Obowiązek pobierania opłaty celnej dodatkowej od niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.20.181

Akt utracił moc
Wersja od: 11 lutego 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ 1
z dnia 3 lutego 2004 r.
w sprawie obowiązku pobierania opłaty celnej dodatkowej od niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy

Na podstawie art. 4 ust. 2 i 2a ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 oraz z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
Do dnia 30 kwietnia 2004 r. ustanawia się obowiązek pobierania opłaty celnej dodatkowej od towarów rolnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia, przywożonych na polski obszar celny i zgłaszanych organom celnym w celu dopuszczenia do obrotu, jeżeli jednostkowa cena importowa tego towaru jest niższa od ceny progu, określonej w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2003 r. w sprawie ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy (Dz. U. Nr 230, poz. 2308).
Opłaty celnej dodatkowej, o której mowa w § 1, nie nakłada się na towary rolne:
1)
określone w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie wyłączenia stosowania opłaty celnej dodatkowej na przywóz niektórych towarów rolnych (Dz. U. Nr 135, poz. 1515, z 2002 r. Nr 53, poz. 460 oraz z 2003 r. Nr 93, poz. 861) w przypadkach, o których mowa w tym rozporządzeniu;
2)
przywożone na polski obszar celny i zgłaszane organom celnym w celu dopuszczenia do obrotu na podstawie rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 grudnia 2003 r. w sprawie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 226, poz. 2242);
3)
przywożone na polski obszar celny i zgłaszane organom celnym w celu dopuszczenia do obrotu na podstawie pozwoleń udzielonych w ramach innych, niż ustanowione w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 2, kontyngentów taryfowych albo automatycznej rejestracji, o ile wnioski o udzielenie tych pozwoleń zostały otrzymane przez organ udzielający pozwoleń przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH OBJĘTYCH OBOWIĄZKIEM POBIERANIA OPŁATY CELNEJ DODATKOWEJ

Kod PCNWyszczególnienie
12
0105Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim

i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0- - - - Nioski 1)
0105 11 19 0- - - - Pozostałe 1)
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0- - - - Nioski 1)
0105 11 99 0- - - - Pozostałe 1)
0201Mięso z bydła, świeże lub schłodzone:
0201 30 00 0- Bez kości
0202Mięso z bydła, zamrożone:
0202 30- Bez kości:
0202 30 90 0- - Pozostałe
0203Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone:
- Świeże lub schłodzone:
0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0- - - Ze świń domowych
- Zamrożone:
0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0- - - Ze świń domowych
0402Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy:

- - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 10 19 0- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91 0- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 10 99 0- - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy:

0402 21- - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy:
0402 21 11- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 11 9- - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy:
0402 21 91- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 91 9- - - - - Pozostałe
0402 21 99- - - - Pozostałe:
0402 21 99 1- - - - - Dla niemowląt
0402 21 99 9- - - - - Pozostałe
0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10- Jogurt:
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów

lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu mlecznego:

0403 10 51 0- - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 10 53 0- - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej

27% masy

0403 10 59 0- - - - Przekraczającej 27% masy
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:
0403 10 91 0- - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 10 93 0- - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6%

masy

0403 10 99 0- - - - Przekraczającej 6% masy
0403 90- Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów

lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu mlecznego:

0403 90 71 0- - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 90 73 0- - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej

27% masy

- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:
0403 90 91 0- - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 90 93 0- - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6%

masy

0403 90 99 0- - - - Przekraczającej 6% masy
0405Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:
0405 10- Masło:
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

0405 10 19 0- - - - Pozostałe
0405 10 30 0- - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0- - - Masło z serwatki
0405 10 90 0- - Pozostałe
0405 90- Pozostałe:
0405 90 10 0- - O zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz

o zawartości wody nieprzekraczającej 0,5% masy

0405 90 90 0- - Pozostałe
0406Sery i twarogi:
0406 10- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser

serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy
0406 10 80 0- - Pozostały
0406 20- Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
0406 20 90 0- - Pozostały
0406 30- Ser przetworzony (ser topiony), inny niż tarty lub

proszkowany:

0406 30 10 0- - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak

Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który może zawierać

jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger);

pakowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości

tłuszczu w suchej masie nieprzekraczającej 56% masy

- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy

i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0- - - - Nieprzekraczającej 48% masy
0406 30 39 0- - - - Przekraczającej 48% masy
0406 30 90 0- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 36% masy
0406 90- Pozostałe sery:
0406 90 01 0- - Do przetworzenia (topienia)
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell:
0406 90 03 0- - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg

masy netto przekraczającej 430,62 EUR, o zawartości

tłuszczu w suchej masie 45% masy lub większej oraz

które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej

0406 90 21 0- - - Cheddar
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0- - - - Ser z mleka owiec lub mleka bawołów, w pojemnikach

zawierających solankę lub w butelkach z owczej lub

koziej skóry

- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy

i o zawartości wody, w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej

72% masy:

- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w substancji

beztłuszczowej:

0406 90 86 0- - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 52% masy

1001Pszenica i meslin:
1001 90- Pozostałe:
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i meslin:
1001 90 91- - - Nasiona pszenicy zwyczajnej i meslin:
1001 90 91 1- - - - Pszenicy zwyczajnej
1002 00 00 0Żyto
1003 00Jęczmień:
1003 00 90 0- Pozostały
1004 00 00 0Owies
1008Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 10 00 0- Gryka
1008 20 00 0- Proso
1008 90- Pozostałe zboża:
1008 90 10 0- - Pszenżyto (Triticale)
1008 90 90 0- - Pozostałe
1101 00Mąka pszenna lub z meslin:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0- - Z pszenicy durum
1101 00 15 0- - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1101 00 90 0- Mąka z meslin
1102Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin:
1102 10 00 0- Mąka żytnia
1103Kasze, mączki i granulki, zbożowe:
- Kasze i mączki:
1103 11- - Z pszenicy:
1103 11 10 0- - - Z pszenicy durum
1103 11 90 0- - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1103 13- - Z kukurydzy:
1103 13 90 0- - - Pozostałe
1103 19- - Z pozostałych zbóż:
1103 19 40 0- - - Z owsa
1103 19 50 0- - - Z ryżu
1103 19 90 0- - - Pozostałe
1103 20- Granulki:
1103 20 30 0- - Z owsa
1103 20 40 0- - Z kukurydzy
1103 20 60 0- - Z pszenicy
1103 20 90 0- - Pozostałe
1107Słód, nawet palony:
1107 10- Niepalony:
- - Pozostały:
1107 10 99 0- - - Pozostały
1108Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0- - Skrobia kukurydziana
1108 13 00 0- - Skrobia ziemniaczana
1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516:
1517 10- Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej:
1517 10 10 0- - Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15%

masy tłuszczów z mleka

1517 90- Pozostałe:
1517 90 10 0- - Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15%

masy tłuszczów z mleka

1701Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy niezawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwiących:

1701 12- - Cukier buraczany:
1701 12 10 0- - - Do rafinacji
1701 12 90 0- - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99- - Pozostały:
1701 99 10 0- - - Cukier biały
1702Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
1702 30- Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub

zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy:

1702 30 10 0- - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% masy glukozy lub

więcej:

1702 30 51 0- - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet

aglomerowanego

1702 30 59 0- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0- - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet

aglomerowanego

1702 30 99 0- - - - Pozostałe
1702 40- Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co

najmniej 20% masy, ale mniej niż 50% masy fruktozy,

z wyłączeniem cukru inwertowanego:

1702 40 10 0- - Izoglukoza
1702 40 90 0- - Pozostałe
1702 60- Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające

w stanie suchym więcej niż 50% masy fruktozy,

z wyłączeniem cukru inwertowanego:

1702 60 10 0- - Izoglukoza
1702 60 80 0- - Syrop inulinowy
1702 60 95 0- - Pozostałe
1702 90- Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi

cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi

w stanie suchym 50% masy fruktozy:

1702 90 30 0- - Izoglukoza
2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 90- Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0- - - Syropy izoglukozowe
- - - Pozostałe:
2106 90 59 0- - - - Pozostałe
1) Nie dotyczy piskląt hodowlanych.
1 Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).