§ 9. - Obiekty hotelarskie i inne obiekty, w których są świadczone usługi hotelarskie.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.66.665

Akt utracił moc
Wersja od: 21 września 2002 r.
§  9. 8
 
1.
Kontroli, o której mowa w § 8, dokonuje osoba legitymująca się pisemnym upoważnieniem organu uprawnionego do kontroli.
2.
Wykonywanie czynności kontrolnych powinno odbywać się w obecności kierownika kontrolowanego obiektu hotelarskiego lub osoby upoważnionej do zastępowania go, z zastrzeżeniem ust. 2a.
2a.
W przypadku nieobecności kierownika lub osoby upoważnionej do zastępowania go można wykonywać wyłącznie te czynności kontrolne, o których terminie przeprowadzenia uprzednio powiadomiono kierownika obiektu.
3.
Z przebiegu kontroli sporządza się protokół. Protokół podpisuje osoba kontrolująca oraz kierownik obiektu lub osoba zastępująca go, które mogą zgłosić do protokołu swoje uwagi.
4.
Organ kontrolujący przekazuje odpis protokołu organowi prowadzącemu ewidencję obiektu.
5.
Jeżeli wyniki przeprowadzonej kontroli obiektu hotelarskiego wskazują na to, że zachodzą przesłanki zmiany rodzaju, do którego obiekt został zaszeregowany, lub obniżenia nadanej mu kategorii, wojewoda dokonuje ponownej oceny obiektu, z zastrzeżeniem ust. 6.
6.
Wojewoda może odstąpić od ponownej oceny obiektu, o której mowa w ust. 5, jeżeli przedsiębiorca wyraził zgodę na zmianę rodzaju, do którego obiekt został zaszeregowany, lub obniżenie nadanej mu kategorii.
8 § 9 zmieniony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 8 sierpnia 2002 r. (Dz.U.02.142.1190) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 21 września 2002 r.