Art. 6. - Napoje spirytusowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.166.1362

Akt utracił moc
Wersja od: 28 października 2006 r.
Art.  6. 
1. 
Przy wyrobie okowit:
1)
ze śliwek (Prunus domestica L.);
2)
z mirabelek (Prunus domestica L. var. syriaca);
3)
ze śliwek quetsch (Prunus domestica L.);
4)
z jabłek (Malus domestica Borkh.);
5)
z gruszek (Pyrus communis L.);
6)
z malin (Rubus idaeus L.);
7)
z jeżyn (Rubus fruticosus L.)

- dopuszcza się zawartość alkoholu metylowego do 1.200 gramów w hektolitrze alkoholu 100% obj.

2. 
Przy wyrobie okowit z:
1)
porzeczek czarnych i kolorowych (Ribes species);
2)
bzu czarnego (Sambucus nigra);
3)
jarzębiny (Sorbus aucuparia)

- dopuszcza się zawartość alkoholu metylowego do 1.350 gramów w hektolitrze alkoholu 100% obj.

3. 
Przy wyrobie okowit z gruszek Williamsa (Pyrus communis Williams) dopuszcza się zawartość alkoholu metylowego do 1.500 gramów w hektolitrze alkoholu 100% obj.