Normy wyżywienia i przypadki, w których funkcjonariusz Służby Kontrwywiadu Wojskowego otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2014.687 t.j.
Akt obowiązujący Wersja od: 27 maja 2014 r.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 26 września 2006 r.
w sprawie norm wyżywienia i przypadków, w których funkcjonariusz Służby Kontrwywiadu Wojskowego otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie
Na podstawie art. 48 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2006 r. o służbie funkcjonariuszy Służby Kontrwywiadu Wojskowego oraz Służby Wywiadu Wojskowego (Dz. U. Nr 104, poz. 710, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa normy wyżywienia i przypadki, w których funkcjonariusz Służby Kontrwywiadu Wojskowego otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie, wysokość równoważnika pieniężnego, sposób ustalania wartości pieniężnej równoważnika, warunki i tryb jego wypłacania, a także organy właściwe w tych sprawach.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
zasadniczej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych przysługującą funkcjonariuszowi w ciągu doby;2)
dodatkowej normie wyżywienia - należy przez to rozumieć ilość środków spożywczych lub napoju, przysługującą funkcjonariuszowi w ciągu doby, jako uzupełnienie zasadniczej normy wyżywienia albo jako oddzielny posiłek lub porcja napoju;3)
wartości pieniężnej normy wyżywienia - należy przez to rozumieć wartość produktów spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczej lub dodatkowej normy wyżywienia;4)
ćwiczeniach w garnizonie - należy przez to rozumieć zajęcia szkoleniowe połączone z przebywaniem funkcjonariuszy w miejscach pełnienia służby.1.
Funkcjonariuszom Służby Kontrwywiadu Wojskowego, zwanym dalej "funkcjonariuszami", przysługuje nieodpłatnie wyżywienie według następujących rodzajów norm wyżywienia:1)
zasadniczych:a)
podstawowej - 010,b)
szkoleniowej - 020,c)
specjalnej - 030,d)
operacyjnej - 040 lub 044;2)
dodatkowych:a)
ogólnej - 110,b)
chleba - 111,c)
napoju - 160;3)
polowych paczkowanych:a)
indywidualnej suchej - S,b)
skoncentrowanej lądowej - PS-ląd,c)
skoncentrowanej morskiej - PS-m.2.
Skład ilościowy i asortyment produktów spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.3.
Skład ilościowy i asortyment produktów spożywczych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, określają normy wojskowe ustanowione przez Ministra Obrony Narodowej.1.
Funkcjonariusze uprawnieni do wyżywienia według różnych norm otrzymują wyżywienie według jednakowej dla wszystkich normy, jeżeli ich wyżywienie jest przygotowywane w jednej stołówce, a warunki techniczno-organizacyjne uniemożliwiają przygotowywanie posiłków według różnych norm.2.
Jeżeli norma wyżywienia jest niższa od przysługującej, funkcjonariuszowi wydaje się uzupełniający posiłek, odpowiadający różnicy wartości pieniężnych tych norm.3.
Funkcjonariuszom przysługuje wyżywienie w ilości podwójnej zasadniczej normy wyżywienia:1)
w przypadkach uniemożliwiających stawienie się w miejscu wydawania posiłków - do 48 godzin;2)
w warunkach uzasadnionych względami organizacyjnymi - stosownie do decyzji Szefa Służby Kontrwywiadu Wojskowego lub osoby przez niego upoważnionej.4.
Normy wyżywienia w formie posiłków lub suchego prowiantu, niewykorzystane w terminie przeznaczonym na ich realizację, nie podlegają wydaniu.
Funkcjonariuszom, którzy biorą bezpośredni udział w ćwiczeniach prowadzonych z udziałem funkcjonariuszy lub żołnierzy państw obcych, przysługuje wyżywienie według norm, standardów jakościowych i organizacyjnych ustalonych dla funkcjonariuszy lub żołnierzy tych państw, jeżeli są one korzystniejsze od norm wyżywienia, o których mowa w tych przepisach.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej - 020 przysługuje funkcjonariuszom:
1)
wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej - w dniach wykonywania obowiązków służbowych;2)
w czasie:a)
ćwiczeń w garnizonie trwających ponad 10 godzin - w wymiarze do 50% tej normy, lub ponad 14 godzin - w pełnym wymiarze tej normy,b)
ćwiczeń poza garnizonem i rekonesansów,c)
przebywania na poligonach i zgrupowaniach szkoleniowych,d)
udziału w zwalczaniu klęsk żywiołowych i likwidacji ich skutków, działaniach antyterrorystycznych, akcjach poszukiwawczych oraz ratowaniu życia ludzkiego, a także w oczyszczaniu terenów z materiałów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego oraz ich unieszkodliwianiu;3)
w czasie szkolenia w miejscowości zamieszkania - pod warunkiem zakwaterowania na terenie jednostki organizacyjnej Służby Kontrwywiadu Wojskowego prowadzącej szkolenie;4)
skierowanym na szkolenie do miejscowości niebędącej ich miejscem zamieszkania - w dniach przebywania w tej miejscowości;5)
sportowcom;6)
wyznaczonym do pełnienia służby w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych - przed wyjazdem w czasie pobytu w ośrodku przygotowującym do służby w misji pokojowej, od dnia rozpoczęcia przygotowania poza rejonem stacjonowania jednostki organizacyjnej Służby Kontrwywiadu Wojskowego, w której pełnią służbę, do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej;7)
wyznaczonym do pełnienia służby jako obserwatorzy lub osoby posiadające status obserwatorów w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych i sił wielonarodowych albo na stanowiska służbowe w polskich przedstawicielstwach wojskowych przy organizacjach międzynarodowych, przy międzynarodowych dowództwach wojskowych i w ich strukturach organizacyjnych - w czasie przewozu, w związku z rozpoczęciem i zakończeniem służby:a)
z kraju do miejsca pełnienia służby - od dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej,b)
z powrotem do kraju z miejsca pełnienia służby - do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej- w wymiarze 200% tej normy.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej - 020 przysługuje również funkcjonariuszom:
1)
zajmującym stanowiska służbowe bezpośrednio związane z organizacją żywienia funkcjonariuszy i sprawującym nad nią merytoryczny nadzór lub zastępującym w pełnieniu tych obowiązków - w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych;2)
zajmującym stanowiska służbowe kierowników i zastępców kierowników stołówek - w formie posiłków wydawanych w czasie pełnienia obowiązków służbowych;3)
sprawującym nadzór nad spożywaniem posiłków przez podległych funkcjonariuszy - obiad według normy wyżywienia przysługującej tym funkcjonariuszom;4)
pełniącym nieetatowe całodobowe służby lub dyżury;5)
lekarzom pełniącym służbę w jednostkach prowadzących gospodarkę kuchenną kontrolującym jakość posiłków, w których nie wyznacza się dobowych dyżurów lekarskich - w formie jednego posiłku dziennego.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej - 020 przysługuje funkcjonariuszom, w wymiarze 200% tej normy, w przypadku wykonywania zadań służbowych na terenie garnizonu w warunkach uniemożliwiających korzystanie z posiłków w stołówkach.
1.
Funkcjonariuszom przysługuje uroczysty posiłek przygotowywany według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej - 020:1)
w dniu wręczenia sztandaru, nadania imienia patrona jednostce organizacyjnej Służby Kontrwywiadu Wojskowego i oficjalnego rozwiązania jednostki;2)
w dniu inauguracji kursu trwającego powyżej 3 miesięcy;3)
w dniu przysięgi;4)
w dniach ustalonych przez Szefa Służby Kontrwywiadu Wojskowego.2.
Funkcjonariuszowi przysługuje uroczysty posiłek w przypadku uczestnictwa przez niego w uroczystościach, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia specjalnej - 030 przysługuje sportowcom delegowanym na zgrupowania i zawody o randze ogólnokrajowej.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040 przysługuje:
1)
funkcjonariuszom:a)
wchodzącym w skład załóg okrętów podwodnych - w czasie rejsów,b)
uczestniczącym w ćwiczeniach odbywanych w kraju wspólnie z funkcjonariuszami lub żołnierzami państw obcych,c)
wyznaczonym do pełnienia służby w składzie polskich kontyngentów wojskowych w misjach pokojowych organizacji międzynarodowych lub sił wielonarodowych oraz w kwaterach głównych, dowództwach i sztabach tych misji - od następnego dnia po przekroczeniu granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej do dnia jej przekroczenia w drodze powrotnej,d)
skierowanym poza granice Państwa w celu udziału w:–
konflikcie zbrojnym lub dla wzmocnienia sił państwa lub państw sojuszniczych,–
ćwiczeniach,–
szkoleniu,–
akcjach ratowniczych, poszukiwawczych, humanitarnych i antyterrorystycznych,–
przedsięwzięciach reprezentacyjnych;2)
sportowcom delegowanym na zgrupowania i zawody o randze międzynarodowej.
Wyżywienie według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 044, składającej się z produktów utrwalonych, konserw i koncentratów spożywczych, przysługuje w zamian za wyżywienie według normy wyżywienia - 040, w całości lub w formie wybranych posiłków, funkcjonariuszom, o których mowa w § 11 pkt 1 lit. c i d.
Wyżywienie według dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110 w formie posiłków przysługuje funkcjonariuszom:
1)
wchodzącym w skład załóg okrętów wojennych i pomocniczych jednostek pływających Marynarki Wojennej, w czasie:a)
rejsów, pływania po akwenach portowych trwającego co najmniej cztery godziny i pełnienia dyżurów bojowych w porcie - w wymiarze 100% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej - 020,b)
rejsów poza Morze Bałtyckie oraz wizyt w portach zagranicznych - w wymiarze 70% tej normy, niezależnie od wyżywienia, o którym mowa w lit. a,c)
rejsów okrętów podwodnych - w wymiarze 70% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040;2)
instruktorom wychowania fizycznego ośrodka szkoleniowego - w dniach prowadzenia zajęć - w wymiarze 100% tej normy;3)
etatowym mechanikom-kierowcom, w dniach obsługi sprzętu - w wymiarze 40% tej normy;4)
wykonującym zadania określone w § 6 pkt 2 lit. b-d - w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej - 020;5)
biorącym udział w uroczystych posiłkach, o których mowa w § 9 - w wymiarze 40% tej normy, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia szkoleniowej - 020.
Dodatkowa norma chleba - 111 przysługuje wyłącznie jako uzupełnienie norm wyżywienia, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 3 lit. b i c.
1.
Napój, według dodatkowej normy napoju - 160, w ilości i rodzaju niezbędnych do zaspokojenia potrzeb, przysługuje funkcjonariuszom w dniach wykonywania obowiązków służbowych:1)
w pomieszczeniach zamkniętych, w których temperatura, spowodowana warunkami techniczno-technologicznymi i lokalowymi oraz atmosferycznymi, przekracza 28°C;2)
na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C lub poniżej 10°C;3)
o których mowa w § 6 pkt 2 lit. d.2.
Napój w wymiarze 166% dodatkowej normy napoju - 160 przysługuje funkcjonariuszom, o których mowa w § 11 pkt 1 lit. b-d, jako uzupełnienie wyżywienia według zasadniczej normy wyżywienia operacyjnej - 040, z wyjątkiem wyżywienia według normy - 044.
Funkcjonariusze, którym przysługuje wyżywienie z kilku tytułów, otrzymują wyżywienie tylko z jednego tytułu, według najkorzystniejszej dla siebie zasadniczej normy wyżywienia oraz jednego najkorzystniejszego wymiaru z przysługujących wymiarów dodatkowej normy wyżywienia ogólnej - 110.
Funkcjonariuszom pełniącym służbę w kraju, skierowanym w podróż służbową poza granicami kraju, na studia lub naukę albo kurs za granicą nie przysługuje, za okres ich odbywania, bezpłatne wyżywienie w kraju.
1.
Funkcjonariusz, któremu nie wydano wyżywienia w naturze, otrzymuje w zamian równoważnik pieniężny.2.
Równoważnik pieniężny przyznaje odpowiednio Szef Służby Kontrwywiadu Wojskowego, kierownik jednostki organizacyjnej Służby Kontrwywiadu Wojskowego lub osoba przez nich upoważniona.1.
Wysokość równoważnika pieniężnego odpowiada wartości pieniężnej normy wyżywienia i wynosi dla:1)
zasadniczej normy wyżywienia:a)
podstawowej: 010 - 14,67 zł,b)
szkoleniowej: 020 - 15,69 zł,c)
specjalnej: 030 - 21,11 zł,d)
operacyjnej: 040 - 22,79 zł;2)
dodatkowych norm wyżywienia:a)
ogólnej: 110 - 5,88 zł,b)
chleba: 111 - 1,40 zł,c)
napoju: 160 - 1,10 zł.2.
Wartość pieniężną równoważnika ustala się na podstawie wartości produktów spożywczych, w średnich cenach zakupu, wchodzących w skład zasadniczych lub dodatkowych norm wyżywienia.
Równoważnik pieniężny przysługuje funkcjonariuszowi:
1)
pełniącemu służbę bądź wykonującemu zadania w warunkach uniemożliwiających korzystanie z wyżywienia przysługującego mu w naturze, z wyjątkiem funkcjonariusza uczestniczącego w ćwiczeniach, kursach i szkoleniach wszystkich typów;2)
wyznaczonemu do pełnienia służby jako obserwator wojskowy lub osoba posiadająca status obserwatora wojskowego w misji pokojowej organizacji międzynarodowej lub sił wielonarodowych albo na stanowisku służbowym w polskim przedstawicielstwie wojskowym przy organizacji międzynarodowej, przy międzynarodowym dowództwie wojskowym i w ich strukturach organizacyjnych, za czas przewozu w związku z rozpoczęciem i zakończeniem służby:a)
z kraju do miejsca pełnienia służby - od dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej,b)
z powrotem do kraju z miejsca pełnienia służby - do dnia przekroczenia granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej - w wysokości równej wartości pieniężnej 200% normy wyżywienia szkoleniowej - 020, z wyjątkiem przypadku, w którym otrzymał wyżywienie.
1.
Równoważnik pieniężny wypłaca funkcjonariuszom komórka organizacyjna Służby Kontrwywiadu Wojskowego właściwa w sprawach finansowych.2.
Wypłata równoważnika pieniężnego następuje z dołu.ZAŁĄCZNIK
SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH I DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA
SKŁAD ILOŚCIOWY I ASORTYMENT PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ZAWARTYCH W ZASADNICZYCH I DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA
(dziennie w gramach na osobę)
Symbol grupy produktów spożywczych | Nazwa grupy produktów spożywczych | Normy wyżywienia | |||||||
zasadnicze | dodatkowe | ||||||||
podstawowa | szkoleniowa | specjalna | operacyjna | ogólna | chleba | napoju | |||
010 | 020 | 030 | 040 | 044 | 110 | 111 | 160 | ||
01 | Strączkowe | 27 | 27 | 28 | 28 | 75 | - | - | - |
02 | Przetwory zbożowe | 73 | 73 | 62 | 52 | 234 | - | - | - |
03 | Pieczywo | 670 | 670 | 600 | 500 | 633 | 100 | 700 | - |
04 | Mięso i przetwory w przeliczeniu na mięso | 259 | 292 | 400 | 430 | 423 | 83 | - | - |
05 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 17 | 19 | 19 | 19 | 20 | - | - | - |
06 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 20 | 10 | 10 | 10 | 10 | - | - | - |
07 | Mleko i przetwory mleczne w przeliczeniu na mleko | 850 | 850 | 975 | 1050 | 450 | 370 | - | - |
08 | Masło i śmietana w przeliczeniu na masło | 36 | 46 | 64 | 66 | 45 | 20 | - | - |
09 | Jaja | 25 (0,5)x | 25 (0,5)x | 50 (1)x | 50 (1)x | - | 25 (0,5)x | - | - |
10 | Ryby i przetwory rybne w przeliczeniu na filety ryb morskich | 49 | 58 | 90 | 90 | 60 | - | - | - |
11 | Ziemniaki | 700 | 700 | 600 | 500 | 360 | - | - | - |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 120 | 132 | 160 | 170 | - | 65 | - | - |
13 | Warzywa i owoce karotenowe | 160 | 160 | 160 | 160 | 206 | 110 | - | - |
14 | Inne warzywa i owoce | 320 | 365 | 560 | 695 | 397 | 420 | - | - |
15 | Cukry i słodycze w przeliczeniu na cukier | 71 | 73 | 84 | 97 | 117 | 20 | - | - |
16 | Woda pitna butelkowana | - | - | - | - | (2,5)* | - | - | (1,5)* |
Uwaga: Liczby w nawiasie oznaczają wymiar: ()x - w sztukach lub ()* - w litrach.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »