Art. 7. - Napoje spirytusowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.166.1362

Akt utracił moc
Wersja od: 28 października 2006 r.
Art.  7. 

Przy wyrobie napojów spirytusowych dopuszcza się stosowanie, jako środków słodzących:

1)
sacharozy w postaci:
a)
cukru białego,
b)
cukru białego rafinowanego,
c)
cukru półbiałego;
2)
dekstrozy;
3)
fruktozy;
4)
syropu glukozowego;
5)
cukru płynnego;
6)
inwertowanego cukru płynnego i syropu z cukru inwertowanego;
7)
zagęszczonego, oczyszczonego moszczu gronowego;
8)
zagęszczonego moszczu gronowego;
9)
moszczu gronowego;
10)
karmelu otrzymanego wyłącznie w wyniku kontrolowanego podgrzania sacharozy bez współudziału zasad, kwasów mineralnych i innych substancji chemicznych;
11)
miodu;
12)
syropu z owoców chleba świętojańskiego;
13) 4
 innych naturalnych substancji węglowodanowych, dozwolonych na podstawie przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
4 Art. 7 pkt 13 zmieniony przez art. 112 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.06.171.1225) z dniem 28 października 2006 r.