Art. 3. - Napoje spirytusowe.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2002.166.1362
Akt utracił moc Wersja od: 28 października 2006 r.
Art. 3.
Napojem spirytusowym jest płyn:
1)
przeznaczony do spożycia;2)
zawierający alkohol etylowy w ilości nie mniejszej niż 15% obj., z wyjątkiem likieru jajecznego (advocaat) o zawartości alkoholu etylowego nie mniejszej niż 14% obj.;3)
uzyskany:a)
bezpośrednio w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej produktów rolniczych lub w wyniku maceracji surowców roślinnych, z ewentualnym dodatkiem substancji aromatycznych lub cukrów, lub innych środków słodzących, lub produktów rolniczych do alkoholu etylowego rolniczego lub do destylatu rolniczego, lub do wódki naturalnej, albob)
w wyniku zestawienia napoju spirytusowego z jednym lub wieloma innymi napojami spirytusowymi lubc)
w wyniku zmieszania napoju spirytusowego z:–
alkoholem etylowym rolniczym, destylatem rolniczym lub wódką naturalną, lub–
jednym lub wieloma napojami zawierającymi alkohol etylowy, lub–
jednym lub wieloma różnymi napojami;4)
wykazujący zapach i smak charakterystyczne dla surowców użytych do jego wyrobu.