§ 8. - Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2007.121.841
Akt obowiązujący Wersja od: 6 lipca 2007 r.
§ 8.
1.
Zakład lub jednostka organizacyjna podmiotu działającego na rynku spożywczym dokonujące napromieniania środków spożywczych prowadzą rejestry dla każdego z używanych źródeł promieniowania jonizującego.2.
Rejestry, o których mowa w ust. 1, zawierają, dla każdej partii środka spożywczego poddanego napromienianiu promieniowaniem jonizującym, następujące dane:1)
rodzaj napromienionych środków spożywczych;2)
ilość napromienionych środków spożywczych;3)
cel napromieniania;4)
numer i wielkość partii środka spożywczego poddanego napromienianiu promieniowaniem jonizującym;5)
nazwę jednostki zlecającej napromienianie;6)
nazwę odbiorcy produktów poddanych napromienianiu promieniowaniem jonizującym;7)
datę napromieniania;8)
zastosowane źródło promieniowania jonizującego;9)
rodzaj opakowań użytych podczas napromieniania;10)
datę kontroli procesu napromieniania;11)
dotyczące przeprowadzonych kontroli dozymetrycznych i ich wyników, z podaniem w szczególności dolnej i górnej granicy pochłoniętej dawki oraz typu promieniowania jonizującego;12)
odniesienie do pomiarów zatwierdzonej założonej dawki wstępnej.3.
Rejestry, o których mowa w ust. 1, przechowuje się przez okres 5 lat od dnia ostatniego do nich wpisu.4.
Podmiot działający na rynku spożywczym, którego zakład lub jednostka organizacyjna dokonuje napromieniania środków spożywczych, składa corocznie Głównemu Inspektorowi Sanitarnemu sprawozdanie ze swojej działalności w zakresie dokonanego napromieniania, w terminie do dnia 1 lutego roku następującego po roku, którego dotyczy sprawozdanie.