Art. 1. - Obowiązek dodawania oleju sezamowego do margaryny i do innych sztucznych tłuszczów jadalnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1928.25.217

Akt utracił moc
Wersja od: 7 marca 1928 r.
Art.  1.

Do tłuszczów i olejów, używanych przy wyrobie margaryny, smalcu margarynowego, oleomargaryny i sera margarynowego, oraz przy wyrobie wszelkich innych sztucznych tłuszczów jadalnych, przeznaczonych do obiegu w celach spożycia, należy dodawać oleju sezamowego (łogowego), jako środka, ułatwiającego rozpoznawanie tych produktów.

Dodatek ten ma wynosić na 100 części wagi tłuszczów i olejów, użytych do wyrobu sera margarynowego - co najmniej 5 części wagi, zaś do wyrobu margaryny, smalcu margarynowego, oleomargaryny oraz innych sztucznych tłuszczów jadalnych - co najmniej 10 części wagi.