Najwyższe dopuszczalne pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1993.104.476

Akt utracił moc
Wersja od: 7 maja 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 8 października 1993 r.
w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin.

Na podstawie art. 4 ust. 5 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
(uchylony).
1.
Najwyższe dopuszczalne pozostałości środków chemicznych stosowanych przy ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
2.
W razie pozostałości w środkach spożywczych lub na ich powierzchni więcej niż jednego środka chemicznego wymienionego w załączniku nr 2 o podobnym działaniu na zdrowie człowieka, najwyższą dopuszczalną pozostałość tych środków ustala się według wzoru:

Pz1 + Pz2 Pzn

------- ------ ............ -------- Ł 1

NDP1 NDP2 NDPn

w którym:

Pz1, Pz2, .........Pzn oznacza pozostałości poszczególnych środków ochrony roślin w środku spożywczym, wyrażone w mg/kg,

NDP1, NDP2 .........NDPn oznacza odpowiednie najwyższe dopuszczalne pozostałości środków ochrony roślin, wyrażone w mg/kg.

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

  2 NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI AZOTANÓW STOSOWANYCH PRZY UPRAWIE ROŚLIN, KTÓRE MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ W ROŚLINNYCH ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH

(uchylony)

ZAŁĄCZNIK Nr  2

  3 NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI ŚRODKÓW CHEMICZNYCH STOSOWANYCH PRZY OCHRONIE, PRZECHOWYWANIU I TRANSPORCIE ROŚLIN, KTÓRE MOGĄ ZNAJDOWAĆ SIĘ W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH LUB NA ICH POWIERZCHNI

Nazwa środka ochrony roślinNajwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin (mg/kg)Nazwa środka spożywczego (f)
123
ACEFAT0,5pomidory
acetyloamid O,S-dimetylotiofosforowy1,0pozostałe warzywa
1,0owoce cytrusowe (e)
0,02pozostałe owoce
0,02ziarno zbóż
0,02ziemniaki (b)
0,02 (T)mięso i przetwory
0,02mleko i przetwory
0,02jaja bez skorup
0,1herbata
ALACHLOR0,1warzywa
2,6-dietylo-N-(metyloksymetylo)-chloroacetanilid0,1kukurydza
0,1rzepak
ALDIKARB (a)0,05owoce, warzywa
0-metylokarbamoilooksym-2-metylo-2-(metylotio)propionaldehydu0,05ziarno zbóż
0,01 (T)mięso i przetwory
0,01mleko i przetwory
0,01jaja bez skorup
ALDRYNA0,2 (T)mięso i przetwory
(łącznie z dieldryną w przeliczeniu na dieldrynę)0,006mleko i przetwory do 4% tłuszczu
95% rel-(1R,4S,4aS,5S,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a, 5,8,8a-heksahydro-1,4:5,8-dimetanonaftalenu0,15 (T)mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu
0,02jaja bez skorup
0,01ziarno zbóż
0,02herbata
ALFAMETRYNA (patrz cypermetryna)
ALOKSYDYM0,5buraki ćwikłowe i cukrowe
3-[1-(alliloksyimino)butylo]-4-hydroksy-6,6-dimetylo-2-oksocykloheks-3-enokarboksylan metylu1,0

0,5

0,2

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

pozostałe środki pochodzenia roślinnego

AMITRAZ0,2owoce
N-metylo-bis(2,4-ksylilometylo) amina0,5warzywa
0,02ziarno zbóż
0,02 (T)drób
0,02jaja bez skorup
AMITROL0,05owoce cyrusowe (e)
3-amino-1,2,4-triazol0,05pozostałe owoce, warzywa
0,05ziemniaki (b)
0,1herbata
ANILAZYNA0,2ziarno zbóż
2,4-dichloro-6-(2-chloroanilino)-1,3,5-triazyna
ASULAM (a)0,5owoce, warzywa
sulfanilokarbaminian metylu
ATRAZYNA0,1owoce cytrusowe (e)
2-chloro-4-etyloamino-6-izopropyloamino-1,3,5-triazyna0,1pozostałe owoce, warzywa
0,5kukurydza
0,1ziemniaki (b)
0,1herbata
AZOCYKLOTYNA2,0owoce cytrusowe (e)
(suma azocyklotyny i cyheksatyny wyrażona jako cyheksatyna)0,5pozostałe owoce
tri(cykloheksylo)-1 H-1,2,4-triazol-1-ilo-cyna10,0chmiel (c)
AZYPROTRYNA0,2warzywa
2-azydo-4-izopropyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna
AZYNOFOS ETYLOWY (a)0,05owoce, warzywa
ditiofosforan 0,0-dietylo-S-(3, 4-dihydro-4-oksobenzo[d]-1, 2, 3-triazyn-3-ylo) metylu0,05ziemniaki (b)
0,1rzepak
AZYNOFOS METYLOWY (a)1,0owoce cytrusowe (e)
ditiofosforan O,O-dimetylo-S-(3,4-dihydro-4-oksobenzo [d]-1,2,3-triazyn-3-ylo) metylu0,5

0,5

0,05

pozostałe owoce

warzywa

ziemniaki (b)

BARBAN (a)0,1marchew, seler
(wyrażony jako 3-chloroanilina)

3-chlorofenylokarbaminian 4-chlorobut-2-ynylu

0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
BENALAKSYL0,05owoce cytrusowe (e)
DL-N-(2,6-dimetylofenylo)-N-fenyloacetylo-alaninian metylu0,05pozostałe owoce
0,05

0,2

0,05

0,05

0,5 (T)

0,05

0,05

0,1

ziemniaki (b)

warzywa owocowe, cebula

pozostałe warzywa

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

BENAZOLINA0,05rzepak
kwas 4-chloro-2,3-dihydro-2-oksobenzotiazol-3-ylooctowy
BENFURAKARB0,05owoce cytrusowe (e)
N-[2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofurano-7-yloksykarbonylo(metylo)-aminotio]-N-izopropylo-β-alaninian0,05

0,05

0,05

0,5 (T)

0,05

0,05

0,1

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

BENOMYL5,0owoce cytrusowe (e)
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym)1,0

0,1

1,0

pozostałe owoce, warzywa

ziarno zbóż

pieczarki

1-(butylokarbamoilo) benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu0,1 (T)

0,1

0,1

0,1

0,1

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

ziemniaki (b)

herbata

BENSULTAP0,05ziemniaki (b)
di(benzenotiosulfonian)S,S'-2-dimetyloaminotrimetylenu0,5

0,2

owoce, warzywa

ziarno zbóż

BENTAZON0,5ziarno zbóż
2,2-ditlenek 3-izopropylo-(1H) benzo-2,1,3-tiadiazin-4-onu0,05ziemniaki (b)
BIFENTRYNA0,1warzywa
(Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoroprop-1-enylo)-2,2-di-metylocyklopropanokarboksylan 2-metylobifenyl-3-ylometylu0,2

0,5

0,1

0,5

0,1

0,1

jabłka

czarna porzeczka

pozostałe owoce

ziarno zbóż

rzepak

herbata

BINAPAKRYL0,05owoce cytrusowe (e)
3-metylobut-2-enian 2,4-dinitro-6-sec-butylofenylu0,05

0,3

0,05

0,05

0,1

warzywa korzeniowe

pozostałe warzywa

pozostałe owoce

ziemniaki (b)

herbata

BITERTANOL0,5banany (e)
1-(bifenyl-4-iloksy-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilo)butan-2-ol2,0

1,0

0,2

0,1

owoce pestkowe

owoce ziarnkowe

pozostałe owoce

ziarno zbóż

BROMEK METYLU

(w przeliczeniu na bromek metylu)

0,1

0,05

0,05

0,05

0,05

ziarno zbóż

owoce cytrusowe (e)

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

herbata

BROMKI NIEORGANICZNE

(w przeliczeniu na jon bromu)

50,0

50,0

50,0

ziarno zbóż

zioła, herbata

suszone owoce

BROMFENWINFOS (a)0,1warzywa
fosforan (Z, E)-2-bromo-1-(2,4-dichlorofenylowinylo-dietylu)0,05

0,05

ziemniaki (b)

rzepak

BROMOFOS (a)1,0owoce
tiofosforan 0,4-bromo-2,5-dichlorofenylo-O,O-dimetylu2,0warzywa
BROMOFOS ETYLOWY (a)0,05owoce cytrusowe (e)
tiofosforan O-4-bromo-2,5-dichlorofenylo-O,O-dietylu0,05

0,05

0,1

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

herbata

BROMOKSYNIL

3,5-dibromo-4-hydroksybenzonitryl

0,05

0,1

nasiona lnu

ziarno zbóż

BROMOPROPYLAT3,0owoce cytrusowe (e)
4,4'-dibromobenzilan izopropylu1,0

1,0

0,1

pozostałe owoce

warzywa

herbata

BUPIRYMAT

dimetylosulfonian 5-butylo-2-etyloamino-6-metylo-4-pirymidynylu

0,5owoce
BUPROFEZYNA

2-tert-butylimino-3-izo-propylo-5-fenyloperhydro-1,3,5-tiadiazyn-4-on

0,5

0,1

owoce, warzywa

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

BUTYLAT

N,N-diizobutylotiokarbaminian S-etylu

0,1kukurydza
CHINOMETIONAT

6-metylo-1,3-ditiolano[4,5b] chinoksalin-2-on

0,1owoce, warzywa
CHLOMAZON

2-(2-chlorobenzylo)-4,4-dimetylo-1,2-oksazolidyn-3-on

0,05

0,05

0,02

ziemniaki (b)

warzywa strączkowe (d)

rzepak

CHLORDAN

1,2,4,5,6,7,8,8-oktachloro-3a,4,7,7a-tetrahydro-4,7-metanoidan

0,05 (T)

0,002

0,05 (T)

0,005

0,02

0,02

mięso i przetwory

mleko i przetwory do 4% tłuszczu

mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

ziarno zbóż

herbata

CHLORFENWINFOS (a)1,0owoce cytrusowe (e)
fosforan(Z,E)-2-chloro-1-(2,4-dichlorofenylowinylo-dietylu)0,05

0,5

0,05

0,05

0,05

0,2

0,05

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe

pozostałe warzywa

pieczarki

ziemniaki (b)

rzepak

ziarno zbóż

CHLORMEKWAT (CCC)3,0ziarno zbóż
chlorek 2-chloroetylotrimetyloamoniowy0,2

3,0

0,05

pomidory

gruszki

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

CHLOROBENZYD

sulfid 4-chlorobenzylowo-4-chlorofenylowy

2,0owoce i warzywa
CHLOROBENZYLAT2,0owoce, warzywa
4,4'-dichlorobenzilan etylu0,2orzechy
CHLOROBROMURON0,2warzywa
3-(4-bromo-3-chlorofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik
CHLOROBUFAM0,1marchew, seler
(wyrażone jako 3-chloroanilina)

3-chlorofenylokarbaminian 1-metyloprop-2-ynylu

0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
CHLOROKSURON

3-[4-(4-chlorofenoksy)fenylo]-1, 1-dimetylomocznik

0,2warzywa
CHLOROPIRYFOS (a)0,3owoce cytrusowe (e)
tiofosforan 0-3,5,6-trichloropirydyn-2-ylo-0,0-dietylu0,2

0,5

0,5

0,05

0,1

0,05

0,05

0,2 (T)

0,05 (T)

0,01

0,01

0,1

owoce pestkowe

owoce ziarnkowe

warzywa owocowe

buraki cukrowe

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

drób

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

CHLOROPIRYFOS METYLOWY (a)0,3owoce cytrusowe (e)
tiofosforan O-3,5,6-trichloropiryd-2-ylo-O,O-dimetylu0,5

0,2

0,5

0,1

0,05

0,05

0,05 (T)

0,01

0,01

0,1

owoce ziarnkowe

owoce pestkowe

warzywa owocowe

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

CHLOROPROFAM

3-chlorofenylokarbaminian izopropylu

0,5ziemniaki (b)
CHLOROTALONIL0,01owoce cytrusowe (e)
tetrachloroizoftalonitryl0,01

0,5

1,0

2,0

0,01

0,01

0,1

0,01 (T)

0,01

0,01

0,1

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe, liściaste i łodygowe

ogórki

pomidory

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

CHLORSULFURON

1-(2-chlorofenylosulfonylo)-3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo) mocznik

0,1ziarno zbóż
CHLORTOLURON0,1ziarno zbóż
3-(3-chloro-4-metylofenylo)-1,1-dimetylomocznik0,05warzywa
CHLORYDAZON (patrz pirazon)
CYFLUTRYNA0,02owoce cytrusowe (e)
mieszanina dwóch par enancjomerów: [(1S,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu+(1R,3R)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] i [(1S,3R)-3-(2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (R)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksybenzylu+(1R,3S)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2,2-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-4-fluoro-3-fenoksy-benzylu] (w stosunku ok. 1:2)0,2

0,3

0,05

0,02

0,05

0,5

0,1

0,02

0,05

0,02

0,05

0,02

0,02

0,01

owoce pestkowe i ziarnkowe

winogrona

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe

warzywa owocowe

warzywa liściowe i łodygowe

pozostałe warzywa

ziemniak (b)

kukurydza

ziarno zbóż z wyjątkiem kukurydzy

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

CYHALOTRYNA

(Z)-(1RS,3RS)-3-(2-chloro-3,3,3-trifluoropropenylo)-2,2-dimetylo-cyklopropanokarboksylan-(RS)-α-cyjano-3-fenoksybenzylu

0,2

0,1

0,02

0,2

1,0

0,2

0,02

0,02

0,05

0,5 (T)

0,05

0,02

1,0

morele, brzoskwinie

pozostałe owoce pestkowe, ziarnkowe i jagodowe

pozostałe owoce

kapusta

pozostałe warzywa liściowe i łodygowe

warzywa strączkowe (d)

pozostałe warzywa

ziarno zbóż z wyjątkiem jęczmienia

jęczmień

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

CYHEKSATYNA2,0owoce cytrusowe (e)
(suma cyheksatyny i azocyklotyny wyrażona jako cyheksatyna - w przeliczeniu na wodorotlenek tricykloheksylocyny)

wodorotlenek tricykloheksylocyny

0,5

2,0

0,5

10,0

pozostałe owoce

pomidory

pozostałe warzywa

chmiel (c)

CYJANAZYNA

2-(4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyn-2-yloamino)-2-metylo-propionitryl

0,1

0,1

0,1

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

warzywa

CYKLOAT0,05buraki
N-cykloheksylo-N-etylo (tiokarbaminian) S-etylu0,1szpinak
CYKLOKSYDYM

(RS)-2-[1-(etoksyimino)butylo]-3-hydroksy-5-tian-3-ylocykloheks-2-enon

0,1

0,2

0,5

2,0

warzywa korzeniowe

warzywa liściowe i łodygowe

marchew

rzepak

CYMOKSYNIL2,0chmiel (c)
1-(2-cyjano-2-metoksyiminoacetylo)-3-etylomocznik0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
CYPERMETRYNA0,05owoce cytrusowe (e)
(suma izomerów cypermetryny)1,0owoce ziarnkowe
(1RS,3RS)-(1RS,3RS)-2,2-dimetylo-3-(2-metylopropen-1-ylo) cyklopropanokarboksylan (RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu1,0

2,0

0,05

0,5

0,5

wiśnie

pozostałe pestkowe

owoce jagodowe

warzywa strączkowe (d)

pomidory

0,2ogórki
2,0warzywa liściowe i łodygowe
0,05pozostałe warzywa
0,1rzepak
0,05ziemniaki (b)
0,05ziarno zbóż
0,2 (T)

0,05 (T)

0,02

0,05

0,1

mięso i przetwory

drób

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

CYPROKONAZOL0,1ziarno zbóż
(2RS,3RS,2SR,3SR)-2-(4-chloro-fenylo)-3-cyklopropylo-1-(1H-1,2,4-triazol-1-ylo)butan-2-ol-2,4-D kwas 2,4-dichlorofenoksy octowy0,2

0,05

ziarno zbóż

kukurydza

DALAPON1,0owoce, warzywa
2,2-dichloropropionian sodowy
DAMINOZYD

kwas N,N-dimetyloaminobursztyno-amowy

0,02

0,02

0,1

owoce, warzywa

ziemniaki (b)

herbata

DAZOMET0,05warzywa
3,5-dimetylo-perhydro-1,3,5-triazyno-2-tion
DDT0,05owoce cytrusowe (e)
(suma DDT, DDE i DDD)0,05pozostałe owoce
1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-chlorofenylo)etan1,0 (T)

0,04

1,0 (T)

0,1

0,05

0,05

0,05

0,05

0,2

mięso i przetwory

mleko i przetwory do 4% tłuszczu

mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

warzywa

ziarno zbóż

ziemniaki (b)

chmiel (c)

herbata

DELTAMETRYNA0,05owoce cytrusowe (e)
(1R)-cis-3-(2,2-dibromowinylo)-2,2-0,1owoce ziarnkowe i pestkowe
-dimetylocyklopropanokarboksylan (S)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu0,2

0,5

0,1

0,05

0,2

0,05

0,05

0,1

1,0

0,05 (T)

0,05

5,0

owoce jagodowe

warzywa liściowe i łodygowe

buraki ćwikłowe i cukrowe

pozostałe warzywa korzeniowe

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

pieczarki

rzepak

ziarno zbóż

drób

jaja bez skorup

herbata

DEMETON 0-(S)METYLOWY1,0owoce
(suma sulfotlenku i sulfonu metylodemetonu wyrażona jako metylodemeton S) tiofosforan S-(2-etylotio)etylo-0,0-dimetylu0,05

0,5

0,1

marchew

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

DESMEDIFAM

3-fenylokarbaniloksykarbanilan etylu

0,1buraki ćwikłowe, cukrowe
DESMETRYNA0,1warzywa
2-izopropyloamino-4-metyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna
DIALAT0,1owoce, warzywa
(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat)

diizopropylokarbaminian S-2,3-dichloroallilu

0,1ziarno zbóż
DIAZYNON (a)0,3owoce, warzywa
tiofosforan 0,0-dietylo-0-(2-izopropylo-6-metylopirymidyn-4-ylu)0,05

0,7 (T)

0,02

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

DIBROMOETAN

(dibromoetan)

0,01

0,01

0,01

owoce cytrusowe (e)

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

DICHLOBENIL

2,6-dichlorobenzonitryl

0,1owoce
DICHLOFLUANID2,0wiśnie
N-dichlorofluorometylotio-N-fenylo-N',N'-dimetylosulfonoamid5,0

0,1

2,0

5,0

pozostałe owoce

cebula

warzywa strączkowe (d)

pozostałe warzywa

DICHLOFOP METYLOWY0,1buraki ćwikłowe, cukrowe
(RS)-2-[4-(2,4-dichlorofenoksy)fenoksy] propionian metylu0,1ziarno zbóż
DICHLORAN

2,6-dichloro-4-nitroanilina

0,1buraki cukrowe
DICHLORFOS (DDVP)0,1owoce, warzywa
fosforan 2,2-dichlorowinylo-dimetylu0,05mięso i przetwory
0,02mleko i przetwory
0,05jaja bez skorup
2,0ziarno zbóż
0,1herbata
DICHLORPROP0,05owoce cytrusowe (e)
kwas (+)-2-(2,4-dichlorofenoksy)-propionowy0,05

0,05

0,2

0,1

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

herbata

DIELDRYNA0,2 (T)mięso i przetwory
(łącznie z aldryną w przeliczeniu na dieldrynę) 85% rel-(1R,4S,4aS,5R,6R,7S,8S,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahydro-6,7-epoksy-1,4:5,8-dimetanonaftalen0,006

0,15 (T)

0,02

0,02

0,01

mleko i przetwory do

4% tłuszczu

mleko i przetwory

powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

herbata

ziarno zbóż

DIFENKONAZOL

1(2-[4-(4-chlorofenoksy)-2-chlorofenylo]-4-metylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo)-1H-1,2,4-triazol

0,2

0,1

czarna porzeczka

pozostałe owoce

DIFENOKSURON0,05wszystkie produkty spożywcze pochodzenia roślinnego
3-[4-(4-metoksyfenoksy)fenylo]-1,1-dimetylomocznik
DIFENZOKWAT

kation 3,5-difenylo-1,2-dimetylopirazolowy

0,1ziarno zbóż
DIFLUBENZURON1,0owoce, warzywa
1-(4-chlorofenylo)-3-(2,6-difluorobenzoilo)mocznik0,2

0,1

pieczarki

ziarno zbóż

DIFLUFENIKAN

2',4'-difluoro-2-(3-trifluoro-metylofenoksy)nikotynoiloanilid

0,05ziarno zbóż
DIKAMBA

kwas 3,6-dichloro-2-metoksybenzoesowy

0,05ziarno zbóż
DIKWAT0,1owoce, warzywa
dibromek 9,10-dihydro-8a,10a-diazoniafenantrenowy0,1

0,05

2,0

ziemniaki (b)

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

ziarno zbóż

DIMEFURON0,1rzepak
3-[4-(5-tert-butylo-2,3-dihydro-2-okso-1,3,4-oksadiazol-3-ilo)-3-chlorofenylo]-1,1-dimetylomocznik
DIMETACHLOR

2-chloro-N-(2-metoksyetylo-2',6'-dimetyloacetanilid

0,1rzepak
DIMETIPIN0,1rzepak
2,3-dihydro-5,6-dimetylo-1,4-ditinu 1,1,4,4-tetratlenek0,05ziemniaki (b)
DIMETOAT0,5owoce
(łącznie z pochodną tlenową)0,2cebula
ditiofosforan 0,0-dimetylo-S-metylokarbamoilometylu0,2

0,5

0,2

0,2

buraki ćwikłowe, cukrowe

pozostałe warzywa

ziarno zbóż

herbata

DINOKAP0,1owoce, warzywa
krotonian 2,6-dinitro-4-oktylofenylu i krotonian 2,4-dinitro-6-oktylofenylu

(izomeryczna mieszanina poreakcyjna)

DINOSEB

4,6-dinitro-2-sec-butylofenol

0,05

0,05

0,1

owoce, warzywa

ziemniaki (b)

herbata

DINOTERB

4,6-dinitro-2-tert-butylofenol

0,1ziarno zbóż
DIOKSATION0,05owoce cytrusowe (e)
bis (ditiofosforan) S,S'-1,4-dioksan-2,3-diylo-O,O,O',O'-tetraetylu0,05

0,05

0,1

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

herbata

DITIANON

2,3-dicyjano-1,4-ditiaantrachinon

3,0owoce
DITIOKARBAMINIANY: MANEB, TIURAM, ZINEB, METIRAM, MANKOZEB (wyrażone jako CS2)2,0

2,0

5,0

1,0

2,0

0,05

0,05

0,05 (T)

0,05

0,05

0,1

owoce cytrusowe

pozostałe owoce

warzywa liściowe i łodygowe

pomidory, ogórki

pozostałe warzywa

ziarno zbóż

ziemniaki (b)

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

DIURON

3-(3,4-dichlorofenylo)-1,1-dimetylomocznik

0,1

0,5

owoce

warzywa

DODYNA1,0owoce ziarnkowe i pestkowe
octan 1-dodecyloguanidynowy0,2pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
ENDOSULFAN0,2warzywa korzeniowe
(suma endosulfanu i siarczanu endosulfanu w przeliczeniu na endosulfan)0,2

0,1

kukurydza

ziarno zbóż

S-tlenek 6,7,8,9,10,10-heksachloro-1,5,5a,6,9,9a-heksahydro-6,9-metano-2,4,3-benzodioksatiepinu0,5

30,0

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

herbata

ENDRYNA0,01owoce, warzywa
rel-(1R,4S,4aS,5S,6S,7R,8R,8aR)-1,2,3,4,10,10-heksachloro-1,4,4a,5,6,7,8,8a-oktahydro-6,7-epoksy-1,4,5,8-dimetanonaftalen0,01

0,01

0,05 (T)

0,001

0,025 (T)

0,005

0,01

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory do 4% tłuszczu

mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

herbata

EPTC0,1ziemniaki (b)
dipropylotiokarbaminian S-etylu0,1

0,1

warzywa strączkowe (d)

kukurydza

ETEFON

kwas 2-chloroetylofosfonowy

0,05

3,0

5,0

0,05

3,0

0,05

0,05

0,5

0,2

0,05

0,05 (T)

0,05

0,05

0,1

owoce cytrusowe (e)

owoce ziarnkowe i pestkowe

porzeczki

pozostałe owoce jagodowe

pomidory

ziemniaki (b)

pozostałe warzywa

jęczmień, żyto

pszenica

ziarno pozostałych zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

ETIOFENKARB2,0owoce
metylokarbaminian 2-(etylometylo)-fenylu0,5

0,2

2,0

0,5

buraki ćwikłowe

warzywa strączkowe (d)

pozostałe warzywa

ziemniaki

ETION (a)2,0owoce cytrusowe (e)
bis (ditiofosforan) O,O,O',O'-tetraetylo-S,S'-metylenu0,5

0,1

2,0

pozostałe owoce

warzywa

herbata

ETOFUMESAT0,1buraki cukrowe
metanosulfonian (-)-2-etoksy-2,3-dihydro-3,3-dimetylo-benzofuran-5-ylu
FENARYMOL0,2owoce cytrusowe (e)
alkohol 2,4'-dichloro-a-(5-pirymidynylo)benzyhydrylowy1,0

0,3

0,05

0,02

0,02

0,02

0,02 (T)

0,02

0,02

0,05

porzeczki

pozostałe owoce

warzywa liściowe i łodygowe

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

FENBUTATYNY TLENEK2,0owoce
tlenek bis[tris(2-metylo-2-fenylopropylo)cyny]0,5warzywa
FENCHLORFOS

tiofosforan O,O-dimetylo-O-2,4,5-trichlorofenylu

0,01

0,01

0,01

0,1

owoce cytrusowe (e)

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

herbata

FENITROTION (a)2,0owoce cytrusowe (e)
tiofosforan 0,0-dimetylo-0,3-metylo-4-nitrofenylu0,5

0,1

0,2

0,5

0,05

0,1

pozostałe owoce

kalafiory

buraki cukrowe

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

herbata

FENMEDIFAM0,1buraki ćwikłowe, cukrowe
3-(3-metylofenylo)-karbamoiloksyfenylokarbaminian metylu
FENOKSAPROP ETYLOWY

kwas (RS)-2-[4-(6-chloro-1,3-benzoksazol-2-iloksy)fenoksy]propionowy

0,1

0,1

owoce, warzywa

ziarno zbóż

FENPROPATRYNA0,3owoce, warzywa
cyjano (3-fenoksyfenylo)metylo 2,2,3,3-tetrametylocyklopropano-karboksylan
FENPROPIMOR0,5ziarno zbóż
(+)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo)-2-metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolina
FENTION (a)1,0owoce cytrusowe (e)
(suma fentionu i jego pochodnej tlenowej, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako fention) tiofosforan 0,0-dimetylo-0-3-metylo-4-metylotiofenylu0,5

0,1

1,0

pozostałe owoce

marchew

pozostałe warzywa

FENTYNA0,1ziemniaki (b)
(suma trójfenylocyny, octanu, chlorku i wodorotlenku trifenylocyny wyrażona jako wodorotlenek trifenylocyny)
FENWALERAT0,05owoce cytrusowe (e)
(RS)-2-(4-chlorofenylo)-3-metylomaślan (RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylu1,0

0,5

0,5

0,05

0,02

0,05

0,05

0,5 (T)

0,05

0,1

owoce ziarnkowe

pozostałe owoce

warzywa liściowe i łodygowe

warzywa korzeniowe

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

herbata

FLAMPROP IZOPROPYLOWY0,2ziarno zbóż
D,L-N-benzoilo-N-(3-chloro-4-fluoroalaninian izopropylu)
FLUAZYFOP BUTYLOWY0,1truskawki
(R,S)-2-[4-(5-trifluorometylo-2-pirydyloksy)-fenoksy]propionian butylu0,5

0,1

0,1

3,0

buraki

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

rzepak

FLUCYTRYNAT0,5owoce, warzywa
(RS)-a-cyjano-3-fenoksybenzylo (S)-2-(4-difluorometoksyfenylo)-maślan2,0

0,1

chmiel (c)

herbata

FLUOROCHLORIDON0,1warzywa
3-chloro-4-(chlorometylo)-1-[3-trifluorometylo)fenylo]-2-pyrolidon0,1

0,1

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

FLURENOL0,05ziarno zbóż
kwas 9-hydroksyfluoreno-9-karboksylowy
FLUROKSYPYR0,1ziarno zbóż
kwas 4-amino-3,5-dichloro-6-fluoro-2-pirydyloksyoctowy
FLUSILAZOL0,1banany (e)
bis (4-fluorofenylo)(metylo)(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo) silan0,2

0,02

pozostałe owoce

ziarno zbóż

FLUTRIAFOL0,5ziarno zbóż
(RS)-2,4'-difluoro-a-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)benzhydrol
FONOFOS (a)0,2owoce, warzywa
etyloditiofosfonian 0-etylo-S-fenylu0,05

0,2

ziemniaki (b)

buraki cukrowe

FORMOTION (a)0,2owoce cytrusowe (e)
ditiofosforan S-(N-formylo-N-metylokarbomoilo)metylo-0,0-dimetylu0,1

0,5

0,2

0,1

1,0

truskawki, maliny

pozostałe owoce

buraki cukrowe

pozostałe warzywa

korzeniowe

chmiel (c)

FOSALON (a)1,0owoce cytrusowe (e)
ditiofosforan S-(6-chloro-2,3-dihydro-2-oksobenzoksazol-1-ilo)metylo-0,0-dietylu1,0

2,0

1,0

0,1

0,1

truskawki

pozostałe owoce

warzywa liściowe

i łodygowe

warzywa korzeniowe

ziemniaki (b)

FOSETYL3,00owoce
wodorofosfonian etylu3,00ogórki, pomidory
FOSFAMIDON (a)0,15owoce, warzywa
fosforan (2-chloro-2-dietylokarbamoilo-1-metylo)winylo-dimetylu0,05ziarno zbóż
FOSFOROWODÓR0,1ziarno zbóż
PH (wszystkie fosforki wyrażone jako fosforowodór)0,01produkty zbożowe
FURATIOKARB

N,N'-dimetylo-N-N-tiodikarbaminian butylo-2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu

0,05

0,05

0,05

0,5 (T)

0,05

0,05

0,1

owoce, warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

GLIFOSAT0,1owoce, warzywa
N-(fosfonometylo)glicyna0,1

20,0

5,0

0,1

0,5 (T)

0,1

0,1

0,1

ziemniaki (b)

jęczmień i owies

pszenica, żyto, pszenżyto

ziarno pozostałych zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

GLUFOSYNAT

kwas DL-homoalanin-4-ylo(metylo)fosfinowy

0,2

3,0

0,2

owoce

warzywa strączkowe

pozostałe warzywa

HALOKSYFOP0,2rzepak
kwas (RS)-2-[4-(3-chloro-5-trifluorometylo-2-pirydyloksy)fenoksy]propionowy0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
a-HCH0,02*ziarno zbóż
a-heksachlorocykloheksan0,2 (T)

0,004

0,1 (T)

0,02

0,2*

mięso i przetwory

mleko i przetwory do 4% tłuszczu

mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

herbata

b-HCH0,02*ziarno zbóż
b-heksachlorocykloheksan0,1 (T)

0,003

0,075 (T)

0,01

0,2*

mięso i przetwory

mleko i przetwory do 4% tłuszczu

mleko i przetwory powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

herbata

g-HCH (patrz lindan)
HEKSACHLOROBENZEN (HCB)0,01ziarno zbóż
heksachlorobenzen0,2 (T)

0,01

0,25 (T)

0,02

0,01

mięso i przetwory

mleko i przetwory do

4% tłuszczu

mleko i przetwory

powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

herbata

HEKSAFLUMURON

1-[3,5-dichloro-4-(1,1,2,2-tetrafluoroetoksy)fenylo]-3-(2,6-difluorobenzoilo)mocznik

0,05

0,1

ziemniaki (b)

owoce, warzywa

HEKSYTIAZOKS

(4RS,5RS)-5-(4-chlorofenylo)-N-cykloheksylo-4-metylo-2-okso-1,3-tiazolidyn-3-ylokarboksyamid

0,5owoce, warzywa
HEPTACHLOR0,01owoce, warzywa
(suma heptachloru i epoksydu heptachloru wyrażona jako heptachlor) 1,4,5,6,7,8,8-heptachloro-3a,4,7,7a-tetrahydro-4,7-metanoinden0,01

0,01

0,2 (T)

0,004

0,1 (T)

0,02

0,02

ziarno zbóż

ziemniaki (b)

mięso i przetwory

mleko i przetwory do

4% tłuszczu

mleko i przetwory

powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

herbata

HEPTENOFOS (a)0,5owoce
dimetylofosforan 7-chlorobicyklo-[3,2,0]-hepta-2,6-dien-6-ylu0,1ziemniaki (b)
HYDRAZYD KWASU MALEINOWEGO

hydrazyd kwasu maleinowego

10,0

1,0

cebula

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

HYMEKSAZOL0,1buraki
5-metyloizoksazol-3-ol
IMAZABETABENZ

Produkt reakcji zaw. kwas (±)-6-(4-izopropylo-4-metylo-5-okso-2-imidazolin-2-ylo)-m-toluilowy i kwas (±)-2-(4-izopropylo-4-metylo-5-okso-2-imidazolin-2-ylo)-p-toluilowy

0,05ziarno zbóż
IMAZALIL5,0owoce cytrusowe (e)
1-(b-allioksy-2,4-dichlorofenyloetylo)-imidazol5,0

0,02

0,02

0,02

5,0

0,02

0,02 (T)

0,02

0,02

0,1

owoce ziarnkowe

pozostałe owoce

warzywa

ziemniaki wczesne (b)

ziemniaki

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

IPRODION5,0owoce cytrusowe (e)
3-(3,5-dichlorofenylo)-N-izopropylo-2,4-dioksoimidazolidyno-1-karboksyamid5,0

10,0

5,0

2,0

5,0

0,1

10,0

0,02

0,5

0,02

0,05 (T)

0,05

0,05

0,1

owoce pestkowe

pozostałe owoce

pomidory

ogórki

cebula, czosnek

pozostałe warzywa korzeniowe

warzywa liściowe i łodygowe

ziemniaki (b)

pszenica

pozostałe ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

IZOFENFOS (a)0,1warzywa
(suma izofenfosu i jego tlenowej pochodnej)0,05rzepak
izopropyloamidotiofosforan etylo-(2-izopropoksykarbonylo)fenylu
IZOKSABEN0,1ziarno zbóż
N-[3-(1-etylo-1-metylo-propylo)izoksazol-5-ilo]-2,6-dimetoksybenzamid
IZOPROTURON0,2ziarno zbóż
3-(4-izopropylofenylo)-1,1-dimetylomocznik
JOKSYNIL0,1warzywa
4-hydroksy-3,5-dijodobenzonitryl
KAPTAFOL

N-(1,1,2,2-tetrachloroetylotio)-cykloheks-4-eno-1,2dikarboksyimid

0,02

0,02

0,02

0,1

owoce cytrusowe (e)

pozostałe owoce, warzywa

ziemniaki (b)

herbata

KAPTAN3,0owoce ziarnkowe i jagodowe
N-(trichlorometylotio)cykloheks-4-ene-1,2-dikarboksymid2,0

3,0

2,0

0,1

owoce pestkowe

pomidory

pory, sałata, warzywa strączkowe (d)

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

KARBARYL (a)3,0owoce cytrusowe (e)
metylokarbaminian 1-naftylu3,0

1,0

1,0

0,5

0,2 (T)

0,5 (T)

0,1

0,5

banany (e)

pozostałe owoce

warzywa

ziarno zbóż

mięso i przetwory

drób

mleko i przetwory

jaja bez skorup

KARBENDAZYM5,0owoce cytrusowe (e)
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu ma karbendazym)

benzimidazol-2-ilokarbaminian metylu

1,0

1,0

0,1

0,1

0,1 (T)

0,1

0,1

0,1

pozostałe owoce, warzywa

pieczarki

ziarno zbóż

ziemniaki (b)

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

KARBETAMID0,1rzepak
karabanilan(R)-1-(etylokarbamoilo)etylu
KARBOKSYNA0,2buraki cukrowe
5,6-dihydro-2-metylo-1,4-oksatiino-3-karboksyanilid0,2

0,02

ziarno zbóż

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

KARBOFURAN

(suma karbofuranu, 3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu wyrażona jako karbofuran)

metylokarbaminian 2,3-dihydro-2,2-dimetylobenzofuran-7-ylu

0,1

0,1

0,5

0,2

0,1

0,1

0,05

0,1 (T)

0,1

0,1

0,2

owoce cytrusowe (e)

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe

warzywa liściowe i łodygowe

ziarno zbóż

ziemniaki (b)

rzepak

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

KARBOSULFAN0,05owoce jagodowe
(suma karbosulfanu, karbofuranu, 3-hydroksykarbofuranu i 3-ketokarbofuranu) 2,3-dihydro-2,2-dimetylo-7-benzofuranylo [(dibutyloamino)tio]metylo-karbaminian0,1

0,1

0,05

0,05

5,0

0,05

0,5 (T)

0,05

0,05

0,1

pozostałe owoce

marchew

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

chmiel (c)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

KLOPYRALID (3,6-DCP)0,05rzepak
kwas 3,6-dichloro-2-pirydynokarboksylowy0,3buraki ćwikłowe i cukrowe
KLOFENTEZYNA0,1owoce
3,6-bis(2-chlorofenylo)-1,2,3,4,5-tetrazyna
KWINALFOS0,2rzepak
dietylotiofosforan 0-2-chinoksalinylu0,2

0,02

warzywa

ziemniaki (b)

KWINTOCEN

pentachloronitrobenzen

0,1

1,0

0,01

herbata

banany (e)

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

KWIZALOFOP

kwas (RS)-2-[4-(6-chlorochinoksalino-2-yloksy)fenoksy]propionowy

0,1

0,5

0,1

0,5

0,1

ziemniaki (b)

owoce

buraki cukrowe, ćwikłowe

pozostałe warzywa

rzepak

LENACYL0,1owoce, warzywa
3-cykloheksylo-6,7-dihydro-1H-cyklopentapirymidyno-2,4-dion
LINDAN (g-HCH)0,1owoce, warzywa
g-heksachlorocykloheksan0,5

1,0 (T)

0,008

0,2

0,1

0,1

0,1

oleje

mięso i przetwory

mleko i przetwory do

4% tłuszczu

mleko i przetwory

powyżej 4% tłuszczu

jaja bez skorup

ziarno zbóż

herbata

LINURON1,0szparagi
3-(3,4-dichlorofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik0,2

0,1

0,1

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

kukurydza

MALATION (a)2,0owoce cytrusowe (e)
ditiofosforan S-1,2-bis(etoksykarbonylo)etylo-O,O-dimetylu0,5

0,5

8,0

0,1

pozostałe owoce

warzywa

ziarno zbóż

herbata

MANEB (patrz ditiokarbaminiany)
MANKOZEB (patrz ditiokarbaminiany)
MCPA0,1ziarno zbóż
kwas (4-chloro-2-metylofenoksy)octowy
MEFOSFOLAN

N-(4-metylo-1,3-ditiolan-2-ylideno)amidofosforan dietylu

5,0

0,1

chmiel (c)

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

MEKOPROP0,1ziarno zbóż
kwas (+-)-2-(4-chloro-2-metylofenoksy)propionowy
MERKAPTODIMETUR (a)0,1kukurydza
(suma merkaptodimeturu, sulfonu i sulfotlenku wyrażona jako markaptodimetur)1,0

0,1

sałata

buraki ćwikłowe, cukrowe

metylokarbaminian 3,5-dimetylo-4-metylotiofenylu
METABENZOTIAZURON0,2warzywa
1-(2-benzotiazolilo)-1,3-dimetylomocznik0,1ziarno zbóż
METALAKSYL0,05owoce cytrusowe (e)
(+-)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6-ksylilo)-DL-alaninian metylu1,0

0,5

0,1

0,05

0,05

10,0

0,5 (T)

0,05

0,05

0,1

owoce ziarnkowe

owoce jagodowe

warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

chmiel (c)

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

METAMIDOFOS0,2owoce cytrusowe (e)
amidotiofosforan 0,S-dimetylu0,01

0,2

0,1

0,01

0,01

5,0

0,01 (T)

0,01

0,01

0,1

pozostałe owoce

warzywa liściowe

i łodygowe

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

chmiel (c)

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

METAMITRON0,2buraki cukrowe
4-amino-6-fenylo-3-metylo-1,2,3-triazyn-5(4H)-on
METAZACHLOR0,1rzepak
2',6'-dimetylo-N-(pirazol-1-ilometylo)-chloroacetanilid0,2kapusta
METAZOL0,1cebula
2-(3,4-dichlorofenylo)-4-metylo-1,2,4-oksadiazolidyno-3,5-dion
METIRAM (patrz ditiokarbaminiany)
METOBROMURON1,0sałata
3-(4-bromofenylo)-1-metoksy-1-metylomocznik0,1

0,05

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

METOKSURON0,2warzywa
3-(3-chloro-4-metoksyfenylo)-1-dimetylomocznik0,1ziarno zbóż
METOKSYCHLOR (DMDT)2,0owoce, warzywa
1,1,1-trichloro-2,2-bis(4-metoksyfenylo)etan3,0 (T)

0,5

0,5

mięso i przetwory

jaja bez skorup

oleje

METOLACHLOR0,2owoce, warzywa
2-chloro-6-etylo-N-(2-metoksyacetylo)acet-o-toluid0,1ziemniaki (b)
METOMYL (a)2,0warzywa liściowe i łodygowe
S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy)-tioacetamid0,5

4,0

0,05

0,02 (T)

0,02

0,02

pozostałe warzywa

chmiel (c)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

METRYBUZYNA

4-amino-3-metylotio-6-tert-butylo-1,2,4-triazyn-5(4H)-on

0,1

0,1

warzywa

ziemniaki (b)

METYDATION (a)

ditiofosforan S-(2,3-dihydro-5-metoksy-2-okso-1,3,4-tiadiazol-3-ilo)metylo-0,0-dimetylu

0,1

1,0

0,02

0,02 (T)

0,02

0,02

0,1

owoce, warzywa

chmiel (c)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

METYLOPIRYMIFOS (a)0,2warzywa
dimetylotiofosforan 0-2-dietylo amino-6-metylo-4-pirymidynylu5,0

0,05 (T)

0,05

0,05

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

MEWINFOS0,2owoce ziarnkowe
fosforan (2-metoksykarbonylo-1-metylowinylo-dimetylu)0,5

0,2

0,5

0,1

owoce pestkowe

owoce cytrusowe (e)

warzywa liściowe i łodygowe

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

MONOLINURON0,1ziarno zbóż
3-(4-chlorofenylo)-1-metoksymetylomocznik
MYCHLOBUTANIL

2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)heksylokarbonitryl

0,5owoce
NAPROPAMID0,05owoce, warzywa
N,N-dietylo-2-(1-naftyloksy)propionamid0,1rzepak
NUARYMOL0,1ziarno zbóż
alkohol (+)-2-chloro-4'-fluoro-a-(pirymidyn-5-ylo) benzyhydrylowy0,2owoce
OKSADIKSYL0,5pomidory, ogórki
N-(2,6-dimetylofenylo)-2-metoksy-N-(2-okso-3-oksazolidynylo)acetamid0,1

0,1

cebula

ziemniaki (b)

OKSAMYL0,05truskawki
N,N-dimetylo-2-metylokarbamoiloksyimino-2-(metylotio)acetamid0,05

0,05

warzywa

ziemniaki (b)

OKSYFLUOROFEN0,05owoce
eter 2-chloro-a,a,a-trifluoro-p-tolilowo-3-etoksy-4-nitrofenylowy
OMETOAT (a)0,4wiśnie
tiofosforan O,O-dimetylo-S-metylokarbamoilometylu0,1

0,4

0,1

0,2

0,1

owoce jagodowe

szpinak

warzywa korzeniowe

pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego

herbata

PARAKWAT0,05owoce, warzywa
chlorek 1,1'-dimetylo-4,4'-bipyridyniowy0,05

0,1

ziemniaki (b)

herbata

PARATION METYLOWY (a)0,1owoce, warzywa
tiofosforan 0,0-dimetylo-0-4-nitrofenylu0,1ziarno zbóż
PENCYKURON0,1ziemniaki (b)
1-(4-chlorobenzylo)-1-cyklopentylo-3-fenylo-mocznik0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
PENDIMETALINA0,1ziarno zbóż
N-(1-etylopropylo)-3,4-dimetylo-2,6-dinitrobenzenoamina0,2warzywa
PERMETRYNA0,5owoce cytrusowe (e)
(suma izomerów permetryny):1,0owoce ziarnkowe

i pestkowe

(1RS,3RS)-(1RS,3RS)-3-(2,2-dichlorowinylo)-2-dimetylocyklopropanokarboksylan 3-fenoksybenzylu0,05

0,1

0,5

0,1

2,0

0,05

0,2

2,0

0,5 (T)

0,05

0,05

0,1

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe

pozostałe warzywa

ogórki

warzywa liściowe

i łodygowe

ziemniaki (b)

kukurydza

pozostałe ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

PIRAZON0,5buraki cukrowe
5-amino-4-chloro-2-fenylopirydazyn-3(2H)-on0,5pozostałe warzywa
PIRYDAT0,2ziarno zbóż
(związek macierzysty + metabolit: 3-fenylo-4-hydroksy-6-chloropirydazyna)0,1rzepak
tiokarbaminian S-oktylo-6-chloro-3-fenylopirydazyn-4-ylu
PIRYMIKARB (a)0,5owoce
(suma pirymikarbu, demetylopirymikarbu i dimetyloformamido-pirymikarbu)1,0

0,5

warzywa liściowe i łodygowe

pozostałe warzywa

dimetylotiokarbaminian 2-dimetylopirymidyn-4-ylu0,1ziarno zbóż
PROCHLORAZ5,0owoce cytrusowe (e)
(suma prochlorazu i jego metabolitów zawierających cząsteczkę 2,4,6 trójfenolową przeliczoną na prochloraz)N-propylo-N-[2-(2,4,6-trichlorofenoksy)]etyloimidazolo-1-karboksyamid5,0

0,1

0,5

0,2

banany (e)

ziarno zbóż

pieczarki

rzepak

PROCYMIDON0,02owoce cytrusowe (e)
N-(3,5-dichlorofenylo)-1,2-dimetylo-1,2-cyklopropanodikarboksyimid5,0

1,0

0,02

0,2

1,0

2,0

2,0

5,0

0,02

0,02

0,05 (T)

0,05

0,05

0,1

owoce jagodowe

pozostałe owoce

warzywa korzeniowe

cebula

ogórki

pomidory

warzywa strączkowe

warzywa liściowe i łodygowe

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

PROFAM0,5ziemniaki (b)
karbanilan izopropylu
PROMETRYNA0,5warzywa
2,4-bis(izopropyloamino)-6-metylo-1,3,5-triazyna0,1ziemniaki (b)
PROPACHLOR0,1warzywa
N-izopropylochloroacetanilid
PROPAMOKARBU CHLOROWODOREK1,0pomidory, ogórki
chlorowodorek 3-(dimetyloamino)propylokarb-aminianu propylu0,2ziemniaki (b)
PROPARGIT3,0owoce
siarczyn 2-(4-tert-butylofenoksy)-cykloheksylo-2-propenylu0,5

0,1

ogórki

herbata

PROPIKONAZOL0,05owoce cytrusowe (e)
(RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo)-4-propylo-1,3-dioksolan-2-ylometylo]-1H-1,2,4-triazol0,2

0,05

0,05

0,05 (T)

0,1

0,05

0,1

pozostałe owoce

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

PROPOKSUR (a)0,2truskawki
metylokarbaminian 2-izopropoksyfenylu3,0

3,0

0,1

0,5

pozostałe owoce

warzywa

ziemniaki (b)

rzepak

PROPYZAMID0,5warzywa
3,5-dichloro-N-(1,1-dimetylopropynylo) benzamid0,1rzepak
PYRAZOFOS (a)0,5owoce, warzywa
dietyloditiofosforan 0-6-etoksykarbonylo-5-metylopipirazolo[1,5-a]pirymidin-2-ylu0,1

10,0

ziarno zbóż

chmiel (c)

SETOKSYDYM0,5ziemniaki (b)
(±)-2-(1-etoksyiminobutylo)-5-[2-(etylotio)propylo]-3-hydroksycykloheksen-2-on-10,5

2,0

0,5

1,0

buraki cukrowe, ćwikłowe

warzywa liściowe i łodygowe

pozostałe warzywa

rzepak

SIARKA50,0owoce, warzywa
siarka
SYMAZYNA0,05ziarno zbóż
2-chloro-4,6-bis(etyloamino)-1,3,5-triazyna0,02truskawki
TCA2,0buraki ćwikłowe, cukrowe
trichlorooctan sodowy1,0

2,0

pozostałe warzywa

rzepak

TEBUKONAZOL0,2ziarno zbóż
(RS)-1-(4-chlorofenylo)-4,4-dimetylo-3-(1H-1,2,4-triazol-1-ilometylo)pentan-3-ol
TEBUTAM0,1rzepak
N-benzylo-N-izopropylopiwaloamid
TEFLUBENZURON

1-(3,5-dichloro-2,4-difluoro-fenylo)-3-(2,6-difluorobenzoilo)mocznik

0,05

0,5

ziemniaki (b)

owoce, warzywa

TERBACYL0,1owoce
3-tert-butylo-5-chloro-6-metylouracyl
TERBUFOS (a)0,1buraki cukrowe
dietyloditiofosforan S-tertbutylotiometylu0,1ziarno zbóż
TERBUTRYNA0,1ziarno zbóż
2-tert-butyloamino-4-etyloamino-6-metylotio-1,3,5-triazyna
TERBUTYLOAZYNA0,1warzywa strączkowe (d)
2-tert-butyloamino-4-chloro-6-etyloamino-1,3,5-triazyna0,1ziemniaki (b)
TETRACHLORWINFOS (a)1,0owoce, warzywa
fosforan (Z)-2-chloro-1-(2,4,5-trichlorofenylo)winylodimetylu
TETRADIFON1,0owoce, warzywa
sulfon 4-chlorofenylo-2,4,5-trichlorofenylowy
TETRAKONAZOL

eter (±)-2-(2,4-dichlorofenylo)-3-(1H-1,2,4-triazol-1-yl)propylo1,1,2,2-tertafluoroetylu

0,05ziarno zbóż
TIABENDAZOL10,0owoce cytrusowe (e)
2-(tiazol-4-ilo)benzimidazol3,0

0,05

0,05

0,1

banany (e)

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

jaja bez skorup

TIFENSULFURON

kwas 3-(4-metoksy-6-metylo-1,3,5-triazyn-2-ylo-karbamoilosulfoamoilo)tiofeno-2-karboksylowy

0,05ziarno zbóż
TIOFANAT METYLOWY5,0owoce cytrusowe (e)
(suma karbendazymu, benomylu i tiofanatu metylu w przeliczeniu na karbendazym) o-fenylenobis[4,4'-(3-tioallofanian)]dimetylu1,0

1,0

0,1

0,1

0,1 (T)

0,1

0,1

0,1

pozostałe owoce, warzywa

pieczarki

ziarno zbóż

ziemniaki (b)

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

herbata

TIOMETON (a)0,05truskawki
(suma tiometonu, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako tiometion)0,5

0,05

pozostałe owoce

warzywa

ditiofosforan S-(2-etylotio)etylo-0,0-dimetylu
TIURAM (patrz ditiokarbaminiany)
TOLCHLOFOS METYLOWY

tiofosforan O-(2,6-dichloro-4-metylofenylo)-O,O-dimetylu

0,05ziemniaki (b)
TRIADIMEFON0,2owoce
(suma triadimefonu i triadimenolu)0,5ziarno zbóż
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triazol-1-ilo)butan-2-on
TRIADIMENOL0,2owoce
(suma triadimenolu i triadimefonu)0,5ziarno zbóż
1-(4-chlorofenoksy)-3,3-dimetylo-1-(1,2,4-triszol-1-ilo-2-butanol
TRIALAT0,1owoce, warzywa
(suma dialatu i trialatu w przeliczeniu na trialat)

diizopropylotiokarbaminian S-2,3,3-trichloroallilu

0,1ziarno zbóż
TRIAZOFOS (a)0,2owoce
tiofosforan O,O-dietylo-O-1-fenylo-1H-1,2,4-triazol-3-ilu0,1

0,05

warzywa

ziemniaki (b)

TRIBENURON METYLOWY

kwas 2-[metoksy-6-metylo-1,3,5-triazino-2-ylo(metylo) karbamoilosulfamoilo] benzoesowy

0,05ziarno zbóż
TRICHLORFON (a)0,5owoce
2,2,2-trichloro-1-hydroksyetylofosfonian-dimetylu0,2

0,1

0,1

0,05

warzywa

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

TRICHLORONAT0,2warzywa
etylotiofosfonian 0-etylo 0-2,4,5-trichlorofenylu
TRIDEMORF0,1ziarno zbóż
4-alkilo-2,6-dimetylomorfolina
TRIFLURALINA0,5warzywa
2,6-dinitro-N,N-dipropylo-4-trifluorometylo anilina0,1rzepak
TRIFORYNA1,0owoce
1,4-bis(2,2,2-trichloro-1-formamidoetylo)piperazyna1,0

0,2

ogórki

ziarno zbóż

WAMIDOTION (a)0,5owoce ziarnkowe
(suma wamidotionu, sulfotlenku i sulfonu wyrażona jako wamidotion)0,05pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego
tiofosforan O,O-dimetylo-S-2-(1-metylokarbamoiloetylotio)etylu
WINKLOZOLINA0,05owoce cytrusowe (e)
(suma winklozoliny i wszystkich metabolitów zawierających grupę 3,5-dichloroaniliny wyrażona jako winklozolina) 3-(3,5-dichlorofenylo)-5-metylo-5-winylooksazolidyno-2,4-dion1,0

0,5

2,0

5,0

3,0

5,0

2,0

1,0

0,05

0,05

0,05 (T)

0,05

0,05

1,0

0,1

owoce ziarnkowe

wiśnie

pozostałe owoce pestkowe

owoce jagodowe

pomidory

warzywa liściowe

i łodygowe

warzywa strączkowe (d)

pozostałe warzywa

ziemniaki (b)

ziarno zbóż

mięso i przetwory

mleko i przetwory

jaja bez skorup

rzepak

herbata

ZINEB (patrz ditiokarbaminiany)
ZWIĄZKI MIEDZI (w przeliczeniu na Cu)5,0owoce, warzywa
NAJWYŻSZE DOPUSZCZALNE POZOSTAŁOŚCI CHEMICZNYCH ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH DLA NIEMOWLĄT (DO 12 MIESIĘCY ŻYCIA WŁĄCZNIE) I MAŁYCH DZIECI (DO 36 MIESIĄCA ŻYCIA)
Nazwa środka ochrony roślinNajwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin w produktach zawierających do 10% tłuszczu (mg/kg produktu)Najwyższe dopuszczalne pozostałości środka ochrony roślin w produktach zawierających więcej niż 10% tłuszczu (mg/kg tłuszczu)
123
ALDRYNA + DIELDRYNA0,0020,02 (T)
DDT

(suma izomerów i metabolitów)

0,010,1 (T)
ENDRYNA0,0010,01 (T)
HEKSACHLOROBENZEN (HCB)0,0040,04 (T)
HEKSACHLOROCYKLOHEKSAN (HCH)

(suma izomerów)

0,0050,05 (T)
HEPTACHLOR

(suma heptachloru i epoksydu heptachloru)

0,0020,02 (T)
DITIOKARBAMINIANY

(wyrażone jako CS2)

0,050,05 (T)
POZOSTAŁE CHEMICZNE ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN (każdego nie więcej niż)0,010,01 (T)

* - dotyczy sumy izomerów α i β-HCH

(T) - w przeliczeniu na tłuszcz,

(a) - pozostałości środków ochrony roślin, które należy sumować zgodnie z § 2 ust. 2 rozporządzenia,

(b) - pozostałość odnosi się do ziemniaków obranych,

(c) - pozostałość odnosi się do chmielu suszonego,

(d) - pozostałość odnosi się do części jadalnych,

(e) - pozostałość odnosi się do całego owocu,

(f) - grupy środków spożywczych pochodzenia roślinnego:

Warzywa korzeniowe (oraz cebulowe): burak ćwikłowy, cebula, chrzan, czosnek, marchew, pietruszka - korzeń, por, seler - korzeń, skorzonera, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka.

Warzywa liściowe i łodygowe (oraz kwiaty i ogonki liściowe): brokuł, burak liściowy (boćwina), cykoria liściowa, endywia, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta (biała, czerwona, włoska, brukselska, chińska), rabarbar, sałata, seler naciowy, szczaw, szpinak, pietruszka naciowa, szczypiorek, szparag.

Warzywa owocowe: cukinia, dynia, kabaczek, kawon, melon, oberżyna, ogórek, papryka, patison, pomidor.

Warzywa strączkowe: bób, fasola - suche nasiona, fasola szparagowa, groch - suche nasiona, groch - zielone nasiona, groch cukrowy (zielony strąk), soja,

Owoce ziarnkowe: gruszka, jabłko, pigwa.

Owoce pestkowe: brzoskwinia, czereśnia, morela, nektarynka, śliwka, wiśnia.

Owoce jagodowe: agrest, aronia, borówka wysoka, borówka czernica, borówka brusznica, jeżyna, malina, porzeczka (biała, czerwona, czarna), poziomka, truskawka, winogrono, żurawina.

Owoce cytrusowe: cytryna, grapefruit, mandarynka, pomarańcza.

Owoce inne: ananas, banan, daktyl, figa, kiwi, mango, marakuja, oliwka, papaja, rodzynka.

Ziarno zbóż: gryka, jęczmień, kukurydza, owies, proso, pszenica, pszenżyto, ryż, sorgo, żyto.

Orzechy: kasztan jadalny, laskowy, migdał, pekan, pistacja, włoski, ziemny.

Herbata: suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane części rośliny Camellia sinensis lub innych roślin, służące do sporządzania naparów.

1 § 1 uchylony przez § 8 pkt 2 rozporządzenia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz.U.01.9.72) z dniem 7 maja 2001 r.
2 Załącznik nr 1 uchylony w związku z uchyleniem § 1 przez § 8 pkt 2 rozporządzenia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz.U.01.9.72) z dniem 7 maja 2001 r.
3 Załącznik nr 2 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 1997 r. (Dz.U.97.43.273) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 maja 1997 r.