Art. 3. - Napoje spirytusowe.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.166.1362

Akt utracił moc
Wersja od: 28 października 2006 r.
Art.  3. 

Napojem spirytusowym jest płyn:

1)
przeznaczony do spożycia;
2)
zawierający alkohol etylowy w ilości nie mniejszej niż 15% obj., z wyjątkiem likieru jajecznego (advocaat) o zawartości alkoholu etylowego nie mniejszej niż 14% obj.;
3)
uzyskany:
a)
bezpośrednio w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej produktów rolniczych lub w wyniku maceracji surowców roślinnych, z ewentualnym dodatkiem substancji aromatycznych lub cukrów, lub innych środków słodzących, lub produktów rolniczych do alkoholu etylowego rolniczego lub do destylatu rolniczego, lub do wódki naturalnej, albo
b)
w wyniku zestawienia napoju spirytusowego z jednym lub wieloma innymi napojami spirytusowymi lub
c)
w wyniku zmieszania napoju spirytusowego z:
alkoholem etylowym rolniczym, destylatem rolniczym lub wódką naturalną, lub
jednym lub wieloma napojami zawierającymi alkohol etylowy, lub
jednym lub wieloma różnymi napojami;
4)
wykazujący zapach i smak charakterystyczne dla surowców użytych do jego wyrobu.