§ 1. - Obniżenie stawki podatku obrotowego dla niektórych zakładów gastronomicznych i pensjonatów.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1960.42.254
Akt utracił moc Wersja od: 1 lipca 1960 r.
§ 1.
1.
Stawki podatku obrotowego obniża się: 1)
do 6% - od obrotów ze sprzedaży lub wymiany do spożycia na miejscu potraw i napojów, osiąganych przez zakłady gastronomiczne, nie prowadzące sprzedaży napojów zawierających powyżej 18% alkoholu, 2)
do 5% - od obrotów określonych w pkt 1 osiąganych przez zakłady gastronomiczne w miejscowościach o liczbie mieszkańców do 50.000, nie prowadzące sprzedaży napojów zawierających powyżej 18% alkoholu, 3)
do 10% - od obrotów osiąganych przez pensjonaty nie prowadzące sprzedaży napojów zawierających powyżej 18% alkoholu.2.
Upoważnia się organy finansowe do częściowego zaniechania ustalania zobowiązania podatkowego w podatku obrotowym przez stosowanie stawki podatku obrotowego w wysokości 3% od obrotów osiąganych przez zakłady gastronomiczne w miejscowościach określonych w ust. 1 pkt 2, nie prowadzące sprzedaży napojów zawierających powyżej 18% alkoholu, jeżeli w tych miejscowościach sieć uspołecznionych zakładów gastronomicznych nie jest wystarczająca do zaspokojenia potrzeb ludności, szczególnie w miejscowościach o znaczeniu turystycznym.3.
W przypadkach, o których mowa w art. 5 ust. 4 dekretu z dnia 26 października 1950 r. o podatku obrotowym (Dz. U. Nr 49, poz. 449), podwyżka stawek tego podatku: 1)
nie przekraczających 10% - wynosi 50% tych stawek, 2)
przekraczających 10% - wynosi liczbę 5.