Rozdział 5 - Handel wewnętrzny. - Narodowy Plan Gospodarczy na rok 1951.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1951.18.146

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1951 r.

V. 

Handel wewnętrzny.

42.
Całkowita masa towarowa rynkowa wzrośnie w porównaniu z rokiem 1950 o 14% w cenach porównywalnych.
43.
Obroty w detalicznym handlu uspołecznionym wzrosną ponad 30% w cenach porównywalnych.
44.
Sieć uspołecznionego aparatu handlu detalicznego osiągnie ponad 72.700 punktów tj. wzrośnie w porównaniu z r. 1950 o przeszło 19%.
45.
Przeciętne obroty na jeden sklep detaliczny handlu uspołecznionego wzrosną o ok. 10% w cenach porównywalnych.
46.
Skup wzrośnie: w zwierzętach rzeźnych o około 10%, w tym w trzodzie chlewnej o 12,4%, w rybach słodkowodnych o 16%, w mleku o 31%, w jajach o 8%, w drobiu o 290%, w burakach o 9%, w tytoniu o 15%, w rzepaku o 108%, w lnie o 121%, w konopiach o 225%, w wełnie żywej o 50%, w życie o 17%, w pszenicy o 11%, w jęczmieniu o 10%, w owsie o 58%, w grochu o 61%, w fasoli o 93%, w warzywach o 13%, w owocach o 75%, w ziemniakach blisko o 38%, w sianie o 92%, w słomie o 72%. Nastąpi znaczne powiększenie skupu odpadków użytkowych, w szczególności szmat o 65%, makulatury o 39%.
47.
Ilość uspołecznionych zakładów żywienia zbiorowego wzrośnie z 4.300 w roku 1950 do 5.682 w roku 1951, tj. o 32%.
48.
Jednorazowa ilość miejsc w uspołecznionych zakładach żywienia zbiorowego wzrośnie w porównaniu z rokiem 1950 również o 32%. W szczególności ilość miejsc w jadłodajniach i gospodach wzrośnie o 67%, w barach mlecznych o 84%, w innych barach o 58%, w bufetach o 44%. Obroty zakładów żywienia zbiorowego wzrosną o 69%.