Normy wyżywienia przysługujące funkcjonariuszom Służby Ochrony Państwa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2019.930

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI 1
z dnia 9 maja 2019 r.
w sprawie norm wyżywienia przysługujących funkcjonariuszom Służby Ochrony Państwa

Na podstawie art. 149 ust. 5 ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o Służbie Ochrony Państwa (Dz. U. z 2019 r. poz. 828) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
normy wyżywienia;
2)
przypadki, w których normy wyżywienia mogą zostać podwyższone;
3)
wartości pieniężne norm wyżywienia oraz sposób ich corocznej waloryzacji.
1. 
Ustala się następujące normy wyżywienia:
1)
zasadniczą normę wyżywienia - "SZ";
2)
dodatkową normę wyżywienia - "DU";
3)
normę napojów - "N".
2. 
Ilość produktów żywnościowych dla norm wyżywienia jest określona w załączniku do rozporządzenia.
Zasadnicza norma wyżywienia "SZ" przysługuje w naturze funkcjonariuszowi Służby Ochrony Państwa, zwanemu dalej "funkcjonariuszem":
1)
w pełnej wysokości w przypadkach, o których mowa w art. 149 ust. 2 pkt 1-4, 6 i 7 ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o Służbie Ochrony Państwa, zwanej dalej "ustawą";
2)
w wysokości podwyższonej w przypadku, o którym mowa w art. 149 ust. 2 pkt 5 ustawy.
Zasadnicza norma wyżywienia "SZ" składa się z trzech posiłków odpowiadających procentowej wartości pieniężnej w następujących proporcjach:
1)
śniadanie - 25%;
2)
obiad - 50%;
3)
kolacja - 25%.
W przypadku, o którym mowa w art. 149 ust. 2 pkt 8 ustawy, funkcjonariuszowi przysługuje w naturze dodatkowa norma wyżywienia "DU" określona w § 9 pkt 3.
W przypadkach, o których mowa w art. 149 ust. 2 pkt 4, 6 i 7 ustawy, funkcjonariuszowi przysługuje dodatkowa norma wyżywienia "DU" w naturze określona w § 9 pkt 4.
Osobom powołanym do odbycia ćwiczeń w jednostce przewidzianej do militaryzacji przysługuje:
1)
zasadnicza norma wyżywienia "SZ", jeżeli czas ćwiczeń wynosi ponad 12 godzin;
2)
75% zasadniczej normy wyżywienia "SZ", jeżeli czas ćwiczeń wynosi od 8 do 12 godzin;
3)
35% zasadniczej normy wyżywienia "SZ", jeżeli czas ćwiczeń wynosi od 4 do 8 godzin.
1. 
W przypadku braku możliwości zapewnienia funkcjonariuszom wyżywienia w naturze w jednostkach organizacyjnych podległych ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych dopuszcza się wyżywienie funkcjonariuszy w placówkach gastronomicznych.
2. 
W przypadku, o którym mowa w ust. 1, normę wyżywienia podwyższa się.
 Wartości pieniężne norm wyżywienia wynoszą:
1)
zasadnicza norma wyżywienia "SZ" - 18 zł;
2)
dodatkowa norma wyżywienia "DU" - 7 zł;
3)
dodatkowa norma wyżywienia "DU" w wysokości 150% - 11 zł;
4)
dodatkowa norma wyżywienia "DU" w wysokości 50% - 4 zł;
5)
norma napojów "N" - 3 zł.
Wartości pieniężne norm wyżywienia podlegają corocznej waloryzacji o średnioroczny wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem ogłoszony przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, na podstawie art. 94 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2018 r. poz. 1270 i 2245 oraz z 2019 r. poz. 39, 730 i 752). Podstawę waloryzacji stanowią wartości pieniężne norm wyżywienia w roku poprzedzającym rok, w którym nastąpiła waloryzacja.
Przepisy rozporządzenia w zakresie norm wyżywienia, przypadków, w których normy wyżywienia mogą zostać podwyższone oraz wartości pieniężnych norm wyżywienia, mają zastosowanie od dnia 2 lutego 2019 r.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia. 3

ZAŁĄCZNIK

ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DLA NORM WYŻYWIENIA "SZ", "DU" I "N"

Lp.Nazwa grupy produktów żywnościowychNorma wyżywienia w ciągu doby (w gramach na osobę)
"SZ""DU""N"
12345
1Strączkowe27-
2Zbożowe73-
3Pieczywo670100
4Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso29285
5Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec19-
6Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej10-
7Mleko i przetwory w przeliczeniu na mleko790400
8Masło i śmietana w przeliczeniu na masło4620
9Jaja (g/szt.)25/0,525/0,5
10Ryby i przetwory w przeliczeniu na tusze ryb morskich58-
11Ziemniaki700-
12Warzywa i owoce bogate w witaminę C132100
13Warzywa i owoce bogate w karoten160100
14Inne warzywa i owoce365400
15Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier732020*)
16Woda mineralna (1)--1,5
17Herbata lub kawa--5*)
*) W przypadku wydawania produktu żywnościowego w postaci gorącego napoju.
1 Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji kieruje działem administracji rządowej - sprawy wewnętrzne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 10 stycznia 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji (Dz. U. poz. 97 i 225).
2 § 9 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 31 grudnia 2019 r. (Dz.U.2019.2563) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2020 r.
3 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 2 czerwca 2015 r. w sprawie otrzymywania wyżywienia przez funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu (Dz. U. poz. 862), które utraciło moc na podstawie art. 389 ust. 1 ustawy z dnia 8 grudnia 2017 r. o Służbie Ochrony Państwa (Dz. U. z 2019 r. poz. 828).