§ 3. - Obowiązek poddawania sprawdzaniu mięsa sprowadzonego do niektórych miejscowości.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1948.53.424

Akt utracił moc
Wersja od: 18 listopada 1948 r.
§  3.
1.
Sprawdzaniu nie podlega:
1)
mięso przewożone środkami transportowymi, odpowiadającymi wymogom sanitarnym, określonym w rozporządzeniu Ministra Opieki Społecznej z dnia 10 grudnia 1936 r., wydanym w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa i Reform Rolnych i Ministrem Przemysłu i Handlu, o dozorze nad mięsem i przetworami mięsnymi (Dz. U. R. P. Nr 92, poz. 643) - na odległość nie większą niż 20 km z rzeźni publicznych następujących miejscowości:

m. st. Warszawa,

Łódź,

Ełk - województwa białostockiego,

Gdańsk i Gdynia - województwa gdańskiego,

Radom - województwa kieleckiego,

Biała Krakowska, Kraków i Tarnów - województwa krakowskiego,

Lublin - województwa lubelskiego,

Kutno, Pabianice, Piotrków - województwa łódzkiego,

Giżycko, Jeziorany, Nidzica, Olsztyn, Ostróda, Szczytno - województwa olsztyńskiego,

Brodnica, Bydgoszcz, Grudziądz, Nakło, Świecie, Toruń - województwa pomorskiego,

Gniezno, Grodzisk Wielkopolski, Janowiec Wielkopolski, Kalisz, Kościan, Krotoszyn, Ostrów, Poznań, Zielona Góra - województwa poznańskiego,

Jarosław, Przemyśl - województwa rzeszowskiego,

Kołobrzeg, Pyrzyce, Świnoujście, Szczecin, Szczecinek - województwa szczecińskiego,

Bytom, Chorzów, Gliwice, Głubczyce, Grodków, Głuchołazy, Katowice, Prudnik, Racibórz, Rybnik, Tarnowskie Góry, Zabrze - województwa śląskiego,

Płock - województwa warszawskiego,

Jawor, Jelenia Góra, Kłodzko, Świdnica, Świebodzice, Wałbrzych, Wrocław - województwa wrocławskiego;

2)
mięso przewożone z rzeźni wymienionych w pkt 1 do przetwórni mięsnych, których produkcja poddana jest stałemu nadzorowi lekarza weterynaryjnego, wyznaczonego przez Ministra Rolnictwa i Reform Rolnych, jeżeli przewóz odbywa się środkami transportowymi pod plombą danej rzeźni;
3)
mięso przewożone przez osoby, nie trudniące się zawodowo handlem i wprowadzaniem w obrót mięsa i przetworów mięsnych, jeżeli jest ono sprowadzone do spożycia we własnym gospodarstwie domowym tych osób i nie przekracza wagi 5 kg.
2.
Wykaz przetwórni, określonych w ust. 1 pkt 2, będzie ogłaszany w Monitorze Polskim.