Obiekty hotelarskie i inne obiekty, w których są świadczone usługi hotelarskie.
Dz.U.2001.66.665
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 13 czerwca 2001 r.
w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
12 WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA HOTELI I MOTELI
12 WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA HOTELI I MOTELI
Lp. | Wymagania | Kategorie | |||||||||
***** | **** | *** | ** | * | |||||||
H | M | H | M | H | M | H | M | H | M | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
1 | Obiekt stanowi odrębny budynek lub wydzieloną część budynku, lub zespół budynków | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
2 | Obiekty całoroczne zlokalizowane w wielu budynkach powinny być połączone stałymi zabudowanymi przejściami, zapewniającymi dostęp do wszystkich usług w obiekcie Nie dotyczy obiektów zlokalizowanych w miejscowościach o charakterze wypoczynkowo-rekreacyjnym | o | o | o | |||||||
I. Zewnętrzne elementy zagospodarowania i urządzenia | |||||||||||
3 | Bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, chronione przed nadmiernym napływem powietrza z zewnątrz | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
4 | Górna osłona nad głównym wejściem, usytuowanie wejścia we wnęce lub zapewnienie drzwi automatycznie otwieranych | o | o | o | o | o | o | ||||
5 | Górna osłona nad podjazdem do obiektu na wysokości co najmniej 4,5 m | o | o | o | o | ||||||
6 | Oddzielne wejście i wydzielona droga bagażu gości | o | o | ||||||||
7 | Wydzielona droga dostaw - nie dotyczy hoteli *** w zwartej zabudowie miejskiej | o | o | o | o | o | o | ||||
8 | Zagospodarowanie otoczenia obiektu obejmujące utwardzoną nawierzchnię dojazdów i dojść, należyte utrzymanie zieleni ozdobnej i izolacyjnej, oświetlenie terenu i oddzielenie części gospodarczej od części dostępnej dla gości | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
9 | Strzeżone garaże lub strzeżone parkingi, w motelach zapewniające miejsca postojowe dla wszystkich j.m. Nie dotyczy hoteli zlokalizowanych w zwartej zabudowie miejskiej, w których należy zapewnić miejsce postojowe na czas przyjazdu i odjazdu gości | o | o | o | o | o | |||||
10 | Parkingi lub miejsca postojowe przy obiekcie zapewniające miejsca postojowe dla wszystkich j.m. | o | o | o | |||||||
II. Instalacje i urządzenia techniczne | |||||||||||
11 | W części ogólnodostępnej obejmującej hall recepcyjny, sale gastronomiczne i wielofunkcyjne: | ||||||||||
1) klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18 - 21°C oraz wilgotność 45 - 60% | o | o | o | o | |||||||
2) wentylacja mechaniczna1) | o | o | |||||||||
3) wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna | o | o | o | o | |||||||
12 | W części pobytowej - j.m.: | ||||||||||
1) klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18 - 21°C oraz wilgotność 45 - 60% | o | o | |||||||||
2) wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
13 | Wentylacja mechaniczna wyciągowa w w.h.s. - dla ** i * dopuszcza się wentylację grawitacyjną, przy centralnym zaopatrzeniu w ciepłą wodę, w w.h.s. z oknem lub przy kubaturze kabin ustępowych przekraczającej 6,5 m3 | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
14 | Ogrzewanie w całym obiekcie lub w części nieklimatyzowanej | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
15 | Instalacja sanitarna: zimna i ciepła woda przez całą dobę | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
16 | Komfort akustyczny w całym obiekcie zgodnie z Polską Normą | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
17 | Oświetlenie dostosowane do charakteru pomieszczeń | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
18 | Telefon i faks dostępny dla gości w recepcji | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
19 | Dostęp do Internetu w pokojach lub na odrębnych stanowiskach | o | o | o | o | o | o | ||||
20 | Instalacja radiowo-telewizyjna przystosowana do odbioru programów lokalnych i satelitarnych | o | o | o | o | o | o | ||||
21 | Dźwigi osobowe /ew. schody ruchome/ w obiektach: | ||||||||||
1) poniżej kondygnacji 0, o ile są tam usytuowane pomieszczenia usługowe (np. garaże, zespół odnowy biologicznej) | o | o | |||||||||
2) powyżej 1. kondygnacji w części przeznaczonej dla gości | o | o | |||||||||
3) powyżej 2. kondygnacji w części przeznaczonej dla gości | o | o | |||||||||
4) powyżej 3. kondygnacji w części przeznaczonej dla gości | o | o | |||||||||
5) powyżej 4. kondygnacji w części przeznaczonej dla gości | o | o | o | o | |||||||
22 | Oddzielny dźwig towarowo-osobowy, o ile wymagany jest dźwig osobowy | o | o | o | o | ||||||
23 | Dwustronne zasilanie energetyczne lub awaryjny agregat prądotwórczy w obiektach powyżej: | ||||||||||
1) 150 j.m. | o | o | |||||||||
2) 200 j.m. | o | o | |||||||||
3) 300 j.m. | o | o | |||||||||
III. Podstawowe elementy dotyczące funkcji, programu obsługowego i użytkowości obiektu | |||||||||||
24 | Hall recepcyjny: | 50 | 50 | 30 | 30 | 20 | 20 | 20 | 20 | 10 | 10 |
1) o powierzchni minimum (w m2) do 50 j.m. | |||||||||||
2) o powierzchni dodatkowej (w m2) dla każdej j.m. powyżej 50 | 0,8 | 0,8 | 0,5 | 0,5 | 0,3 | 0,3 | 0,2 | 0,2 | 0,1 | 0,1 | |
25 | Hall zespołu gastronomicznego w obiektach powyżej 50 j.m. | o | o | ||||||||
26 | Zespół higieniczno-sanitarny przy części ogólnodostępnej Wyposażenie minimum: | ||||||||||
1) umywalki z blatem lub półką | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
2) lustro nad każdą umywalką, z górnym lub bocznym oświetleniem | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
3) dozownik do płynnego mydła | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
4) pojemnik na papier i odpady | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
5) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
6) wieszaki ścienne | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
7) WC ( w obiektach kategorii *****, **** i *** - oddzielne dla kobiet i mężczyzn) | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
8) pisuar w WC męskim | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
IV. Część mieszkalna | |||||||||||
27 | Powierzchnia mieszkalna pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w.h.s., przedpokojów, aneksów barowych, loggii itp.): | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
1) pokój 1-osobowy | 14 | 14 | 12 | 12 | 10 | 10 | 9 | 9 | 8 | 8 | |
2) pokój 2-osobowy | 18 | 18 | 16 | 16 | 14 | 14 | 12 | 12 | 10 | 10 | |
3) pokój 3-osobowy | 16 | 16 | 15 | 15 | 14 | ||||||
4) pokój 4-osobowy | 18 | 18 | 16 | ||||||||
5) pokój większy niż 4-osobowy - powierzchnia 4-osobowego plus dodatkowo w m2 na każdą następną osobę W obiektach * - *** dopuszcza się odstępstwo do 10% powierzchni mieszkalnej pokoju, zrekompensowane powierzchnią pozostałych części j.m. i funkcjonalnością umeblowania | 4,5 | 4,5 | 4 | 4 | |||||||
28 | Jednostka apartamentowa obejmująca co najmniej: salon o powierzchni minimum 25 m2, sypialnię z łazienką, część wejściową pomocniczą z wydzielonym dodatkowo WC, aneks barowy | o | o | o | o | ||||||
1. Wyposażenie jednostki mieszkalnej w meble i elementy uzupełniające | |||||||||||
29 | Zestaw wyposażenia meblowego (w obiektach ** - ***** jednolity komplet, w obiektach * - ** dopuszcza się meble wielofunkcyjne): | ||||||||||
1) łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90 x 200 cm | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
2) łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140 x 200 cm | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
3) nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spania | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
4) szafa lub zabudowana wnęka garderobiana, minimum 3 wieszaki na osobę | o | o | o | o | o | o | |||||
5) wnęka garderobiana, minimum 3 wieszaki na osobę | o | o | o | o | |||||||
6) biurko lub stół | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
7) bagażnik | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
8) krzesło lub inny mebel do siedzenia (1 miejsce na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój) | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
9) stolik okolicznościowy | o | o | o | o | |||||||
10) fotele wypoczynkowe min. 2 lub kanapa | o | o | o | o | |||||||
11) lustro | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
12) wieszak ścienny na wierzchnią odzież | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
30 | Oświetlenie: | ||||||||||
1) lampka nocna przy każdym miejscu do spania umożliwiająca czytanie w pozycji leżącej | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
2) lampa oświetlająca miejsce do pracy (stół lub biurko) | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
3) oświetlenie ogólne | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
31 | Wyposażenie uzupełniające każdej j.m.: | ||||||||||
1) telefon | o | o | o | o | o | o | |||||
2) telewizor | o | o | o | o | o | o | |||||
3) radioodbiornik lub możliwość odbioru programu radiowego | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
4) dywan lub wykładzina dywanowa | o | o | o | o | o | o | |||||
5) co najmniej dywanik przy łóżku | o | o | o | o | |||||||
6) firany, żaluzje lub rolety przepuszczające światło2) | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
7) zasłony, rolety lub żaluzje okienne zaciemniające2) | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
8) elementy dekoracyjne | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
9) materiały informacyjne dotyczące usług hotelu i bezpieczeństwa gości oraz hotelowe materiały piśmiennicze | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
10) popielniczka w pokojach dla palących | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
11) zestaw do czyszczenia odzieży, obuwia oraz igielnik | o | o | o | o | o | o | |||||
12) torba na bieliznę gościa zleconą do prania | o | o | o | o | o | o | |||||
13) kosz na śmieci niepalny w pokojach bez w.h.s. | o | o | o | o | |||||||
14) sejf | o | o | |||||||||
15) minibar | o | o | |||||||||
16) minibar lub lodówka - w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowych | o | o | |||||||||
17) woda mineralna lub stołowa, 0,2 l na osobę dziennie | o | o | o | o | |||||||
18) szklanki | o | o | o | o | o | o | |||||
2. Urządzenia i wyposażenie węzłów higieniczno-sanitarnych przy jednostkach mieszkalnych | |||||||||||
32 | Wyposażenie podstawowe: | ||||||||||
1) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
2) umywalka z blatem lub półką, z bocznym lub górnym oświetleniem | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
3) WC | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
33 | Wyposażenie uzupełniające: | ||||||||||
1) osłona wanny lub natrysku | o | o | o | o | o | o | o | ||||
2) dywanik przy wannie (kabinie natryskowej) | o | o | o | o | o | o | |||||
3) mydelniczka, papiernica, haczyki, wieszaki na ręczniki, uchwyty przy wannie i natrysku | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniem | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
6) suszarka do włosów | o | o | o | o | |||||||
7) waga osobowa | o | o | |||||||||
8) pojemnik na śmieci /niepalny lub trudno palny/ | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
9) telefon | o | o | |||||||||
10) zestaw minimum dla jednej osoby: | |||||||||||
a) mydełko toaletowe lub dozownik mydła | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
b) ręcznik | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
c) ręcznik kąpielowy | o | o | o | o | o | o | |||||
d) płaszcz kąpielowy | o | o | |||||||||
e) szklanka lub kubeczek jednorazowy | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
f) torba higieniczna | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
34 | Procent pokoi (minimum) z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym - w obiektach nowo budowanych - 100% bez względu na kategorię obiektu | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 50 | 50 | 25 | 10 |
35 | Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne w części pobytowej: | ||||||||||
1) liczba miejsc noclegowych w pokojach bez w.h.s. na jedno urządzenie: | |||||||||||
a) umywalka z blatem lub półką | 5 | 5 | 5 | 5 | |||||||
b) wanna z baterią i prysznicem lub kabina natryskowa | 10 | 10 | 15 | 15 | |||||||
c) WC z umywalkami (minimum jeden osobny dla kobiet i jeden osobny dla mężczyzn) | 15 | 15 | 20 | 20 | |||||||
2) wyposażenie dodatkowe: | |||||||||||
a) lustro | o | o | o | o | |||||||
b) dozownik do płynnego mydła | o | o | o | o | |||||||
c) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku | o | o | o | o | |||||||
d) pojemnik trudno palny na papier i odpady | o | o | o | o | |||||||
e) wieszaki ścienne | o | o | o | o | |||||||
V. Oferta usług podstawowych i uzupełniających | |||||||||||
36 | Zapewnienie sprzedaży gościom gorących napojów przez całą dobę | o | o | o | o | ||||||
37 | Zapewnienie gościom sprzedaży gorących napojów przez całą dobę; dopuszcza się zamiennie sprzedaż z automatów i sprzedaż w recepcji | o | o | o | o | o | o | ||||
38 | Budzenie | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
39 | Podawanie posiłków do j.m. - room-service czynny przez: | o | o | o | o | ||||||
1) całą dobę | |||||||||||
2) minimum 12 godzin | o | o | |||||||||
40 | Usługa bagażowa | o | o | o | o | o | o | ||||
41 | Przechowywanie bagażu gości, także przed zajęciem i po zwolnieniu pokoju, a także przechowywanie pieniędzy i przedmiotów wartościowych gości - czynne całą dobę | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
42 | Kwiaciarnia lub możliwość dostarczenia kwiatów | o | o | o | |||||||
43 | Wymiana walut lub kantor, lub bankomat, lub wypłata gotówki z karty kredytowej, w obiektach *** dopuszcza się kantor lub bankomat w odległości do 50 m od obiektu | o | o | o | o | o | o | ||||
44 | Akceptacja kart płatniczych | o | o | o | o | o | o | ||||
45 | Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej | o | o | o | o | ||||||
46 | Sprzedaż kosmetyków, środków higieny osobistej | o | o | o | o | o | o | ||||
47 | Udzielanie pierwszej pomocy w nagłych wypadkach - apteczka, personel recepcji przeszkolony w pomocy przedlekarskiej, przywołanie pomocy lekarskiej | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
48 | Usługi gastronomiczne: | ||||||||||
1) restauracja, dopuszcza się w hotelu ***, motelu*** brak restauracji jeżeli w odległości max 200 m od obiektu znajduje się restauracja | o | o | o | o | o | o | |||||
2) aperitif-bar lub bar kawowy | o | o | o | o | o | o | o | o | |||
3) podawanie śniadań | o | o | o | o | o | o | o | o | o | o | |
49 | Zespół sal wielofunkcyjnych, dostosowanych do charakteru obiektu - konferencyjnych, klubowych, szkoleniowych itp. | o | o | ||||||||
50 | Przechowywanie sprzętu rekreacyjnego w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowo-turystycznych i rejonach niezurbanizowanych o dużych walorach przyrodniczych | o | o | o | o | ||||||
51 | Zespół odnowy biologicznej: | ||||||||||
1) basen kąpielowy | o | o | |||||||||
2) basen kąpielowy, sauna, siłownia, solarium, masaże i inne usługi rekreacyjne - minimum dwa rodzaje usług; | o | o | o | o | o | o | |||||
w obiektach *** wymagane w miejscowościach wypoczynkowych | |||||||||||
52 | Sala klubowa z telewizorem Nie dotyczy obiektów, które mają sale wielofunkcyjne | o | o | ||||||||
53 | Możliwość oglądania telewizji w miejscu ogólnodostępnym | o | o | o | o | ||||||
54 | Obsługa samochodów gości | o | o | o | o | o | |||||
55 | Pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny i odzieży gości | o | o | o | o | o | o | ||||
56 | Zmiana pościeli i ręczników: | o | o | o | o | ||||||
1) codziennie lub na życzenie gości | |||||||||||
2) co trzy dni lub na życzenie gości | o | o | o | o | o | o | |||||
VI. Kwalifikacje zawodowe personelu | |||||||||||
57 | Kierownik obiektu hotelarskiego: wykształcenie wyższe lub wykształcenie średnie hotelarskie, lub kurs specjalistyczny, lub praktyka: | o | o | ||||||||
- trzy lata prowadzenia własnej firmy w zakresie usług hotelarskich albo zatrudnienia na stanowisku dyrektora w obiekcie hotelarskim3) | |||||||||||
58 | Personel recepcyjny: | o | o | o | o | o | o | ||||
1. wykształcenie: | |||||||||||
a) wyższe lub | |||||||||||
b) wykształcenie średnie hotelarskie, lub | |||||||||||
c) wykształcenie średnie i kurs specjalistyczny (minimum 60 godz.), lub | |||||||||||
d) dwa lata praktyki3) w obiekcie hotelarskim | |||||||||||
2. znajomość co najmniej jednego języka obcego4) | o | o | o | o | o | o | |||||
59 | Kelnerzy, pokojowe, portierzy, bagażowi: 1. wykształcenie zawodowe lub kurs specjalistyczny | o | o | o | o | ||||||
2. znajomość w podstawowym zakresie co najmniej jednego języka obcego | o | o | o | o | |||||||
VII. Inne | |||||||||||
60 | Jednolity ubiór dla poszczególnych służb hotelowych | o | o | o | o | o | o |
Objaśnienia znaków i skrótów:
H - hotel
M - motel
* kategoria jedna gwiazdka
** kategoria dwie gwiazdki
*** kategoria trzy gwiazdki
**** kategoria cztery gwiazdki
***** kategoria pięć gwiazdek
o - wymaganie obowiązuje
j.m. - jednostka mieszkalna
w.h.s. - węzeł higieniczno-sanitarny
1) Wentylacja mechaniczna powinna zapewniać wymianę powietrza zgodnie z Polską Normą oraz usuwanie zapachów w całym obiekcie; w salach konferencyjnych hoteli *** wymagana jest klimatyzacja.
2) Dopuszcza się elementy dwufunkcyjne.
3) Praktyka hotelarska:
a) w odniesieniu do przedsiębiorców świadczących usługi hotelarskie na własny rachunek - praktyka potwierdzona wpisem do ewidencji gospodarczej lub wpisem do rejestru przedsiębiorców działalności obejmującej usługi hotelarskie albo wpisem do ewidencji obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie,
b) w odniesieniu do osób świadczących pracę na podstawie stosunku pracy - praktyka potwierdzona zaświadczeniem wystawionym przez przedsiębiorcę spełniającego warunki, o których mowa w lit. a.
4) Potwierdzona dokumentami określonymi w art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych lub w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 sierpnia 2000 r. w sprawie dokumentowania znajomości języka obcego przez przewodników turystycznych i pilotów wycieczek (Dz. U. Nr 70, poz. 824), lub oceną z języka obcego na świadectwie ukończenia szkoły średniej, lub oceną z egzaminu z języka obcego na studiach wyższych udokumentowaną wpisem do indeksu. Nie wymaga dokumentowania znajomość języka obcego przez osoby posiadające wykształcenie hotelarskie.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
13 WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG, W TYM USŁUG GASTRONOMICZNYCH DLA PENSJONATÓW
13 WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG, W TYM USŁUG GASTRONOMICZNYCH DLA PENSJONATÓW
Lp. | Wymagania | Kategorie | ||||
***** | **** | *** | ** | * | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
1 | Obiekt stanowi odrębny budynek lub wydzieloną część budynku | o | o | |||
Obiekt stanowi odrębny budynek lub wydzieloną część budynku. Dopuszcza się usytuowanie części mieszkalnej w odrębnych pawilonach, pod warunkiem należytego informowania klientów | o | o | o | |||
I. Zewnętrzne elementy zagospodarowania i urządzenia | ||||||
2 | Bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, chronione przed nadmiernym napływem powietrza z zewnątrz | o | o | o | ||
3 | Wydzielona droga dostaw | o | o | |||
4 | Zagospodarowanie otoczenia obiektu obejmujące utwardzoną nawierzchnię dojazdów i dojść, należyte utrzymanie zieleni ozdobnej i izolacyjnej, oraz oświetlenie dojść i dojazdu | o | o | o | o | o |
5 | Strzeżone garaże lub strzeżone parkingi Nie dotyczy pensjonatów zlokalizowanych w zwartej zabudowie miejskiej, w których należy zapewnić miejsce postojowe na czas przyjazdu i odjazdu gości | o | o | |||
II. Instalacje i urządzenia techniczne | ||||||
6 | Klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające właściwą wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18 - 21°C i wilgotność 45-60% w części ogólnodostępnej obejmującej hall recepcyjny, sale gastronomiczne i wielofunkcyjne | o | o | |||
7 | W części pobytowej - j.m.: | o | ||||
- klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18-21°C i wilgotności 45-60% | ||||||
8 | Wentylacja: | |||||
1) mechaniczna wyciągowa w w.h.s.; w obiektach ** i * dopuszcza się wentylację grawitacyjną w w.h.s. z oknem lub przy kubaturze kabin ustępowych przekraczającej 6,5 m3 | o | o | o | o | o | |
2) mechaniczna1) w części ogólnodostępnej | o | o | ||||
3) mechaniczna1) lub grawitacyjna w części ogólnodostępnej | o | |||||
9 | Ogrzewanie w całym obiekcie lub w części nieklimatyzowanej | o | o | o | o | |
10 | Instalacja sanitarna: zimna i ciepła woda przez całą dobę | o | o | o | o | o |
11 | Oświetlenie dostosowane do charakteru pomieszczeń | o | o | o | o | o |
12 | Telefon i faks dostępny dla gości w recepcji | o | o | o | o | o |
13 | Instalacja radiowo-telewizyjna przystosowana do odbioru programów lokalnych i satelitarnych | o | o | o | ||
14 | Dźwigi osobowe w obiektach: | |||||
1) poniżej kondygnacji 0, o ile są tam usytuowane pomieszczenia usługowe (np. garaże, zespół odnowy biologicznej) | o | |||||
2) powyżej 1. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości | o | |||||
3) powyżej 2. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości | o | |||||
4) powyżej 3. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości | o | |||||
5) powyżej 4. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości | o | o | ||||
15 | Dwustronne zasilanie energetyczne lub awaryjny agregat prądotwórczy w obiektach powyżej: | |||||
1) 150 j.m. | o | |||||
2) 200 j.m. | o | |||||
3) 300 j.m. | o | |||||
III. Podstawowe elementy dotyczące funkcji, programu obsługowego i użytkowości obiektu | ||||||
16 | Hall recepcyjny o powierzchni minimum (w m2) | 30 | 25 | 20 | 15 | 10 |
17 | Zespół higieniczno-sanitarny przy zespole ogólnodostępnym, dostosowany do liczby miejsc gastronomicznych i w salach wielofunkcyjnych. Wyposażenie minimum: | |||||
1) umywalki z blatem lub z półką | o | o | o | o | o | |
2) lustro nad każdą umywalką, z oświetleniem górnym lub bocznym | o | o | o | o | o | |
3) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku | o | o | o | o | o | |
4) pojemnik niepalny na papier i odpady | o | o | o | o | o | |
5) dozownik do płynnego mydła | o | o | o | o | o | |
6) wieszaki ścienne | o | o | o | o | o | |
7) WC | o | o | o | o | o | |
8) pisuar w WC męskim | o | o | o | o | o | |
IV. Część mieszkalna | ||||||
18 | Powierzchnia mieszkalna pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w.h.s., przedpokojów, aneksów barowych, loggii itp.): | o | o | o | o | o |
1) pokój 1-osobowy | 14 | 12 | 10 | 9 | 8 | |
2) pokój 2-osobowy | 18 | 16 | 14 | 12 | 10 | |
3) pokój 3-osobowy | 16 | 15 | 14 | |||
4) pokój 4-osobowy | 18 | 16 | ||||
5) pokój większy niż 4-osobowy - powierzchnia 4-osobowego plus dodatkowo na każdą następną osobę Dopuszcza się odstępstwa powierzchni pokoju nieprzekraczające 10%, jeżeli są zrekompensowane odpowiednio większą powierzchnią pozostałych części j.m. i funkcjonalnością umeblowania | 4 | 4 | ||||
19 | Jednostka apartamentowa obejmująca co najmniej: salon o powierzchni minimum 25 m2, sypialnię z łazienką, część wejściową z wydzielonym dodatkowo w.h.s., aneks barowy | o | ||||
1. Wyposażenie jednostki mieszkalnej w meble i elementy uzupełniające | ||||||
20 | Zestaw wyposażenia meblowego - w kategorii *** - ***** wymagane są jednolite komplety mebli: | |||||
1) łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90 x 200 cm | o | o | o | o | o | |
2) łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140 x 200 cm | o | o | o | o | o | |
3) nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spania | o | o | o | o | o | |
4) szafa garderobiana lub zabudowana wnęka, minimum 5 wieszaków na osobę | o | o | o | o | o | |
5) biurko lub stół | o | o | o | o | o | |
6) bagażnik | o | o | o | o | o | |
7) krzesło lub inny mebel do siedzenia (1 na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój) | o | o | o | o | o | |
8) stolik okolicznościowy | o | o | ||||
9) fotele wypoczynkowe min. 2 lub kanapa | o | o | ||||
10) lustro | o | o | o | o | o | |
11) wieszak ścienny na wierzchnią odzież | o | o | o | o | o | |
21 | Oświetlenie: | |||||
1) lampka nocna przy każdym miejscu do spania umożliwiająca czytanie w pozycji leżącej | o | o | o | o | o | |
2) lampa do pracy przy stole lub biurku | o | o | o | o | ||
3) oświetlenie ogólne | o | o | o | o | o | |
22 | Wyposażenie uzupełniające każdej j.m.: | |||||
1) telefon | o | o | ||||
2) telewizor | o | o | o | |||
3) możliwość odbioru programów radiowych | o | o | o | o | ||
4) dywan lub wykładzina dywanowa | o | o | o | |||
5) co najmniej dywanik przy łóżku | o | o | ||||
6) firany lub żaluzje lub rolety przepuszczające światło2) | o | o | o | o | o | |
7) zasłony lub rolety lub żaluzje okienne zaciemniające2) | o | o | o | o | o | |
8) elementy dekoracyjne | o | o | o | o | ||
9) informacje dotyczące usług i bezpieczeństwa gości | o | o | o | |||
10) popielniczka w pokojach dla palących | o | o | o | o | o | |
11) zestaw do czyszczenia odzieży, obuwia oraz igielnik | o | o | o | |||
12) torba na bieliznę gościa zleconą do prania | o | |||||
13) kosz niepalny na śmieci w j.m. bez w.h.s. | o | o | o | |||
2. Urządzenia i wyposażenie węzłów higieniczno-sanitarnych przy jednostkach mieszkalnych | ||||||
23 | Wyposażenie podstawowe: | |||||
1) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa | o | o | o | o | o | |
2) umywalka z blatem lub półką | o | o | o | o | o | |
3) WC | o | o | o | o | o | |
24 | Wyposażenie uzupełniające: | |||||
1) osłona wanny lub natrysku | o | o | o | o | ||
2) dywanik przy wannie (kabinie natryskowej) | o | o | o | |||
3) mydelniczka, papiernica, haczyki, wieszaki na ręczniki, uchwyty przy wannie i natrysku | o | o | o | o | o | |
4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniem | o | o | o | o | o | |
5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną | o | o | o | o | o | |
6) suszarka do włosów | o | o | ||||
7) waga osobowa | o | |||||
8) pojemnik na śmieci niepalny lub trudno palny | o | o | o | o | o | |
9) zestaw minimum dla jednej osoby: | ||||||
a) mydełko toaletowe lub dozownik mydła | o | o | o | o | o | |
b) ręcznik | o | o | o | o | o | |
c) ręcznik kąpielowy | o | o | o | |||
d) płaszcz kąpielowy | o | |||||
e) szklanka | o | o | o | o | o | |
f) torba higieniczna | o | o | o | o | o | |
25 | Procent pokoi z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym | 100 | 100 | 50 | 25 | 0 |
26 | Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne w części pobytowej - liczba miejsc noclegowych w pokojach bez w.h.s. na jedno urządzenie: | |||||
1) umywalka z blatem lub półką | 5 | 5 | 5 | |||
2) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa | 10 | 10 | 15 | |||
3) WC z umywalkami (minimum jeden osobny dla kobiet i jeden osobny dla mężczyzn) | 10 | 15 | 20 | |||
27 | Wyposażenie dodatkowe: | |||||
1) lustro z oświetleniem górnym lub bocznym | o | o | o | |||
2) dozownik płynnego mydła | o | o | o | |||
3) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku | o | o | o | |||
4) pojemnik na papier i odpady | o | o | o | |||
5) wieszaki ścienne | o | o | o | |||
V. Oferta usług podstawowych i uzupełniających | ||||||
28 | Zapewnienie gościom gorących napojów przez całą dobę; dopuszcza się zamiennie sprzedaż z automatów i sprzedaż w recepcji | o | o | o | o | o |
29 | Budzenie | o | o | o | o | o |
30 | Usługa bagażowa | o | o | o | ||
31 | Przechowywanie bagażu, pieniędzy i przedmiotów wartościowych gości | o | o | o | o | o |
32 | Wymiana walut lub kantor; w obiektach *** dopuszcza się kantor lub bankomat lub wypłatę z karty płatniczej w odległości do 50 m od obiektu | o | o | o | ||
33 | Akceptacja kart płatniczych | o | o | o | ||
34 | Dostarczanie prasy na życzenie gości | o | o | |||
35 | Udzielanie pierwszej pomocy w nagłych wypadkach - apteczka, personel przeszkolony w zakresie pomocy przedlekarskiej, przywołanie pomocy lekarskiej | o | o | o | o | o |
36 | Podawanie posiłków do j.m.- room-service czynny przez: | |||||
1) całą dobę | o | o | ||||
2) minimum 12 godzin | o | |||||
37 | Usługi gastronomiczne: | |||||
1) podawanie przynajmniej dwóch posiłków dziennie (śniadań, obiadów, kolacji, obiadokolacji) w obiektach * - *** można ograniczyć do podawania śniadania i obiadokolacji o ustalonych porach, w jadalni | o | o | o | o | o | |
2) aperitif-bar, bar kawowy lub sala klubowa z podawaniem napojów na życzenie gości | o | o | o | |||
3) podawanie śniadań do pokoju na życzenie gości | o | o | o | |||
38 | Usługi rekreacyjne w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowo-turystycznych i rejonach niezurbanizowanych o dużych walorach przyrodniczych: | |||||
1) przechowywanie sprzętu rekreacyjnego | o | o | o | o | ||
2) zespół odnowy biologicznej (np. basen, sauna, siłownia, solarium, masaże - minimum dwa rodzaje usług) - w obiektach ***** wymagany także w pozostałych miejscowościach | o | o | o | |||
39 | Możliwość oglądania telewizji w miejscu ogólnodostępnym | o | o | |||
40 | Pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny i odzieży gości | o | ||||
41 | Pralka lub możliwość prania rzeczy gości | o | o | o | o | |
42 | Zmiana pościeli i ręczników: | |||||
1) codziennie lub na życzenie gości | o | o | ||||
2) co trzy dni lub częściej na życzenie gości | o | o | o | |||
VI. Kwalifikacje zawodowe personelu | ||||||
43 | Kierownik obiektu hotelarskiego: wykształcenie wyższe lub wykształcenie średnie hotelarskie lub kurs specjalistyczny lub praktyka: | o | ||||
- trzy lata prowadzenia własnej firmy w zakresie usług hotelarskich albo zatrudnienia na stanowisku dyrektora w obiekcie hotelarskim3) | ||||||
44 | Personel recepcyjny: | |||||
1) - wykształcenie wyższe lub | o | o | o | |||
- wykształcenie średnie hotelarskie, lub | ||||||
- wykształcenie średnie i kurs specjalistyczny (minimum 60 godz.), lub | ||||||
- dwa lata praktyki3) w obiekcie hotelarskim | ||||||
2) znajomość co najmniej jednego języka obcego4) | o | o | o | |||
VII. Inne | ||||||
45 | Jednolity ubiór dla poszczególnych służb | o | o | o |
Objaśnienia znaków i skrótów:
* kategoria jedna gwiazdka
** kategoria dwie gwiazdki
*** kategoria trzy gwiazdki
**** kategoria cztery gwiazdki
***** kategoria pięć gwiazdek
o - wymaganie obowiązuje
j.m. - jednostka mieszkalna
w.h.s. - węzeł higieniczno-sanitarny.
1) Wentylacja mechaniczna powinna zapewniać wymianę powietrza zgodnie z Polską Normą oraz usuwanie zapachów w całym obiekcie.
2) Dopuszcza się elementy dwufunkcyjne.
3) Praktyka hotelarska:
a) w odniesieniu do przedsiębiorców świadczących usługi hotelarskie na własny rachunek - praktyka potwierdzona wpisem do ewidencji gospodarczej lub wpisem do rejestru przedsiębiorców działalności obejmującej usługi hotelarskie albo wpisem do ewidencji obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie,
b) w odniesieniu do osób świadczących pracę na podstawie stosunku pracy - praktyka potwierdzona zaświadczeniem wystawionym przez przedsiębiorcę spełniającego warunki, o których mowa w lit. a.
4) Potwierdzona dokumentami określonymi w art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych lub w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 sierpnia 2000 r. w sprawie dokumentowania znajomości języka obcego przez przewodników turystycznych i pilotów wycieczek (Dz. U. Nr 70, poz. 824), lub oceną z języka obcego na świadectwie ukończenia szkoły średniej, lub oceną z egzaminu z języka obcego na studiach wyższych udokumentowaną wpisem do indeksu. Nie wymaga dokumentowania znajomość języka obcego przez osoby posiadające wykształcenie hotelarskie.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA KEMPINGÓW l PÓL BIWAKOWYCH
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA KEMPINGÓW l PÓL BIWAKOWYCH
Lp. | Wymagania | Kategorie kempingów | Pola biwakowe | |||
**** | *** | ** | * | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
I. Zabezpieczenie terenu | ||||||
1 | Ogrodzenie terenu | o | o | o | o | o1) |
2 | Oświetlenie terenu | o | o | o | o | |
3 | Całodobowy dozór | o | o | o | o | |
4 | Sprzęt przeciwpożarowy i instrukcja bezpieczeństwa przeciwpożarowego | o | o | o | o | |
5 | Punkt pierwszej pomocy czynny całą dobę, w tym przeszkolony pracownik, apteczka i łączność z pogotowiem ratunkowym | o | o | o2) | o2) | |
II. Zagospodarowanie terenu | ||||||
6 | Bezkolizyjny dojazd | o | o | o | o | |
7 | Wewnętrzne drogi główne o nawierzchni utwardzonej | o | o | o | ||
8 | Ścieżki piesze o nawierzchni utwardzonej | o | o | o | ||
9 | Stanowiska obozowania na terenie płaskim trawiastym | o | o | o | ||
10 | Teren stanowisk obozowania wydzielony | o | o | o | ||
11 | Zadrzewienie | o | o | |||
12 | Zasilanie w energię elektryczną | o | o | o | o | |
13 | Parking przy recepcji - powierzchnia w m2 3) | 150 | 120 | 80 | 50 | |
14 | Urządzenia rekreacyjne i tereny do gier i zabaw | o | o | o | - | |
15 | Wewnętrzne oznakowania | o | o | o | o | |
16 | Pojemniki na śmieci | o | o | o | o | o |
III. Recepcja | ||||||
17 | Recepcja w odrębnym pomieszczeniu | o | o | o | o | |
18 | Personel recepcji na każdej zmianie powinien znać co najmniej jeden język obcy | o | o | |||
19 | Przechowalnia bagażu, pieniędzy i rzeczy wartościowych gości | o | o | o | o | |
IV. Świetlica | ||||||
20 | Świetlica | o4) | o4) | o5) | ||
V. Stanowiska obozowania | ||||||
21 | Minimalna powierzchnia 1 stanowiska w m2 | 60 | 60 | 50 | 40 | |
22 | Podłącza elektryczne (% ogólnej liczby stanowisk) | 50 | 40 | 30 | ||
23 | Ponumerowane stanowiska obozowania | o | ||||
24 | Wydzielone stanowiska lub grupy stanowisk obozowania | o | o | |||
25 | Zieleń odgradzająca stanowiska lub grupy stanowisk | o | o | |||
VI. Urządzenia higieniczno-sanitarne | ||||||
26 | Urządzenia sanitarne zlokalizowane nie dalej niż 100 m od stanowisk obozowania | o | o | o | o | |
27 | Umywalnie osobne dla kobiet i mężczyzn: | o | o | o | o | o6) |
- liczba użytkowników na 1 umywalkę | 20 | 20 | 20 | 33 | ||
- liczba użytkowników na 1 natrysk | 50 | 50 | 50 | 100 | ||
28 | Ustępy osobne dla kobiet i mężczyzn: | o | o | o | o | o7) |
- liczba użytkowników na 1 ustęp dla kobiet | 20 | 20 | 20 | 33 | ||
- liczba użytkowników na 1 ustęp dla mężczyzn | 25 | 25 | 33 | 50 | ||
- liczba użytkowników na 1 pisuar | 50 | 50 | 100 | 100 | ||
29 | Stanowisko do zlewu ustępów caravaningowych | o | o | |||
30 | Urządzenie do prania | o | o | |||
31 | Urządzenie do prasowania | o | o | |||
32 | Pomieszczenie do suszenia bielizny | o | o | |||
33 | Wyposażenie szczegółowe: | |||||
1) ściany WC i natrysków wyłożone glazurą | o | o | ||||
2) podłogi WC i natrysków wyłożone terakotą | o | o | ||||
3) urządzenia jednakowe i jednorodne | o | |||||
4) wieszaki na ręczniki i bieliznę | o | o | o | o | ||
5) lustra nad umywalkami i półki | o | o | o8) | o8) | ||
6) gniazda elektryczne 220 V | o | o8) | o8) | o8) | ||
VII. Usługi gastronomiczne | ||||||
34 | Stanowiska spożywania posiłków | o | o | o9) | ||
35 | Stanowiska do zmywania naczyń | o | o | o | o | |
36 | Zakład gastronomiczny | o | ||||
37 | Sklepik spożywczy i z artykułami higieniczno-sanitarnymi; nie obowiązuje, jeżeli sklep znajduje się bliżej niż 500 m | o | o | |||
VIII. Zaopatrzenie w wodę | ||||||
38 | Punkty poboru wody do picia i dla celów gospodarczych na stanowiskach lub grupach stanowisk obozowania | o | o | |||
39 | Punkty poboru wody do picia na terenie obozowiska | o | o | o | ||
40 | Ciepła woda bieżąca | o10) | o11) | o12) |
o - wymaganie obowiązuje
* kemping kategorii jedna gwiazdka
** kemping kategorii dwie gwiazdki
*** kemping kategorii trzy gwiazdki
**** kemping kategorii cztery gwiazdki
1) może być prowizoryczne
2) co najmniej apteczka,
3) parking nie obejmuje stałych miejsc postojowych, a jedynie miejsce na czas przyjmowania gości,
4) wyposażona w telewizor i prasę,
5) udostępnione zadaszone pomieszczenie,
6) dopuszcza się umywalnie zbiorowe typu rynnowego niezadaszone,
7) na terenach skanalizowanych ustępy spłukiwane wodą bieżącą, na terenach nieskanalizowanych - biotoalety,
8) co najmniej 1 na dwa stanowiska,
9) przynajmniej zadaszone stoły lub ławy na stanowiskach obozowania,
10) całą dobę,
11) co najmniej trzy razy dziennie, o ustalonych godzinach,
12) co najmniej dwa razy dziennie, o ustalonych godzinach.
Wymagania co do wyposażenia dla stałej bazy noclegowej na kempingach
Lp. | Wymagania | Kategorie kempingu | |||
**** | *** | ** | * | ||
Wyposażenie pokoju lub domku składającego się z więcej niż jednego pokoju | |||||
1 | Dopuszczalna liczba osób w każdym pokoju1) | 2 | 4 | 4 | 8 |
2 | Powierzchnia pokoju na 1 osobę w m2 | 5 | 4 | 3 | 2 |
3 | Wysokość pokoju co najmniej 2,2 m | o | o | o | o |
4 | Łóżka o wymiarach min. 90 x 200 cm | o | o | o | o |
5 | Oświetlenie górne | o | o | o | o |
6 | Oświetlenie przy łóżku | o | o | ||
7 | Pościel na każde łóżko | o | o | o | o2) |
8 | Dywan lub wykładzina | o | o | o | |
9 | Szafa | o | o | o3) | o3) |
10 | Stół | o | o | o | |
11 | Krzesła lub inne meble do siedzenia, jedno na osobę, lecz nie mniej niż dwa na pokój | o | o | o | o |
12 | Lustro | o | |||
13 | Telewizor i możliwość odbioru programów radiowych | o | |||
14 | Możliwość odbioru programów radiowych | o | |||
15 | Łazienka z WC i natryskiem z ciepłą i zimną wodą | o | o | ||
16 | Umywalka z ciepłą i zimną wodą oraz półką | o | o | o | |
17 | Ściany i podłogi w łazience wyłożone płytkami ceramicznymi lub podobnym materiałem nienasiąkliwym | o | o |
Objaśnienia znaków i odnośników:
o wymaganie obowiązuje
* kemping kategorii jedna gwiazdka
** kemping kategorii dwie gwiazdki
*** kemping kategorii trzy gwiazdki
**** kemping kategorii cztery gwiazdki
1) w przypadku domku wielopokojowego w każdym pokoju,
2) w przypadku braku pościeli - zdejmowany pokrowiec na materac, nadający się do prania,
3) dopuszcza się wieszaki.
ZAŁĄCZNIK Nr 4
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA DOMÓW WYCIECZKOWYCH
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA DOMÓW WYCIECZKOWYCH
Lp. | Wymagania | Kategorie | ||
I | II | III | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
I. Zagospodarowanie terenu | ||||
1 | Bezpośrednie wejście do hallu | o | o | |
2 | Parking lub możliwość parkowania maksymalnie 200 m od obiektu; w istniejących obiektach na terenie parków narodowych warunki parkowania na dotychczasowych zasadach | o | o | |
II. Instalacje w budynku | ||||
3 | Ogrzewanie zapewniające w zimie temperaturę co najmniej 19°C | o | o | o |
4 | Bieżąca ciepła i zimna woda | o | o | o |
III. Recepcja | ||||
5 | Hall recepcyjny z telefonem dostępnym dla gości | o | o | o |
6 | Kabiny telefoniczne | o | ||
7 | Przechowalnia pieniędzy, rzeczy wartościowych, bagażu i sprzętu turystycznego | o | o | o |
8 | Informacja turystyczna1) | o | o | o |
9 | Budzenie | o | o | o |
10 | Personel recepcji na każdej zmianie powinien znać przynajmniej jeden język obcy | o | ||
IV. Inne usługi | ||||
11 | Sprzedaż drobnych artykułów ( kosmetyki, pamiątki turystyczne itp.) | o | o | |
12 | Świetlica | o | o | |
13 | Stanowisko do prasowania wyposażone w żelazko | o | o | |
14 | Stanowisko do drobnych napraw sprzętu sportowego i turystycznego | o | o | o |
V. Część mieszkalna | ||||
15 | Minimalna powierzchnia pokoju w m2 (bez wyodrębnionych łazienki, WC, przedpokoju): | |||
1) 1 - osobowego | 9 | 8 | 8 | |
2) 2 - osobowego | 12 | 10 | 82) | |
3) 3 - osobowego | 15 | 13 | 122) | |
4) 4 - osobowego | 17 | 16 | 152) | |
5) większego niż 4-osobowy (powierzchnia 4-osobowego powiększona dodatkowo na każdą następną osobę o liczbę m2) | 2,5 | 2,5 | 2,52) | |
16 | Maksymalna liczba miejsc noclegowych w pokojach wieloosobowych | 8 | 12 | 20 |
17 | Urządzenia higieniczno-sanitarne w pokojach 1- i 2-osobowych(% pokoi): | |||
1) umywalka z bieżącą ciepłą i zimną wodą oraz z blatem lub półką | 100 | 50 | ||
2) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa oraz WC | 25 | 10 | ||
18 | Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne: | |||
1) umywalnie osobne dla kobiet i dla mężczyzn | o | o | o | |
2) z bieżącą ciepłą i zimną wodą | o | o | o | |
3) liczba m.n. przypadających na 1 umywalkę w umywalniach zbiorowych | 5 | 5 | 10 | |
4) liczba m.n. przypadających na 1 natrysk | 10 | 15 | 15 | |
5) WC osobne dla kobiet i osobne dla mężczyzn | o | o | o | |
6) liczba miejsc noclegowych przypadających na: | ||||
a) 1 WC damski | 10 | 15 | 20 | |
b) 1 WC męski | 10 | 15 | 20 | |
c) 1 pisuar w WC męskim | 25 | 30 | 35 | |
19 | Wyposażenie dodatkowe urządzeń higieniczno-sanitarnych: | |||
1) wieszaki na ręczniki i bieliznę osobistą | o | o | o | |
2) lustro nad umywalką i półka | o | o | o | |
3) oświetlenie nad lustrem | o | o | ||
4) gniazdo elektryczne uniwersalne z osłoną | o | o | o | |
5) kosz niepalny lub trudnopalny | o | o | o | |
20 | Meble w pokoju3): | |||
1) łóżko o wymiarach min. 80 x 190 cm | o | o | o | |
2) stół (minimum jeden dla 8 osób) | o | o | o | |
3) krzesła (1 na osobę, nie mniej niż 2 na pokój)4) | o | o | o | |
4) szafka, stolik lub półka przy każdym łóżku | o | o | o | |
5) szafa ubraniowa lub wnęka5) | o | o | ||
6) lustro | o | o | ||
7) kosz na śmieci niepalny lub trudnopalny i popielniczka | o | o | ||
8) lampka nocna (przy każdym łóżku w pokojach 1-4-osobowych) | o | o | ||
9) wieszak ścienny na okrycia wierzchnie | o | o | o | |
21 | Wyposażenie dodatkowe pokoju: | |||
1) radio (w pokojach 1- i 2- osobowych) | o | o | ||
2) dywan lub chodnik | o | o | ||
3) firanki, żaluzje lub rolety przepuszczające światło | o | o | ||
4) zasłony dzienne, żaluzje lub rolety zaciemniające | o | o | o | |
5) elementy dekoracyjne | o | o | ||
VI. Usługi gastronomiczne: | ||||
22 | Sprzedaż gorących napojów, także z automatów lub prowadzona przez recepcję | o | o | o |
23 | Wydzielona sala do przygotowywania posiłków we własnym zakresie i ich spożywania | o | o | o |
24 | Podawanie śniadań | o | o | |
25 | Jadłodajnia lub bar szybkiej obsługi | o | ||
26 | Restauracja | o |
o wymaganie obowiązuje
I dom wycieczkowy kategorii pierwszej
II dom wycieczkowy kategorii drugiej
III dom wycieczkowy kategorii trzeciej
m.n. miejsce noclegowe
1) udzielanie informacji o imprezach turystycznych i kulturalnych, wyposażenie recepcji w rozkłady jazdy, plany miast i mapy regionów, książkę telefoniczną itp.,
2 dopuszcza się łóżka piętrowe przy wysokości pokoju co najmniej 2,5 m; powierzchnia pokoju może być wówczas zmniejszona o 20%,
3) w kategorii I jednolity komplet o wysokiej jakości,
4) w pokojach więcej niż 4-osobowych dopuszcza się ławy,
5) w pokojach 1 -4 -osobowych - szafa ubraniowa, w pokojach więcej niż 4-osobowych po jednym zamykanym segmencie na ubranie i bieliznę o powierzchni co najmniej 0,25 m2 na osobę.
ZAŁĄCZNIK Nr 5
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA SCHRONISK MŁODZIEŻOWYCH
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA SCHRONISK MŁODZIEŻOWYCH
Lp. | Wymagania | Kategorie | ||
I | II | III | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
I. Wymagania ogólne | ||||
1 | Samodzielny budynek lub wydzielona część budynku | o | o | |
2 | Pomieszczenia noclegowe organizowane doraźnie (w internacie, w izbach lekcyjnych itp.) | o | ||
3 | Bieżąca zimna i ciepła woda przez całą dobę | o | o | |
4 | Bieżąca zimna woda całą dobę i ciepła woda o ustalonych porach rano i wieczorem | o | ||
5 | Ogrzewanie zapewniające utrzymanie temperatury 19°C | o | o | o |
6 | Świetlica wyposażona w odpowiednie materiały i sprzęt | o1) | o2) | |
7 | Przechowywanie pieniędzy, przedmiotów wartościowych, bagażu i sprzętu turystycznego | o | o | o |
8 | Pomieszczenie do suszenia odzieży | o | o | o |
9 | Apteczka zaopatrzona w leki i artykuły sanitarne | o | o | o |
II. Część mieszkalna | ||||
10 | Minimalna powierzchnia sypialni na jedną osobę w m2: | |||
1) przy łóżkach jednopoziomowych | 2,5 | 2,5 | 2,5 | |
2) przy łóżkach piętrowych | 1,5 | 1,5 | 1,5 | |
11 | Minimalny % miejsc noclegowych w salach mniejszych niż 8-osobowe | 50 | ||
12 | Urządzenia higieniczno-sanitarne (maksymalna liczba miejsc noclegowych na 1 urządzenie)3): | |||
1) umywalka z blatem lub półką i lustrem | 5 | 10 | 15 | |
2) natryski | 15 | 15 | ||
3)WC | 15 | 15 | 15 | |
13 | Wyposażenie pokoju: | |||
1) łóżka lub stelaże wyposażone w materace | o | o | o | |
2) na osobę: poduszka, kołdra lub 2 koce | o | o | o | |
3) bielizna pościelowa | o | o | o | |
4) szafy ubraniowe | o | |||
5) szafy ubraniowe lub wieszaki | o | o | ||
6) szafki nocne lub półki przy każdym łóżku | o | o | ||
7) stół | o | o | o | |
8) krzesła lub taborety (po jednym na osobę), lub ławy | o | o | o | |
9) lustro i kosz na śmieci | o | o | o | |
III. Część gastronomiczna | ||||
14 | Kuchnia samoobsługowa 4) | o | o | |
15 | Jadalnia | o5) | o6) | |
IV. Kwalifikacje personelu | ||||
16 | Kierownik obiektu - kwalifikacje wymagane od kierownika placówki wypoczynku dzieci i młodzieży | o | o |
o wymaganie obowiązuje
I schronisko młodzieżowe kategorii pierwszej
II schronisko młodzieżowe kategorii drugiej
III schronisko młodzieżowe kategorii trzeciej
1) wyposażona w telewizor oraz jedno z urządzeń typu magnetofon, rzutnik, aparat projekcyjny lub wideo, a także inny sprzęt do gier i zabaw,
2) wyposażona w sprzęt do gier i zabaw,
3) w obiektach nowych wskaźniki urządzeń higieniczno-sanitarnych powinny być zgodne z warunkami technicznymi dla obiektów zamieszkania zbiorowego,
4) wyposażona w sprzęt kuchenny (płyty do gotowania, garnki, czajniki, patelnie, lodówkę itp.),
5) zaopatrzona w sprzęt stołówkowy (stoły, krzesła lub ławy, talerze głębokie i płytkie, łyżki, widelce, noże, szklanki, kubki itp.),
6) zaopatrzona jak w odnośniku5); w mniejszych schroniskach może spełniać dodatkowo funkcję świetlicy.
ZAŁĄCZNIK Nr 6
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA SCHRONISK
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA SCHRONISK
Lp. | Wymagania | |
1 | 2 | 3 |
I. Instalacje w budynku | ||
1 | Ogrzewanie zapewniające utrzymanie w pomieszczeniach noclegowych i świetlicy temperatury 18°C | o |
2 | Bieżąca zimna i ciepła woda1) | o |
II. Recepcja | ||
3 | Telefon dostępny dla gości | o |
4 | Przechowywanie pieniędzy, przedmiotów wartościowych, bagażu i sprzętu turystycznego | o |
5 | Informacja turystyczna2) | o |
III. Inne usługi | ||
6 | Sprzedaż podstawowych drobnych artykułów higienicznych i kosmetycznych, słodyczy, pamiątek | o |
7 | Możliwość suszenia odzieży we wskazanym miejscu | o |
8 | Stanowisko umożliwiające dokonanie drobnych napraw sprzętu turystycznego, czyszczenie odzieży i sprzętu | o |
IV. Część mieszkalna | ||
9 | Minimalna powierzchnia pokoju w m2 (bez wyodrębnionych: łazienki, WC i przedpokoju)3): | |
1) 1 - osobowego | 5 | |
2) 2 - osobowego | 7 | |
3) 3 - osobowego | 9 | |
4) 4 - osobowego | 12 | |
5) większego niż 4 - osobowy ( powierzchnia 4-osobowego plus 2,5 m2 dodatkowo na każdą następną osobę) | o | |
10 | Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne (liczba miejsc noclegowych na jedno urządzenie)4): | |
1) umywalka z lustrem i półką | 20 | |
2) WC | 20 | |
3) natrysk | 35 | |
4) wieszaki na ręczniki i bieliznę osobistą | o | |
11 | Meble w pokoju: | |
1) łóżko5) | o | |
2) stół | o | |
3) krzesło lub taboret6)(1 na osobę) | o | |
4) stolik lub półka (przy każdym łóżku) | o | |
5) szafa ubraniowa lub wnęka7) | o | |
6) kosz na śmieci niepalny | o | |
7) wieszaki na okrycia wierzchnie | o | |
V. Usługi gastronomiczne | ||
12 | Jadłodajnia oferująca posiłki typu barowego | o |
13 | Stanowisko do przyrządzania i spożywania posiłków oraz do zmywania naczyń | o |
o wymaganie obowiązuje
1) ciepła woda minimum dwie godziny rano i dwie godziny wieczorem, o ustalonej porze,
2) informacja turystyczna, w tym tablica zawierająca zwięzły opis szlaków prowadzących do sąsiednich schronisk oraz miejscowości, zasadniczo w formie mapy lub schematu, informacja o rozkładzie jazdy komunikacji publicznej z najbliższej miejscowości (przystanku, stacji), informacja o grożących niebezpieczeństwach i zasadach wzywania pomocy,
3) dopuszcza się łóżka piętrowe przy wysokości pokoju min. 2,5 m; powierzchnia pokoju może być wówczas mniejsza o 20%,
4) z wyjątkiem miejsc w pokojach mających te urządzenia; w obiektach nowych wskaźniki urządzeń higieniczno-sanitarnych powinny być zgodne z warunkami technicznymi dla obiektów zamieszkania zbiorowego,
5) dopuszcza się stelaż wyposażony w materac ze zdejmowanym pokrowcem nadającym się do prania
6) dopuszcza się ławy,
7) w pokojach większych niż 2-osobowe po 1 segmencie na ubrania i bieliznę o powierzchni co najmniej 0,25 m2 na osobę.
ZAŁĄCZNIK Nr 7
14 MINIMALNE WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA DLA INNYCH OBIEKTÓW, W KTÓRYCH ŚWIADCZONE SĄ USŁUGI HOTELARSKIE
14 MINIMALNE WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA DLA INNYCH OBIEKTÓW, W KTÓRYCH ŚWIADCZONE SĄ USŁUGI HOTELARSKIE
Lp. | Wymagania |
1 | 2 |
I. Dla wynajmowania miejsc na ustawienie namiotów i przyczep samochodowych | |
1 | Teren obozowiska wyrównany, suchy, ukształtowany w sposób zapewniający odprowadzenie wód opadowych i uprzątnięty z przedmiotów mogących zagrażać bezpieczeństwu |
2 | Punkt poboru wody do picia1) i potrzeb gospodarczych |
3 | Miejsce wylewania nieczystości płynnych odpowiednio zabezpieczone i oznakowane |
4 | Pojemnik na śmieci i odpady stałe, regularnie opróżniany |
5 | Ustęp utrzymywany w czystości |
II. Dla wynajmowania miejsc w namiotach, przyczepach mieszkalnych, domkach turystycznych i obiektach prowizorycznych | |
6 | Stanowiska dla namiotów i przyczep mieszkalnych oraz dojścia do stanowisk utwardzone |
7 | Oświetlenie dojść do stanowisk i obiektów higieniczno-sanitarnych |
8 | Półka lub stelaż na rzeczy osobiste |
9 | Oddzielne łóżka lub łóżka polowe dla każdego korzystającego z namiotu, w odległości nie mniejszej niż 30 cm pomiędzy łóżkami |
III. Dla wynajmowania miejsc i świadczenia usług w budynkach stałych | |
10 | Ogrzewanie - w całym obiekcie w miesiącach X-IV, temperatura minimum 18°C |
11 | Instalacja sanitarna: zimna woda przez całą dobę i dostęp do ciepłej wody2) |
12 | Maksymalna liczba osób przypadających na jeden w.h.s. - 15 |
13 | Wyposażenie podstawowe w.h.s.: |
1) natrysk lub wanna | |
2) umywalka z blatem lub półką i wieszakiem na ręcznik | |
3) WC | |
4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniem | |
5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną | |
6) pojemnik na śmieci (niepalny lub trudno palny) | |
7) dozownik do płynnego mydła i ręczniki papierowe | |
IV. Dla wynajmowania miejsc noclegowych w pomieszczeniach wspólnych (salach) | |
14 | Powierzchnia sal nie mniejsza niż 2,5 m2 - na jedną osobę (przy łóżkach piętrowych 1,5 m2) |
15 | Wyposażenie sal sypialnych: |
1) łóżka jednoosobowe o wymiarach minimum 80 x 190 cm | |
2) oddzielne zamykane szafki dla każdej osoby | |
3) stół | |
4) krzesła lub taborety (1 na osobę) lub ławy | |
5) wieszaki na odzież wierzchnią | |
6) lustro | |
7) oświetlenie ogólne | |
16 | Dostęp do w.h.s. jak w lp. 12 i 13 |
V. Dla wynajmowania samodzielnych pokoi | |
17 | Powierzchnia mieszkalna w m2: |
1) pokój 1- i 2-osobowy - 6 m2 | |
2) pokój większy niż 2-osobowy - dodatkowo 2 m2 na każdą następną osobę3) | |
18 | Zestaw wyposażenia meblowego: |
1) łóżka jednoosobowe o wymiarach minimum 80 x 190 cm lub łóżka dwuosobowe o wymiarach minimum 120 x 190 cm | |
2) nocny stolik lub półka przy każdym łóżku | |
3) stół lub stolik | |
4) krzesło lub taboret (1 na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój), lub ława | |
5) wieszak na odzież oraz półka lub stelaż na rzeczy osobiste | |
19 | Pościel dla jednej osoby: |
1) kołdra lub dwa koce | |
2) poduszka | |
3) poszwa | |
4) poszewka na poduszkę | |
5) prześcieradło | |
20 | Oświetlenie - minimum jeden punkt świetlny o mocy 60 W |
21 | Zasłony okienne zaciemniające |
22 | Dostęp do w.h.s. jak w lp. 12 i 13 |
23 | Kosz na śmieci niepalny lub trudno palny |
Objaśnienia odnośników i skrótów:
1) Dopuszcza się miejsca biwakowania przy szlakach wodnych bez punktu poboru wody do picia.
2) Minimum dwie godziny rano i dwie godziny wieczorem o ustalonych porach.
3) W pomieszczeniach o wysokości co najmniej 2,5 m dopuszcza się łóżka piętrowe - powierzchnia pokoju może zostać zmniejszona o 20%.
w.h.s. - węzeł higieniczno-sanitarny.
ZAŁĄCZNIK Nr 8
15 MINIMALNE WYMAGANIA W ZAKRESIE DOSTOSOWANIA OBIEKTÓW HOTELARSKICH DO POTRZEB OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH
15 MINIMALNE WYMAGANIA W ZAKRESIE DOSTOSOWANIA OBIEKTÓW HOTELARSKICH DO POTRZEB OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH
Lp. | Rodzaj wymagania |
1 | 2 |
1 | W obiektach powyżej 50 j.m. co najmniej jedna j.m. powinna być dostosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych w sposób określony w lp. 7-9, a dla każdych kolejnych rozpoczętych 100 j.m. powyżej 100 j.m. co najmniej jedna |
2 | Ogólnodostępne elementy wyposażenia obiektu, takie jak urządzenia komunikacji wewnętrznej, przyciski i wyłączniki powinny być umieszczane na wysokości 90-110 cm, umożliwiającej swobodne korzystanie osobom poruszającym się na wózku |
3 | Co najmniej jeden telefon ogólnodostępny przystosowany do korzystania przez osoby niepełnosprawne, umieszczony na wysokości 90-110 cm, umożliwiającej swobodne korzystanie osobom poruszającym się na wózku |
4 | Co najmniej jedno stanowisko recepcyjne powinno dysponować ladą o wysokości nieprzekraczającej 90 cm, z podjazdem o wysokości min. 67 cm lub powinno być wydzielone osobne stanowisko obsługi osób poruszających się na wózkach |
5 | W salach gastronomicznych i wielofunkcyjnych należy przystosować miejsca umożliwiające korzystanie z usług osobom na wózkach |
6 | Przyciski sterujące windami powinny być opisane w sposób czytelny dla niewidzących, a windy wyposażone w sygnalizację dźwiękową |
7 | J.m., o których mowa w lp. 1, powinny zostać wyposażone w poręcze i uchwyty ułatwiające korzystanie z urządzeń higieniczno-sanitarnych |
8 | Wyłączniki światła, sygnalizacja przywoławcza, telefon i sterowanie telewizorem powinny być dostępne z łóżka |
9 | W j.m., o których mowa w lp. 1, należy zapewnić umeblowanie umożliwiające korzystanie osobom poruszającym się na wózkach, w tym wysokość podjazdu min. 67 cm pod płytę stołu, biurka i umywalki |
2) Kempingi, niezależnie od wymagań dla budynków usytuowanych na ich terenie, powinny spełniać następujące wymagania dodatkowe:
Lp. | Rodzaj wymagania |
1 | 2 |
1 | Należy zapewnić co najmniej 2 stanowiska obozowania dla osób niepełnosprawnych położone w najbliższej odległości od urządzeń ogólnodostępnych |
2 | Parking przy recepcji powinien posiadać stanowisko postojowe dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych |
3 | Stanowiska obozowania dla osób niepełnosprawnych powinny dysponować dojazdem dla samochodów |
4 | Ciągi komunikacyjne powinny zostać utwardzone, posiadać szerokość co najmniej 180 cm i umożliwiać dostęp ze stanowisk dla osób niepełnosprawnych do wszystkich urządzeń ogólnodostępnych |
5 | Co najmniej jeden ustęp powinien być dostępny dla osoby na wózku |
3. Nie wymagają dostosowywania do potrzeb osób niepełnosprawnych:
1) schroniska górskie pozbawione dojazdu drogą publiczną;
2) schroniska młodzieżowe i domy wycieczkowe mające mniej niż 150 miejsc noclegowych.
______
Objaśnienie:
j.m. - jednostki mieszkalne.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »