§ 4. - Niektóre wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2020.1287 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 23 lipca 2020 r.
§  4. 
Podmiot prowadzący rzeźnię, o której mowa w § 1 ust. 1 pkt 1 lub 3, oprócz wymagań określonych w § 2 zapewnia, że:
1)
rzeźnia spełnia wymogi określone w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 1 w lit. aa albo
2)
zwierzęta bezpośrednio po przetransportowaniu do rzeźni są poddawane ubojowi, przy czym zwierzęta są transportowane na odległość nieprzekraczającą 50 km;
3)
rzeźnia spełnia wymogi określone w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji I w rozdziale II w ust. 1 w lit. a dotyczące oddzielnego systemu odprowadzania ścieków dla zwierząt chorych lub podejrzanych o chorobę zakaźną zwierząt albo
4)
organizacja uboju oraz system odprowadzania ścieków w rzeźni wyklucza możliwość zakażenia zdrowych zwierząt oczekujących na ubój lub wyklucza zanieczyszczenie mięsa, w przypadku gdy w rzeźni przebywają zwierzęta chore lub podejrzane o chorobę zakaźną zwierząt;
5)
czyszczenie, mycie i odkażanie urządzeń wykorzystywanych do uboju zwierząt odbywa się pod nadzorem urzędowym - w przypadku, o którym mowa w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji I w rozdziale IV w ust. 20, albo
6)
czyszczenie i odkażanie urządzeń wykorzystywanych do uboju zwierząt chorych lub podejrzanych o chorobę zakaźną zwierząt jest wykonywane zgodnie z procedurą zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii oraz że urządzenia wykorzystywane do uboju zwierząt, w przypadku gdy wcześniej był przeprowadzany ubój zwierząt chorych lub podejrzanych o chorobę zakaźną zwierząt, są przed wznowieniem uboju kontrolowane przez urzędowego lekarza weterynarii.