Art. 5. - Napoje spirytusowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.166.1362

Akt utracił moc
Wersja od: 28 października 2006 r.
Art.  5. 
1. 
Przy wyrobie napojów spirytusowych jest dozwolone dodanie alkoholu etylowego rolniczego:
1)
o smaku pochodzącym od użytego do jego wyrobu surowca i niewyczuwalnych innych smakach;
2)
o zawartości alkoholu etylowego nie mniejszej niż 96% obj.;
3)
o niewykrywalnym furfuralu;
4)
o zawartości:
a)
estrów, wyrażonej jako octan etylu, nie większej niż 1,3 grama,
b)
aldehydów, wyrażonej jako aldehyd octowy, nie większej niż 0,5 grama,
c)
alkoholi wyższych, wyrażonej jako metyl-2 propan-1-ol (alkohol izobutylowy), nie większej niż 0,5 grama,
d)
alkoholu metylowego nie większej niż 50 gramów,
e)
suchej pozostałości po odparowaniu nie większej niż 1,5 grama,
f)
lotnych zasad azotowych, wyrażonej jako azot, nie większej niż 0,1 grama,
g)
kwasowości całkowitej, wyrażonej jako kwas octowy, nie większej niż 1,5 grama

- w hektolitrze alkoholu 100% obj.

2. 
Alkohol etylowy rolniczy lub destylat rolniczy uzyskany ze wskazanego w nazwie surowca może być wytworzony wyłącznie z tego surowca.