedsiębiorstw targowiskowych producent korzystać może z usług wyrębu mięsa zorganizowanych przez przedsiębiorstwa targowiskowe.
c) Powierzenie wyrębu innym osobom poza przypadkiem wymienionym pod lit. b) jest zabronione.
d) Nabywanie mięsa pochodzącego z uboju gospodarczego w celu dalszej odsprzedaży jest zakazane.
6. Winni przekroczenia przepisów normujących obrót mięsem pochodzącym z uboju gospodarczego podlegają karom przewidzianym w odpowiednich przepisach.
Przewodniczący
Prezydium .............. Rady Narodowej
ZAŁĄCZNIK Nr 4
REGULAMIN RAMOWY PUNKTU SPRZEDAŻY MIĘSA
REGULAMIN RAMOWY PUNKTU SPRZEDAŻY MIĘSA
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »