Normy wyżywienia i przypadki, w których funkcjonariusz Agencji Wywiadu otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2021.169 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 27 stycznia 2021 r.

ROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 23 października 2003 r.
w sprawie norm wyżywienia i przypadków, w których funkcjonariusz Agencji Wywiadu otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie

Na podstawie art. 89 ust. 2 z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu (Dz. U. z 2020 r. poz. 27 i 2320) zarządza się, co następuje:
1. 
Ustala się następujące normy wyżywienia przysługujące funkcjonariuszowi Agencji Wywiadu, zwanemu dalej "funkcjonariuszem", w czasie wykonywania zadań służbowych:
1)
podstawową;
2)
dodatkowe numer: I, II i III;
3)
napojów - 1,5 litra wody mineralnej.
2. 
Ilość produktów żywnościowych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
Wyżywienie według normy podstawowej otrzymuje funkcjonariusz:
1)
pełniący służbę w systemie skoszarowanym;
2)
będący słuchaczem kursu w Ośrodku Szkolenia Agencji Wywiadu, zwanym dalej "Ośrodkiem", w czasie pobytu w Ośrodku;
3)
uczestniczący w szkoleniu, naradzie lub odprawie, organizowanych w Ośrodku przez Szefa Agencji Wywiadu lub jego zastępców oraz kierowników jednostek organizacyjnych Agencji Wywiadu lub ich zastępców;
4)
biorący udział w szkoleniu lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeśli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin;
5)
przeniesiony do pełnienia służby w Ośrodku;
6)
uczestniczący w szkoleniu specjalistycznym wymagającym zwiększonego wysiłku fizycznego;
7)
wchodzący w skład komisji egzaminacyjnych kursów szkoleniowych w trakcie sesji egzaminacyjnej.
Wyżywienie według normy podstawowej, w postaci posiłków wydawanych w godzinach służby, otrzymuje funkcjonariusz:
1)
pełniący służbę związaną z bezpośrednim kierowaniem lub sprawowaniem nadzoru nad gospodarką żywnościową;
2)
zajmujący stanowisko kierownika zespołu żywienia;
3)
zajmujący stanowisko lekarza kontrolującego jakość posiłków;
4)
pełniący nieetatową służbę lub dyżur trwający nieprzerwanie 24 godziny.
1. 
Wyżywienie według normy podstawowej, niezależnie od przysługujących w tym czasie innych norm wyżywienia, otrzymuje funkcjonariusz biorący udział w uroczystym albo promocyjnym posiłku.
2. 
Uroczyste posiłki można organizować z okazji:
1)
świąt państwowych i religijnych ustawowo wolnych od pracy oraz 24 i 31 grudnia;
2)
inauguracji kursów stacjonarnych trwających co najmniej 4 miesiące.
3. 
Promocyjne posiłki można organizować w związku z zakończeniem kursów trwających co najmniej 4 miesiące lub mianowaniem funkcjonariuszy na pierwszy stopień oficerski.
1. 
Funkcjonariuszowi, który otrzymuje wyżywienie według podstawowej normy wyżywienia z kilku tytułów, o których mowa w § 2 i 3, wydaje się wyżywienie tylko z jednego tytułu.
2. 
Funkcjonariuszowi, który otrzymuje wyżywienie według kilku dodatkowych norm, wydaje się wyżywienie zgodnie z jedną, najkorzystniejszą dla niego normą.
Wyżywienie według dodatkowej normy numer I otrzymuje funkcjonariusz:
1)
o którym mowa w § 2 pkt 6;
2)
będący słuchaczem kursu oficerskiego w Ośrodku w trakcie przebywania na specjalistycznym obozie kondycyjnym.
Wyżywienie według dodatkowej normy numer II, w postaci posiłku profilaktycznego, otrzymuje funkcjonariusz pełniący służbę w okresie od 1 listopada do 31 marca na wolnym powietrzu przez co najmniej 4 godziny dziennie.
Wyżywienie według dodatkowej normy numer III, w postaci dodatku do normy podstawowej, otrzymuje funkcjonariusz, o którym mowa w § 2 pkt 1-5.
1. 
Napoje, według normy, o której mowa w § 1 ust. 1 pkt 3, otrzymuje funkcjonariusz wykonujący czynności służbowe:
1)
w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 28 °C;
2)
na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25 °C lub poniżej 10 °C;
3)
związane z dużym wysiłkiem fizycznym.
2. 
Napoje, według normy, o której mowa w § 1 ust. 1 pkt 3, wydaje się w warunkach, o których mowa w ust. 1, wyłącznie w naturze i tylko w dniach wykonywania czynności służbowych.
Równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie w wysokości 100 % wypłaca się funkcjonariuszowi, jeżeli:
1)
rodzaj i warunki pełnienia służby uniemożliwiają korzystanie z przysługującego mu wyżywienia;
2)
nie ma możliwości żywienia ze względów techniczno-organizacyjnych.
Funkcjonariusz będący słuchaczem kursu stacjonarnego w Ośrodku, skierowany w ramach praktyk do wykonywania zadań służbowych poza Ośrodek, otrzymuje równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie zwiększony o 50 %.
Wysokość równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie wynosi:
1)
za podstawową normę wyżywienia - 75 % kwoty diety określonej w przepisach w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju, wydanych na podstawie art. 775 § 2 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1320), zwanej dalej "dietą";
2)
za dodatkową normę wyżywienia numer I - 35 % diety;
3)
za dodatkową normę wyżywienia numer II - 30 % diety;
4)
za dodatkową normę wyżywienia numer III - 25 % diety.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. 1

ZAŁĄCZNIK

ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ZAWARTYCH W PODSTAWOWEJ ORAZ DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA

Norma wyżywienia
Lp.Nazwa grupy artykułów żywnościowychjedn. miarypodstawowadodatkowa
IIIIII
1234567
1Pieczywog670655035
2Przetwory zbożowe i strączkoweg100
3Przetwory mięsne w przeliczeniu na mięso w elementachg2901008560
4Przetwory rybne w przeliczeniu na filety z rybg40
5Masło naturalneg40252015
6Tłuszcze zwierzęce i roślinne w przeliczeniu na smalecg30
7Napoje mleczne w przeliczeniu na mleko pełnotłusteg400190150105
8Sery w przeliczeniu na ser pełnotłustyg60504030
9Jajaszt.0,50,50,50,5
10Ziemniakig700
11Warzywag340
12Owoceg280320250170
13Soki z owocówg320250175
14Przetwory owocowe w przeliczeniu na dżemg15
15Cukierg60252015
16Herbatag1
17Kakaog22
18Kawa zbożowag6
19Kawa naturalnag884
20Sól i przyprawyg41
1 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone zarządzeniem Szefa Urzędu Ochrony Państwa z dnia 17 września 1997 r. w sprawie przypadków, w których funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa otrzymuje wyżywienie, oraz norm wyżywienia (M.P.1997.73.699) oraz zarządzeniem Szefa Urzędu Ochrony Państwa z dnia 17 września 1997 r. w sprawie przypadków otrzymywania i wysokości równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie przysługujące funkcjonariuszom Urzędu Ochrony Państwa (M.P.1997.69.687), zachowanymi w mocy na podstawie art. 232 ustawy z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu (Dz.U.2002.74.676).