Art. 6. - Napoje spirytusowe.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2002.166.1362
Akt utracił moc Wersja od: 28 października 2006 r.
Art. 6.
1.
Przy wyrobie okowit:1)
ze śliwek (Prunus domestica L.);2)
z mirabelek (Prunus domestica L. var. syriaca);3)
ze śliwek quetsch (Prunus domestica L.);4)
z jabłek (Malus domestica Borkh.);5)
z gruszek (Pyrus communis L.);6)
z malin (Rubus idaeus L.);7)
z jeżyn (Rubus fruticosus L.)- dopuszcza się zawartość alkoholu metylowego do 1.200 gramów w hektolitrze alkoholu 100% obj.
2.
Przy wyrobie okowit z:1)
porzeczek czarnych i kolorowych (Ribes species);2)
bzu czarnego (Sambucus nigra);3)
jarzębiny (Sorbus aucuparia)- dopuszcza się zawartość alkoholu metylowego do 1.350 gramów w hektolitrze alkoholu 100% obj.
3.
Przy wyrobie okowit z gruszek Williamsa (Pyrus communis Williams) dopuszcza się zawartość alkoholu metylowego do 1.500 gramów w hektolitrze alkoholu 100% obj.