Najwyższe dopuszczalne pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin.
Dz.U.1993.104.476
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 8 października 1993 r.
w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin.
Pz1 + Pz2 Pzn
------- ------ ............ -------- Ł 1
NDP1 NDP2 NDPn
w którym:
Pz1, Pz2, .........Pzn oznacza pozostałości poszczególnych środków ochrony roślin w środku spożywczym, wyrażone w mg/kg,
NDP1, NDP2 .........NDPn oznacza odpowiednie najwyższe dopuszczalne pozostałości środków ochrony roślin, wyrażone w mg/kg.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
2 NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI AZOTANÓW STOSOWANYCH PRZY UPRAWIE ROŚLIN, KTÓRE MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ W ROŚLINNYCH ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH
2 NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI AZOTANÓW STOSOWANYCH PRZY UPRAWIE ROŚLIN, KTÓRE MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ W ROŚLINNYCH ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH
ZAŁĄCZNIK Nr 2
3 NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH STOSOWANYCH PRZY OCHRONIE, PRZECHOWYWANIU I TRANSPORCIE ROŚLIN, KTÓRE MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH LUB NA ICH POWIERZCHNI
3 NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH STOSOWANYCH PRZY OCHRONIE, PRZECHOWYWANIU I TRANSPORCIE ROŚLIN, KTÓRE MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH LUB NA ICH POWIERZCHNI
Nazwa środka ochrony roślin | Najwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin (mg/kg) | Nazwa środka spożywczego (f) |
1 | 2 | 3 |
ACEFAT | 0,5 | pomidory |
acetyloamid O,S-dimetylotiofosforowy | 1,0 | pozostałe warzywa |
1,0 | owoce cytrusowe (e) | |
0,02 | pozostałe owoce | |
0,02 | ziarno zbóż | |
0,02 | ziemniaki (b) | |
0,02 (T) | mięso i przetwory | |
0,02 | mleko i przetwory | |
0,02 | jaja bez skorup | |
0,1 | herbata | |
ALACHLOR | 0,1 | warzywa |
2,6-dietylo-N-(metyloksymetylo)-chloroacetanilid | 0,1 | kukurydza |
0,1 | rzepak | |
ALDIKARB (a) | 0,05 | owoce, warzywa |
0-metylokarbamoilooksym-2-metylo-2-(metylotio)propionaldehydu | 0,05 | ziarno zbóż |
0,01 (T) | mięso i przetwory | |
0,01 | mleko i przetwory | |
0,01 | jaja bez skorup | |
ALDRYNA | 0,2 (T) | mięso i przetwory |
(łącznie z dieldryną w przeliczeniu na dieldrynę) | 0,006 | mleko i przetwory do 4% tłuszczu |
95% rel-(1R,4S,4aS,5S,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a, 5,8,8a-heksahydro-1,4:5,8-dimetanonaftalenu | 0,15 (T) | mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu |
0,02 | jaja bez skorup | |
0,01 | ziarno zbóż | |
0,02 | herbata | |
ALFAMETRYNA (patrz cypermetryna) | ||
ALOKSYDYM | 0,5 | buraki ćwikłowe i cukrowe |
3-[1-(alliloksyimino)butylo]-4-hydroksy-6,6-dimetylo-2-oksocykloheks-3-enokarboksylan metylu | 1,0 0,5 0,2 | pozostałe warzywa ziemniaki (b) pozostałe środki pochodzenia roślinnego |
AMITRAZ | 0,2 | owoce |
N-metylo-bis(2,4-ksylilometylo) amina | 0,5 | warzywa |
0,02 | ziarno zbóż | |
0,02 (T) | drób | |
0,02 | jaja bez skorup | |
AMITROL | 0,05 | owoce cyrusowe (e) |
3-amino-1,2,4-triazol | 0,05 | pozostałe owoce, warzywa |
0,05 | ziemniaki (b) | |
0,1 | herbata | |
ANILAZYNA | 0,2 | ziarno zbóż |
2,4-dichloro-6-(2-chloroanilino)-1,3,5-triazyna | ||
ASULAM (a) | 0,5 | owoce, warzywa |
sulfanilokarbaminian metylu | ||
ATRAZYNA | 0,1 | owoce cytrusowe (e) |
2-chloro-4-etyloamino-6-izopropyloamino-1,3,5-triazyna | 0,1 | pozostałe owoce, warzywa |
0,5 | kukurydza | |
0,1 | ziemniaki (b) | |
0,1 | herbata | |
AZOCYKLOTYNA | 2,0 | owoce cytrusowe (e) |
(suma azocyklotyny i cyheksatyny wyrażona jako cyheksatyna) | 0,5 | pozostałe owoce |
tri(cykloheksylo)-1 H-1,2,4-triazol-1-ilo-cyna | 10,0 | chmiel (c) |
AZYPROTRYNA | 0,2 | warzywa |
2-azydo-4-izopropyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna | ||
AZYNOFOS ETYLOWY (a) | 0,05 | owoce, warzywa |
ditiofosforan 0,0-dietylo-S-(3, 4-dihydro-4-oksobenzo[d]-1, 2, 3-triazyn-3-ylo) metylu | 0,05 | ziemniaki (b) |
0,1 | rzepak | |
AZYNOFOS METYLOWY (a) | 1,0 | owoce cytrusowe (e) |
ditiofosforan O,O-dimetylo-S-(3,4-dihydro-4-oksobenzo [d]-1,2,3-triazyn-3-ylo) metylu | 0,5 0,5 0,05 | pozostałe owoce warzywa ziemniaki (b) |
BARBAN (a) | 0,1 | marchew, seler |
(wyrażony jako 3-chloroanilina) 3-chlorofenylokarbaminian 4-chlorobut-2-ynylu | 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
BENALAKSYL | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
DL-N-(2,6-dimetylofenylo)-N-fenyloacetylo-alaninian metylu | 0,05 | pozostałe owoce |
0,05 0,2 0,05 0,05 0,5 (T) 0,05 0,05 0,1 | ziemniaki (b) warzywa owocowe, cebula pozostałe warzywa ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata | |
BENAZOLINA | 0,05 | rzepak |
kwas 4-chloro-2,3-dihydro-2-oksobenzotiazol-3-ylooctowy | ||
BENFURAKARB | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
N-[2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofurano-7-yloksykarbonylo(metylo)-aminotio]-N-izopropylo-β-alaninian | 0,05 0,05 0,05 0,5 (T) 0,05 0,05 0,1 | pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
BENOMYL | 5,0 | owoce cytrusowe (e) |
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym) | 1,0 0,1 1,0 | pozostałe owoce, warzywa ziarno zbóż pieczarki |
1-(butylokarbamoilo) benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu | 0,1 (T) 0,1 0,1 0,1 0,1 | mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup ziemniaki (b) herbata |
BENSULTAP | 0,05 | ziemniaki (b) |
di(benzenotiosulfonian)S,S'-2-dimetyloaminotrimetylenu | 0,5 0,2 | owoce, warzywa ziarno zbóż |
BENTAZON | 0,5 | ziarno zbóż |
2,2-ditlenek 3-izopropylo-(1H) benzo-2,1,3-tiadiazin-4-onu | 0,05 | ziemniaki (b) |
BIFENTRYNA | 0,1 | warzywa |
(Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoroprop-1-enylo)-2,2-di-metylocyklopropanokarboksylan 2-metylobifenyl-3-ylometylu | 0,2 0,5 0,1 0,5 0,1 0,1 | jabłka czarna porzeczka pozostałe owoce ziarno zbóż rzepak herbata |
BINAPAKRYL | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
3-metylobut-2-enian 2,4-dinitro-6-sec-butylofenylu | 0,05 0,3 0,05 0,05 0,1 | warzywa korzeniowe pozostałe warzywa pozostałe owoce ziemniaki (b) herbata |
BITERTANOL | 0,5 | banany (e) |
1-(bifenyl-4-iloksy-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilo)butan-2-ol | 2,0 1,0 0,2 0,1 | owoce pestkowe owoce ziarnkowe pozostałe owoce ziarno zbóż |
BROMEK METYLU (w przeliczeniu na bromek metylu) | 0,1 0,05 0,05 0,05 0,05 | ziarno zbóż owoce cytrusowe (e) pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) herbata |
BROMKI NIEORGANICZNE (w przeliczeniu na jon bromu) | 50,0 50,0 50,0 | ziarno zbóż zioła, herbata suszone owoce |
BROMFENWINFOS (a) | 0,1 | warzywa |
fosforan (Z, E)-2-bromo-1-(2,4-dichlorofenylowinylo-dietylu) | 0,05 0,05 | ziemniaki (b) rzepak |
BROMOFOS (a) | 1,0 | owoce |
tiofosforan 0,4-bromo-2,5-dichlorofenylo-O,O-dimetylu | 2,0 | warzywa |
BROMOFOS ETYLOWY (a) | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
tiofosforan O-4-bromo-2,5-dichlorofenylo-O,O-dietylu | 0,05 0,05 0,1 | pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) herbata |
BROMOKSYNIL 3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl | 0,05 0,1 | nasiona lnu ziarno zbóż |
BROMOPROPYLAT | 3,0 | owoce cytrusowe (e) |
4,4'-dibromobenzilan izopropylu | 1,0 1,0 0,1 | pozostałe owoce warzywa herbata |
BUPIRYMAT dimetylosulfonian 5-butylo-2-etyloamino-6-metylo-4-pirymidynylu | 0,5 | owoce |
BUPROFEZYNA 2-tert-butylimino-3-izo-propylo-5-fenyloperhydro-1,3,5-tiadiazyn-4-on | 0,5 0,1 | owoce, warzywa pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
BUTYLAT N,N-diizobutylotiokarbaminian S-etylu | 0,1 | kukurydza |
CHINOMETIONAT 6-metylo-1,3-ditiolano[4,5b] chinoksalin-2-on | 0,1 | owoce, warzywa |
CHLOMAZON 2-(2-chlorobenzylo)-4,4-dimetylo-1,2-oksazolidyn-3-on | 0,05 0,05 0,02 | ziemniaki (b) warzywa strączkowe (d) rzepak |
CHLORDAN 1,2,4,5,6,7,8,8-oktachloro-3a,4,7,7a-tetrahydro-4,7-metanoidan | 0,05 (T) 0,002 0,05 (T) 0,005 0,02 0,02 | mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup ziarno zbóż herbata |
CHLORFENWINFOS (a) | 1,0 | owoce cytrusowe (e) |
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-dichlorofenylowinylo-dietylu) | 0,05 0,5 0,05 0,05 0,05 0,2 0,05 | pozostałe owoce warzywa korzeniowe pozostałe warzywa pieczarki ziemniaki (b) rzepak ziarno zbóż |
CHLORMEKWAT (CCC) | 3,0 | ziarno zbóż |
chlorek 2-chloroetylotrimetyloamoniowy | 0,2 3,0 0,05 | pomidory gruszki pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
CHLOROBENZYD sulfid 4-chlorobenzylowo-4-chlorofenylowy | 2,0 | owoce i warzywa |
CHLOROBENZYLAT | 2,0 | owoce, warzywa |
4,4'-dichlorobenzilan etylu | 0,2 | orzechy |
CHLOROBROMURON | 0,2 | warzywa |
3-(4-bromo-3-chlorofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik | ||
CHLOROBUFAM | 0,1 | marchew, seler |
(wyrażone jako 3-chloroanilina) 3-chlorofenylokarbaminian 1-metyloprop-2-ynylu | 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
CHLOROKSURON 3-[4-(4-chlorofenoksy)fenylo]-1, 1-dimetylomocznik | 0,2 | warzywa |
CHLOROPIRYFOS (a) | 0,3 | owoce cytrusowe (e) |
tiofosforan 0-3,5,6-trichloropirydyn-2-ylo-0,0-dietylu | 0,2 0,5 0,5 0,05 0,1 0,05 0,05 0,2 (T) 0,05 (T) 0,01 0,01 0,1 | owoce pestkowe owoce ziarnkowe warzywa owocowe buraki cukrowe pozostałe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory drób mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
CHLOROPIRYFOS METYLOWY (a) | 0,3 | owoce cytrusowe (e) |
tiofosforan O-3,5,6-trichloropiryd-2-ylo-O,O-dimetylu | 0,5 0,2 0,5 0,1 0,05 0,05 0,05 (T) 0,01 0,01 0,1 | owoce ziarnkowe owoce pestkowe warzywa owocowe pozostałe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
CHLOROPROFAM 3-chlorofenylokarbaminian izopropylu | 0,5 | ziemniaki (b) |
CHLOROTALONIL | 0,01 | owoce cytrusowe (e) |
tetrachloroizoftalonitryl | 0,01 0,5 1,0 2,0 0,01 0,01 0,1 0,01 (T) 0,01 0,01 0,1 | pozostałe owoce warzywa korzeniowe, liściaste i łodygowe ogórki pomidory pozostałe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
CHLORSULFURON 1-(2-chlorofenylosulfonylo)-3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo) mocznik | 0,1 | ziarno zbóż |
CHLORTOLURON | 0,1 | ziarno zbóż |
3-(3-chloro-4-metylofenylo)-1,1-dimetylomocznik | 0,05 | warzywa |
CHLORYDAZON (patrz pirazon) | ||
CYFLUTRYNA | 0,02 | owoce cytrusowe (e) |
mieszanina dwóch par enancjomerów: [(1S,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu+(1R,3R)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] i [(1S,3R)-3-(2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu+(1R,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] (w stosunku ok. 1:2) | 0,2 0,3 0,05 0,02 0,05 0,5 0,1 0,02 0,05 0,02 0,05 0,02 0,02 0,01 | owoce pestkowe i ziarnkowe winogrona pozostałe owoce warzywa korzeniowe warzywa owocowe warzywa liściowe i łodygowe pozostałe warzywa ziemniak (b) kukurydza ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
CYHALOTRYNA (Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoropropenylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan-(RS)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu | 0,2 0,1 0,02 0,2 1,0 0,2 0,02 0,02 0,05 0,5 (T) 0,05 0,02 1,0 | morele, brzoskwinie pozostałe owoce pestkowe, ziarnkowe i jagodowe pozostałe owoce kapusta pozostałe warzywa liściowe i łodygowe warzywa strączkowe (d) pozostałe warzywa ziarno zbóż z wyjątkiem jęczmienia jęczmień mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
CYHEKSATYNA | 2,0 | owoce cytrusowe (e) |
(suma cyheksatyny i azocyklotyny wyrażona jako cyheksatyna - w przeliczeniu na wodorotlenek tricykloheksylocyny) wodorotlenek tricykloheksylocyny | 0,5 2,0 0,5 10,0 | pozostałe owoce pomidory pozostałe warzywa chmiel (c) |
CYJANAZYNA 2-(4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyn-2-yloamino)-2-metylo-propionitryl | 0,1 0,1 0,1 | ziemniaki (b) ziarno zbóż warzywa |
CYKLOAT | 0,05 | buraki |
N-cykloheksylo-N-etylo (tiokarbaminian) S-etylu | 0,1 | szpinak |
CYKLOKSYDYM (RS)-2-[1-(etoksyimino)butylo]-3-hydroksy-5-tian-3-ylocykloheks-2-enon | 0,1 0,2 0,5 2,0 | warzywa korzeniowe warzywa liściowe i łodygowe marchew rzepak |
CYMOKSYNIL | 2,0 | chmiel (c) |
1-(2-cyjano-2-metoksyiminoacetylo)-3-etylomocznik | 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
CYPERMETRYNA | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
(suma izomerów cypermetryny) | 1,0 | owoce ziarnkowe |
(1RS,3RS)-(1RS,3RS)-2,2-dimetylo-3-(2-metylopropen-1-ylo) cyklopropanokarboksylan (RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu | 1,0 2,0 0,05 0,5 0,5 | wiśnie pozostałe pestkowe owoce jagodowe warzywa strączkowe (d) pomidory |
0,2 | ogórki | |
2,0 | warzywa liściowe i łodygowe | |
0,05 | pozostałe warzywa | |
0,1 | rzepak | |
0,05 | ziemniaki (b) | |
0,05 | ziarno zbóż | |
0,2 (T) 0,05 (T) 0,02 0,05 0,1 | mięso i przetwory drób mleko i przetwory jaja bez skorup herbata | |
CYPROKONAZOL | 0,1 | ziarno zbóż |
(2RS,3RS,2SR,3SR)-2-(4-chloro-fenylo)-3-cyklopropylo-1-(1H-1,2,4-triazol-1-ylo)butan-2-ol-2,4-D kwas 2,4-dichlorofenoksy octowy | 0,2 0,05 | ziarno zbóż kukurydza |
DALAPON | 1,0 | owoce, warzywa |
2,2-dichloropropionian sodowy | ||
DAMINOZYD kwas N,N-dimetyloaminobursztyno-amowy | 0,02 0,02 0,1 | owoce, warzywa ziemniaki (b) herbata |
DAZOMET | 0,05 | warzywa |
3,5-dimetylo-perhydro-1,3,5-triazyno-2-tion | ||
DDT | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
(suma DDT, DDE i DDD) | 0,05 | pozostałe owoce |
1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-chlorofenylo)etan | 1,0 (T) 0,04 1,0 (T) 0,1 0,05 0,05 0,05 0,05 0,2 | mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup warzywa ziarno zbóż ziemniaki (b) chmiel (c) herbata |
DELTAMETRYNA | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2- | 0,1 | owoce ziarnkowe i pestkowe |
-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu | 0,2 0,5 0,1 0,05 0,2 0,05 0,05 0,1 1,0 0,05 (T) 0,05 5,0 | owoce jagodowe warzywa liściowe i łodygowe buraki ćwikłowe i cukrowe pozostałe warzywa korzeniowe pozostałe warzywa ziemniaki (b) pieczarki rzepak ziarno zbóż drób jaja bez skorup herbata |
DEMETON 0-(S)METYLOWY | 1,0 | owoce |
(suma sulfotlenku i sulfonu metylodemetonu wyrażona jako metylodemeton S) tiofosforan S-(2-etylotio)etylo-0,0-dimetylu | 0,05 0,5 0,1 | marchew pozostałe warzywa ziemniaki (b) |
DESMEDIFAM 3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu | 0,1 | buraki ćwikłowe, cukrowe |
DESMETRYNA | 0,1 | warzywa |
2-izopropyloamino-4-metyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna | ||
DIALAT | 0,1 | owoce, warzywa |
(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat) diizopropylokarbaminian S-2,3-dichloroallilu | 0,1 | ziarno zbóż |
DIAZYNON (a) | 0,3 | owoce, warzywa |
tiofosforan 0,0-dietylo-0-(2-izopropylo-6-metylopirymidyn-4-ylu) | 0,05 0,7 (T) 0,02 | ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory |
DIBROMOETAN (dibromoetan) | 0,01 0,01 0,01 | owoce cytrusowe (e) pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) |
DICHLOBENIL 2,6-dichlorobenzonitryl | 0,1 | owoce |
DICHLOFLUANID | 2,0 | wiśnie |
N-dichlorofluorometylotio-N-fenylo-N',N'-dimetylosulfonoamid | 5,0 0,1 2,0 5,0 | pozostałe owoce cebula warzywa strączkowe (d) pozostałe warzywa |
DICHLOFOP METYLOWY | 0,1 | buraki ćwikłowe, cukrowe |
(RS)-2-[4-(2,4-dichlorofenoksy)fenoksy] propionian metylu | 0,1 | ziarno zbóż |
DICHLORAN 2,6-dichloro-4-nitroanilina | 0,1 | buraki cukrowe |
DICHLORFOS (DDVP) | 0,1 | owoce, warzywa |
fosforan 2,2-dichlorowinylo-dimetylu | 0,05 | mięso i przetwory |
0,02 | mleko i przetwory | |
0,05 | jaja bez skorup | |
2,0 | ziarno zbóż | |
0,1 | herbata | |
DICHLORPROP | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
kwas (+)-2-(2,4-dichlorofenoksy)-propionowy | 0,05 0,05 0,2 0,1 | pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż herbata |
DIELDRYNA | 0,2 (T) | mięso i przetwory |
(łącznie z aldryną w przeliczeniu na dieldrynę) 85% rel-(1R,4S,4aS,5R,6R,7S,8S,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahydro-6,7-epoksy-1,4:5,8-dimetanonaftalen | 0,006 0,15 (T) 0,02 0,02 0,01 | mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup herbata ziarno zbóż |
DIFENKONAZOL 1(2-[4-(4-chlorofenoksy)-2-chlorofenylo]-4-metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo)-1H-1,2,4-triazol | 0,2 0,1 | czarna porzeczka pozostałe owoce |
DIFENOKSURON | 0,05 | wszystkie produkty spożywcze pochodzenia roślinnego |
3-[4-(4-metoksyfenoksy)fenylo]-1,1-dimetylomocznik | ||
DIFENZOKWAT kation 3,5-difenylo-1,2-dimetylopirazolowy | 0,1 | ziarno zbóż |
DIFLUBENZURON | 1,0 | owoce, warzywa |
1-(4-chlorofenylo)-3-(2,6-difluorobenzoilo)mocznik | 0,2 0,1 | pieczarki ziarno zbóż |
DIFLUFENIKAN 2',4'-difluoro-2-(3-trifluoro-metylofenoksy)nikotynoiloanilid | 0,05 | ziarno zbóż |
DIKAMBA kwas 3,6-dichloro-2-metoksybenzoesowy | 0,05 | ziarno zbóż |
DIKWAT | 0,1 | owoce, warzywa |
dibromek 9,10-dihydro-8a,10a-diazoniafenantrenowy | 0,1 0,05 2,0 | ziemniaki (b) pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego ziarno zbóż |
DIMEFURON | 0,1 | rzepak |
3-[4-(5-tert-butylo-2,3-dihydro-2-okso-1,3,4-oksadiazol-3-ilo)-3-chlorofenylo]-1,1-dimetylomocznik | ||
DIMETACHLOR 2-chloro-N-(2-metoksyetylo-2',6'-dimetyloacetanilid | 0,1 | rzepak |
DIMETIPIN | 0,1 | rzepak |
2,3-dihydro-5,6-dimetylo-1,4-ditinu 1,1,4,4-tetratlenek | 0,05 | ziemniaki (b) |
DIMETOAT | 0,5 | owoce |
(łącznie z pochodną tlenową) | 0,2 | cebula |
ditiofosforan 0,0-dimetylo-S-metylokarbamoilometylu | 0,2 0,5 0,2 0,2 | buraki ćwikłowe, cukrowe pozostałe warzywa ziarno zbóż herbata |
DINOKAP | 0,1 | owoce, warzywa |
krotonian 2,6-dinitro-4-oktylofenylu i krotonian 2,4-dinitro-6-oktylofenylu (izomeryczna mieszanina poreakcyjna) | ||
DINOSEB 4,6-dinitro-2-sec-butylofenol | 0,05 0,05 0,1 | owoce, warzywa ziemniaki (b) herbata |
DINOTERB 4,6-dinitro-2-tert-butylofenol | 0,1 | ziarno zbóż |
DIOKSATION | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
bis (ditiofosforan) S,S'-1,4-dioksan-2,3-diylo-O,O,O',O'-tetraetylu | 0,05 0,05 0,1 | pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) herbata |
DITIANON 2,3-dicyjano-1,4-ditiaantrachinon | 3,0 | owoce |
DITIOKARBAMINIANY: MANEB, TIURAM, ZINEB, METIRAM, MANKOZEB (wyrażone jako CS2) | 2,0 2,0 5,0 1,0 2,0 0,05 0,05 0,05 (T) 0,05 0,05 0,1 | owoce cytrusowe pozostałe owoce warzywa liściowe i łodygowe pomidory, ogórki pozostałe warzywa ziarno zbóż ziemniaki (b) mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
DIURON 3-(3,4-dichlorofenylo)-1,1-dimetylomocznik | 0,1 0,5 | owoce warzywa |
DODYNA | 1,0 | owoce ziarnkowe i pestkowe |
octan 1-dodecyloguanidynowy | 0,2 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
ENDOSULFAN | 0,2 | warzywa korzeniowe |
(suma endosulfanu i siarczanu endosulfanu w przeliczeniu na endosulfan) | 0,2 0,1 | kukurydza ziarno zbóż |
S-tlenek 6,7,8,9,10,10-heksachloro-1,5,5a,6,9,9a-heksahydro-6,9-metano-2,4,3-benzodioksatiepinu | 0,5 30,0 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego herbata |
ENDRYNA | 0,01 | owoce, warzywa |
rel-(1R,4S,4aS,5S,6S,7R,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahydro-6,7-epoksy-1,4,5,8-dimetanonaftalen | 0,01 0,01 0,05 (T) 0,001 0,025 (T) 0,005 0,01 | ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup herbata |
EPTC | 0,1 | ziemniaki (b) |
dipropylotiokarbaminian S-etylu | 0,1 0,1 | warzywa strączkowe (d) kukurydza |
ETEFON kwas 2-chloroetylofosfonowy | 0,05 3,0 5,0 0,05 3,0 0,05 0,05 0,5 0,2 0,05 0,05 (T) 0,05 0,05 0,1 | owoce cytrusowe (e) owoce ziarnkowe i pestkowe porzeczki pozostałe owoce jagodowe pomidory ziemniaki (b) pozostałe warzywa jęczmień, żyto pszenica ziarno pozostałych zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
ETIOFENKARB | 2,0 | owoce |
metylokarbaminian 2-(etylometylo)-fenylu | 0,5 0,2 2,0 0,5 | buraki ćwikłowe warzywa strączkowe (d) pozostałe warzywa ziemniaki |
ETION (a) | 2,0 | owoce cytrusowe (e) |
bis (ditiofosforan) O,O,O',O'-tetraetylo-S,S'-metylenu | 0,5 0,1 2,0 | pozostałe owoce warzywa herbata |
ETOFUMESAT | 0,1 | buraki cukrowe |
metanosulfonian (-)-2-etoksy-2,3-dihydro-3,3-dimetylo-benzofuran-5-ylu | ||
FENARYMOL | 0,2 | owoce cytrusowe (e) |
alkohol 2,4'-dichloro-a-(5-pirymidynylo)benzyhydrylowy | 1,0 0,3 0,05 0,02 0,02 0,02 0,02 (T) 0,02 0,02 0,05 | porzeczki pozostałe owoce warzywa liściowe i łodygowe pozostałe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
FENBUTATYNY TLENEK | 2,0 | owoce |
tlenek bis[tris(2-metylo-2-fenylopropylo)cyny] | 0,5 | warzywa |
FENCHLORFOS tiofosforan O,O-dimetylo-O-2,4,5-trichlorofenylu | 0,01 0,01 0,01 0,1 | owoce cytrusowe (e) pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) herbata |
FENITROTION (a) | 2,0 | owoce cytrusowe (e) |
tiofosforan 0,0-dimetylo-0,3-metylo-4-nitrofenylu | 0,5 0,1 0,2 0,5 0,05 0,1 | pozostałe owoce kalafiory buraki cukrowe pozostałe warzywa ziemniaki (b) herbata |
FENMEDIFAM | 0,1 | buraki ćwikłowe, cukrowe |
3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu | ||
FENOKSAPROP ETYLOWY kwas (RS)-2-[4-(6-chloro-1,3-benzoksazol-2-iloksy)fenoksy]propionowy | 0,1 0,1 | owoce, warzywa ziarno zbóż |
FENPROPATRYNA | 0,3 | owoce, warzywa |
cyjano (3-fenoksyfenylo)metylo 2,2,3,3-tetrametylocyklopropano-karboksylan | ||
FENPROPIMOR | 0,5 | ziarno zbóż |
(+)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo)-2-metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolina | ||
FENTION (a) | 1,0 | owoce cytrusowe (e) |
(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fention) tiofosforan 0,0-dimetylo-0-3-metylo-4-metylotiofenylu | 0,5 0,1 1,0 | pozostałe owoce marchew pozostałe warzywa |
FENTYNA | 0,1 | ziemniaki (b) |
(suma trójfenylocyny, octanu, chlorku i wodorotlenku trifenylocyny wyrażona jako wodorotlenek trifenylocyny) |
FENWALERAT | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
(RS)-2-(4-chlorofenylo)-3-metylomaślan (RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu | 1,0 0,5 0,5 0,05 0,02 0,05 0,05 0,5 (T) 0,05 0,1 | owoce ziarnkowe pozostałe owoce warzywa liściowe i łodygowe warzywa korzeniowe pozostałe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory herbata |
FLAMPROP IZOPROPYLOWY | 0,2 | ziarno zbóż |
D,L-N-benzoilo-N-(3-chloro-4-fluoroalaninian izopropylu) | ||
FLUAZYFOP BUTYLOWY | 0,1 | truskawki |
(R,S)-2-[4-(5-trifluorometylo-2-pirydyloksy)-fenoksy]propionian butylu | 0,5 0,1 0,1 3,0 | buraki pozostałe warzywa ziemniaki (b) rzepak |
FLUCYTRYNAT | 0,5 | owoce, warzywa |
(RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylo (S)-2-(4-difluorometoksyfenylo)-maślan | 2,0 0,1 | chmiel (c) herbata |
FLUOROCHLORIDON | 0,1 | warzywa |
3-chloro-4-(chlorometylo)-1-[3-trifluorometylo)fenylo]-2-pyrolidon | 0,1 0,1 | ziemniaki (b) ziarno zbóż |
FLURENOL | 0,05 | ziarno zbóż |
kwas 9-hydroksyfluoreno-9-karboksylowy | ||
FLUROKSYPYR | 0,1 | ziarno zbóż |
kwas 4-amino-3,5-dichloro-6-fluoro-2-pirydyloksyoctowy | ||
FLUSILAZOL | 0,1 | banany (e) |
bis (4-fluorofenylo)(metylo)(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo) silan | 0,2 0,02 | pozostałe owoce ziarno zbóż |
FLUTRIAFOL | 0,5 | ziarno zbóż |
(RS)-2,4'-difluoro-a-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)benzhydrol | ||
FONOFOS (a) | 0,2 | owoce, warzywa |
etyloditiofosfonian 0-etylo-S-fenylu | 0,05 0,2 | ziemniaki (b) buraki cukrowe |
FORMOTION (a) | 0,2 | owoce cytrusowe (e) |
ditiofosforan S-(N-formylo-N-metylokarbomoilo)metylo-0,0-dimetylu | 0,1 0,5 0,2 0,1 1,0 | truskawki, maliny pozostałe owoce buraki cukrowe pozostałe warzywa korzeniowe chmiel (c) |
FOSALON (a) | 1,0 | owoce cytrusowe (e) |
ditiofosforan S-(6-chloro-2,3-dihydro-2-oksobenzoksazol-1-ilo)metylo-0,0-dietylu | 1,0 2,0 1,0 0,1 0,1 | truskawki pozostałe owoce warzywa liściowe i łodygowe warzywa korzeniowe ziemniaki (b) |
FOSETYL | 3,00 | owoce |
wodorofosfonian etylu | 3,00 | ogórki, pomidory |
FOSFAMIDON (a) | 0,15 | owoce, warzywa |
fosforan (2-chloro-2-dietylokarbamoilo-1-metylo)winylo-dimetylu | 0,05 | ziarno zbóż |
FOSFOROWODÓR | 0,1 | ziarno zbóż |
PH (wszystkie fosforki wyrażone jako fosforowodór) | 0,01 | produkty zbożowe |
FURATIOKARB N,N'-dimetylo-N-N-tiodikarbaminian butylo-2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu | 0,05 0,05 0,05 0,5 (T) 0,05 0,05 0,1 | owoce, warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
GLIFOSAT | 0,1 | owoce, warzywa |
N-(fosfonometylo)glicyna | 0,1 20,0 5,0 0,1 0,5 (T) 0,1 0,1 0,1 | ziemniaki (b) jęczmień i owies pszenica, żyto, pszenżyto ziarno pozostałych zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
GLUFOSYNAT kwas DL-homoalanin-4-ylo(metylo)fosfinowy | 0,2 3,0 0,2 | owoce warzywa strączkowe pozostałe warzywa |
HALOKSYFOP | 0,2 | rzepak |
kwas (RS)-2-[4-(3-chloro-5-trifluorometylo-2-pirydyloksy)fenoksy]propionowy | 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
a-HCH | 0,02* | ziarno zbóż |
a-heksachlorocykloheksan | 0,2 (T) 0,004 0,1 (T) 0,02 0,2* | mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup herbata |
b-HCH | 0,02* | ziarno zbóż |
b-heksachlorocykloheksan | 0,1 (T) 0,003 0,075 (T) 0,01 0,2* | mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup herbata |
g-HCH (patrz lindan) | ||
HEKSACHLOROBENZEN (HCB) | 0,01 | ziarno zbóż |
heksachlorobenzen | 0,2 (T) 0,01 0,25 (T) 0,02 0,01 | mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup herbata |
HEKSAFLUMURON 1-[3,5-dichloro-4-(1,1,2,2-tetrafluoroetoksy)fenylo]-3-(2,6-difluorobenzoilo)mocznik | 0,05 0,1 | ziemniaki (b) owoce, warzywa |
HEKSYTIAZOKS (4RS,5RS)-5-(4-chlorofenylo)-N-cykloheksylo-4-metylo-2-okso-1,3-tiazolidyn-3-ylokarboksyamid | 0,5 | owoce, warzywa |
HEPTACHLOR | 0,01 | owoce, warzywa |
(suma heptachloru i epoksydu heptachloru wyrażona jako heptachlor) 1,4,5,6,7,8,8-heptachloro-3a,4,7,7a-tetrahydro-4,7-metanoinden | 0,01 0,01 0,2 (T) 0,004 0,1 (T) 0,02 0,02 | ziarno zbóż ziemniaki (b) mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup herbata |
HEPTENOFOS (a) | 0,5 | owoce |
dimetylofosforan 7-chlorobicyklo-[3,2,0]-hepta-2,6-dien-6-ylu | 0,1 | ziemniaki (b) |
HYDRAZYD KWASU MALEINOWEGO hydrazyd kwasu maleinowego | 10,0 1,0 | cebula pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
HYMEKSAZOL | 0,1 | buraki |
5-metyloizoksazol-3-ol | ||
IMAZABETABENZ Produkt reakcji zaw. kwas (±)-6-(4-izopropylo-4-metylo-5-okso-2-imidazolin-2-ylo)-m-toluilowy i kwas (±)-2-(4-izopropylo-4-metylo-5-okso-2-imidazolin-2-ylo)-p-toluilowy | 0,05 | ziarno zbóż |
IMAZALIL | 5,0 | owoce cytrusowe (e) |
1-(b-allioksy-2,4-dichlorofenyloetylo)-imidazol | 5,0 0,02 0,02 0,02 5,0 0,02 0,02 (T) 0,02 0,02 0,1 | owoce ziarnkowe pozostałe owoce warzywa ziemniaki wczesne (b) ziemniaki ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
IPRODION | 5,0 | owoce cytrusowe (e) |
3-(3,5-dichlorofenylo)-N-izopropylo-2,4-dioksoimidazolidyno-1-karboksyamid | 5,0 10,0 5,0 2,0 5,0 0,1 10,0 0,02 0,5 0,02 0,05 (T) 0,05 0,05 0,1 | owoce pestkowe pozostałe owoce pomidory ogórki cebula, czosnek pozostałe warzywa korzeniowe warzywa liściowe i łodygowe ziemniaki (b) pszenica pozostałe ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
IZOFENFOS (a) | 0,1 | warzywa |
(suma izofenfosu i jego tlenowej pochodnej) | 0,05 | rzepak |
izopropyloamidotiofosforan etylo-(2-izopropoksykarbonylo)fenylu | ||
IZOKSABEN | 0,1 | ziarno zbóż |
N-[3-(1-etylo-1-metylo-propylo)izoksazol-5-ilo]-2,6-dimetoksybenzamid | ||
IZOPROTURON | 0,2 | ziarno zbóż |
3-(4-izopropylofenylo)-1,1-dimetylomocznik | ||
JOKSYNIL | 0,1 | warzywa |
4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl | ||
KAPTAFOL N-(1,1,2,2-tetrachloroetylotio)-cykloheks-4-eno-1,2dikarboksyimid | 0,02 0,02 0,02 0,1 | owoce cytrusowe (e) pozostałe owoce, warzywa ziemniaki (b) herbata |
KAPTAN | 3,0 | owoce ziarnkowe i jagodowe |
N-(trichlorometylotio)cykloheks-4-ene-1,2-dikarboksymid | 2,0 3,0 2,0 0,1 | owoce pestkowe pomidory pory, sałata, warzywa strączkowe (d) pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
KARBARYL (a) | 3,0 | owoce cytrusowe (e) |
metylokarbaminian 1-naftylu | 3,0 1,0 1,0 0,5 0,2 (T) 0,5 (T) 0,1 0,5 | banany (e) pozostałe owoce warzywa ziarno zbóż mięso i przetwory drób mleko i przetwory jaja bez skorup |
KARBENDAZYM | 5,0 | owoce cytrusowe (e) |
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu ma karbendazym) benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu | 1,0 1,0 0,1 0,1 0,1 (T) 0,1 0,1 0,1 | pozostałe owoce, warzywa pieczarki ziarno zbóż ziemniaki (b) mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
KARBETAMID | 0,1 | rzepak |
karabanilan(R)-1-(etylokarbamoilo)etylu | ||
KARBOKSYNA | 0,2 | buraki cukrowe |
5,6-dihydro-2-metylo-1,4-oksatiino-3-karboksyanilid | 0,2 0,02 | ziarno zbóż pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
KARBOFURAN (suma karbofuranu, 3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu wyrażona jako karbofuran) metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu | 0,1 0,1 0,5 0,2 0,1 0,1 0,05 0,1 (T) 0,1 0,1 0,2 | owoce cytrusowe (e) pozostałe owoce warzywa korzeniowe warzywa liściowe i łodygowe ziarno zbóż ziemniaki (b) rzepak mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
KARBOSULFAN | 0,05 | owoce jagodowe |
(suma karbosulfanu, karbofuranu, 3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu) 2,3-dihydro-2,2-dimetylo-7-benzofuranylo [(dibutyloamino)tio]metylo-karbaminian | 0,1 0,1 0,05 0,05 5,0 0,05 0,5 (T) 0,05 0,05 0,1 | pozostałe owoce marchew pozostałe warzywa ziemniaki (b) chmiel (c) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
KLOPYRALID (3,6-DCP) | 0,05 | rzepak |
kwas 3,6-dichloro-2-pirydynokarboksylowy | 0,3 | buraki ćwikłowe i cukrowe |
KLOFENTEZYNA | 0,1 | owoce |
3,6-bis(2-chlorofenylo)-1,2,3,4,5-tetrazyna | ||
KWINALFOS | 0,2 | rzepak |
dietylotiofosforan 0-2-chinoksalinylu | 0,2 0,02 | warzywa ziemniaki (b) |
KWINTOCEN pentachloronitrobenzen | 0,1 1,0 0,01 | herbata banany (e) pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
KWIZALOFOP kwas (RS)-2-[4-(6-chlorochinoksalino-2-yloksy)fenoksy]propionowy | 0,1 0,5 0,1 0,5 0,1 | ziemniaki (b) owoce buraki cukrowe, ćwikłowe pozostałe warzywa rzepak |
LENACYL | 0,1 | owoce, warzywa |
3-cykloheksylo-6,7-dihydro-1H-cyklopentapirymidyno-2,4-dion | ||
LINDAN (g-HCH) | 0,1 | owoce, warzywa |
g-heksachlorocykloheksan | 0,5 1,0 (T) 0,008 0,2 0,1 0,1 0,1 | oleje mięso i przetwory mleko i przetwory do 4% tłuszczu mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu jaja bez skorup ziarno zbóż herbata |
LINURON | 1,0 | szparagi |
3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik | 0,2 0,1 0,1 | pozostałe warzywa ziemniaki (b) kukurydza |
MALATION (a) | 2,0 | owoce cytrusowe (e) |
ditiofosforan S-1,2-bis(etoksykarbonylo)etylo-O,O-dimetylu | 0,5 0,5 8,0 0,1 | pozostałe owoce warzywa ziarno zbóż herbata |
MANEB (patrz ditiokarbaminiany) | ||
MANKOZEB (patrz ditiokarbaminiany) | ||
MCPA | 0,1 | ziarno zbóż |
kwas (4-chloro-2-metylofenoksy)octowy | ||
MEFOSFOLAN N-(4-metylo-1,3-ditiolan-2-ylideno)amidofosforan dietylu | 5,0 0,1 | chmiel (c) pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
MEKOPROP | 0,1 | ziarno zbóż |
kwas (+-)-2-(4-chloro-2-metylofenoksy)propionowy | ||
MERKAPTODIMETUR (a) | 0,1 | kukurydza |
(suma merkaptodimeturu, sulfonu i sulfotlenku wyrażona jako markaptodimetur) | 1,0 0,1 | sałata buraki ćwikłowe, cukrowe |
metylokarbaminian 3,5-dimetylo-4-metylotiofenylu | ||
METABENZOTIAZURON | 0,2 | warzywa |
1-(2-benzotiazolilo)-1,3-dimetylomocznik | 0,1 | ziarno zbóż |
METALAKSYL | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
(+-)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu | 1,0 0,5 0,1 0,05 0,05 10,0 0,5 (T) 0,05 0,05 0,1 | owoce ziarnkowe owoce jagodowe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż chmiel (c) mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
METAMIDOFOS | 0,2 | owoce cytrusowe (e) |
amidotiofosforan 0,S-dimetylu | 0,01 0,2 0,1 0,01 0,01 5,0 0,01 (T) 0,01 0,01 0,1 | pozostałe owoce warzywa liściowe i łodygowe pozostałe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż chmiel (c) mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
METAMITRON | 0,2 | buraki cukrowe |
4-amino-6-fenylo-3-metylo-1,2,3-triazyn-5(4H)-on | ||
METAZACHLOR | 0,1 | rzepak |
2',6'-dimetylo-N-(pirazol-1-ilometylo)-chloroacetanilid | 0,2 | kapusta |
METAZOL | 0,1 | cebula |
2-(3,4-dichlorofenylo)-4-metylo-1,2,4-oksadiazolidyno-3,5-dion | ||
METIRAM (patrz ditiokarbaminiany) | ||
METOBROMURON | 1,0 | sałata |
3-(4-bromofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik | 0,1 0,05 | pozostałe warzywa ziemniaki (b) |
METOKSURON | 0,2 | warzywa |
3-(3-chloro-4-metoksyfenylo)-1-dimetylomocznik | 0,1 | ziarno zbóż |
METOKSYCHLOR (DMDT) | 2,0 | owoce, warzywa |
1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-metoksyfenylo)etan | 3,0 (T) 0,5 0,5 | mięso i przetwory jaja bez skorup oleje |
METOLACHLOR | 0,2 | owoce, warzywa |
2-chloro-6-etylo-N-(2-metoksyacetylo)acet-o-toluid | 0,1 | ziemniaki (b) |
METOMYL (a) | 2,0 | warzywa liściowe i łodygowe |
S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)-tioacetamid | 0,5 4,0 0,05 0,02 (T) 0,02 0,02 | pozostałe warzywa chmiel (c) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup |
METRYBUZYNA 4-amino-3-metylotio-6-tert-butylo-1,2,4-triazyn-5(4H)-on | 0,1 0,1 | warzywa ziemniaki (b) |
METYDATION (a) ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso-1,3,4-tiadiazol-3-ilo)metylo-0,0-dimetylu | 0,1 1,0 0,02 0,02 (T) 0,02 0,02 0,1 | owoce, warzywa chmiel (c) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
METYLOPIRYMIFOS (a) | 0,2 | warzywa |
dimetylotiofosforan 0-2-dietylo amino-6-metylo-4-pirymidynylu | 5,0 0,05 (T) 0,05 0,05 | ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup |
MEWINFOS | 0,2 | owoce ziarnkowe |
fosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylo-dimetylu) | 0,5 0,2 0,5 0,1 | owoce pestkowe owoce cytrusowe (e) warzywa liściowe i łodygowe pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
MONOLINURON | 0,1 | ziarno zbóż |
3-(4-chlorofenylo)-1-metoksymetylomocznik | ||
MYCHLOBUTANIL 2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)heksylokarbonitryl | 0,5 | owoce |
NAPROPAMID | 0,05 | owoce, warzywa |
N,N-dietylo-2-(1-naftyloksy)propionamid | 0,1 | rzepak |
NUARYMOL | 0,1 | ziarno zbóż |
alkohol (+)-2-chloro-4'-fluoro-a-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrylowy | 0,2 | owoce |
OKSADIKSYL | 0,5 | pomidory, ogórki |
N-(2,6-dimetylofenylo)-2-metoksy-N-(2-okso-3-oksazolidynylo)acetamid | 0,1 0,1 | cebula ziemniaki (b) |
OKSAMYL | 0,05 | truskawki |
N,N-dimetylo-2-metylokarbamoiloksyimino-2-(metylotio)acetamid | 0,05 0,05 | warzywa ziemniaki (b) |
OKSYFLUOROFEN | 0,05 | owoce |
eter 2-chloro-a,a,a-trifluoro-p-tolilowo-3-etoksy-4-nitrofenylowy | ||
OMETOAT (a) | 0,4 | wiśnie |
tiofosforan O,O-dimetylo-S-metylokarbamoilometylu | 0,1 0,4 0,1 0,2 0,1 | owoce jagodowe szpinak warzywa korzeniowe pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego herbata |
PARAKWAT | 0,05 | owoce, warzywa |
chlorek 1,1'-dimetylo-4,4'-bipyridyniowy | 0,05 0,1 | ziemniaki (b) herbata |
PARATION METYLOWY (a) | 0,1 | owoce, warzywa |
tiofosforan 0,0-dimetylo-0-4-nitrofenylu | 0,1 | ziarno zbóż |
PENCYKURON | 0,1 | ziemniaki (b) |
1-(4-chlorobenzylo)-1-cyklopentylo-3-fenylo-mocznik | 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
PENDIMETALINA | 0,1 | ziarno zbóż |
N-(1-etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6-dinitrobenzenoamina | 0,2 | warzywa |
PERMETRYNA | 0,5 | owoce cytrusowe (e) |
(suma izomerów permetryny): | 1,0 | owoce ziarnkowe i pestkowe |
(1RS,3RS)-(1RS,3RS)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2-dimetylocyklopropanokarboksylan 3-fenoksybenzylu | 0,05 0,1 0,5 0,1 2,0 0,05 0,2 2,0 0,5 (T) 0,05 0,05 0,1 | pozostałe owoce warzywa korzeniowe pozostałe warzywa ogórki warzywa liściowe i łodygowe ziemniaki (b) kukurydza pozostałe ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
PIRAZON | 0,5 | buraki cukrowe |
5-amino-4-chloro-2-fenylopirydazyn-3(2H)-on | 0,5 | pozostałe warzywa |
PIRYDAT | 0,2 | ziarno zbóż |
(związek macierzysty + metabolit: 3-fenylo-4-hydroksy-6-chloropirydazyna) | 0,1 | rzepak |
tiokarbaminian S-oktylo-6-chloro-3-fenylopirydazyn-4-ylu | ||
PIRYMIKARB (a) | 0,5 | owoce |
(suma pirymikarbu, demetylopirymikarbu i dimetyloformamido-pirymikarbu) | 1,0 0,5 | warzywa liściowe i łodygowe pozostałe warzywa |
dimetylotiokarbaminian 2-dimetylopirymidyn-4-ylu | 0,1 | ziarno zbóż |
PROCHLORAZ | 5,0 | owoce cytrusowe (e) |
(suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających cząsteczkę 2,4,6 trójfenolową przeliczoną na prochloraz)N-propylo-N-[2-(2,4,6-trichlorofenoksy)]etyloimidazolo-1-karboksyamid | 5,0 0,1 0,5 0,2 | banany (e) ziarno zbóż pieczarki rzepak |
PROCYMIDON | 0,02 | owoce cytrusowe (e) |
N-(3,5-dichlorofenylo)-1,2-dimetylo-1,2-cyklopropanodikarboksyimid | 5,0 1,0 0,02 0,2 1,0 2,0 2,0 5,0 0,02 0,02 0,05 (T) 0,05 0,05 0,1 | owoce jagodowe pozostałe owoce warzywa korzeniowe cebula ogórki pomidory warzywa strączkowe warzywa liściowe i łodygowe ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
PROFAM | 0,5 | ziemniaki (b) |
karbanilan izopropylu | ||
PROMETRYNA | 0,5 | warzywa |
2,4-bis(izopropyloamino)-6-metylo-1,3,5-triazyna | 0,1 | ziemniaki (b) |
PROPACHLOR | 0,1 | warzywa |
N-izopropylochloroacetanilid | ||
PROPAMOKARBU CHLOROWODOREK | 1,0 | pomidory, ogórki |
chlorowodorek 3-(dimetyloamino)propylokarb-aminianu propylu | 0,2 | ziemniaki (b) |
PROPARGIT | 3,0 | owoce |
siarczyn 2-(4-tert-butylofenoksy)-cykloheksylo-2-propenylu | 0,5 0,1 | ogórki herbata |
PROPIKONAZOL | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
(RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo)-4-propylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo]-1H-1,2,4-triazol | 0,2 0,05 0,05 0,05 (T) 0,1 0,05 0,1 | pozostałe owoce ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
PROPOKSUR (a) | 0,2 | truskawki |
metylokarbaminian 2-izopropoksyfenylu | 3,0 3,0 0,1 0,5 | pozostałe owoce warzywa ziemniaki (b) rzepak |
PROPYZAMID | 0,5 | warzywa |
3,5-dichloro-N-(1,1-dimetylopropynylo) benzamid | 0,1 | rzepak |
PYRAZOFOS (a) | 0,5 | owoce, warzywa |
dietyloditiofosforan 0-6-etoksykarbonylo-5-metylopipirazolo[1,5-a]pirymidin-2-ylu | 0,1 10,0 | ziarno zbóż chmiel (c) |
SETOKSYDYM | 0,5 | ziemniaki (b) |
(±)-2-(1-etoksyiminobutylo)-5-[2-(etylotio)propylo]-3-hydroksycykloheksen-2-on-1 | 0,5 2,0 0,5 1,0 | buraki cukrowe, ćwikłowe warzywa liściowe i łodygowe pozostałe warzywa rzepak |
SIARKA | 50,0 | owoce, warzywa |
siarka | ||
SYMAZYNA | 0,05 | ziarno zbóż |
2-chloro-4,6-bis(etyloamino)-1,3,5-triazyna | 0,02 | truskawki |
TCA | 2,0 | buraki ćwikłowe, cukrowe |
trichlorooctan sodowy | 1,0 2,0 | pozostałe warzywa rzepak |
TEBUKONAZOL | 0,2 | ziarno zbóż |
(RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-3-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)pentan-3-ol | ||
TEBUTAM | 0,1 | rzepak |
N-benzylo-N-izopropylopiwaloamid | ||
TEFLUBENZURON 1-(3,5-dichloro-2,4-difluoro-fenylo)-3-(2,6-difluorobenzoilo)mocznik | 0,05 0,5 | ziemniaki (b) owoce, warzywa |
TERBACYL | 0,1 | owoce |
3-tert-butylo-5-chloro-6-metylouracyl | ||
TERBUFOS (a) | 0,1 | buraki cukrowe |
dietyloditiofosforan S-tertbutylotiometylu | 0,1 | ziarno zbóż |
TERBUTRYNA | 0,1 | ziarno zbóż |
2-tert-butyloamino-4-etyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna | ||
TERBUTYLOAZYNA | 0,1 | warzywa strączkowe (d) |
2-tert-butyloamino-4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyna | 0,1 | ziemniaki (b) |
TETRACHLORWINFOS (a) | 1,0 | owoce, warzywa |
fosforan (Z)-2-chloro-1-(2,4,5-trichlorofenylo)winylodimetylu | ||
TETRADIFON | 1,0 | owoce, warzywa |
sulfon 4-chlorofenylo-2,4,5-trichlorofenylowy | ||
TETRAKONAZOL eter (±)-2-(2,4-dichlorofenylo)-3-(1H-1,2,4-triazol-1-yl)propylo1,1,2,2-tertafluoroetylu | 0,05 | ziarno zbóż |
TIABENDAZOL | 10,0 | owoce cytrusowe (e) |
2-(tiazol-4-ilo)benzimidazol | 3,0 0,05 0,05 0,1 | banany (e) ziemniaki (b) ziarno zbóż jaja bez skorup |
TIFENSULFURON kwas 3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo-karbamoilosulfoamoilo)tiofeno-2-karboksylowy | 0,05 | ziarno zbóż |
TIOFANAT METYLOWY | 5,0 | owoce cytrusowe (e) |
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym) o-fenylenobis[4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu | 1,0 1,0 0,1 0,1 0,1 (T) 0,1 0,1 0,1 | pozostałe owoce, warzywa pieczarki ziarno zbóż ziemniaki (b) mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup herbata |
TIOMETON (a) | 0,05 | truskawki |
(suma tiometonu, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako tiometion) | 0,5 0,05 | pozostałe owoce warzywa |
ditiofosforan S-(2-etylotio)etylo-0,0-dimetylu | ||
TIURAM (patrz ditiokarbaminiany) | ||
TOLCHLOFOS METYLOWY tiofosforan O-(2,6-dichloro-4-metylofenylo)-O,O-dimetylu | 0,05 | ziemniaki (b) |
TRIADIMEFON | 0,2 | owoce |
(suma triadimefonu i triadimenolu) | 0,5 | ziarno zbóż |
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilo)butan-2-on | ||
TRIADIMENOL | 0,2 | owoce |
(suma triadimenolu i triadimefonu) | 0,5 | ziarno zbóż |
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triszol-1-ilo-2-butanol | ||
TRIALAT | 0,1 | owoce, warzywa |
(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat) diizopropylotiokarbaminian S-2,3,3-trichloroallilu | 0,1 | ziarno zbóż |
TRIAZOFOS (a) | 0,2 | owoce |
tiofosforan O,O-dietylo-O-1-fenylo-1H-1,2,4-triazol-3-ilu | 0,1 0,05 | warzywa ziemniaki (b) |
TRIBENURON METYLOWY kwas 2-[metoksy-6-metylo-1,3,5-triazino-2-ylo(metylo) karbamoilosulfamoilo] benzoesowy | 0,05 | ziarno zbóż |
TRICHLORFON (a) | 0,5 | owoce |
2,2,2-trichloro-1-hydroksyetylofosfonian-dimetylu | 0,2 0,1 0,1 0,05 | warzywa ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory |
TRICHLORONAT | 0,2 | warzywa |
etylotiofosfonian 0-etylo 0-2,4,5-trichlorofenylu | ||
TRIDEMORF | 0,1 | ziarno zbóż |
4-alkilo-2,6-dimetylomorfolina | ||
TRIFLURALINA | 0,5 | warzywa |
2,6-dinitro-N,N-dipropylo-4-trifluorometylo anilina | 0,1 | rzepak |
TRIFORYNA | 1,0 | owoce |
1,4-bis(2,2,2-trichloro-1-formamidoetylo)piperazyna | 1,0 0,2 | ogórki ziarno zbóż |
WAMIDOTION (a) | 0,5 | owoce ziarnkowe |
(suma wamidotionu, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako wamidotion) | 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego |
tiofosforan O,O-dimetylo-S-2-(1-metylokarbamoiloetylotio)etylu | ||
WINKLOZOLINA | 0,05 | owoce cytrusowe (e) |
(suma winklozoliny i wszystkich metabolitów zawierających grupę 3,5-dichloroaniliny wyrażona jako winklozolina) 3-(3,5-dichlorofenylo)-5-metylo-5-winylooksazolidyno-2,4-dion | 1,0 0,5 2,0 5,0 3,0 5,0 2,0 1,0 0,05 0,05 0,05 (T) 0,05 0,05 1,0 0,1 | owoce ziarnkowe wiśnie pozostałe owoce pestkowe owoce jagodowe pomidory warzywa liściowe i łodygowe warzywa strączkowe (d) pozostałe warzywa ziemniaki (b) ziarno zbóż mięso i przetwory mleko i przetwory jaja bez skorup rzepak herbata |
ZINEB (patrz ditiokarbaminiany) | ||
ZWIĄZKI MIEDZI (w przeliczeniu na Cu) | 5,0 | owoce, warzywa |
Nazwa środka ochrony roślin | Najwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin w produktach zawierających do 10% tłuszczu (mg/kg produktu) | Najwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin w produktach zawierających więcej niż 10% tłuszczu (mg/kg tłuszczu) |
1 | 2 | 3 |
ALDRYNA + DIELDRYNA | 0,002 | 0,02 (T) |
DDT (suma izomerów i metabolitów) | 0,01 | 0,1 (T) |
ENDRYNA | 0,001 | 0,01 (T) |
HEKSACHLOROBENZEN (HCB) | 0,004 | 0,04 (T) |
HEKSACHLOROCYKLOHEKSAN (HCH) (suma izomerów) | 0,005 | 0,05 (T) |
HEPTACHLOR (suma heptachloru i epoksydu heptachloru) | 0,002 | 0,02 (T) |
DITIOKARBAMINIANY (wyrażone jako CS2) | 0,05 | 0,05 (T) |
POZOSTAŁE CHEMICZNE ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN (każdego nie więcej niż) | 0,01 | 0,01 (T) |
* - dotyczy sumy izomerów α i β-HCH
(T) - w przeliczeniu na tłuszcz,
(a) - pozostałości środków ochrony roślin, które należy sumować zgodnie z § 2 ust. 2 rozporządzenia,
(b) - pozostałość odnosi się do ziemniaków obranych,
(c) - pozostałość odnosi się do chmielu suszonego,
(d) - pozostałość odnosi się do części jadalnych,
(e) - pozostałość odnosi się do całego owocu,
(f) - grupy środków spożywczych pochodzenia roślinnego:
Warzywa korzeniowe (oraz cebulowe): burak ćwikłowy, cebula, chrzan, czosnek, marchew, pietruszka - korzeń, por, seler - korzeń, skorzonera, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka.
Warzywa liściowe i łodygowe (oraz kwiaty i ogonki liściowe): brokuł, burak liściowy (boćwina), cykoria liściowa, endywia, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta (biała, czerwona, włoska, brukselska, chińska), rabarbar, sałata, seler naciowy, szczaw, szpinak, pietruszka naciowa, szczypiorek, szparag.
Warzywa owocowe: cukinia, dynia, kabaczek, kawon, melon, oberżyna, ogórek, papryka, patison, pomidor.
Warzywa strączkowe: bób, fasola - suche nasiona, fasola szparagowa, groch - suche nasiona, groch - zielone nasiona, groch cukrowy (zielony strąk), soja,
Owoce ziarnkowe: gruszka, jabłko, pigwa.
Owoce pestkowe: brzoskwinia, czereśnia, morela, nektarynka, śliwka, wiśnia.
Owoce jagodowe: agrest, aronia, borówka wysoka, borówka czernica, borówka brusznica, jeżyna, malina, porzeczka (biała, czerwona, czarna), poziomka, truskawka, winogrono, żurawina.
Owoce cytrusowe: cytryna, grapefruit, mandarynka, pomarańcza.
Owoce inne: ananas, banan, daktyl, figa, kiwi, mango, marakuja, oliwka, papaja, rodzynka.
Ziarno zbóż: gryka, jęczmień, kukurydza, owies, proso, pszenica, pszenżyto, ryż, sorgo, żyto.
Orzechy: kasztan jadalny, laskowy, migdał, pekan, pistacja, włoski, ziemny.
Herbata: suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane części rośliny Camellia sinensis lub innych roślin, służące do sporządzania naparów.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (6)
Akty zmieniające liczba obiektów na liście: (2)
- Wykaz dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.
- Zm.: rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin.