Obowiązkowe dostawy mięsa na rzecz Państwa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1945.6.26

Akt utracił moc
Wersja od: 20 marca 1945 r.

ROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 9 lutego 1945 r.
o obowiązkowych dostawach mięsa na rzecz Państwa.

Na podstawie art. 1, 3, 46, 49, 65 i 66 ustawy z dnia 30 marca 1939 r. o powszechnym obowiązku świadczeń rzeczowych (Dz. U. R. P. Nr 30, poz. 200) oraz §§ 111-118 i 161-164 rozporządzenia Ministrów: Spraw Wojskowych, Spraw Wewnętrznych, Spraw Zagranicznych, Skarbu, Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego, Rolnictwa i Reform Rolnych, Przemysłu i Handlu, Komunikacji, Opieki Społecznej oraz Poczt i Telegrafów z dnia 26 sierpnia 1939 r. w sprawie wykonania ustawy o powszechnym obowiązku świadczeń rzeczowych (Dz. U. R. P. Nr 81, poz. 529) zarządza się, co następuje:
(1)
Na terenach województw: pomorskiego, poznańskiego, łódzkiego, śląskiego oraz nowowyzwolonych części warszawskiego, krakowskiego i kieleckiego nakłada się na wszystkie gospodarstwa rolne i bezrolnych posiadaczy bydła rogatego i nierogacizny obowiązek dostawy na rzecz Państwa mięsa (bydła rogatego i nierogacizny).
(2)
Rzeźne bydło rogate i nierogacizna oraz mięso z nich są wyłączone z obrotu i podlegają natychmiastowemu zajęciu dla celów świadczeń rzeczowych ze skutkami, przewidzianymi w art. 48 ust. (3) ustawy z dnia 30 marca 1939 r. o powszechnym obowiązku świadczeń rzeczowych.
(1)
Wysokość dostaw bydła rogatego i nierogacizny ustala się na okres od 1 lutego do 30 czerwca 1945 r. na poszczególne województwa, jak następuje:
w tys. tonn wagi żywej
bydło rogatenierogacizna
kieleckie 4,5 1,3
krakowskie 4,8 0,8
łódzkie 5,9 2,0
pomorskie 6,2 3,7
poznańskie 8,2 5,0
śląskie 1,1 0,3
warszawskie 4,3 1,9
Razem_________

35,0

__________

15,0

(2) 1
Rozdziału dostaw dokona na poszczególne:
a)
powiaty - wojewódzka rada narodowa,
b)
gminy - powiatowa rada narodowa,
c)
gromady - gminna rada narodowa.

Rozdziału dostaw na poszczególne gospodarstwa oraz na bezrolnych posiadaczy bydła i nierogacizny dokona gromadzka komisja dostawowa w składzie sołtysa i 3 członków, wybranych na ogólnym zebraniu mieszkańców gromady, w tym jednego przedstawiciela bezrolnych posiadaczy bydła i nierogacizny - i zawiadomi o tym zobowiązanych w drodze obwieszczenia, przybitego na drzwiach domu sołtysa.

(3)
Ilości bydła i nierogacizny, które mają być dostarczone tygodniowo przez jednostki terytorialne (województwa, powiaty, gminy, gromady), ustali Minister Aprowizacji i Handlu w drodze zarządzenia.
Rozdziału dostaw dokonuje się w zasadzie podług ilości pogłowia ze szczególnym obciążeniem gospodarstw o większych powierzchniach użytkowych (ponad 10 ha) zwłaszcza przy ustalaniu obowiązku dostawy nierogacizny.

Należy jednak w każdym gospodarstwie zachować conajmniej jedną krowę oraz podstawowy materiał rozpłodowy bydła rogatego, nierogacizny, obór i chlewni zarodowych.

(1)
System kolczykowania zwierząt rzeźnych zostaje zniesiony.
(2)
Osoby, zobowiązane do dostaw, winny bydło doprowadzać, a cielęta i świnie dowozić do wyznaczonych miejsc spędu własnymi podwodami.
Bydła rogatego chudego oraz nierogacizny o wadze poniżej 60 kg nie przyjmuje się. Cielęta przyjmowane być mogą tylko w wieku od 10 dni do 3 miesięcy, rodzaju męskiego i nieposiadające wartości hodowlanej.
Dostawy, dokonane przez gospodarstwa bezpośrednio dla Wojska Polskiego i Armii Czerwonej, zostają zaliczone na poczet obowiązkowych dostaw. Jako dowody dokonania dostaw służą pokwitowania jednostek wojskowych lub tak zwane "nariady".
Wyznaczone przez Ministra Aprowizacji i Handlu organizacje, przyjmujące z ramienia Państwa dostawy obowiązkowe, płacić będą za bydło rogate i nierogaciznę następujące ceny za 1 kg wagi żywej:
a)
bydła rogatego:
Jakośćwoły i jałówkikrowy i bykicielęta
wyższa od średniejzł 1,30zł 1,20zł 1,25
średnia" 1,15" 1,05" 1,10
niższa od średniej" 0,85" 0,75" 0,80
b)
nierogacizny:
sztuki słoninowe ponad 150 kg zł 2,00
sztuki mięsne ponad 150 kg " 1,95
sztuki słoninowe od 120 do 150 kg " 1,95
sztuki mięsne od 120 do 150 kg " 1,85
sztuki mięsne od 90 do 120 kg " 1,70
sztuki mięsne od 75 do 90 kg " 1,60
sztuki mięsne od 60 do 75 kg " 1,25
knury kastrowane i maciory od zł 1 do zł 1,55
c)
za barany, owce i jagnięta:
tuczone zł 1,45
zwykłe zł 1,25
Inwentarz żywy, należący do gospodarstw, będących własnością osób narodowości niemieckiej, winny właściwe rady narodowe zabezpieczyć przed ukryciem lub sprzedażą.

Dalsze zarządzenia co do dysponowania zabezpieczonym inwentarzem żywym wyda Minister Rolnictwa i Reform Rolnych w porozumieniu z Ministrami: Aprowizacji i Handlu oraz Skarbu.

Gospodarstwa, które wykonają całkowicie obowiązkowe dostawy, otrzymają premię w artykułach przemysłowych po cenach urzędowych.

Zasady premiowania ustali zarządzenie Ministra Aprowizacji i Handlu, wydane w porozumieniu z Ministrem Przemysłu.

Wolny handel bydłem rogatym i nierogacizną oraz mięsem i produktami mięsnymi dozwolony jest poszczególnym posiadaczom pod warunkiem wypełnienia obowiązkowych dostaw, określonych w niniejszym rozporządzeniu.
Dla wyrównania manka i pokrycia kosztów transportowych ustanowi Minister, Aprowizacji i Handlu fundusz transportu i manka, który składa się z 30 %-owej dopłaty do zasadniczej ceny sprzedaży żywca lub mięsa dla cywilnych nabywców.
Naruszenie przepisów niniejszego rozporządzenia lub zarządzeń, wydanych na jego podstawie, będzie karane z mocy art. 10 dekretu z dnia 30 października 1944 r. ochronie Państwa (Dz. U. R. P. Nr 10, poz. 50).
Wykonanie niniejszego rozporządzenia powierza się Ministrowi Aprowizacji i Handlu.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
1 § 2 ust. 2 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 9 marca 1945 r. (Dz.U.45.8.41) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 marca 1945 r.