§ 8. - Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2007.121.841

Akt obowiązujący
Wersja od: 6 lipca 2007 r.
§  8.
1.
Zakład lub jednostka organizacyjna podmiotu działającego na rynku spożywczym dokonujące napromieniania środków spożywczych prowadzą rejestry dla każdego z używanych źródeł promieniowania jonizującego.
2.
Rejestry, o których mowa w ust. 1, zawierają, dla każdej partii środka spożywczego poddanego napromienianiu promieniowaniem jonizującym, następujące dane:
1)
rodzaj napromienionych środków spożywczych;
2)
ilość napromienionych środków spożywczych;
3)
cel napromieniania;
4)
numer i wielkość partii środka spożywczego poddanego napromienianiu promieniowaniem jonizującym;
5)
nazwę jednostki zlecającej napromienianie;
6)
nazwę odbiorcy produktów poddanych napromienianiu promieniowaniem jonizującym;
7)
datę napromieniania;
8)
zastosowane źródło promieniowania jonizującego;
9)
rodzaj opakowań użytych podczas napromieniania;
10)
datę kontroli procesu napromieniania;
11)
dotyczące przeprowadzonych kontroli dozymetrycznych i ich wyników, z podaniem w szczególności dolnej i górnej granicy pochłoniętej dawki oraz typu promieniowania jonizującego;
12)
odniesienie do pomiarów zatwierdzonej założonej dawki wstępnej.
3.
Rejestry, o których mowa w ust. 1, przechowuje się przez okres 5 lat od dnia ostatniego do nich wpisu.
4.
Podmiot działający na rynku spożywczym, którego zakład lub jednostka organizacyjna dokonuje napromieniania środków spożywczych, składa corocznie Głównemu Inspektorowi Sanitarnemu sprawozdanie ze swojej działalności w zakresie dokonanego napromieniania, w terminie do dnia 1 lutego roku następującego po roku, którego dotyczy sprawozdanie.