Rozdział 4 - Wody stołowe - Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2011.85.466

Akt obowiązujący
Wersja od: 22 kwietnia 2011 r.

Rozdział  4

Wody stołowe

§  12.
1.
Wody stołowe w opakowaniach muszą spełniać wymagania:
1)
mikrobiologiczne, określone w § 4 ust. 3 pkt 1 i ust. 4 i 5;
2)
dotyczące dopuszczalnego poziomu składników chemicznych, których przekroczenie może stanowić ryzyko dla zdrowia publicznego, określone dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
2.
Składniki mineralne użyte w toku produkcji wody stołowej:
1)
chlorek wapnia,
2)
chlorek lub siarczan magnezu,
3)
chlorki, siarczany lub wodorowęglany sodu i potasu

- pod względem czystości chemicznej muszą spełniać wymagania określone dla środków spożywczych.

3.
Zawartość składników mineralnych wymienionych w ust. 2 w wodzie stołowej powinna być równa albo wyższa od poziomów określonych w poz. 4-8 i 12 załącznika nr 5 do rozporządzenia.
§  13.
Oceny i kwalifikacje rodzajowe wód stołowych są dokonywane zgodnie z wymogami określonymi w § 9 ust. 1 dla wody źródlanej oraz naturalnej wody mineralnej określonymi w § 3 pkt 1-3 i § 4 ust. 1-5.
§  14.
1.
Wody stołowe są wprowadzane do obrotu pod nazwą "woda stołowa", która nie może być zastąpiona nazwą handlową (wymyśloną). Jeżeli woda stołowa jest oznakowana nazwą handlową (wymyśloną), to określenie "woda stołowa" jest zamieszczane w bezpośrednim sąsiedztwie tej nazwy czcionką, której wysokość i szerokość stanowią co najmniej połowę wysokości i szerokości największej czcionki nazwy handlowej (wymyślonej).
2.
W oznakowaniu wód stołowych podaje się informacje o wchodzących w skład danej wody:
1)
naturalnej wodzie mineralnej;
2)
wodzie źródlanej;
3)
solach mineralnych.
§  15.
Do znakowania, prezentacji i reklamy wód stołowych stosuje się odpowiednio przepisy § 6 ust. 1, ust. 3 pkt 1 i 3-7 oraz § 8 ust. 1, 2 i 4.